Moški in finance
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
Temo odpiram z namenom, da bi pokomentirale kako imajo vaši moški urejene finance. Če najprej opišem sebe, sama imam plačo 750 eur. Vsak mesec nekaj privarčujem, ostalo pa zapravim za tekoče nujne zadeve (hrana, obleka, higiena, avto), nekaj pa za luksuz (počitnice, izlete, manj potrbne zadeve,...). Torej nisem škrta, da si ne bi privoščila sladoleda, pijače, večerje, vstopnine za kino, karto za bazen,... Vseeno pa mi je cilj varčevanje, da si nekoč kupim stanovanje,...
Pri fantih opažam pravo nasprotje. Zapravijo vse kar imajo. Imela sem fanta, ki je zaslužil po 1.500 eur na mesec in vse tekoče porabil do naslednje plače. Ko sva šla ven je vedno izbral nekaj takšnega, da je bilo potrebno plačati vstopnino, vedno iti na par pijačk vmes, na koncu še na dobro večerjo. In je je vedno pustil še napitnino. Stalno se je udeževal športnih aktivnosti, kupoval športno opremo, razne karte,... Ogromno je porabil za bencin,... Sama sem bila mnenja, da bi od 1.500 eur lahko tudi kaj privarčeval, a ni. Ne glede na višino plače so bili vsi precej zapravljivi. Sicer njihov denar ni moj problem, a vseeno zakaj bi jaz varčevala za stanovanje, če boljša polovica ni.
Na drugi strani pa kolegica s katero smo hodili ven, a ona je šla s prijateljicami ven samo takrat, ko smo šli na pijačko, na morje, ipd., če je bila v planu večerja, ali kino je njo vedno bolela glava, da se je izognila plačilu. Naj povdarim, da ima plačo dobro. Vedno je kupovala samo najcenejšo hrano, najcenejše čevlje, oblačila,... Potem je spoznala sebi identičnega fanta, ki je škrt isto kot ona. Od kar ima njega ne gre več z nami, niti sama nikamor ne gresta. Problem je denar, ker morata varčevati za novi model bmwja. Tako ne gresta z nami niti na pijačo, ker bencin in pijača pač stanejo. Mi gremo v kino, onadva si rajši film ogledata doma, ker je ceneje. Njena kolegica jo je povabila, da bi šli skupaj na smučišče, a onadva bosta rajši smučala doma, ker bo ceneje.
Zanima me kako finance potekajo pri vas? Vse zapravite? Na veliko varčujete in si zategujete pas? Imate ubrano zlato sredino kot jaz?
Pri fantih opažam pravo nasprotje. Zapravijo vse kar imajo. Imela sem fanta, ki je zaslužil po 1.500 eur na mesec in vse tekoče porabil do naslednje plače. Ko sva šla ven je vedno izbral nekaj takšnega, da je bilo potrebno plačati vstopnino, vedno iti na par pijačk vmes, na koncu še na dobro večerjo. In je je vedno pustil še napitnino. Stalno se je udeževal športnih aktivnosti, kupoval športno opremo, razne karte,... Ogromno je porabil za bencin,... Sama sem bila mnenja, da bi od 1.500 eur lahko tudi kaj privarčeval, a ni. Ne glede na višino plače so bili vsi precej zapravljivi. Sicer njihov denar ni moj problem, a vseeno zakaj bi jaz varčevala za stanovanje, če boljša polovica ni.
Na drugi strani pa kolegica s katero smo hodili ven, a ona je šla s prijateljicami ven samo takrat, ko smo šli na pijačko, na morje, ipd., če je bila v planu večerja, ali kino je njo vedno bolela glava, da se je izognila plačilu. Naj povdarim, da ima plačo dobro. Vedno je kupovala samo najcenejšo hrano, najcenejše čevlje, oblačila,... Potem je spoznala sebi identičnega fanta, ki je škrt isto kot ona. Od kar ima njega ne gre več z nami, niti sama nikamor ne gresta. Problem je denar, ker morata varčevati za novi model bmwja. Tako ne gresta z nami niti na pijačo, ker bencin in pijača pač stanejo. Mi gremo v kino, onadva si rajši film ogledata doma, ker je ceneje. Njena kolegica jo je povabila, da bi šli skupaj na smučišče, a onadva bosta rajši smučala doma, ker bo ceneje.
Zanima me kako finance potekajo pri vas? Vse zapravite? Na veliko varčujete in si zategujete pas? Imate ubrano zlato sredino kot jaz?
- /\/\4t3j
- Debatorica
- Na forumu od: 2. 12. 2007
Jaz delam z denarjem nekako takole:
Vsak mesec dam na stran zmerno vsoto denarja. Ta denar je rezerva za kakšne večje nakupe, ki se znajo zgodit v bližnji ali daljni prihodnosti. Nekaj denarja gre tudi za položnice in ostale nujne stvari kot so hrana, osebna higiena, bencin itd.
Ostalo pa zapravim za zabavno elektroniko, oblačila, pijače, večerje, kino ipd. Ponavadi še ostane kar nekaj denarja; odvisno koliko denarja namenim za kakšen večji nakup.
Vsak mesec dam na stran zmerno vsoto denarja. Ta denar je rezerva za kakšne večje nakupe, ki se znajo zgodit v bližnji ali daljni prihodnosti. Nekaj denarja gre tudi za položnice in ostale nujne stvari kot so hrana, osebna higiena, bencin itd.
Ostalo pa zapravim za zabavno elektroniko, oblačila, pijače, večerje, kino ipd. Ponavadi še ostane kar nekaj denarja; odvisno koliko denarja namenim za kakšen večji nakup.
-
Peterca18 - Debatorica
- Na forumu od: 1. 1. 2006
- Kraj: Ljubljana
jaz sem še študentka in imam zelo malo prihodkov, stanovanje mi plačujejo starši, vse ostalo sama. Ampak vseeno dam vsak mesec nekaj na stran. Kupim vse kar je treba in si tudi privoščim še kaj zraven (počitnice, izleti, žuranje, kino, gledališče), ampak ne pretiravam (odpovem se prepogostim pijačkam in predragim cunjam) in se trudim, da imam vedno prihranjenega nekaj denarja.
Ja no, tudi moj fant je čisto nasprotje. Poleg študija ima veliko več časa za delo prek študenta in ima zato precej višje prihodke kot jaz, plus tega pa ima manj stroškov kot jaz, ker stanuje doma in mu ni treba plačevat in kupovat nič. Ampak vseeno je vsak mesec zadnjih 10 dni pred plačo brez denarja. S preprosto matematiko si ne znam razložit kako lahko zapravi toliko denarja, ampak to je njegova stvar, ne bom se mešala v njegove finance - vsaj za enkrat še ne.
Ja no, tudi moj fant je čisto nasprotje. Poleg študija ima veliko več časa za delo prek študenta in ima zato precej višje prihodke kot jaz, plus tega pa ima manj stroškov kot jaz, ker stanuje doma in mu ni treba plačevat in kupovat nič. Ampak vseeno je vsak mesec zadnjih 10 dni pred plačo brez denarja. S preprosto matematiko si ne znam razložit kako lahko zapravi toliko denarja, ampak to je njegova stvar, ne bom se mešala v njegove finance - vsaj za enkrat še ne.
Ko bom velika, bom Lara Croft.
-
UG84 - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 2. 2009
Midva zaenkrat še imava določene fiksne vsote, ki naj bi jo dajala na stran, ker si zaenkrat še privoščiva malo bolj razkošno življenje. Če si zdaj ne bova, ne vem kdaj sploh bova. Ker računam da v roku treh let ne bova več samo 2 in pol se ti seveda prioritete spremenijo. Imava nekaj denarja na stran, tisto ne porabljava, gledava, da tista vsota ostane nedotaknjena. Ponavadi pa tudi vedno ostane še denar od prejšnjega meseca, ni pa zdej tko, da ful gledava, ker še ni potrebno.
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
Jaz pa sploh ne vem natančno kolikšno ma Moj plačo; oz koliko znašajo njegovi dohodki. Pa sva že dolgo časa skup. Nevem; sploh ga nisem še vprašala..
Približno vem, ker mi je pač omenu; natančno pa ne.
Ne zdi se mi pretirano razsipen niti ne pretirano škrt..
Približno vem, ker mi je pač omenu; natančno pa ne.
Ne zdi se mi pretirano razsipen niti ne pretirano škrt..
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
Jaz poznam enega, ki ima normalno plačo, živi pri starših, torej si stanovanja ne plačuje, a kljub temu si denar sposoja še od sestre. Za morje pa je vzel kredit. Eni so res bolno razsipni.
-
*skokica* - Debatorica
- Na forumu od: 1. 4. 2008
Mene bi zmotilo, če bi moj fant zagonil 1.500 EUR še pred naslednjo plačo. Že res, da mogoče to ni moja stvar, dokler ne živiva skupaj, ampak vseeno odraža njegovo osebnost.
Midva živiva skupaj in veva, koliko kdo zasluži in kaj počneva z denarjem. Oba sva varčnadokaj varčna, ampak si vseeno rada privoščiva kakšne večerjice, izlete ... Vedno pa seveda gledava, da bova prišla skozi mesec, pa da bo še kaj ostalo. Všeč mi je, da mu dol visi za razne tehnološke igračke, v avto vlaga pač toliko, da je redno servisiran in čist ...
Midva živiva skupaj in veva, koliko kdo zasluži in kaj počneva z denarjem. Oba sva varčnadokaj varčna, ampak si vseeno rada privoščiva kakšne večerjice, izlete ... Vedno pa seveda gledava, da bova prišla skozi mesec, pa da bo še kaj ostalo. Všeč mi je, da mu dol visi za razne tehnološke igračke, v avto vlaga pač toliko, da je redno servisiran in čist ...
-
Peterca18 - Debatorica
- Na forumu od: 1. 1. 2006
- Kraj: Ljubljana
*skokica* napisal/-a:Mene bi zmotilo, če bi moj fant zagonil 1.500 EUR še pred naslednjo plačo. Že res, da mogoče to ni moja stvar, dokler ne živiva skupaj, ampak vseeno odraža njegovo osebnost.
takega tipa kot je tvoj bi tudi jaz mela. moj pravi, da bo vse drugače ko bo ime redno službo, ampak takrat bo tudi več stroškov. Tako da ... bomo videli takrat
Ko bom velika, bom Lara Croft.
- chiqqa
- Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 9. 2006
moj je podobn kot tale tvoj ko je imel 1500 plačo, sicr ma moj manj..ampk stalno 'jamra' da nima dnarja,ampak kaj ko zdj rabi dat za materjal za hišo k neki gradijo, potem zmer so eni servisi, skos neki novga za vtomobil, benz, za pijačke, za hrano, alkohol, dost zapravi tut za obleke, čevlje...pa nasploh kar vidi, al poker set al kij al en kajak..on to more met, pravi da je skos neki za kar more dat dnar..recimo zdj smo šli na morje na ornk, pa zdj gremo spet in to kr nanese, pa jete si sposodt, pa za vstopnine kamrkol že, za zobarja..tko da kar se tega tiče, ful nezna razpolagat z denarjm, jz mu pa skos govorim d akako bo k bova skp žvela, kje bo meu še za hrano, stroške itd..če že zdej use zagoni...tko da nevem nevem kaj se bo mogl spremenit, je pa res, da skos govori da če bi meu čist mau več plače..in to govori će od kar je meu pod jurja LOL
-
nikaragua - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 4. 2008
moj je tut glede kesa totalna katastrofa... ce se nebi jez utikala v njegovo placo bi ze usak mesec 25ga biu brez (15.v mesecu ma pa placo).
Nekak full zaprav za benz,za pijacke z kolegi, za take butaste malenkosti plus tega da mas se ful stroskou pa kredit.
uglavnm mocno upam da bo v prihodnosti mal bl merku na kes k drgac bom jez znorela!
Nekak full zaprav za benz,za pijacke z kolegi, za take butaste malenkosti plus tega da mas se ful stroskou pa kredit.
uglavnm mocno upam da bo v prihodnosti mal bl merku na kes k drgac bom jez znorela!
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Ma jaz kokr gledam pr mojih prjatlih so si ful različni, eni šparajo, eni zapravljajo.
Recimo en daje doma za stroške pa za kredit pa za avto itd. pa nima ne vem kako velike plače, vsake tok časa gre na kako pivo, pa še vedno mal varčuje in tko. En drug pa tud že tm 15ga je plača 20ga je že skor brez keša, ker gre žurat in zapravi neverjetne količine denarja za pijačke in tko naprej.
Jaz bi pač (ko) bom mela fanta rada, da je neka srednja varjanta. Da seveda špara za večje stvari ampak, d asi zna tud kej privoščit, ker tista "škrtost" da nekdo skoz ne, nimam keša ne, moram šparat, blabla mi gre pa tud na živce. Pač zmernost v vsem no.
Recimo en daje doma za stroške pa za kredit pa za avto itd. pa nima ne vem kako velike plače, vsake tok časa gre na kako pivo, pa še vedno mal varčuje in tko. En drug pa tud že tm 15ga je plača 20ga je že skor brez keša, ker gre žurat in zapravi neverjetne količine denarja za pijačke in tko naprej.
Jaz bi pač (ko) bom mela fanta rada, da je neka srednja varjanta. Da seveda špara za večje stvari ampak, d asi zna tud kej privoščit, ker tista "škrtost" da nekdo skoz ne, nimam keša ne, moram šparat, blabla mi gre pa tud na živce. Pač zmernost v vsem no.
- V_Rose_V
- Debatorica
- Na forumu od: 7. 7. 2008
njah...jaz sem še študentka, ampak delam 6 let konstantno že in imam recimo da "redni prihodek", ki je pa seveda posledično manjši od normalne plače. ampak vseeno mam pošlihtano, da si svoje položnice(telefon, zavarovanje in vzdrževanje svojega avta) plačujem sama, pa moj si plačuje to sam..pol pa plačam še net, pa kablsko pa ta stanovanjski sklad..moj pa stanovanje pa elektriko pa staninvest(dobimo 2 položnici, jaz plačam manjšo)...kar se pa hrane tiče, pa plačujema izmenično-včasih on, včasih jaz...privoščima si kak kofe, sladoled, kino, kopanja, drsanje pozimi...za počitnice pa recimo da enih 5 mesecev prej začnema v kuverto dajat viška denar, pa gre skozi.
- cvetkaaa
- Kofetarica
- Na forumu od: 15. 5. 2008
- Kraj: Postojna
Tud jaz imam eno kolegico, ki ji je škoda ven hodit zaradi denarja. Saj nevem koliko tudi jaz ne zapravim zunaj, ker imam družino in bolj nizko plačo. Ampak, da si pa vsake toliko časa ne moreš nekaj privoščiti.
Fant moje je pa še kar zmeren, ni škrt ni pa na veliko zapravljiv.
Neka srednja varianta mi je res najboljša in najmenj stresna za življenje.
Fant moje je pa še kar zmeren, ni škrt ni pa na veliko zapravljiv.
Neka srednja varianta mi je res najboljša in najmenj stresna za življenje.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov