Kaj je za vas prevara?

Vse, kar nas zanima in še ne vemo o NJEM.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 04. Sep. 2010 16:23

Uživajte še naprej :) Lep pozdrav od Horusa :schreiben:
Zadnjič spremenil Horus, dne 12. Okt. 2010 23:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Sep. 2010 9:26

:D :D :D

prepovédati -povém dov. (ẹ́) povedati, sporočiti, da se kaj ne sme narediti, delati

Če imate nekateri probleme z besedico "prepovedano", je to vaš problem. V moji družini imamo pravila. Tudi prepovedi. In se jih ne bojimo. Prepovedano je preklinjanje, nasilje, prepovedano je jesti v dnevni sobi, kaditi v stanovanju.....

In ne, zaradi tega nismo nič slabši od tistih, ki prepovedi v življenju ne prenesete in se jih izogibate.

In glede na to, da je prepovedati sporočiti, da se kaj ne sme narediti, se mi zdi nesmiselno, da me zaradi tega označite za .... sej sami veste kaj :wink:

Lomljenje prstov in vpitje je pa že druga zadeva. In tudi to je prepovedano, pa če se na glavo postavite.

Sploh pa je stavek: PREPOVEM ti, da mi karkoli PREPOVEŠ, smešen. :P In tisti, ki vidi veliko razliko v "Prepovem ti varanje" ali "Če me prevaraš, te pustim" in mu je ta razlika signifikantna, bi moral IMHO razčistiti svoj strah pred avtoriteto in prepovedmi :P KEr je "isto sranje, drugo pakovanje", sam da vam priv paket nažene strah v kosti in RUUUUUUUUUUUN
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 06. Sep. 2010 9:42

Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Sep. 2010 9:51

Horus napisal/-a:

Nasplošno je pa smešno, da bi nekdo, od kogar nista odvisna moje življenje in/ali svoboda mislil, da mi lahko karkoli prepove :P

Barbie_girl_85 me veseli, da imaš takega pridkanega tipa, ki ti pusti, da mu prepoveduješ stvari. Prava sta se našla. Ugibam tudi, da pri vas doma ti nosiš hlače xD

In ja, je ornk razlika med prepovedjo in dogovorom. Prepoved izhaja iz pozicije moči in če bi katerakoli gospodična poskušala meni kaj prepovedat, bi verjetno od smeha padel s stola. Dogovor pa izhaja iz pozicije enakovrednosti in enakopravnosti. Torej se s partnerjem lahko dogovarjaš, če pa mu lahko efektivno kaj prepoveduješ, pa to ni zveza dveh odraslih enakovrednih oseb. :P

Horus, če si z nekom v razmerju, ga sprejmeš v svoje življenje. Postane DEL le tega. Posledično vpliva nanj. In to mi da moč, da partnerjem prepovedujem stvari.

Primer - prepovem vsako obliko nasilja nad sabo. Nasilje nad mano je prepovedano. Moje življenje je v tem primeru "nad" partnerjem, ker je on le del tega. In za svoje dobro, za dobro počutje in srečo v lasntem življenju sem primorana "prepovedati nasilje". PArtner lahko to ali sprejme (in me ne ogroža v življenju) ali gre. Tle ni enakovrednosti in enakopravnosti. Moje življenje ni enakovredno z tipom, je več od tipa. PRav tako njegovo življenje ni enakovredno z mano, ampak je več od mene. Oba pa se morava truditi postaviti določene meje in prepovedi, ki bi naju onesrečevale v lasnem življenju.
Ni dogovorov. V tem primeru (šamar ali direkt) ni dogovorov, tega ne sprejemam, ampak prepovem. Če tip hoče bit del mojega življenja, bo pač v njem moral igrati po mojih pravilih, brez direktov. Enako velja zame. V kolikor želim biti del njegovega življenja, moram igrati po določenih pravilih, ki jih postavi on.
In če sva v pravilih "skladna", če drug drugega ne ovirajo prepovedi, ki si jih postaviva, lahko funkcionirava.

Ne gre pa tu za dogovor. Ne bom se dogovarjala o "dovoljeni količini tedenskih udarcev". Udarci so prepovedani. Brez izjem. Pri tebi niso? Obstaja izjema, v kateri bi udarce toleriral? Obstaja oseba, ki bi ji udarce toleriral? Pri meni ne. Take it or leave it.

In da še poudarim, zame je isto, ali se dogovriva, da me ne tepe, ali pa mu to prepovem. Če se lepše sliši "dogovoriva", naj bo dogovor, pa čeprav enostranski in brezkompromisni :wink: To, da me partner ne tepe, sem se dogovorila sama s sabo že leta nazaj, v ranem otroštvu :P Izbiram pa partnerje, ki so skladni z mano in spoštujejo moj dogovor same s seboj. In partnerji tukaj nimajo besede, zato mi je uporaba besede "dogovor" smešna.

PS Po kratkotrajnem razmišljanju sem prišla do sklepa, da smo na drugi valovni dolžini. Jst imam družino, s partnerjem sva v družinskem odnosu in družina deluje kot celota. Njegova dejanja vplivajo na vso družino, ne samo nanj.
Malo drugače, kot pri tip - punca razmerju. In res je nesmiselno partnerju prepovednovati stvari, ki na tvoje življenje nimajo direktnega vpliva. Kaj bo nosil, s kom se bo družil, kaj bo imel oblečeno.... V družinskem krogu pa je to malo drugače, ker vse te stvari vplivajo na vse člane.
Torej - možu je smotrno prepovedati, da prihaja domov ob štirih zjutraj, ker s tem zbudi mene in otroka. Moti najino spanje.
Fantu pa je nesmiselno prepovedati prihajanje domov v jutranjih urah, ker hodi k sebi domov in te s tem ne ovira in ne zbudi.
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 06. Sep. 2010 10:06

NASILJE V DRUžINI (v nadaljnjem besedilu: nasilje) je vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje družinskega člana (v nadaljnjem besedilu: žrtve) ne glede na starost, spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročiteljice oziroma povzročitelja nasilja

To je kršenje temeljnih človekovih pravic, tako da ti ničesar ne prepoveš, ker je že samo po sebi nedovoljeno
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Sep. 2010 10:09

Z zakonom ja. V zakonu ne vedno. In obstaja ogromno žensk, ki dovoljujejo nasilje, tako da je tvoj post neumesen.

Smo pa tudi take, ki ga prepovemo...
Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 06. Sep. 2010 10:10

Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 06. Sep. 2010 10:14

Beyond my skills je pa to, da ne vidiš razlike med varanjem in fizičnim nasiljem na eni in obiskom trgovine ter kuhanjem kosila na drugi strani :D
Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 06. Sep. 2010 10:16

Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 06. Sep. 2010 10:27

Ok, zdaj pa čisto konkretno. Kaj je zate sledeči dialog?

A: Hej, kaj ti misliš o varanju?
B: Zdi se mi nadvse grdo in nesramno početje, če bi me varala, bi te najverjetneje pustil.
Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 06. Sep. 2010 10:29

Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 06. Sep. 2010 10:31

Omg,... zdaj tu manevriramo med dogovorom, prepovedjo, ultimatom, ukazom in opozorilom.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Sep. 2010 10:33

Razliko vidim, vendar ne vem, zakaj ima prepoved nujno "negativno tonacijo". Cestno prometni predpisi so polni prepovedi, brez negativne tonacije. Nobenega "marš" ni nikjer. Je dovoljeno, obvezno in prepovedano.

To, komu je več do zveze, zanemarjam, ker izhajam iz stališča, da je obema udeležencema "veliko" do zveze in da se trudita zvezo obdržati, ne razdreti.
Izhajam iz dejstva, da tipu mora biti do zveze z mano, in da se bo držal mojih prepovedi. Če mu ni do zveze, bo odšel, prepoved gor al dol.
In z prepovedjo nasilja sem dosegla nekaj, ne glede na to, ali jo bo partner upošteval ali ne (me udaril in odšel). V prvem primeru, ko jo upošteva, sem itak zmagala, prav tako v drugem. Partner ne upošteva prepovedi in je "izgnan" iz mojega življenja.

Da je prepoved učinkovita, če izhaja iz avtoritete - se strinjam. Poudarjam, da imam avtoriteto nad dogodki v lastnem življenju in da sem sama sebi najvišja avtoriteta. Iz tega izhaja, da ljudem, ki vstopajo v moje življenje, lahko prepovem stvari in od njih tudi zahtevam stvari. Ker sem jaz tista, ki jih bo spustila v življenje, torej morajo igrati po mojih pravilih :P

Da pa dopuščaš, da ti druga oseba da zaušnico in v zaušnici ne vidiš nič slabega, je pa že druga tema. Moja tamala je ubernedokazljiva, ubertečna, ubersitna in ubertrmasta .....kljub temu pa ji ne bom dala zaušnice, ker zaušnice ne odobravam. Spet smo na istem.....je prepovedana. Z njeno ubertečnostjo se bom borila in se ji zoperstavila, postavila pravila in meje, ne bom pa se sproščala s tem, da ji povzročim bolečino, oziroma v tem primeru je bolj smotrno reči "občutek sramu in ponižanja", ker zaušnica sama po sebi ne boli toliko, kot boli dejstvo, da si jo prejel.

Dogovor ali prepoved.......kje je razlika? Ali sta s Tanando dogovorjena, da te 4. ne sme udarit, ali pa ji prepoveš, da te udari več kot trikrat.....rezultat je isti. Po četrti zaušnici bo dobila rdeč karton, pa naj bo to zaradi "dogovora" ali "prepovedi".
Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 06. Sep. 2010 10:33

Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Sep. 2010 10:43

Prepoved seksa z druimi se lahko glasi tudi takole: Seksanja z drugo žensko ne odobravam.

Kaj pa je dogovor? Dva se dogovarjata o neki stvari, npr varanju. Rezultat dogovora je lahko sledeč:
1. varanje je prepovedano
2. varanje je dovoljeno.

Pot do teh dveh zaključkov je dogovor, končni rezultat pa "dovoljeno" in "prepovedano". Pa lahko še tako obračamo...

In če mi nekdo reče: "Če me prevaraš, bo konc", zame pomeni, da mi je dotična oseba prepovedala varanje :P

PS Sem razočarana nad razmišljanjem določenih uporabnikov. Posledica napačnega "prvega vtisa".

Vrni se na O moških

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov