Se prej zaljubiš al imaš prej rad?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Alwaleed
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 1. 2005
- Kraj: Teksas, ZDA
jullia_ napisal/-a:Ne vem, če si v resnici lahko v nekoga zaljubljen, ne da bi ga imel rad.
Zaljubljenost je lahko sebična, "imeti rad" pa ne.
"Imeti rad" daje večji poudarek dobrobiti dotične osebe in manjši poudarek temu, da bi ti bila dostopna in na voljo. Kadar sta ti dve želji v konfliktu, lahko zaljubljenec izbere korist sebi (biti z zaželjeno osebo), in bo to še vedno ustrezalo konceptu zaljubljenosti. Kdor ima rad, pa mora izbrati korist druge osebe (tudi če bo zato v prihodnosti manj z njo), drugače to ne ustreza konceptu "imeti rad".
"Ljubezen" kot čustvo je močnejša verzija "imeti rad". Ljubezen kot odnos so ta čustva + zavestna zavezanost ostati s to osebo.
- čuftika
- Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 10. 2009
odvisno od primera do primera...V primeru da se prvo zaljubiš, si tak na pol slep in ne vidiš negativne karatkterne lastnosti partnerja(največkrat).
V primeru, da imaš pro nekoga rad (kot prijatelja) pa šele takrat greš z njim v zvezo, ko ga že dobro poznaš, potem se naknadno razvije zaljubljenost, ni pa toliko močna kot pa če se zagledaš recimo na prvi pogled. To bi bile neke moje dosedanje izkušnje. In meni se zdi boljša druga opcija, da človeka spoznaš, preden se spustiš z njim v razmerje.
V primeru, da imaš pro nekoga rad (kot prijatelja) pa šele takrat greš z njim v zvezo, ko ga že dobro poznaš, potem se naknadno razvije zaljubljenost, ni pa toliko močna kot pa če se zagledaš recimo na prvi pogled. To bi bile neke moje dosedanje izkušnje. In meni se zdi boljša druga opcija, da človeka spoznaš, preden se spustiš z njim v razmerje.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Alwaleed napisal/-a:jullia_ napisal/-a:Ne vem, če si v resnici lahko v nekoga zaljubljen, ne da bi ga imel rad.
Zaljubljenost je lahko sebična, "imeti rad" pa ne.
"Imeti rad" daje večji poudarek dobrobiti dotične osebe in manjši poudarek temu, da bi ti bila dostopna in na voljo. Kadar sta ti dve želji v konfliktu, lahko zaljubljenec izbere korist sebi (biti z zaželjeno osebo), in bo to še vedno ustrezalo konceptu zaljubljenosti. Kdor ima rad, pa mora izbrati korist druge osebe (tudi če bo zato v prihodnosti manj z njo), drugače to ne ustreza konceptu "imeti rad".
"Ljubezen" kot čustvo je močnejša verzija "imeti rad". Ljubezen kot odnos so ta čustva + zavestna zavezanost ostati s to osebo.
Teoretično je tole zelo fajn napisano, ampak mene bolj zanima, kako naj to ločim v praksi in tako definiram, ali sem v fanta zaljubljena, ali ga ljubim
Na žalost namreč nisem dovolj stabilen karakter, da bi bila moja čustva in dejanja vedno konsistentna. Včeraj sem bila recimo zelo nesebično razpoložena in sem popolnoma razumela, da se mora fant čez vikend učit in ne bo imel časa zame. Ampak to še ne pomeni, da bo vsakič tako
Zato mislim, da je nemogoče jasno ločiti ljubezen od zaljubljenosti, ampak gre za eno čustvo, ki skozi čas zori in se spreminja, ne pa za X in Y, med katerima obstaja točno določena meja, ki jo enkrat prestopiš.
Je pa to zgolj moj laični pogled, o psihologiji ne vem nič.
- Luss
- Sramežljivka
- Na forumu od: 5. 3. 2009
Jz tut mislim, da ni točno neke meje med tema dvema pojmoma... lahk pa povem, da sm se vsakič sprašvala, če sem zaljubljena, dokler se nisem zdaj zares zaljubila in sm točno vedla, da je to to.. sicer je pa zaljubljenost tut prešla v ljubim, ampak to ne pomeni, da zaljubljenosti ni več.. zame je razlika le v tem, da na začetku mi je "tresel tla", ker sem bla zaljubljena, zdaj pa ga dobro poznam, ga ljubim, sem pa še vedno zaljubljena in mi še bolj "trese tla" in je to le bolj zaokroženo in sem bolj srečna, ker vem, da to, da mi pomeni vse ni le neka zaljubljenost v idejo o tem, kakšen je.
Po moje tudi ni nujno, da eno preide v drugo, je pa velika verjetnost, da je zaljubljenost prej.. tudi v primeru dveh prijateljev - začne eden čutit privlačnost - se zaljubi...ko pa nekoga spoznaš v luči partnerja lahko šele ljubiš...čeprav ga imaš prej rad kot prijatelja..in zame je v tem razlika - imeti rad in ljubiti.
Po moje tudi ni nujno, da eno preide v drugo, je pa velika verjetnost, da je zaljubljenost prej.. tudi v primeru dveh prijateljev - začne eden čutit privlačnost - se zaljubi...ko pa nekoga spoznaš v luči partnerja lahko šele ljubiš...čeprav ga imaš prej rad kot prijatelja..in zame je v tem razlika - imeti rad in ljubiti.
Z nasmehom si lepša.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
po mojih izkusnjah je zveza bolj trdna zdaj ko ni bilo zacetne zaljubljenosti.
vcasih sem se zaljubljala v fante, pa to je sama kemija v mozganih...v fante ki so mi bli nedosegljivi, v ''bad boye'', same take neke cudne...pri zdajsnjem sem bla ze od zacetna na trdnih tleh, vedla sem kje so njegove prednosti, kje so njegove slabosti, sprejela sem ga takega kot je, ze od zacetka se mi je nekak svitalo da to bi pa lahk blo to, zelo sem ga vzljubila, po nekaj mesecih zveze so prisli tudi metuljcki, in mocna ljubezen...ni bilo pa nikoli tiste nore zaljubljenosti ki vidis cel svet v rozicah. seveda je bla trema, pa vznemirjenje, pa prva pricakovanja...ampak vse veliko bolj v mejah normale. in evo naju, po skoraj dveh letih vedno boljse
mislim da je nekaterim noro zaljubljenim parom tisti sok ko zaljubljenost mine preprosto prevelik da bi lahko nadaljevali zvezo
zatorej, sta dve moznosti:
zaljubljenost -> ljubezen
imeti rad -> ljubezen
potem pa se ljubezen in zaljubljenost prepletata. jaz se vsake toliko casa kar na novo zaljubim vanj
vcasih sem se zaljubljala v fante, pa to je sama kemija v mozganih...v fante ki so mi bli nedosegljivi, v ''bad boye'', same take neke cudne...pri zdajsnjem sem bla ze od zacetna na trdnih tleh, vedla sem kje so njegove prednosti, kje so njegove slabosti, sprejela sem ga takega kot je, ze od zacetka se mi je nekak svitalo da to bi pa lahk blo to, zelo sem ga vzljubila, po nekaj mesecih zveze so prisli tudi metuljcki, in mocna ljubezen...ni bilo pa nikoli tiste nore zaljubljenosti ki vidis cel svet v rozicah. seveda je bla trema, pa vznemirjenje, pa prva pricakovanja...ampak vse veliko bolj v mejah normale. in evo naju, po skoraj dveh letih vedno boljse
mislim da je nekaterim noro zaljubljenim parom tisti sok ko zaljubljenost mine preprosto prevelik da bi lahko nadaljevali zvezo
zatorej, sta dve moznosti:
zaljubljenost -> ljubezen
imeti rad -> ljubezen
potem pa se ljubezen in zaljubljenost prepletata. jaz se vsake toliko casa kar na novo zaljubim vanj
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
-
red_rose - Cosmofrik
ja pri meni je bilo tako. ker takrat ne gledas realno na osebo, pa jaz sem se zaljubljala v napacne, bolj kot me je fant zavrnil boljs sem si ga zelela. ocitno nisem bla sposobna zdrave zaljubljenosti ljubezen je lepsa. umirjeno, varno custvo...
-
red_rose - Cosmofrik
ne vanessa, zelo slabo beres. moj prvi stavek je bil:
tudi v naslednjem postu:
po mojih izkusnjah je zveza bolj trdna zdaj ko ni bilo zacetne zaljubljenosti.
tudi v naslednjem postu:
ja pri meni je bilo tako.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov