Ljubezen in dopuščanje svobode v partnerstvu

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Če fanta ne moti, da je njegova punca z drugim - zame obstaja samo en razlog - nima je dovolj rad

Se strinjam. To, da je nima rad, je lahko edini razlog.
66
56%
Se ne strinjam. Obstaja lahko drugi razlog oz. več razlogov in lahko, da jo ima dovolj rad.
52
44%
Skupaj glasov : 118

Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 20. Sep. 2008 14:07

BaBeBi napisal/-a:zveza, kakšno opisujete pa res ni nevem kaj novega...temu se reče ''fuck buddy'' :wink:

Kdo pa je rekel, da je to kaj novega? Poleg tega je razlika med f** frendom in odprto zvezo. :wink:

Vem, da ti povezuješ ljubezen in spolnost, s tem ni nič narobe. Mi pa govorimo o tem, ali dopuščamo tudi možnost, da obstajajo ljudje, ki tega ne delajo. Obstajajo. Vprašanje pa je, ali so zmožni tudi globoko ljubiti. Ker pa ne vidimo v ljudi, težko trdimo, da so brez čustev oz. niso zmožni čutiti tako globoke ljubezni kot pri monogamni zvezi. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
BaBeBi
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a BaBeBi » 20. Sep. 2008 14:36

Kakšna pa je ta ''razlika'' po tvojem? (S tem sem mislila dva, ki sta si prijatelja, ampak zraven še seksata...)

Kako misliš, da bi v taki zvezi lahko razložila kakšna je pravzaprav razlika med prijateljem, s katerim se poznaš že več let in NE seksaš z njim, tvojim partnerjem in drugimi moškimi s katerimi spiš? prijatelj te spolno ne privlači (ali ti njega ne), parter ti je prijatelj s katerim seksaš, drugi moški pa samo spolni objekti. Torej...razlika med ''odprto zvezo'' in ''fuck buddyi''?

Ljudje, ki ljubezni in spolnosti ne povezujejo obstajajo, seveda. ampak se vprašajmo kako zrele so te osebe in kako daleč v prihodnost razmišljajo? kakšnega življenja si želijo? iskreno...a kdo pozna kakšen zakonski par, ki goji ''odprto zvezo'' in ima otroke? js ne...

Ne...ne vidimo v njih, ampak dejasnko...ljubezni ne more vsak pojmovati po svoje...to je beseda, ki ima v SSKJ svojo razlago! zanimivo, da tu še nihče ni definiral ljubezni, ki naj bi bila prisotna v odprti zvezi. kaj je take ljubezen??? samo prijateljstvo??? no...smo spet pri fuck buddyih :P in najbrž da so v taki zvezi tudi neka čustva...samo kakšna je pa druga stvar...pa zanimivo d atu ni nikogar, ki bi bil v odprti zvezi (edina punca, ki je v taki zvezi bila, je napisala, da ji je bila sicer čist fajn, da pa od take zveze težko kaj dolgoročnega in resnega pričakuješ. se stinjam s tem :wink:
BaBeBi
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a BaBeBi » 20. Sep. 2008 14:38

Boris poglej rezultate ankete :P :P :P in btw...jaz NISEM glasovala! NIti enkrat!!!! :lol:
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 20. Sep. 2008 14:47

Nisem imela niti FF niti odprte zveze, zato ti konkretne razlike v čustvih ne znam povedati. Lahko pa ti povem kot izkušnjo znancev :wink: Pri FF iščeš seks in nič drugega. Pri odprti zvezi pa partnerja delujeta popolnoma enako kot pri monogamni zvezi. Samo s to razliko, da si dovolita intimne odnose z drugimi.

Sicer na forumu je tak par, zato ne govor na pamet. :wink: Bilo bi fajn slišat oz. prebrat še kakšen njun komentar.

BaBeBi napisal/-a:ljubezni ne more vsak pojmovati po svoje

Najprej naj povem, da govorim o ljubezni v zvezi, da ne bo pomote. :D Če bi jo vsi pojmovali enako, potem bi bil verjetno tale forum napol prazen, no vsaj rubriki Ljubezen/seks in Čustva. Nekateri menijo, da ni nič narobe, če partnerja preverjaš na vsakem koraku, drugi menijo drugače. Oboji trdijo, da vseeno čutijo ljubezen do partnerja. In kaj je zdaj prav? Vsak ima svoj prav in dela tisto, kar mu najbolj ustreza.

Še en primer: Nekateri so mnenja, da mora partner ljubezen izkazovati skozi romantiko, spet drugi menijo, da tega ne potrebujejo. Kako veš, da drugi nimajo radi svojega partnerja? In obratno? Ne moreš, ker ima vsak svoj način izkazovanja ljubezni. Kdo ima koga bolj rad, ne moreš izmeriti.

In ne razumem, kaj si hotela povedati z anketo. Ker se večina strinja s tabo, to pomeni, da je prav??
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 20. Sep. 2008 15:32

BaBeBi napisal/-a:Vidva ločujeta spolnost in ljubezen, js pa že ves čas pišem, da je spolnost del ljubezni. In v tem je utemeljitev mojega mnenja: Če je spolnost del ljubezni in potem spolnost delimo z večimi ljudmi, delimo z njimi svojo ljubezen. zaradi tega je ljubezen, ki jo dajemo enemu partnerju manj globoka, kot če bi se predali samo eni osebi, preprost ki bi se ji dali z dušo in telesom, ne zgolj z dušo...poleg tega je narava ljudi taka, da smo se globoko navezati spoobni na malo število ljudi. zveza, kakšno opisujete pa res ni nevem kaj novega...temu se reče ''fuck buddy'' :wink:

Hehe, končno en argument. Čestitam BaBeBi, zdaj si na pravi poti. Bomo pa videli, kako dolgo boš vzdržala na njej, in kdaj se boš pokakala v hlačke, saj bo potrebno še veliko študije, da boš ugotovila, da je tvoj argument nezadosten.

Ti bi rada ljubezen kvantificirala: jaz imam rada svojega ljubčka za 5 enot in če bom imela še enega jebača, bo ljubezen do mojega ljubčka upadla za 3 enote. Ne gre to tako pri pravi ljubezni. To, kar ti opisuješ, je princip naftovodne industrije - nafto dajem le najbližjemu prijatelju, drugim pa jo računam, sicer je bo premalo za najbližjega prijatelja.

Več ljubezni kot oddaš, več je imaš. Tako gre to pri ljubezni. Ljubezen je kot perpetuum mobile, eliksir energije, zato je ne zmanjka, če jo deliš z več osebami.

Spolnost ni del ljubezni. Ljubezen je nekaj, kar polepša spolnost. Podobno kot čebela ni del marjetice. Marjetica je nekaj, kar čebeli polepša življenje.

To, kar ti opisuješ, je ljubezen oblečena v prisilni jopič - navezanost. Navezanost pa nima nobene veze z globoko povezanostjo.

http://www.cdk.si/sci:
Manj ko smo navezani, manjšo bolečino doživljamo ob izgubah. Biti nenavezan ne pomeni biti v pristnem stiku z drugimi. Ne biti v stiku pomeni biti izoliran od okolja. Nenavezan pomeni biti v stiku (lahko zelo pristnem in globokem), a hkrati biti svoboden.

To je umetnost, ki se je ljudje še učimo, umetnost, ki jo obvladujejo le redki mojstri umetnosti življenja. Biti povezan pomeni biti v pristnem in globokem stiku z objektom/subjektom, a se ne identificirati z njim.

O navezanosti govorimo, ko ob stiku pride tudi do identifikacije z objektom. To pomeni, da smo objekt ponotranjili in je postal pomemben del nas. Zato ob izgubi trpimo več kot bi to bilo potrebno.

Recimo, da bi ti bila z nekom v odprti zvezi. Če bi bila preveč navezana na partnerja in bi si lastninila njegovo ljubezen, in tako ne bi bila globoko povezana z njim, bi čutila izgubo, ko bi on ljubezen delil še s katero drugo žensko, kljub temu, da bi bila vidva dogovorjena, da je tako ravnanje v zvezi dopustno. On bi lahko imel tebe še vedno enako rad, morda še bolj, ker mu dopustiš določene užitke v obdobju, ko si npr. prezaposlena in mu ne posvečaš dosti časa. Ampak ti bi bila ljubosumna, ker mu ne bi dovolj zaupala. Če bi bil pritisk prevelik in če se ne bi zmogla obvladovati, bi ti zvezo prekinila, kot argument pa bi navedla, da si to storila zaradi samospoštovanja, med tem ko ne bi navajala šibkosti svojega duha, ker si prešibka.

Globoka čustva in ljubezen lahko delimo tudi z večimi ljudmi. Jaz ljubezen delim z vsemi (med tem ko si jo ti sposobna deliti le z najbližjimi), vseh globokih čustev pa ne. Zakaj ne, to pa je že težka zadeva in bi precej podaljšala ta komentar.
Zadnjič spremenil Boris, dne 20. Sep. 2008 16:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 20. Sep. 2008 16:19

BaBeBi napisal/-a:iskreno...a kdo pozna kakšen zakonski par, ki goji ''odprto zvezo'' in ima otroke? js ne...

Spet flancaš, v mojih komentarjih je bilo navedenih polno primerov.
Vidiš, to je lahko posledica predsodkov in fundamentalizma - nepozorno spremljanje sogovornika in slepa vera. Plašnice na očeh.
Če pa te zanima ali osebno poznam take ljudi. Da, poznam jih.

Ko boš hotela vedeti, kakšna je resničnost, boš morala začeti raziskovati in podirati lastne bariere in se spopasti z najbolj grozno pošastjo v vesolju - sama s seboj. Za kaj takega pa je že potreben pogum, ponos ni zadosten. Če mi boš sledila, boš tudi ti lahko postala nekoč nekdaj pogumna. To moraš ponotranjiti, saj se pogovarjaš s človekom, ki mu ni bilo dovolj le večletno spopadanje s svojo pošastjo, k sebi poziva tudi druge, v sebi si prizadeva nositi psihološko breme sveta. Ker ga je zmožen uravnovesiti.

Kdor se bo spopadal z namenom/v želji uničiti, bo uničen.
Ko ljubiš, pa si sposoben z bojem ustvarjati, povezovati, usklajevati, harmonizirati, sežigati neumnost.

BaBeBi napisal/-a:Ne...ne vidimo v njih, ampak dejasnko...ljubezni ne more vsak pojmovati po svoje...to je beseda, ki ima v SSKJ svojo razlago!

BaBeBi napisal/-a:ljubezen je čustvo (najbolj kompleksno...ampak še vedno ČUSTVO)

1.) Kdo misliš, da je podal interpretacije za ljubezen v SSKJ?
2.) Si si pogledala, koliko interpretacij je v SSKJ za besedo ljubezen?
3.) Ljubezen v SSKJ ni dovolj podrobno opisana.
4.) Od kdaj in po katerih izmišljotinah je ljubezen zgolj čustvo?

BaBeBi napisal/-a:Boris poglej rezultate ankete

Še vedno je delež pravilnih odgovorov večji, kot sem sprva pričakoval.
BaBeBi
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a BaBeBi » 21. Sep. 2008 8:28

HahaHa...stvari, ki jih ti pišeš povejo samo eno: še nikoli nisi imel punce. In najbrž je še dolgo dolgo ne boš imel. Ne ločiš med prijaznostjo, ljubezinijo, prijateljstvom...za tebe je kar vse ljuebzen...ljubimo se vsi med seboj, več ko je damo, več jo mamo...flower power...nič novega :wink: samo js si ne želim pristat v oblakih pokajene marihuane z uničenimi možgani :wink: sem dojela tvojo teorijo, a veš...ne zdi pa se mi več smiselno karkoli utemeljevati dalje...ravno tako bi se o zvezah lahko pogovarjala z svojim 5 letnim bratrancem :wink: imata enako izkušenj :D
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 21. Sep. 2008 8:43

Ne, punce nisem imel, same zveri so bile in jaz norec sem imel celo te zveri rad.

BaBeBi, včasih res izgleda, kot da se pogovarjam z 10 let starim otrokom, ko ti pišem.
Poglej kakšne mečeš ven no. Jaz se trudim in ti podajam tehtne argumente, delam primerjave, navajam linke itd. in vse kar ti zmoreš je eno zajebavanje. Me že mudi srat, grem.
Vzemi si čas, naštudiraj malo stvari iz knjig strokovnjakov za te zadeve, potem pa se pogovarjajva.

edit:
To, če prijaznosti nisem omenil, pomeni, da ne ločim med prijaznostjo in ljubeznijo?
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 21. Sep. 2008 9:12

BaBeBi napisal/-a:flower power...nič novega :wink: samo js si ne želim pristat v oblakih pokajene marihuane z uničenimi možgani :wink: sem dojela tvojo teorijo, a veš...ne zdi pa se mi več smiselno karkoli utemeljevati dalje...ravno tako bi se o zvezah lahko pogovarjala z svojim 5 letnim bratrancem :wink: imata enako izkušenj :D

1.) To ni noben flower power. Ima pa ideologija nenasilja, ki ga spremlja slogan flower power, slične korenine.
2.) Dobro zate, da si ne uničuješ možganov, saj si že zdaj brain dead.
3.) To, da se ti ne da utemeljevati, je izgovor. Resnica je, da nimaš ustreznega znanja in nisi kompetentna, pogovarjaš pa se s človekom, ki to študira.
4.) Domišljava si na kubik, teorije nisi dojela (razen enega dela, katerega pa si povezala z neustreznimi asociacijami in prišla do popačenih zaključkov... ugani zakaj - ker imaš predsodke; sem ti že povedal, da ti škodijo), od bistva si se oddaljila za par galaksij.
5.) Razliko med prijateljstvom in ljubeznijo bom podal.
6.) Inferenčna razdalja (http://www.overcomingbias.com/2007/10/inferential-dis.html) med nama je prevelika in četudi izgubim par tisoč besed, da bi jo zmanjšal, pri tebi ne bi imelo nekega posebnega efekta, ker si prelena, da bi stvari predelala.
Zadnjič spremenil Boris, dne 21. Sep. 2008 9:49, skupaj popravljeno 1 krat.
BaBeBi
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a BaBeBi » 21. Sep. 2008 9:46

''Ne, punce nisem imel, same zveri so bile in jaz norec sem imel celo te zveri rad. ''

Kao ironija, m? prej veliko resnice...očitno so te te puce precej prizadele, da zdaj o ljubezni razmišljaš na takšen način...ti si ljubezen posplošil, js sem ap skos govorila samo o ljubezni med partnerjema. da ne bo pomote...tut js dajem svojo ljubezen več ljudem, ozroma, jih imam rada, mi veliko pomenijo itd. samo res pa je...ljubim pa samo eno osebo. in razlika je v ''imeti rad'' in ''ljubiti''... in se mi zdi, da smo razšravljali o tem, kako so lahko čustva globoka v odprti ozoroma zaprti zvezi. js sem utemeljila, ZAKAJ mislim, da so čustva v odprti zvezi veliko bolj površinska, ti pa nisi utemeljil zakaj po tvojem mnjenju so.

me pa zanima zakaj mi sploh odgovarjaš, če sem tako zelo pod tvojim nivojem?!

Flower power ja...hipiji stari...sej veš...uni ko so ga bakal, razlagal kok se majo vsi radi, kok so vsi bratje in setre, vsem mir in vsem ljubezn...seks free za vsakogar... :wink: :D

pojasni mi še to, kako za vraga lahko funkcioniraš brez možganov? :wink: je to mogoče kej v smislu posmrtnega življenja? :lol:

nisem kompetentna? :D kako pa ti veš kaj jaz vem o čem? in s čem se ukvarjam? Mmmm???

domišljava sem pa res :D ampak tebi ne sežem do kolen :wink:

tvoja razlika med prijateljstvom in ljubeznijo me res zanima. ker bi se iz tega mogoče dalo razbrati, kako ti razlikuješ ''fuc buddy'' od odprte zveze...js sem neki o tem že pisala, pa nisi odg. :wink:

ne...nisem prelena...samo ne strinjam se s teboj :roll: :wink:
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 21. Sep. 2008 10:07

Tud hudo, če imam opravka s človekom, ki ne zastopi šale. Ja, moje punce so bile tiranozavri. Zdaj pa skušaj ugotoviti, kako globok pomen sem pripisal temu.

BaBeBi napisal/-a:'
me pa zanima zakaj mi sploh odgovarjaš, če sem tako zelo pod tvojim nivojem?!

Ker nisem pezde in ker imam spoštovanje do sočloveka. Zakaj se pa ti pogovarjaš, če ne želiš priti do konsenza, a zato morda, da bi razvrednotila sogovorca? No, kar daj, poskušaj dalje.

To ni tema v kateri bi podajali definicije ljubezni in prijateljstva in jaz se vsaj približno skušam tega držati. Bom pripopal link do razlage kasneje.
Kaj ima to, s čim se ukvarjaš, veze s tem, da te nimam za kompetentno?

js sem utemeljila, ZAKAJ mislim, da so čustva v odprti zvezi veliko bolj površinska, ti pa nisi utemeljil zakaj po tvojem mnjenju so.

:?: :roll:
Seveda nisem utemeljil zakaj so bolj površinska, saj se ne strinjam, da so površinska. Pri ljudeh, ki se premalo ukvarjajo s svojimi čustvi, pri ljudeh, ki so čustveno neinteligentni, čustveno nezreli, bo z večjo verjetnostjo prišlo do tega, da se bodo v odprti zvezi njihova čustva ohladila, da bo šlo le še za zadovoljevanje sla.

Tvoja utemeljitev stoji na majavih temeljih. Ni ustrezna. Zakaj ni sem pa obrazložil.

To da sem domišljav ne priznam. Priznam pa, da dobro poznam svoje kvalitete.
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 21. Sep. 2008 10:18

BaBeBi napisal/-a:js sem utemeljila, ZAKAJ mislim, da so čustva v odprti zvezi veliko bolj površinska, ti pa nisi utemeljil zakaj po tvojem mnjenju so.

Okej, bom še enkrat povedala, ker očitno v prejšnjih postih nisi razumela. Ti si utemeljila, zakaj so čustva bolj površinska, če ne ločuješ spolnosti in ljubezni. Mi pa se pogovarjamo o tem, kaj pa če ločuješ. O tem bi rada slišala tvoj argument. In da ne boš rekla, da tega ne moreš ločevati, ker lahko, jaz poznam takšne ljudi, Boris jih pozna in verjetno še kdo. Torej obstajajo. :wink:

BaBeBi napisal/-a:ljubezni ne more vsak pojmovati po svoje...to je beseda, ki ima v SSKJ svojo razlago! zanimivo, da tu še nihče ni definiral ljubezni, ki naj bi bila prisotna v odprti zvezi.

še tole bi pokomentirala. Se ti ne zdi, da sta si prvi in drugi stavek nekako nasprotujoča? Trdiš, da ljubezni ne more vsak drugače interpretirat, po drugi strani pa bi rada definicijo ljubezni v odprti zvezi. Čaki, kako to, če je pa razlaga ljubezni samo ena?! :wink:
Zadnjič spremenil freaky, dne 21. Sep. 2008 10:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 21. Sep. 2008 10:21

Nekaj postov nazaj:
BaBeBi napisal/-a:smo v svobodi državi, kjer se nikomur ni potrebno uvarjati z nekom, ki se mu ne zdi dovolj...hkm...na nivoju

In kasneje, ko jo je začela šiba tepsti:
BaBeBi napisal/-a:me pa zanima zakaj mi sploh odgovarjaš, če sem tako zelo pod tvojim nivojem?!

Vprašala si me, kako lahko človek živi brez možganov. Ne živi brez njih, živi z "mrtvimi" možgani. V tvojih izjavah voham prezir do živih bitij. Tak prezir pa lahko poseduje le človek z "mrtvimi možgani".
Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 21. Sep. 2008 10:34

Boris napisal/-a:
Mju napisal/-a:Kaj misliš o tem?
strinjam se. ne samo, da je nima dovolj rad. obstaja še "višja" stopnja od tega - biti vseeno.

Kaj ima to, ali mu je vseeno ali gre z drugim v posteljo, s tem, ali jo ima rad ali ne, to me navdušuje.

hmmm... ti stvari, ki jih imaš rad, podarjaš naokoli? izposojaš? poklanjaš? ali jih imaš raje zase?

pa še obratno vprašanje, zate Boris :) imaš bejbo, v punco se zaljubiš in jo imaš neopisljivo rad (primer.). a ti bi padlo na pamet, da greš v posteljo z drugo? seveda čisto v treznem stanju in premišljeno. a bi ti bilo do tega, da namesto, da bi šel k svoji punci, do katere čutiš vse prej opisano, ali bi ta čas raje preživel čist z neko drugo?
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 21. Sep. 2008 11:05

Mju napisal/-a:
Boris napisal/-a:
Mju napisal/-a:Kaj misliš o tem?
strinjam se. ne samo, da je nima dovolj rad. obstaja še "višja" stopnja od tega - biti vseeno.

Kaj ima to, ali mu je vseeno ali gre z drugim v posteljo, s tem, ali jo ima rad ali ne, to me navdušuje.

hmmm... ti stvari, ki jih imaš rad, podarjaš naokoli? izposojaš? poklanjaš? ali jih imaš raje zase?

Zavisi od tega, kaj to je. Svoje dele telesa npr. rad obdržim zase. Zelo pa občudujem Robbie Williamsa (Rock DJ), ki je sposoben podarjati naokoli tudi to.

Mju napisal/-a:imaš bejbo, v punco se zaljubiš in jo imaš neopisljivo rad (primer.). a ti bi padlo na pamet, da greš v posteljo z drugo? seveda čisto v treznem stanju in premišljeno. a bi ti bilo do tega, da namesto, da bi šel k svoji punci, do katere čutiš vse prej opisano, ali bi ta čas raje preživel čist z neko drugo?

Odvisno od tega, kako bi imela urejeno razmerje. Večinoma nisem suženj svojih čustev in želja, tako da čustva in želje prilagodim, jih uskladim z dano situacijo.
Za odprto zvezo moraš biti človek za to. Pripravljen moraš biti na soočenja s problemi, ki se lahko pojavljajo v takih zvezah, o tem se moraš dosti pogovarjati. Če tega ne storiš, pride do prikrivanj, laži, napetosti, ljubosumnosti,... drek na palci.

Kolikor sem opažal svoja nagnjenja k zaprti zvezi, se mi je najbolj smiselna razlaga zakaj imam ta nagnjenja, zdela ta, da je živeti v zaprti zvezi zame lažje, ker sem tega bolj naučen.

Vrni se na Ljubezen in seks

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]