H&M

Novosti, trendi...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Poppy.
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 30. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Poppy. » 27. Jul. 2012 11:11

Slika :hearts:

Sem že iskala pa je nisem našla :( Jo je katera kje videla, ali je še sploh ni v trgovinah?
Uporabniški avatar
Sunshine
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Sunshine » 13. Avg. 2012 6:38

sxe napisal/-a:Pa kako lahko to kupujete - H&M in podobno sranje???

Citiram:
Doly je 14-letna delavka. Že dve leti je šivilja in na dan dela 12 ur. Spi na leseni deski, ki bi ji težko rekli postelja, v majhni sobici, ki je le slab približek stanovanja. Ko jo vprašajo, ali ima kdaj prost dan, le zamišljeno pogleda in pove, da dela sedem dni v tednu vsak dan v letu. Imena tovarne, kjer dela, ne pove iz strahu, da bi jo odpustili. Potem bi bila brez dohodkov, ki na mesec znašajo okoli 20 evrov! Hashi je še ena izmed ljudi, ki so poskusili, kaj pomeni iti v službo pri desetih letih. Danes je stara 35 let. Je brezposelna, ker je za delo v šiviljski delavnici prestara. Idealna starost je namreč 16 let.

Za H&M je šivala tudi Khodeza. Za 30 evrov na mesec, vse dokler si ni med likanjem močno opekla noge in je morala nekaj dni ostati doma. Na delo se ji ni bilo treba več vrniti, ker so jo odpustili.

Resnična cena kavbojk za 10 evrov in majice za 2 evra je tako pogosto nekoliko višja. Vključuje še namreč nekaj poteptanih človekovih pravic ali celo življenj.

A je tako težko razumet da kaj vem 5 eur ni normalna cena za nek kos oblačila.

Ko od teh 5 eur odštejete slovenski DDV, slovenske plače prodajalcev, slovenske najemnine trgovin in rabat trgovine, dobite kakšne 2 eur. Ko od teh 2 eur odštejete carino, prevoz iz Azije, protif tovarne, stroške tovarne, stroške materiala ni težko izračunati, da je to moral nekdo naredit za nekaj centov.

A se je tako težko malo potrudit, pa se pozanimat kaj je narejeno v Evropi oziroma kje, kjer spoštujejo delavske in človekove pravice ter plačat pošteno ceno.

Sami bi pa mel plačano porodniško, plačan dopust, regres, prevoz, malico, itd. Ja če boste s kupovanjem te cenene robe dokončno uničil vso domačo industrijo boste čez 10 let sami šival za par centov.
Uporabniški avatar
Ninča
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 1. 2011
Kraj: Šalovci

Neprebrana objavaNapisal/-a Ninča » 13. Avg. 2012 8:47

To me je presenetilo, negativno, priznam. Pa večino reči kupujem v H&M.

Moje mnenjein odgovor na tvoje vprašanje pa je tako: če nas bo nekaj posameznikov nehalo kupovati v H&M, to še ne pomeni, da bodo tovarno zaprli. H&M ima trgovine po vsem svetu, zato bi za to potrebovali miljone. In nikakor nismo krivi mi, ki kupujemo ta oblačila, da z njihovimi delavci delajo tako slabo.
In tudi večina od nas nima dohodkov, da bi lahko vsa svoja oblačila kupovala v Zari ali kakšni veliko dražji trgovini.. Nekaj že, ne pa vse. H&M je pač trgovina, kjer imajo lepe stvari in vedno nekaj najdem zase. Za to nisem kriva in še naprej bom kupovala tam. Ni fer, kar delajo z delavci, če ej vse to res. In je krivično in vse to. A kupovala bom še naprej, ker če bom gledala na vsakega človeka na svetu, no, potem ne morem kupiti nič.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 13. Avg. 2012 9:07

sej ne misli, da je v Zari kaj zelo drugače.

če bi se hotli it pravico v svetu ti pogojno ostanejo pravične trgovine, lokalne šivilje in butiki ali pa da si stvari šivaš sam.
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 13. Avg. 2012 10:43

ma daj, če bi hotu bit res fer, bi mogu še sam doma sadit lan al pa bombaž, da slučajno ne boš podpiral mizernih razmer obiralcev bombaža na plantažah..
Pa če cela Slovenija neha kupovat, se ne bo na svetovnem trgu nič spremenilo. Sicer pa, kdo izmed nas ima pa toliko denarja, da bi si dejansko lahko privoščil šiviljo?
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 13. Avg. 2012 20:13

Zare, raznih New Yorkerjev, Sport directov itd. nisem ravno mislil kot alternative H&M, ker je ista situacija, samo da je še višja marža za trgovce.

Najlažje je reči, sam z nenakupom nič ne vplivam in naprej kupovati to robo naprej. Samo to je dejansko ukradena roba, ker se ne plača polna cena. Če bi ti nekdo na ulici ponujal nevem kakšne cunje za par evrov bi vsak sklepal da je ukradeno. Tu je ista situacija. Niso plačane okoljske dajatve, normalne plače delavcev in ostale pravice, šole za njihove otroke, pokojnine za njih, ko bodo stari. Vse to ni plačano, pa bi moralo biti, ker je del proizovdnih stroškov, tako kot je to na Zahodu.

Saj se da poiskati kvalitetne obleke, ki se jih izdeluje v EU ali ZDA, samo malo se je treba potrudit. Pa s tem ne mislim nekih kao "priznanih modnih znamk", ker je situacija ista, samo da je cena astronomska samo zato, ker je 90% cene marketing. Imaš še dosti firm, ki izdelujejo v EU res kvalitetne zadeve, samo niso znane, ker ne vlagajo v marketing. Samo zato namesto marketinga plačaš kvaliteto.

A lahko kdo od teh, ki kupujete v H&M oceni koliko povprečno pusti denarja tam na LETNI ravni. Če vsak teden kupujete nekaj kar ne rabite za par eur, je to na letni ravni gotovo nekaj sto evrov, če ne celo tisoč evrov. Če te njihovi "manj kot sužnji" dobijo po 30 dolarjev na mesec si lahko izračunate koliko teh "podsužnjev" jim financirate s temi sicer na videz cenenimi nakupi.

Najcenejši nakup je na dolgi rok vedno najdražji. To se pokaže prej kot slej pri vsaki stvari. Tudi s cenenimi cunjami se bo, ker se bo s kupovanjem cenene robe iz Azije dokončno uničilo vso industrijo v Evropi, potem bomo pa vsi delal v podobnih pogojih kot Azijci. A mislite, da oni uničujejo oziroma trpinčijo svoje ljudi zato, da bomo mi na Zahodu poceni kupovali celo življenje ceneno robo, ali zato, da bodo nas enkrat dokončno povozili, kar se je že začelo dogajati s to krizo.
PLUS ULTRA
Uporabniški avatar
Anja ^^
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 8. 2009
Kraj: grosuplje

Neprebrana objavaNapisal/-a Anja ^^ » 13. Avg. 2012 23:25

A ni to, da so razmere tok slabe bolj problem države v kateri te delavci živijo, kot pa neke firme in posledično kupcev?
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 14. Avg. 2012 9:26

No, sxe, potem pa prosim podaj kakšen primer "neznanih, ampak fer trgovin". Po možnosti na področju Slovenije. In takih, da si lahko v njih en povprečen študent kupi pulover, ne da bi na račun tega stradal cel mesec.

Sama na letni ravni v H&M pustim okrog sto evrov.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 14. Avg. 2012 11:05

Omojbog. To da največ denarja prihraniš na dragih cunjah je bullshit, saj se zavedaš tega? Jaz letno uničim dvoje kavbojke. Če bi si kupovala leviske, je to 200 eur recimo. Če pa grem v eno normalno trgovino, si kupim 4 poceni, zapravim manj kot 100eur pa še me ljudje ne gledajo čudno ker imam samo 2 hlače.
Pa se pogovorimo o kvaliteti. Mam hlače za katere sem dala leto in pol nazaj cca 50 eur (so bil znižane s 120eur). Isti dan sem nabavila v eni bv trgovini ( če ne lih h&m) navadne kavbojke za 15eur. Navadne sem nosila vsepovsod, nisem gledala kam se usedam, preživele so nočna sankanja, norenje po gozdu, valjanje po travi - ni da ni. Drage sem kake pol leta nosila morda 1x na mesec, za posebne zadeve. Navadne so šle v pokoj kak mesec nazaj (so se raztrgale), drage pa so že kar nekaj časa popolnoma zbledele, sploh na riti. Tako da jih bom jeseni še parkrat nosila in bodo za stran.
Preračuna si lahko vsak sam.
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 14. Avg. 2012 12:12

Saj sem dovolj jasno napisal kaj je važno. Ne da drago plačuješ marketing blagovne znamke, ampak njeno kvaliteto.

Če kupiš nekaj kvalitetno izdelanega od kakšne "specializirane" oziroma neznane firme iz ZDA ali EU plačaš recimo 100 - 150 eur na kos. In imaš za 100 EUR kvaliteto.

Recimo prvi primer takšne firme, ki mi pade na pamet je Alpha Industries http://www.alphaindustries.com. To je firma, ki dela pilotske jakne za ameriško vojsko in kombinezone za NASO, itd. Skratka delajo obleke, ki morajo biti 100% kvalitetne. Enake zadeve pa lahko kupi vsak pod njihovo blagovno znamko. Jakna stane recimo okrog 150 eur. Samo tukaj plačaš 150 eur kvalitete, ker praktično nihče ne pozna te firme. Da uničiš takšno jakno se moraš zelo zelo potruditi - so celo zelo težko vnetljive (to sem tudi sam sprakticiral, ko mi je na tekmi en pacient vrgel baklo zraven jakne pa se ni vžgala, čeprav ima navijaška bakla okrog 1000 stopinj). Če kupiš jakno od ene kao hude firme pa plačaš H&M kvaliteto + marketing oziroma reklame.

O takšnih in podobnih firmah govorim, ko pravim, da se splača kupiti evropsko ali pa ameriško kvaliteto, namesto azijske kvantitete, ki jo delajo novodobni sužnji. Nikakor nisem imel v mislih kakšne "pravične trgovine" pod katero se prodajajo platneni žakli iz Afrike po designerskih cenah.

Če kupiš pa Leviske je itak enako kot če kupiš nekaj v H&M, zato ker je izdelano v istih tovarnah, samo da so Leviske 5x dražje, ker toliko vložijo v marketing (enako velja za vse prepoznavne znamke).

Poiskat moraš firme, ki dejansko same proizvajajo kar prodajajo. Levi's na primer je zamenjal tovarne v enem kupu držav od Azijskih do vzhodne Evrope. Za največjo polomijo se je izkazala Hrvaška, tisto se je dobesedno razparalo. Trenutno delajo na Poljskem in je dokaj kvalitetno, samo spet ne bolj od kitajskega ponaredka.
PLUS ULTRA
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 14. Avg. 2012 17:30

A so že kje pri nas obleke z lastovkami? Oz a sploh bodo?
The world is as you are.
*Žuža*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Žuža* » 14. Avg. 2012 17:39

In kaj so obleke z lastovkami? :) Prvič slišim za ta trend namreč...
Life may not be the party we hoped for, but while we're here we should dance.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 14. Avg. 2012 17:42

^^ Mislim, da ima tole v mislih.
Je pa Divided, tak da verjetno ne bom nikol do nje prišla (preredko pridem do teh trgovin z Divided) :? :?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 14. Avg. 2012 17:47

*Žuža* napisal/-a:In kaj so obleke z lastovkami? :) Prvič slišim za ta trend namreč...

Jaz pa ne :cry: :D Mah, to je vzorec lastovk (narisane ptice po blagu), neverjetno, že par let ga ne morejo pozabit v teh high street štacunah (H&M, Zara, Dorothy Perkins, Top shop, M&S), ker je imela Miu miu nekaj sezon nazaj kose z lastovkami in oni zdaj to idejo naprej porabljajo :wink: In vsako sezono znova se čudim, kako da še naprej forsirajo ta vzorec, sploh ne nehajo s tem?! :eek: Ne vem, mogoče ima kakšen poseben pomen, pojma nimam, zakaj to nadaljujejo, res zanimivo.. Očitno bo ratal klasika kot tartan ali pepita vzorec al kaj :)
Zadnjič spremenil dot, dne 14. Avg. 2012 17:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 14. Avg. 2012 17:47

Ja, točno to mislim. In držim pesti, da jo dobim (ali obe?).
Mene drugače prav nič ne briga, če so v ali izven trenutne mode, ker mi je motiv lastovic že nasplošno res všeč.
Zadnjič spremenil emanuela, dne 14. Avg. 2012 17:51, skupaj popravljeno 1 krat.
The world is as you are.

Vrni se na Moda

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov