Se prej zaljubiš al imaš prej rad?

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Alwaleed
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 1. 2005
Kraj: Teksas, ZDA

Neprebrana objavaNapisal/-a Alwaleed » 10. Nov. 2009 7:43

jullia_ napisal/-a:Ne vem, če si v resnici lahko v nekoga zaljubljen, ne da bi ga imel rad.

Zaljubljenost je lahko sebična, "imeti rad" pa ne.

"Imeti rad" daje večji poudarek dobrobiti dotične osebe in manjši poudarek temu, da bi ti bila dostopna in na voljo. Kadar sta ti dve želji v konfliktu, lahko zaljubljenec izbere korist sebi (biti z zaželjeno osebo), in bo to še vedno ustrezalo konceptu zaljubljenosti. Kdor ima rad, pa mora izbrati korist druge osebe (tudi če bo zato v prihodnosti manj z njo), drugače to ne ustreza konceptu "imeti rad".

"Ljubezen" kot čustvo je močnejša verzija "imeti rad". Ljubezen kot odnos so ta čustva + zavestna zavezanost ostati s to osebo.
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 10. Nov. 2009 8:59

odvisno od primera do primera...V primeru da se prvo zaljubiš, si tak na pol slep in ne vidiš negativne karatkterne lastnosti partnerja(največkrat).
V primeru, da imaš pro nekoga rad (kot prijatelja) pa šele takrat greš z njim v zvezo, ko ga že dobro poznaš, potem se naknadno razvije zaljubljenost, ni pa toliko močna kot pa če se zagledaš recimo na prvi pogled. To bi bile neke moje dosedanje izkušnje. In meni se zdi boljša druga opcija, da človeka spoznaš, preden se spustiš z njim v razmerje.
igorr
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a igorr » 11. Nov. 2009 16:16

najprej ga je treba imeti rad,da se lahko zaljubiš...
ne vem kako se lahko zaljubiš,ne da bi ga imela rada....
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 12. Nov. 2009 7:39

^^vse je odvisno od tega kako si predstavljaš pojem zaljubljenost. V življenju si lahko zaljubljen oz. zatreskan milijonkrat, rad pa ne moreš imeti kar vsakega :wink:
najlepša
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 11. 2009
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a najlepša » 12. Nov. 2009 11:30

Rada imam mamo, sestro, brata, otroka, 2 prijateljici, svojo službo...

Kar se pa partnerja tiče, sem bla najprej zaljubljena, zdaj ga ljubim.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 12. Nov. 2009 12:13

Alwaleed napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Ne vem, če si v resnici lahko v nekoga zaljubljen, ne da bi ga imel rad.

Zaljubljenost je lahko sebična, "imeti rad" pa ne.

"Imeti rad" daje večji poudarek dobrobiti dotične osebe in manjši poudarek temu, da bi ti bila dostopna in na voljo. Kadar sta ti dve želji v konfliktu, lahko zaljubljenec izbere korist sebi (biti z zaželjeno osebo), in bo to še vedno ustrezalo konceptu zaljubljenosti. Kdor ima rad, pa mora izbrati korist druge osebe (tudi če bo zato v prihodnosti manj z njo), drugače to ne ustreza konceptu "imeti rad".

"Ljubezen" kot čustvo je močnejša verzija "imeti rad". Ljubezen kot odnos so ta čustva + zavestna zavezanost ostati s to osebo.

Teoretično je tole zelo fajn napisano, ampak mene bolj zanima, kako naj to ločim v praksi in tako definiram, ali sem v fanta zaljubljena, ali ga ljubim :)
Na žalost namreč nisem dovolj stabilen karakter, da bi bila moja čustva in dejanja vedno konsistentna. Včeraj sem bila recimo zelo nesebično razpoložena in sem popolnoma razumela, da se mora fant čez vikend učit in ne bo imel časa zame. Ampak to še ne pomeni, da bo vsakič tako :)
Zato mislim, da je nemogoče jasno ločiti ljubezen od zaljubljenosti, ampak gre za eno čustvo, ki skozi čas zori in se spreminja, ne pa za X in Y, med katerima obstaja točno določena meja, ki jo enkrat prestopiš.
Je pa to zgolj moj laični pogled, o psihologiji ne vem nič.
Luss
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 5. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Luss » 12. Nov. 2009 12:57

Jz tut mislim, da ni točno neke meje med tema dvema pojmoma... lahk pa povem, da sm se vsakič sprašvala, če sem zaljubljena, dokler se nisem zdaj zares zaljubila in sm točno vedla, da je to to.. sicer je pa zaljubljenost tut prešla v ljubim, ampak to ne pomeni, da zaljubljenosti ni več.. zame je razlika le v tem, da na začetku mi je "tresel tla", ker sem bla zaljubljena, zdaj pa ga dobro poznam, ga ljubim, sem pa še vedno zaljubljena in mi še bolj "trese tla" in je to le bolj zaokroženo in sem bolj srečna, ker vem, da to, da mi pomeni vse ni le neka zaljubljenost v idejo o tem, kakšen je.

Po moje tudi ni nujno, da eno preide v drugo, je pa velika verjetnost, da je zaljubljenost prej.. tudi v primeru dveh prijateljev - začne eden čutit privlačnost - se zaljubi...ko pa nekoga spoznaš v luči partnerja lahko šele ljubiš...čeprav ga imaš prej rad kot prijatelja..in zame je v tem razlika - imeti rad in ljubiti.
Z nasmehom si lepša.
Uporabniški avatar
Liefde
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 10. 2009
Kraj: Nizozemska

Neprebrana objavaNapisal/-a Liefde » 13. Nov. 2009 13:46

Imeti rad, zaljubiti, ljubiti :)
"Življenje je kot ljubezen; ni lahko in mirno stanje, ampak težka in čudovita pustolovščina."
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 13. Nov. 2009 14:39

--------
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 03. Avg. 2010 10:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 13. Nov. 2009 17:00

po mojih izkusnjah je zveza bolj trdna zdaj ko ni bilo zacetne zaljubljenosti.
vcasih sem se zaljubljala v fante, pa to je sama kemija v mozganih...v fante ki so mi bli nedosegljivi, v ''bad boye'', same take neke cudne...pri zdajsnjem sem bla ze od zacetna na trdnih tleh, vedla sem kje so njegove prednosti, kje so njegove slabosti, sprejela sem ga takega kot je, ze od zacetka se mi je nekak svitalo da to bi pa lahk blo to, zelo sem ga vzljubila, po nekaj mesecih zveze so prisli tudi metuljcki, in mocna ljubezen...ni bilo pa nikoli tiste nore zaljubljenosti ki vidis cel svet v rozicah. seveda je bla trema, pa vznemirjenje, pa prva pricakovanja...ampak vse veliko bolj v mejah normale. in evo naju, po skoraj dveh letih vedno boljse :P

mislim da je nekaterim noro zaljubljenim parom tisti sok ko zaljubljenost mine preprosto prevelik da bi lahko nadaljevali zvezo :?

zatorej, sta dve moznosti:
zaljubljenost -> ljubezen
imeti rad -> ljubezen

potem pa se ljubezen in zaljubljenost prepletata. jaz se vsake toliko casa kar na novo zaljubim vanj :hearts:
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 14. Nov. 2009 15:47

^^ to si pa tko napisala, ku da če si noro zaljubljen in skačeš od veselja že ob pogledu na njega/njo, neki slabga kr v tem ni prihodnosti.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 14. Nov. 2009 18:42

ja pri meni je bilo tako. ker takrat ne gledas realno na osebo, pa jaz sem se zaljubljala v napacne, bolj kot me je fant zavrnil boljs sem si ga zelela. ocitno nisem bla sposobna zdrave zaljubljenosti :D ljubezen je lepsa. umirjeno, varno custvo... :)
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 14. Nov. 2009 19:14

aja točno, če je pr tebi tko je nujno tudi pr vsih ostalih.. logično :roll:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 14. Nov. 2009 19:17

ne vanessa, zelo slabo beres. moj prvi stavek je bil:
po mojih izkusnjah je zveza bolj trdna zdaj ko ni bilo zacetne zaljubljenosti.

tudi v naslednjem postu:

ja pri meni je bilo tako.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 14. Nov. 2009 20:03

in ti nisi štekala bistva. sej je vedno vse po tvojih izkušnjah.. hvala bogu da je tko :D

konc OT
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.

Vrni se na Ljubezen in seks

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov