Splošna tema za hitre nasvete
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- dot
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 4. 2010
^^ Jah, to nima veze, tudi ne-zdravila in kakšne naravne snovi lahko vplivajo Recimo za grenivke naj bi bilo splošno znano, da vplivajo na hormone oz. naj bi zmanjševale učinek KT... za tale prehranska dopolnila pa ne vem oz. tudi jaz dvomim, verjetno bi bilo tudi opozorjeno, če bi bilo kaj
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Prvič čujem da bi bilo to naj ''splošno znano''. Bi bilo potem logično, da piše tudi v navodilih od KT. Na mojih ne piše, pa mam ful rada grenivke. Enlighten me, please.
- dot
- Cosmofrik
Tearjerker napisal/-a:Prvič čujem da bi bilo to naj ''splošno znano''. Bi bilo potem logično, da piše tudi v navodilih od KT. Na mojih ne piše, pa mam ful rada grenivke. Enlighten me, please.
Ne bi vedela, sama ne jemljem KT in jih tudi ne nameravam, sem pa to že dostikrat slišala / brala na različnih mestih Se mi zdi, da sem prvič to prebrala prav na tem forumu pred leti, potem pa še v različnih člankih o hormonih ali zdravju. Saj možno, da ni res oz. ne vpliva na vse ali vsaj ne v opazni meri... vem pa, da so pri navodilih nekaterih zdravil opozorila glede grenivk Sam ok, previdnost je mati modrosti
EDIT: aha, v temi o KT je bila enkrat tudi debata o ananasovem in grenivkinem soku
Konkubina* napisal/-a:
Skratka, kar sem našla od rezultatov v angleščini, naj bi ananasov sok povzročal drisko in če se tabletka ne razgradi, ker jo prej podelaš, je seveda isto, kot, da je sploh nebi vzela (ti piše zagotovo v navodilih). Drugo kar pa je glede ananasa, da so ga včasih uporabljali za splave, oz sveže stisnenji nezreli ananasovi listi naj bi vplivali tudi na plodnost. Ena punca je dejansko šla naredit preizkus, ko je zanosila, in si je dnevno vsak dan stisnila 2 sveža ananasa pa spila, in seveda ni splavila (kdo bi si mislil?).
Je pa baje večja "grožnja" od ananasa, grenivkin sok oz. sama grenivka:
Grapefruit and Grapefruit Juice. Grapefruit contains a compound that slows the absorption of estrogen hormones to the body. This means that it does not affect progestin-only pills.
Torej predvidevam, da je večina te "panike" okoli sadja zaradi snovi, ki jih vsebuje, ki bi naj znižale absorpcijo hormonov. Ampak pomojem tudi to ne more veliko vplivati na zanesljivost kontracepcije, mogoče se zmanjša za 0,01% . Tako da, brez panike
Pojma nimam, koliko je res, vem pa, da pogosto opozarjajo, da grenivka lahko vpliva na hormone, to je vse, kar vem Verjetno podobno kot glede špinače, brokolija in ostalih kapusnic, ki niso priporočljivi za ljudi z zmanjšanim delovanjem ščitnice (vpliva na ščitnične hormone), medtem ko za tiste s prekomernim delovanjem so priporočljivi... ali pa zelena, ki lahko zvišuje pritisk al nekaj takega. Pač tudi naravni plodovi lahko vplivajo na ravnovesje v organizmu (kar je v bistvu super, da si lahko že s hrano malo pomagaš, ne vedno takoj z zdravili)
-
Tearjerker - Cosmopsiho
Prvič čujem za to stvar, zato sem pa vprašala Ker pojem najmanj kilo grenivk tedensko (pa resno, se ne zezam, za mene je to the mother of all fruits) in sem na KT, se mi je stvar zdela interesantna. Sem pa googlala če obstajajo neodvisne raziskave, ki to potrjujejo, pa jih nisem našla. Vem npr. za nekatera zelišča, da zmotijo presnovo hormonov vnešenih v telo, ampak tudi to piše v navodilih (če se jemljejo kot dodatek). Sicer pa, če ne vpliva na presnovo v jetrih je no biggie, ker npr. zdravila o katerih je govora (določene vrste ATB), vstopijo v interakcijo s peroralnimi kontraceptivi v ciklusu hepatične presnove, ne pa absorbcije.
No, hvala da si se potrudila
- bucibabyka*
- Sramežljivka
- Na forumu od: 19. 11. 2012
zdravo,saj mogoče je že kje to ampak vprašam.. ali suho sadje res redi oziroma je primeren v času hujšanja?mislim pa na tistega ki ga kupiš v trgovini v vrečkicah ...
Nič ni nemogoče....
-
haylee - Kofetarica
- Na forumu od: 8. 9. 2009
Načeloma sadje na splošno redi - tudi sveže, ker vsebuje velik cukra, zato ga je priporočljivo jest v prvi polovici dneva, definitivno pa ne za večerjo, če si na dieti. Pri suhem sadju je pa ponavadi še ta problem, da je kandirano - v tem primeru pa poleg naravnih sladkorjev vsebuje še dodatn cukr, bananin čips je pa za finale še prežgan v olju. Jst takrat, ko mal bolj pazim na prehrano, vseen jem kake suhe marelice ali slive, nikakor pa ne unga "tropskega mixa" (kandirani koščki papaje, ananasa in kokosa) al pa banan ipd. - pol raj jem nutello al pa čokolado.
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
-
somebody - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 6. 2005
Tearjerker napisal/-a:Prvič čujem za to stvar, zato sem pa vprašala Ker pojem najmanj kilo grenivk tedensko (pa resno, se ne zezam, za mene je to the mother of all fruits) in sem na KT, se mi je stvar zdela interesantna. Sem pa googlala če obstajajo neodvisne raziskave, ki to potrjujejo, pa jih nisem našla. Vem npr. za nekatera zelišča, da zmotijo presnovo hormonov vnešenih v telo, ampak tudi to piše v navodilih (če se jemljejo kot dodatek). Sicer pa, če ne vpliva na presnovo v jetrih je no biggie, ker npr. zdravila o katerih je govora (določene vrste ATB), vstopijo v interakcijo s peroralnimi kontraceptivi v ciklusu hepatične presnove, ne pa absorbcije.
zdele govorim bolj na pamet, ampak mislim, da ni interakcij med grenivko in KT (se presnavljajo prek drugih encimov v jetrih). neka sestavina v grenivkinem soku inhibira CYP450. to so neki encimi v jetrih, preko katerih se presnavljajo nekatera zdravila. torej, če sam CYP450 inaktivira ta zdravila, se bo delovanje teh zdravil ob sočasnem uživanju povečalo. če se zdravila prek CYP450 aktivirajo(nekatera zdravila se morajo presnoviti, da postanejo aktivna), torej ob sočasnem uživanju grenivke ne bodo učinkovala.
evo, tu je približen seznam (sem na hitro pogledala in ni KT med njimi):
http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_drug_interactions
pa naj vase ne zavede, da je ta link z wikipedie- za zdravila so presenetljivo dobri
popravek: je manjša interakcija z etinil estradiolom, kar je sestavina nekaterih KT, ampak v kombiniranih tabletkah (torej je zraven še aktivna spojina tudi progesteron v eni od oblik). pa še to je "minor interaction", kar ne pomeni, da ne smeš uživati grapefruita. pa naj vas ne zavede, da je pod hormoni naveden metilprednisolon. ta nima nič s KT (je zaviralec imunskega odziva)
- bucibabyka*
- Sramežljivka
- Na forumu od: 19. 11. 2012
haylee napisal/-a:Načeloma sadje na splošno redi - tudi sveže, ker vsebuje velik cukra, zato ga je priporočljivo jest v prvi polovici dneva, definitivno pa ne za večerjo, če si na dieti. Pri suhem sadju je pa ponavadi še ta problem, da je kandirano - v tem primeru pa poleg naravnih sladkorjev vsebuje še dodatn cukr, bananin čips je pa za finale še prežgan v olju. Jst takrat, ko mal bolj pazim na prehrano, vseen jem kake suhe marelice ali slive, nikakor pa ne unga "tropskega mixa" (kandirani koščki papaje, ananasa in kokosa) al pa banan ipd. - pol raj jem nutello al pa čokolado.
jp res je bananin čips ampak je took dobr hehe ) ok se bom izogibala sej drgač glede sadja čez dan samo jabolka , zvečer pa zelenjava...al juhca zelenjavna al pa pač solatke itd... hvala res
Nič ni nemogoče....
-
haylee - Kofetarica
- Na forumu od: 8. 9. 2009
^^ Jabolka so fajn ja, sploh ta kisle sorte, jagode (te majo najmn hidratov od usega sadja), tut agrumi so ok (pomaranče, mandarine..). Izogibi se pa banan, dateljnov in lubenice.
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
somebody napisal/-a:zdele govorim bolj na pamet, ampak mislim, da ni interakcij med grenivko in KT (se presnavljajo prek drugih encimov v jetrih).
I figured that out quite soon, ampak me je vseeno zanimalo od kod ta ''splošno poznan'' izvira, zato sem vprašala. Sem tud js vse možne biokemije, farmakologije itd. tolk prežvečla, da mi pa tole ne bi ušlo, če bi bilo res.
- dot
- Cosmofrik
somebody napisal/-a: neka sestavina v grenivkinem soku inhibira CYP450. to so neki encimi v jetrih, preko katerih se presnavljajo nekatera zdravila. torej, če sam CYP450 inaktivira ta zdravila, se bo delovanje teh zdravil ob sočasnem uživanju povečalo. če se zdravila prek CYP450 aktivirajo(nekatera zdravila se morajo presnoviti, da postanejo aktivna), torej ob sočasnem uživanju grenivke ne bodo učinkovala.
evo, tu je približen seznam (sem na hitro pogledala in ni KT med njimi):
http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_drug_interactions
pa naj vase ne zavede, da je ta link z wikipedie- za zdravila so presenetljivo dobri
popravek: je manjša interakcija z etinil estradiolom, kar je sestavina nekaterih KT, ampak v kombiniranih tabletkah (torej je zraven še aktivna spojina tudi progesteron v eni od oblik). Pa še to je "minor interaction", kar ne pomeni, da ne smeš uživati grapefruita. pa naj vas ne zavede, da je pod hormoni naveden metilprednisolon. ta nima nič s KT (je zaviralec imunskega odziva)
Sicer se niti malo ne spoznam na to, sam nekje sem videla, da omenjajo še CYP3A4 sistem (npr. tukaj http://www.uaa.alaska.edu/studenthealth ... lpills.cfm)... pa tisto glede estrogena, kot je že Konkubina* rekla v drugi temi (npr. http://www.issaquahobstetrics.com/tips/ ... effective-).. itak če googlaš besedici 'contraception' in 'grapefruit', ti ven vrže cele gore nekih člankov, vprašanj, razpravljanj itd., tako da ne vem, očitno je po celem svetu razširjena ta skrb... če pa ni utemeljena, pa še toliko bolje za tiste, ki jemljete KT Zase vem, da bi se kar zasekirala, če bi jih jemala, in bi bila že zaradi občutka previdna (itak KT že same po sebi niso 100%).
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov