Se prej zaljubiš al imaš prej rad?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
flesherka_ - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 3. 2008
- Kraj: maribor
strinjam se z obema zgoraj... prvotna zaljubljenost lahko zaslepi oči... so pa primeri, ko je ta prvotna zaljubljenost usmerjena v pravo osebo in se pravtako razvije ljubezen... ampak glede na to , da smo zaljubljeni naprimer 10 krat. ljubimo pa recimo 2 krat v življenju (samo vzorčne številke) lahko sklepamo, da zaljubljenost slepi...
- kinna
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 5. 2009
saj pa ona lahko pove le o svojih izkušnjah! o svojih lahko najbol napiše, kr se je to samo nje zgodlo... vsi pa vemo da je 100 ludi, 100 čudi...
moje mnenje je, da se vsak najpej zaljubi, potem pa ali preide zaljubljenje v ljubezen ali nazaj v rad te imam... to seveda ne pomeni, da ko ljubiš, nimaš rad, ampak zaljubljenost je ono prvo, ko si na človeka nor, hodiš po oblakih.... tako kot pravijo ljubezen na prvi pogled...
moje mnenje je, da se vsak najpej zaljubi, potem pa ali preide zaljubljenje v ljubezen ali nazaj v rad te imam... to seveda ne pomeni, da ko ljubiš, nimaš rad, ampak zaljubljenost je ono prvo, ko si na človeka nor, hodiš po oblakih.... tako kot pravijo ljubezen na prvi pogled...
-
flesherka_ - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 3. 2008
- Kraj: maribor
aja pozabla.. mislim, da je najbolši recept za ljubezen ta, da se osebi poznata najprej brez čustev, da vidiš nekoga na trezen način.. da te potem ne more vlagat, da veš ali je oseba poštena, zanesljiva... z mojim sva se poznala 3 leta.. pa sma se po dolgem času pijana srečala, se lupčkala=) in posledična šla čez čas na pijačo, kjer je kliknilo in sva skupaj že 3 leta... brez večjih problemov... torej: prijateljstvo->zaljubljenost->imeti rad->ljubiti
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 1. 2005
- Kraj: Teksas, ZDA
jullia_ napisal/-a:Teoretično je tole zelo fajn napisano, ampak mene bolj zanima, kako naj to ločim v praksi in tako definiram, ali sem v fanta zaljubljena, ali ga ljubim
Zakaj bi pa to v bistvu hotela definirati?
No, če bi že, potem je razlika verjetno ta, da zaljubljenec hodi po svetu s Prenosnim Poljem za Izkrivljanje Resničnosti. Oseba, v katero smo zaljubljeni, je čudovita, nima nobenih napak, je uresničitev naših sanj, z njo se ujamemo popolnoma, niti ene pomanjkljivosti ne vidimo, če jo že, se nam zdi pa srčkana ali pa misel nanjo na hitro odslovimo.
Človek, ki ljubi, pa se ne predaja popačenju realnosti, temveč dojema ljubljeno osebo takšno, kakor je; ne pomanjšuje napak in ne poveličuje dobrih lastnosti.
Ljubezen je čustvo do človeka, ki ga izoblikujemo šele potem, ko smo človeka objektivno precenili. Zaljubljenost pa je čustvo, ki temelji na neobjektivni, od lastnih čustev popačeni percepciji.
Kako vedeti, ali čutiš eno ali drugo? To vprašanje se mi zdi podobno, kot vprašanje, kako videti pri sebi pristranskost.
Se da, če se temu posvečaš, in lahko se tega naučiš s časom.
jullia_ napisal/-a:Na žalost namreč nisem dovolj stabilen karakter, da bi bila moja čustva in dejanja vedno konsistentna.
Vsak trenutek je neponovljiv in drugačen od vseh drugih. Naše besede so zgolj grobi koncepti, ki ne morejo zajeti vse resničnosti situacije.
jullia_ napisal/-a:Zato mislim, da je nemogoče jasno ločiti ljubezen od zaljubljenosti, ampak gre za eno čustvo, ki skozi čas zori in se spreminja, ne pa za X in Y, med katerima obstaja točno določena meja, ki jo enkrat prestopiš.
Se strinjam glede gradienta. Mislim pa, da gre za več kot samo eno čustvo, in da je zmes čustev pač različna ob različnih časih.
jullia_ napisal/-a:Je pa to zgolj moj laični pogled, o psihologiji ne vem nič.
Tudi Sokrat ni vedel nič. Tako je vsaj sam rekel.
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 1. 2005
- Kraj: Teksas, ZDA
red_rose napisal/-a:po mojih izkusnjah je zveza bolj trdna zdaj ko ni bilo zacetne zaljubljenosti.
vcasih sem se zaljubljala v fante, pa to je sama kemija v mozganih...v fante ki so mi bli nedosegljivi, v ''bad boye'', same take neke cudne...pri zdajsnjem sem bla ze od zacetna na trdnih tleh, vedla sem kje so njegove prednosti, kje so njegove slabosti, sprejela sem ga takega kot je, ze od zacetka se mi je nekak svitalo da to bi pa lahk blo to, zelo sem ga vzljubila, po nekaj mesecih zveze so prisli tudi metuljcki, in mocna ljubezen...ni bilo pa nikoli tiste nore zaljubljenosti ki vidis cel svet v rozicah. seveda je bla trema, pa vznemirjenje, pa prva pricakovanja...ampak vse veliko bolj v mejah normale. in evo naju, po skoraj dveh letih vedno boljse
Se strinjam. Moje izkušnje so podobne. Moje zaljubljenosti niso vodile nikamor. Ko sva se z ženo spoznala, sva začela zvezo, ker sva si bila všeč in se nama je zdelo, da bi se lahko ujela. Po 6 letih se imava še vedno super in - pravzaprav - čedalje bolje.
-
pikica83 - Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 11. 2004
- Kraj: Celje
Zaljubiti - imeti rad - ljubiti, ampak je tudi lahko imeti rad - zaljubiti - ljubiti. Ker si lahko z nekom prijatelj in kar naenkrat nekaj "klikne" se zaljubiš. Čeprav sem mnenja, da se lahko tudi v isto osebo večkrat zaljubiš. (na nek način) Skratka tudi po parih letih zveze, ti lahko ponovno začnejo metuljčki letat po trebuščku, vedno znova
Nič ni tako dragoceno, kot tisti del tebe, ki je v drugih in tisti del drugih, ki je v tebi.
-
Tejax - Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 4. 2009
Ni enega odgovora! Odvisno od osebe in situacije.
Nekdo se zaljubi na prvi pogled, ko nekoga komaj spozna; težko bi ga prej imel rad, če še ga poznal ni. Kdo drug ima že dolgoletno prijateljstvo, kjer se imata rada, kaj več pa med njima nikoli ni bilo; potem pa "klikne" in se zaljubi v to osebo. Torej tukaj "imeti rad" preraste v zaljubljenost.
In še milijone oseb ter situacij, v katerih se znajdejo - od tega pa je tudi odvisno, kako reagirajo.
Nekdo se zaljubi na prvi pogled, ko nekoga komaj spozna; težko bi ga prej imel rad, če še ga poznal ni. Kdo drug ima že dolgoletno prijateljstvo, kjer se imata rada, kaj več pa med njima nikoli ni bilo; potem pa "klikne" in se zaljubi v to osebo. Torej tukaj "imeti rad" preraste v zaljubljenost.
In še milijone oseb ter situacij, v katerih se znajdejo - od tega pa je tudi odvisno, kako reagirajo.
- Euuchika*
- Sramežljivka
- Na forumu od: 9. 1. 2010
- Kraj: Ljubljana
Jst mislm, da se najprej zaljubiš, predvsem gre tuki za neko kemijo, sčasoma pa ta učinek popusti heh in človeka spoznaš v pravi luči, če ti je potem še vedno ušeč in ga sprejmeš z vsemi tako dobrimi kot slabimi lastnostmi pomeni da se je ta zaljubljenost spremenila v ljubezen Svojega partnerja imaš rad oz. ga ljubiš *
Find a rainbow and live your world of dreams always remember life is better than it seems.
-
Katarina Ribnikar - Sramežljivka
- Na forumu od: 27. 3. 2010
- Kraj: Goriče
jaz mislim da si najprej zaljubljen. zaljubljenost je tista začetna faza. potem naprej imaš pa lahko rad, ali pa pozabiš, nimaš rad.
mi je pa vedno všeč, ko kdo, ki je že dolgo v zvezi reče da je zaljubljen. ponavadi je vedno "rad imam", "ljubim", kar je itak tudi lepo. samo ko pa kdo reče, da je po petih letih še vedno zajlubljen je pa dost ljubko. )
mi je pa vedno všeč, ko kdo, ki je že dolgo v zvezi reče da je zaljubljen. ponavadi je vedno "rad imam", "ljubim", kar je itak tudi lepo. samo ko pa kdo reče, da je po petih letih še vedno zajlubljen je pa dost ljubko. )
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov