Obrezovanje otrok: za ali proti?

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Obrezovanje otrok: za ali proti?

za
12
21%
proti
46
79%
Skupaj glasov : 58

dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 17:32

anketo reši šele potem, ko že prebereš cel post!

To temo odpiram, ker opažam izredno slabo izobraženost ljudi o tej tematiki in je skrajni čas, da se malo pogovorimo o tem tud s širšega vidika, kot pa vam ga pokaže cosmopolitan.

Argumenti za:
1.) Obrezovanje omogoča »lažjo« higieno in preprečuje infekcije,
2.) Obrezovanje preprečuje raka penisa,
3.) Obrezovanje preprečuje aids.

Argumenti proti:
1.) Za higieno in preprečevanje infekcij poznamo vodo, v primerih infekcije pa zdravimo penis tako kot spolovilo ženske..z mazili(ženske imate pogostejše infekcije kot mi).
2.) Rak penisa je še redkejši od raka dojk pri moškemu, ki je že tko zelo zelo izredno redek( praktično rak penisa skoraj ni možno dobit), prav tako ni nobenih dokazov, da bi sam obrez kakorkoli preprečil ta rak(niti nebi bilo logično da bi?).
3.) Obrezovanje naj bi preprečevalo aids...ta mit velja samo še v afriki in nekaterih glavah posameznikov.
4.) Obrezovanje povzroča smrt novorojenčkov( v ameriki letno cca 200 novorojenih, da o drugod po svetu niti ne govorimo(sploh tam, kjer obrežejo z rjastim orodjem)).
Smrt povzroči bolečina med samim posegom, saj se poseg opravi brez anastezije(govorim za ZDA), raznih infekcij po samem posegu( tudi gangrena). V sloveniji smo vsaj glede tega boljši, vendar so infekcije še vedno pogoste.
5.) Obrezovanje na dolgi rok pusti tako podzavestne travme(kjer se izvaja brez anastezije), kot druge nevšečnosti.
Med drugim postane veliko moških zaradi poškodbe živčnih končičev tud impotentnih.
Večina obrezanih zardi izsušitve in poškodbe živčnih končičev manj uživa v spolnosti( uživajo zgolj 1/3 tega kar bi v normalni obliki).
6.) Vsak človek ima pravico do nedotakljivosti svojega telesa, razen, če se gre za nujen medicinski poseg za človekovo dobrobit, kar pa obrezovanje spolovila zagotovo ni.
Takšno zaščito telesa, dekleta že imajo (vsaj v vseh razvitih državah), skrajni čas je, da so te pravice do nedotakljivosti deležni tudi fantje.
V kolikor se oseba želi obrezati ko odraste je to njegova stvar...nikakor pa nebi smeli takšno odločitev sprejemati starši pri majhnem otroku, saj ni za to nobenega pravega argumenta.

Na kratko: argumenti proti več kot očitno prevladajo nad argumenti za(predvsem točke 4,5 in 6), kar se vidi tudi v veliko tožb ameriških obrezanih moških, ki tožijo svoje obrezovalske zdravnike ter tožbe staršev, ker jim umre otrok.
Večina tožb sicer propade, saj je zakonsko določeno, da če starš podpiše dovoljenje za obrez lahko tožiš samo starše(tega žal skoraj nihče ne stori). Seveda so pa tudi tožbe, kjer tožnik odide zmagoslavno v imenu vseh, ki so jim bile kratene osnovne človekove pravice.

Dejstvo je, da se to primitivnost še vedno izvaja tudi v naši državi( k obrezovanju iz ne-nujno zdravstvenih razlogov, ponavadi spodbujajo ravno obrezani zdravniki, medtem ko ostali trdijo, da je to dejanje neetično) in je skrajni čas, da se ljudje bolje izobrazijo tudi v tej smeri.

Najpogostejši razlog za obrezovanje s strani zdravstva je fimoza.
V primerih fimoze(preozke kožice) le to lahko rešimo z preprostim raztegovanjem in mazili, prav tako obstaja 17 vrst operacij in so od tega le 3 obrezovanje....ostalih 14 je bolj človeških in ne pustijo poškodb, kot obrez. Kar 8 od 10 diagnoz fimoze je napačnih, saj se fimozo ugotavlja absolutno prezgodaj( 2 letnikih), otrok pa se lahko še zelo razvije tudi šele leta kasneje. Torej tudi, če vam zdravnik reče, da bo treba rezat...je to zelo malo verjetno, da je temu res tako.

Vse vas ženske, ki podpirate obrezovanje fantkov, spodbujam k razmisleku...kako bi vam bilo, da bi vaši starši dali vas na operacijo, kjer vam odrežejo sramne ustnice in pustijo izsušiti spolovilo( ne govorim o faraonskem obrezovanju ampk samo odstranitev sramnih ustnic)?
Gre se namreč za identično dejanje, le da ga nekatere tukaj spodbujate nad fanti, kar se mi zdi več kot žalostno za tako imenovano »razvito državo« in vas »razvite« ljudi.

Prilagam še link samega poteka obrezovanja otroka brez anastezije, kar je tipičn primer obrezovanja v ameriki, pri muslimanih in židih. Opozarjam, da v kolikor premoreš vsaj kanček humanizma ti bo zelo težko to gledat.

http://www.youtube.com/verify_age?next_ ... %3Drelated

Naj že na koncu tudi omenim, da je vera samo izgovor za obrezovanje, v resnici je glavni razlog, da se obrezuje, samo in zgolj to, da je oče obrezan ter slabo izobražene matere, ki nasedajo možu.
Poznam primere, ko so muslimani neobrezani in posledičn hvaležni staršem.

Ustavimo nasilje nad otroki, ustavimo obrezovanje otrok. NJEGOVO TELO, NJEGOVA IZBIRA.
Zadnjič spremenil dodoman, dne 03. Jul. 2010 18:45, skupaj popravljeno 2 krat.
če že nimate pametnih argumentov ne rabte jokcat adminom, da sm zlobn:)
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 03. Jul. 2010 17:47

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 20:51, skupaj popravljeno 1 krat.
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 17:51

prišel sem dajat argumente, ker je na med.over.net nek urolog, ki spodbuja k obrezovanju za vsako malenkostno vnetje.

sicer pa...ne skušam spremenit sveta..skušam pa podati znanje ljudem.

poglej si link in povej, če ti je zabavno kar vidiš.
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a delusional » 03. Jul. 2010 17:52

Dobro, sem proti, zaradi tega gnjusnega linka in ker se otrok tako dere.

Drugače so mi pa ful bolj všeč obrezani tiči.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 03. Jul. 2010 17:53

zelo proti...vsak se naj obreže, ko se že enkrat zaveda svojega telesa pa če to res hoče.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 17:57

delusional...marsikateremu tipu v nekaterih državah so bolj všeč ženske, ki so faraonsko obrezane kajne?

sam me vesel, da si kljub temu proti:)

vsak človek bi moral imeti pravico do izbire glede takih stvari..
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 03. Jul. 2010 20:16

Če argumenti res držijo sem proti.
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 20:20

to so argumenti, ki ti jih potrdi velik zdravnikov..

izjeme so obrezani...ker oni pač psihološko nočjo sprejet dejstva, d jim kj manjka...
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 03. Jul. 2010 20:23

Proti. Definitivno. Čeprav niti nisem prebrala vseh argumentov, linka tudi ne bi pogledala, hvala.
Ampak to je kršenje človekovih pravic. Prav tako kot npr. siljenje otroka v neko vero.
Ko bo dovolj star, da bo vedel za kaj se gre, naj se sam odloči - ja ali ne. Starši čisto prevečkrat mislijo, da tisto kar je njim všeč, more bit všeč tudi otroku oz. se njim zdi dobro in mislijo da je tako tudi za otroka .. in s tem kršijo njegove pravice, ko ga potisnejo v nekaj, brez da bi imel možnost odločat se.
Let's swim to the moon .....
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 20:37

hvala vam puncam za razsodno mnenje o tem..

se strinjam..starši nebi smeli imeti pravice odločati o otrokovem telesu do te mere, da mu kar daj odrezat del telesa.

žal po večini forumov in nasploh ljudje te tematike ne jemlejo dovolj resno..

sploh ne preberejo mojih argumentov, pa so kar pametni, čeprav sem vse že kontradiktiral v argumentih(primer je fimoza).

dejstvo je, da je plusov za obrez veliko premalo, da bi sploh bili to plusi...

žalostno, da kljub temu, da ko si ljudje pogledajo posnetek še kar rečejo: vsak ma pravico delat to svojmu otroku..

al pa: moj bo obrezan da preprečim neko neobstoječo bolezen.
Uporabniški avatar
lovefrance
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a lovefrance » 03. Jul. 2010 20:42

hehe, a z dive so te pa spucali :D
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 20:45

vem..ne prenesejo, da jim rečem, da so dvolične:)

al fora...like vse argumente sem že imel v prvem postu in so vseen prbijale glih tisto k sm razložu d ni res.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 03. Jul. 2010 20:46

Ahahahaha, a res :D pa ravno tam so tako odprti vsi. :P

Anyhow! Jz pa povezujem obrezovanje predvsem z vero(ja, je to poglavitni razlog) in mi že s tega stališča deluje obupno, kakor mi je že to, da otroka vržeš v vero in mu ne pustiš lastnega pogleda na svet ali izbiro vere, ko je starejši(enako je z obrezovanjem, to odločitev naj sprejme sam, ko bo za to sposoben).
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
KiLLyKa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a KiLLyKa » 03. Jul. 2010 20:49

Neizobražene, gnile, nepoučene familije, gnide, nevredne otrok, zabite...in še so ble žaljivke. To je zate, da nekomu rečeš da je dvoličen?
In vse samo zato, ker ne sprejemajo mnenja, ki ga ti podaš. Kdo je zdaj tu blesav?
Bog ne daj da kdo tu napiše da ma obrezanega, alpa da je vzgojen v veri, kjer obrezujejo in bodo dale obrezat otroke, ker bodo tle začele iste žaljivke letet. Svašta.

Sicer pa ONtopic:
Nebi ga dala obrezat. Če bi pa sam, ko bi odrasel hotel met obrezanega, pa naj gre. Mu ne bom branila :)

+ ima kdo kak podatek kolk pogosto to v ZDA počnejo? Ker sem prebrala par punc iz Amerike, da bodo dale otroke obrezat, da se ne bodo punce delale norce iz njih ko bo prišlo do seksa :eek:
Zadnjič spremenil KiLLyKa, dne 03. Jul. 2010 20:56, skupaj popravljeno 1 krat.
If you don't like me there's nothing I can do - NEWS FLASH BITCH, I don't live to please you.
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 03. Jul. 2010 20:55

so odprti ja..kao...men je prekipelo, k sm vse razložu v argumentih na prvi strani one so pa kr mutile v stilu: da obstajajo zdravstveni razlogi za obrez, da preprečuje obrezanost aids itd.
skratka..same butaste, ki sem jih že obazožu v prvem postu..

večina jih sploh ni prebralo moj prvi post in pogledalo linka, pa so kr pametne ble..
velik low iq kokoši sm pač užalu tam..sej bmk..bom pač nov acount naredu in spet pastal..

marslatera ženska, ki se odloča, če bi dala otroka rezat, ima pravico vedt vse argumente..
žal jih v sloveniji dobiš zelo težko, ker skoraj da ni tolko izobraženih ljudi na tem področju.

najbolj me je zbodlo na med.over.net ko ljudje na forumu vprašajo, kaj storiti, če se vname otroku lulček..
in kaj odgovori čudoviti urolog z nickom tineh?
reče, da je vedno najbolj obrezat, ker ste, preprečiš nehigieno in RAKA.
to o raku me je prav zaživciralo tam in sem tudi napisal proti argumente že tam..

ampk, ker je seveda urolog moderator mi je vse lepo delital:)

Vrni se na Ljubezen in seks

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov