Oče in sin...? Razlika?

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 03. Sep. 2010 21:29

mateja79 napisal/-a:
barbie_girl_85 napisal/-a:1. 60% otrok alkoholikov postane odvisnih od alkohola

Zelo dvomim v to izjavo, ker sosed je bil alkoholik, medtem ko nihče od njegovih 3 otrok sploh ne pije alkohola. Po tej statistiki pa bi morala piti dva, oziroca celo biti odvisna od alkohola.

ne morem si kaj- :rofl:

sicer je pa meni zanimiva glede tega teorija treh determinant. so pa seveda tudi nasprotne teorije, ki le-to podirajo. sama se pa sicer booj nagibam k prvi. čeprav poznam osebno veliko izjem. a menim, da so res le izjeme.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 03. Sep. 2010 21:29

ha ha, res barbie, kaj se lažeš. mateja pozna 3 (TRI!!!) ljudi, ki ne pijejo alkohola in je pravkar ovrgla "tvojo" teorijo. :steinigung:
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
Uporabniški avatar
donna.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a donna. » 03. Sep. 2010 21:33

Mogoče to teoretično drži, praktično pa niti približno. Seveda je vse odvisno od vsakega posameznika in njegov karakter...

Imam prijateljico, katere oče je bil alkoholik (sedaj ozdravljen) pa alkohola ona niti ne pogleda, še za novo leto nazdravi z otroškim šampanjcem...

Imam pa še en primer, pri katerem se očetovi in sinovi vzorci obnašanja in reagiranja ponavljajo... Pač ta oče je bil do sina zelo strog, redko je izkazoval ljubezen njemu, ga redko pohvalil in ga non stop kritiziral in se ne samo verbalno znašal nad njim.. In v istem duhu je ta sin začel vzgajat svojega sina..sicer ni tako hudo, saj on se zaveda, da je to narobe ampak včasih pride do nekotroliranih izbruhov in preveč burno odreagira prav tako kakor njegov oče.

Tako da mislim da je res od primera do primera drugače...
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 03. Sep. 2010 21:41

donna. napisal/-a:Mogoče to teoretično drži, praktično pa niti približno.

OMG, kaj naj bi pa to pomenilo? teorija drži, ampak ne v praksi, lol?

očitno je nekdo nekoč (bo barbie povedala) na precej velikem vzorcu ljudi ugotovil, da 60% otrok alkoholikov postane alkoholikov. in ker ima vsaka enega soseda, prijatelja al pa soseda od prijatelja, za katerega to ne drži, ste ravnokar ovrgle teorijo? kaj pa če so ti posamezniki med 40% (100 - 60 = 40), ki pač ne postanejo alkoholiki?
Zadnjič spremenil rinca, dne 03. Sep. 2010 21:46, skupaj popravljeno 1 krat.
mateja79
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a mateja79 » 03. Sep. 2010 21:42

rinca napisal/-a:ha ha, res barbie, kaj se lažeš. mateja pozna 3 (TRI!!!) ljudi, ki ne pijejo alkohola in je pravkar ovrgla "tvojo" teorijo. :steinigung:

Btw sem delala seminarsko iz tega in ni bilo odkrite povezave, da bi bili otroci alkoholikov pogosteje alkoholiki, ampak ravno obratno. Tako da se motiš draga moja. Dejstvo pa tudi je, da danes toliko mladih pije, da jih pije veliko več kot pa jih pije njihovih staršev.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 03. Sep. 2010 21:50

kaj se motim?

btw, a veš kolk seminarskih sem jaz naredila, pa se zato ne štejem za strokovnjaka na teh področjih :lol:
mogoče bi vprašal še niveo9, jagodo-malino&company...sigurno je klatera od njih delala diplomo na to temo in se bo strinjala s tabo.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 03. Sep. 2010 22:55

Sicer se mi zdaj ne da, ampak-slej ko prej boš dobila naliman kak članek (ne seminarske, :lol: ) ki na nek način obravnava in dokazuje povezavo starši-alkohol.
The world is as you are.
nivea9
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a nivea9 » 04. Sep. 2010 20:43

Za očeta in sina lahko naredim primerjavo med fantom in tastom (se pravi njegovim očetom), ker mi je to najbližja primerjava. Če dobro pomislim si skorajda nista v ničemer podobna. Ne vizualno ne značajsko. Fant je velik, tast majhen. Suha sta sicer oba. Tast je svetle polti, fant je temne polti. Tast precej rad pogleda v kozarec, fant alkohola ne pije. Tast ima zelo rad živali, fantu ni za hišne ljubljenčke. Tast se rad oblači klasično, fant pa športno. Prijazna pa sta oba.
Nivea
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Sep. 2010 8:58

^^ Odgovor: Oče je poštar? :D :D :D

Tista, ki je napisala, da ima prijateljico, katere oče pije -------- hčere niso podvržene alkoholizmu, najdejo si partnerja z lastnosmi, kot jih ima očka - poročijo alkoholika :wink:

http://www.obzornikzdravstvenenege.si/C ... a6a4852d66

Drugače pa bi tukaj prilepila naslednje točke, in verjamem, da vas bo kar nekaj njih prepoznalo ali sebe, ali partnerja.

Avtorica knjige Kakor kamen kost Janet G. Woititz poimenuje odrasle otroke alkoholikov, ki so ostali v nerazrešenem konfliktnem razmerju "otrok - slab starš" in tako niso imeli prave možnosti, da zares odrastejo, "odrasli otročki".
Značilni strahovi in slepila, v katera verjame "odrasel otroček", so naslednja:
1. »Če se približam tebi, izgubim sebe.«: Ker otrok ni bil deležen jasnih sporočil od staršev, si je mnoga prepričanja in vrednote ustvaril sam - vzgojil se je sam. Zaradi tega odrasel otroček še vedno nima jasnega občutka kdo je. Ni prepričan v svoje vrednote in kdorkoli jih lahko hitro poruši (občutek negotovosti).
2. »Če bi me zares poznal, me ne bi maral.«: Posledica zelo odkritih očitkov v otroštvu, da je bil otrok vir družinskih problemov, je strah pred razkrinkanjem in da bi nekdo drug videl, da odrasel otroček le ni »popolna oseba« in da v njegovem življenju obstajajo zmede in problemi.
3. »Če boš odkril, da nisem popoln, me boš zapustil.«: Gre za strah pred zavrženjem, ki je drugačen od strahu pred zavrnitvijo. "Odrasel otroček" se zna spoprijeti s strahom pred zavrnitvijo, strah pred zavrženjem pa je posledica otroškega izkustva, ko je otrok zaman čakal na pozornost staršev in je bil tako osamljen, da je mislil, da bo umrl. Odrasel otroček si v želji, da ga partner ne bi zapustil prizadeva, da bi bil popoln in da bi zadovoljil vsako partnerjevo potrebico.
4. »Eno sva.«: Če v prvih letih življenja otrok ni doživel t.i. "vezanja" in staršem ni mogel zaupati, da bodo skrbeli zanj, ga stisnili k sebi, ga potolažili, gre tak odrasel otroček v razmerja z vso globino svojih čustev in ves naenkrat. Ko se dobro zave, je že globoko v razmerju.
5. »Ranljivost nikoli ne prinese nič dobrega.«: Otrok se že zelo zgodaj nauči držati svoja čustva na vajetih, kar je takrat nujno, da sploh preživi. Kasneje pa je treba čustva odpreti, če hoče imeti zdravo razmerje. Tu pa nastane problem, saj ranljivost spominja na to, da je obupal.
6. »Nikoli se ne bova prepirala in nikoli se ne bova kritizirala.«: "Odrasel otroček" verjame, da v idealnem razmerju ni prepirov ali jeze. Otrok je moral svojo jezo potlačiti in se je tako naučil biti nejezen. Začel je racionalizirati, opravičevati in postal je potrt ter depresiven. Jeza tako pride pri takem otroku ali odraslem otročku na dan le še kot bes, ki ga ne zna kontrolirati, saj se ni naučil izražati jeze.
7. »Kriv sem za vse, kar gre narobe. Grozen človek sem.«: Občutek krivde je otroku dajal občutek nadzora. Če je to in to zagrešil, je lahko to tako ali drugače popravil. To, da je otrok poskušal, mu je dajalo občutek, da le ni povsem brez vajeti. Enako je pri "odraslem otročku", ki ima v razmerju občutek krivde. Lahko se opraviči ali naredi kaj drugega. Če je kriv, lahko kaj stori, drugače "obtiči".
8. »Če hočem biti ljubljiv, moram biti vedno vesel.«: Marsikateri "odrasel otroček" je kronično depresiven. Ves čas ga spremlja občutek otožnosti. To je posledica jeze, ki je usmerjena vase. Opraviti pa ima tudi z izkustvom izgube. Odrasel otroček namreč nikoli ni imel možnosti, da bi bil vesel otrok. Veselje mu je v primerjavi z občutkom ničvrednosti in impulzivnosti tuj občutek. Ne zna biti svoboden in spontan. V razmerju teži k temu, da ne bi delal problemov, da ne bi bil "zatežen".
9. »Drug drugemu bova zaupala brezpogojno, povsem in takoj.«: Otrok je po naravi zaupljiv, v problematični družini pa spozna, da zaupanje plača z bolečino in da se mu ne izplača. Zaradi preživetja postane nezaupljiv. Odrasel otroček pa brez zaupanja ne bo preživel v nobenem razmerju.
10. »Vse bova počela skupaj - kot eno bova.«: Otrok ni imel dobro začrtanih meja kdo je oče, kdo mama, kdo otrok, kaj je neustrezno vedenje in tudi kaj je zasebnost. In tako odrasel otroček nima občutka, da meja ni zid in da ne gre za izključenost, temveč za osebni prostor, ki ga potrebuje vsak.
11. »Vsako mojo potrebo, prošnjo in željo boš zaslutil nagonsko.«: Otrok je dobil sporočilo, da je najbolje ne pričakovati ničesar, ker je drugače lahko razočaran ali pa sesut, kar je posledica neizpolnjenih obljub. Vendar so v razmerjih vedno neka pričakovanja in od partnerjev se pričakuje, da bodo povedali kaj si želijo, da si lahko potem te želje potešijo, se sporazumejo. Strahovi in pomisleki privedejo odraslega otročka do tega, da od partnerja pričakuje, da mu bo le-ta bral misli.
12. »Če nimam ves čas popolnega nadzora, bo zavladalo razsulo.«: Že zelo zgodaj dobi otrok občutek za nadzor, kar preraste v občutek, da lahko sam postori vse in da ne rabi nikogar, kateremu bi bil potem dolžan. Kaže se tudi strah pred odvisnostjo, kajti le-to lahko odraslemu otročku pomeni odvisnost od njega in skrbi ga, da bi skrb zase odplavala stran.
13. »Če se res ljubiva, bova ostala vedno skupaj.«: "Odrasel otroček" je zelo lojalen človek, vendar večinoma pretirava. Npr.: Vztrajal bo v razmerju, čeprav se zaveda, da ga uničuje.... Pretirana lojalnost je povezana tudi s tem, da se na ta način "odrasel otroček" odkriža spopada z bolečino in raje "golta".
14. »Partner me bo vedno cenil, vedno me bo podpiral in nikoli kritiziral.«: To odrasel otroček pričakuje zaradi nepriznanih čustev v otroštvu, ko so starši otrokova čustva poimenovali za neumna in se iz njih norčevali.
15. »Strah me je, da te ne prizadenem.«: "Odraslega otročka" nihče ni naučil ustreznega izražanja in vedenja. Naučil se ga je z opazovanjem drugih. Zna ga drugače, kot da ga je strah, da bi partnerja prizadel z besedami ali dejanji. Prav zaradi tega v razmerju pogosto delujejo zadržano in nesproščeno.
16. »Oseba, ki jo vidiš, ne obstaja.«: "Odrasel otroček" si pogosto prizadeva, da bi izgledal "normalen", zato v mnogih pogledih igra osebo, kakršna bi rad bil, ali osebo, ki bi ustrezala partnerju. Vendar pa nikoli ni tako dobro skrit, kot si sam misli. Oseba, ki zares obstaja, je za odraslega otročka samo njegova preplašena notranjost, vse ostalo je "fasada", misli si, da nič od njegove inteligentne, seksapilne, vesele,... plati ni resnično.
17. »Izgubil bom nadzor nad svojim življenjem.«: "Odrasel otroček" si nadzora, ki sta ga imela starša nad njim, ne želi več. Strah ga je podrejanja, pa vendar vse odločitve prepušča partnerju, zaradi strahu, da se ne bi odločil narobe. Temu se težko upre, začne se umikati ali pa postavlja nemogoče zahteve, ki jih partner ne bo mogel izpolniti, samo zato, da si odrasel otroček dokaže, da partner hlepi po nadzoru.
18. »Saj ni važno.«: To je napadalen položaj depresivne drže. Taka drža "odraslega otročka" do neke mere ščiti, saj je imun na vse stvari, ki so tako in tako nepomembne.
19. »To ni res.«: Za mnoge "odrasle otročke" je bilo otroštvo velika travma in edina resničnost je bilo stanje nenehnega duševnega pretresa. Ko je v življenju vse lepo, se "odrasel otroček znajde v situaciji, ki mu je tako tuja, da se zdi neresnična. Zato pride do nemira.
20. »Videl boš, kako jezen sem.«: Odrasel otroček se nauči potlačiti jezo in je tako poln nerazrešene jeze. Strah ga je, da bi jeza, ki jo čuti do preteklosti in staršev, prišla na dan v razmerju. Običajno "odrasel otroček" pokaže jezo ob nepravih trenutkih. Lahko je čisto neutemeljena in pride v neustrezni količini in jakosti, saj "odrasel otroček" ne zna ravnati z njo.
21. »Sram me je tega, kar sem.«: Vzrok za tako velik sram, kot ga ima "odrasel otroček" je v prepričanju, da je sam povzročil družinski pekel.
22. »Ko me boš "prečital" boš videl, da nisem ljubljiv.«: Ta strah je soroden sramu. Občutka neljubljivosti se človek navzame v otroštvu. Otrok na vse možne načine poskuša popraviti situacijo in jo narediti lepšo, pa vendar nič ne pomaga. In tako misli, da je z njim nekaj narobe. Če bi bil ljubljiv, bi lahko družinsko življenje naredil lepo in veselo.
23. »Želim si lagodnosti.«: Včasih se "odrasel otroček" oddalji od partnerja, češ da si želi lagodnosti. V tem ni smisla, ampak logika "odraslega otročka" pravi, da je njegovo življenje ena sama čustvena kriza, da ga razmerje le še bolj premetava in da čustva niso dobra zanj. To je le kriza, saj lagodnost kmalu postane nevzdržna in dolgočasna. Poleg tega lahko spozna, da mu zdravo razmerje lahko omogoči takšno lagodnost, kakršne še nikoli ni občutil.
24. »Tako in tako me boš zapustil.«: "Odrasel otroček" se najprej boji razmerje sploh začeti, ko pa se za to odloči, je lahko v odnosu do partnerja zelo posesiven, ljubosumen in negotov. Tako vedenje je posledica strahu pred zavrženjem. Prav zaradi takega vedenja se "odraslemu otročku" lahko zgodi, da ga partner zapusti, on pa ima dokaz, da je bil strah utemeljen.
Dejstvo je, da »odrasel otroček« lahko vsa ta slepila in strahove premaga le, če jih lahko prepozna in se zavestno odloči, da jih bo spremenil. Pri tem pa mu lahko zelo pomaga partner, ki mu s prepoznavanjem teh strahov lahko dlje časa stoji ob strani in ne obupa niti takrat, ko vidi, da nekatere stvari, v katere "odrasel otroček" verjame, nimajo podlage ali smisla.

Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 06. Sep. 2010 17:25

vse tiste, ki poznate primere, ko je oče alkoholik, sin pa ne. kdaj pa je ta oče postal alkoholik? ali pa nasilen do družine? če je sin sredi 20. brez vsakih obveznosti, in pač še ni alkoholik, še ne pomeni da to ne bo postal. ne postaneš alkoholik zaradi srednješolskega ali študentskega žuranja, ampak to so tisti, ki se k alkoholu zatekajo, da jim je lažje oz da bežijo pred težavimi. in nek 25 letnik brez familije in otrok, dvomim da ima neke velike eksistenčne težave...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 06. Sep. 2010 17:36

^^ Moj stric je sin nasilnega alkoholika (ki postal to pri recimor 25 konkretno, pred rojstvom otrok) in ni alkoholik. Je že čez 40 let, z svojim uspešnjem podjetjem in hčerko :)

Ampak še vedno se zavedam da so pogosto otroci alkoholikov isti, so pa (na srečo) tudi izjeme :wink:
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 07. Sep. 2010 22:36

Jap. Baje. Nimam pojma sicer, kje sem to prvotno zasledila, sem pa zdej pogooglala.

En približek je tukej:
http://novice.svarog.org/index.php?Novi ... arva_kat=2
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 07. Sep. 2010 22:45

barbie_girl_85 napisal/-a:http://novice.svarog.org/index.php?Novica=3676&barva_kat=2
Vau, celih 52 družin so zajeli. :P

Ne, sej sicer mi je znano, da iščemo v partnerjih podobnosti z našimi starši, ampak sem mislila, da to velja predvsem za osebnostne lastnosti, ne pa tudi videz in barvo las, kar pa, hehe, je lahko pri ženski še najmanj "stabilna"/stalna lastnost. :D
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 07. Sep. 2010 22:55

Jap, mene je tud šokiral, k sem prebrala....sej zato sem si tud zapomnila. Bedarije mi vedno v glavi ostanejo :D :D :D

In ne, nisem podobna tašči (hope so). Če tokom let najdem podobnosti, se grem ubit...

Delusional, dej belež statistiko, pa nam lohk novejše rezultate raziskav podaš Pa še mal več kot 52 družin boš zajela :D
nivea9
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a nivea9 » 09. Sep. 2010 11:26

s0nckic4 napisal/-a:vse tiste, ki poznate primere, ko je oče alkoholik, sin pa ne. kdaj pa je ta oče postal alkoholik? ali pa nasilen do družine?

Tast, se pravi fotr od mojega fanta pije že od mladih let. To zdaj ne pomeni, da je stalno nalit, ampak ko pije popije preveč. Nasilen ni bil nikoli. Moj fant gre proti 40im in ni nikoli pil.
Zadnjič spremenil nivea9, dne 09. Sep. 2010 11:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Nivea

Vrni se na Ljubezen in seks

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]