Priimek po poroki
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
La_Stella napisal/-a:No, jaz bom sigurno obdržala svoj priimek, temu pa dodala njegovega. Poleg tega, če bom tako kot sestra tudi sama opravila še magisterij, potem je zaželjeno, da obdržiš priimek (vsaj tako pravijo, če imaš naziv več kot univ. dipl.). Drugače pa imam že v priimku -mag-, torej ga bom sigurno obdržala.
Izobrazba nima pri tem prav nobene zveze. Obstajajo doktorice znanosti z moževim priimkom in čistilke z dvema ali samo svojim ...
Mogoče je bolj praktično, če oseba, znana v določenih strokovnih krogih, ne spreminja priimka ... ampak prej ali slej se folk navadi, za katero osebo gre, čprav se drugače piše kot prej.
Je pa že na FB težko najti kakšno bivšo sošolko, če ima nov priimek ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
La_Stella - Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 3. 2009
kr.ena napisal/-a:La_Stella napisal/-a:No, jaz bom sigurno obdržala svoj priimek, temu pa dodala njegovega. Poleg tega, če bom tako kot sestra tudi sama opravila še magisterij, potem je zaželjeno, da obdržiš priimek (vsaj tako pravijo, če imaš naziv več kot univ. dipl.). Drugače pa imam že v priimku -mag-, torej ga bom sigurno obdržala.
Izobrazba nima pri tem prav nobene zveze. Obstajajo doktorice znanosti z moževim priimkom in čistilke z dvema ali samo svojim ...
Mogoče je bolj praktično, če oseba, znana v določenih strokovnih krogih, ne spreminja priimka ... ampak prej ali slej se folk navadi, za katero osebo gre, čprav se drugače piše kot prej.
Je pa že na FB težko najti kakšno bivšo sošolko, če ima nov priimek ...
No, saj ravno zaradi tega se mi zdi do neke mere pomembno, da ne bom "odstranila" svojega priimka. Vsekakor ga bova obe s sestro obdržali, dodali pa priimke možev (če se bom seveda kdaj poročila). V bistvu se ne gre toliko za to, da me bo nekdo po x letih lahko poiskal na FB, ker mi to recimo ni tako zelo pomembno. Je pa v drugih podobnih primerih lahko pomembno, da te nekdo najde, zato se mi zdi ta prepoznavnost po starem priimku še kako pomembna.
Sicer pa vsak po svoje. Zaradi mene lahko tudi kakšna sobarica obdrži svoj priimek, zakaj pa ne. Vsak ima svoje razloge za to, ali pa jih nima, le da noče nositi samo moževega priimka.
Resnica ni plenica, vendar marsikomu smrdi.
-
nikaragua - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 4. 2008
~NIA~ napisal/-a:odvisno kakšn priimk bo mel. če se bom poročila (nism glih nek privrženc porok) z zdejšnim, pol bom mela njegov priimk (brez svojga, kr mi je kr neki met 2), če bo mel pa moj mož 'grd' priimk mu bom pa mojga usilla
evo se popounoma strinjam. pa tut mislm da mam jez tak priimek k bi zlo zlo tezko shaju s ksnim drugim v dvojici.
drgac pa mi tut mal ni do poroke, bi pa recmo se sla porocit na ksne karibe brez useh priveskou sabo da pac bi bla porocena zarad otrok, pa pol preuzela priimek od zdejsnga ce bi pac se porocila z njim.
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
A tiste, k omenjate grd priimek, to resno mislte?! Ne bi ga sprejele, ker je grd, ne glede na to, da vam je njegou lastnik lep?
Men se zdi to rahlo otročji razlog proti in zase lahko rečem, da bom nekoč nekje sigurno svojmu dodala še enga, ne glede na (ne)lepoto le-tega (itak mam najlepše ime, tko da ... ).
Men se zdi to rahlo otročji razlog proti in zase lahko rečem, da bom nekoč nekje sigurno svojmu dodala še enga, ne glede na (ne)lepoto le-tega (itak mam najlepše ime, tko da ... ).
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
-
anoyel - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 5. 2007
nekak razumem Nio kaj misli s tem grd priimek - verjetno neke blazno zakomplicirane in dolge verzije priimkov, ampak to je bolj izjema kot pravilo. sama bi tud prevzela kar možev priimek, ker se mi zdi malce predolga verzija dveh priimkov
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Aloha napisal/-a:Men se zdi to rahlo otročji razlog proti in zase lahko rečem, da bom nekoč nekje sigurno svojmu dodala še enga, ne glede na (ne)lepoto le-tega (itak mam najlepše ime, tko da ... ).
Lahko ti na ZS pošljem par priimkov, ki jih jaz osebno pač ne bi želela imet. Javno jih ne bi izpostavljala, da ne bo slučajno kdo užaljen
Res ne vem, zakaj bi bila tipova želja, da prevzamem njegov priimek, kaj bolj legitimna od moje, da ga ne (iz kakršnegakoli razloga že, lahko zato, ker mi je moj bolj všeč, ker sem nanj čustveno navezana, zaradi prepoznavnosti, ali pa ker je njegov pač antipatičen).
V določenih primerih je pa recimo priimek lahko čisto v redu, pa je kombinacija z imenom nemogoča. Naprimer, da se neka gospodična Živa poroči z bivšim šolskim ministrom in postane Živa Zver. Jaz bi krepko premislila, preden bi se v to spustila
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]