koliko se videvate s partnerjem?
-
- Debatorica
Re: koliko se videvate s partnerjem?
Glej, stvar je v tem, da če z nekom živiš, si s to osebo vedno. Ne le, ko je vse super, ampak tudi kadar je bolna, tečna, zoprna, nad čem razočarana, kadar se prepirata ... Če ti vidiš svojo punco enkrat na dva ali tri mesece, je seveda tisti en teden sanjski ... non stop seksata, se objemata, sta čustveno vznemirjena, v pričakovanju ponovne ločitve tudi nekoliko otožna, ampak to še doda intenzivnosti občutij in tako dalje. To so v bistvu neke čustvene počitnice, ne pa nekaj, čemur bi se lahko reklo resen odnos ... v bistvu samo podaljšuješ občutek zaljubljenosti, kjer je oseba skrivnostna, ''za tančico'' in nedosegljiva. Ker je res to: nedosegljiva. Po mojem tebi ni do punc tu, ker te zaljubljenost prehitro mine ... in tisto, kar na dolgi rok doživljaš pri zvezi na daljavo, ''pokuriš'' tu v par mesecih.
Če ti živiš z nekom, je čustveno stanje realno precej drugačno, ni šans, da si ves čas vznemirjen in zaljubljeno frfotav, pomen ''osebnega prostora'' se spremeni, partner je vselej tu, z vsem kar je, ne le s tistim najboljšim ... in dosti bolj opaziš, če oseba, ki je tu, ob tebi, ne prisluhne, te ne podpre, če ''manjka'' ... kot pa če je nekje v drugi državi, kjer je jasno, da ne more bit intenzivno ob tebi, ker je preprosto ni tu.
In nihče mi ne bo rekel, da je isto, če sem bolna, imam menstruacijo ali pa samo slab dan in mi fant skuha čaj, mi zdrobi tablete, me stiska in boža in posluša ure in ure in me dobesedno ''da spat'', kot pa en skype pogovor ...
Govoriš tako, kot da je isto imet cimra ali pa živet s partnerjem. Pa ni. Treba je ustvarit nek varen prostor, dom, skupnost ... ki je s cimrom ne rabiš. Vse se mora dogajat v dogovoru, v komunikaciji, ker drugače odnos propade in tudi precej hitro je jasno, da propada ... Če imaš ti punco na drugem koncu sveta, je to pač totalno druga stvar, ki je po mojem sploh ni za primerjat, v bistvu.
Odnos na daljavo je večinoma začasen in ne verjamem, da se bi ga na dolgi rok posluževali ljudje, ki iščejo poglobljeno intimo, skupnost, skupno prihodnost ...
Zame so zveze na daljavo pač v osnovi ''problem'', ki ga je treba razrešit. Bodisi z razhodom, bodisi s selitvijo ... in ni treba poudarjat, kako se konča večina takih zvez.
Če ti živiš z nekom, je čustveno stanje realno precej drugačno, ni šans, da si ves čas vznemirjen in zaljubljeno frfotav, pomen ''osebnega prostora'' se spremeni, partner je vselej tu, z vsem kar je, ne le s tistim najboljšim ... in dosti bolj opaziš, če oseba, ki je tu, ob tebi, ne prisluhne, te ne podpre, če ''manjka'' ... kot pa če je nekje v drugi državi, kjer je jasno, da ne more bit intenzivno ob tebi, ker je preprosto ni tu.
In nihče mi ne bo rekel, da je isto, če sem bolna, imam menstruacijo ali pa samo slab dan in mi fant skuha čaj, mi zdrobi tablete, me stiska in boža in posluša ure in ure in me dobesedno ''da spat'', kot pa en skype pogovor ...
Govoriš tako, kot da je isto imet cimra ali pa živet s partnerjem. Pa ni. Treba je ustvarit nek varen prostor, dom, skupnost ... ki je s cimrom ne rabiš. Vse se mora dogajat v dogovoru, v komunikaciji, ker drugače odnos propade in tudi precej hitro je jasno, da propada ... Če imaš ti punco na drugem koncu sveta, je to pač totalno druga stvar, ki je po mojem sploh ni za primerjat, v bistvu.
Odnos na daljavo je večinoma začasen in ne verjamem, da se bi ga na dolgi rok posluževali ljudje, ki iščejo poglobljeno intimo, skupnost, skupno prihodnost ...
Zame so zveze na daljavo pač v osnovi ''problem'', ki ga je treba razrešit. Bodisi z razhodom, bodisi s selitvijo ... in ni treba poudarjat, kako se konča večina takih zvez.
Ne vem zakaj eni toliko enačite fizično bližino s čustveno bližino. Dejstvo je, da sta lahko tudi v zvezi na daljavo partnerja isto toliko in v isto takih okoliščinah skupaj kot, če bi živela v istem stanovanju, edino, da je v zvezi na daljavo bistveno manj fizičnega stika. Namesto, da kuhata skupen obrok v isti sobi in se pogovarjata, kuhata v različnih sobah s slušalkami na glavi in se prav tako pogovarjata. Namesto, da se pogovarjata in po možnosti poljubljata, objemata in božata, ko je eden slabe volje, razočaran ali jezen, se pogovarjata in si med pogovorom drugače izkazujeta nežnost. Namesto, da eden drugemu skuha čaj, ga da v posteljo in mu prebere kaj lepega, ko je bolan, mu takrat, ko bi mu sicer kuhal čaj in ga spravljal v posteljo, dalj časa bere kaj lepega. Zvezam na daljavo v primerjavi z zvezami, ki se odvijajo v istem stanovanju, nekaj manjka, ampak manjkajoči del ni stalen stik, intenziven stik ali poglobljen stik, temveč fizični stik.
MarijaNana napisal/-a:Po mojem tebi ni do punc tu, ker te zaljubljenost prehitro mine ... in tisto, kar na dolgi rok doživljaš pri zvezi na daljavo, ''pokuriš'' tu v par mesecih.
Še enkrat:
Mataio_1 napisal/-a:Zveza na daljavo je edina vrsta zveza, ki sem jo imel dosedaj. Ne zato ker bi to hotel, pač pa ker mi še ni uspelo v domačem okolju najti partnerico.
-
- Debatorica
Lani, predvidevam, da si že dalj časa živela z nekom v trajni zvezi in da si prav tako že kdaj imela zvezo na daljavo, kajne?
Ne gre samo za fizični stik, gre za nujnost stika in stalno prisotnost, ki je, če je oseba odsotna, ni.

Še to:
Pri tej punci ne gre za zaljubljenost, temveč sem se zavestno odločil za zvezo z njo.
PS: si prebrala moj prejšnji komentar?
MarijaNana napisal/-a:Po mojem tebi ni do punc tu, ker te zaljubljenost prehitro mine ... in tisto, kar na dolgi rok doživljaš pri zvezi na daljavo, ''pokuriš'' tu v par mesecih.
Pri tej punci ne gre za zaljubljenost, temveč sem se zavestno odločil za zvezo z njo.
PS: si prebrala moj prejšnji komentar?
-
- Debatorica
Sem in mogoče je to čisto res, ampak verjetno na podzavestni ravni le obstaja razlog, da se zaljubiš le v ljudi iz tujine ... verjetno si tudi v to punco zaljubljen - ali ne?
Sicer sem pa jaz precej tega napisala, kar si ti ignoriral, tako da ne vem, zakaj bi se jaz morala ob vsaki malenkosti ustavljat, ti pa ne.
Glej, jaz res upam, da vama uspe imet tak odnos, kot ga pač želita, po vajinih ''pravilih'', okej? Moje mnenje je pa pač tako kot je.
Sicer sem pa jaz precej tega napisala, kar si ti ignoriral, tako da ne vem, zakaj bi se jaz morala ob vsaki malenkosti ustavljat, ti pa ne.

MarijaNana, imaš prav, imam izkušnje tako z življenjem na istem prostoru kot z zvezo na daljavo, celo z isto osebo, in ravno te izkušnje so potrdile moje mnenje, da je oboje lahko čisto isto intenzivno in poglobljeno, le da na drugačen način. V zvezi na daljavo sem pogrešala več fizičnega stika, sem pa vedno imela na voljo ogromno drugačnih vrst stika, poleg pa isto toliko intenzivnosti in poglobljenosti kot pred tem oziroma še več, ker vsaj v najinem primeru zveza s časom postaja vedno bolj intenzivna in poglobljena, neodvisno od tega kje živiva. 

-
- Debatorica
Mislim, da ni isto, če gre za eno zvezo, katere širši kontekst je ta, da sta osebi nekaj časa vmes živeli na različnih koncih sveta in če gre za zvezo, ki nikoli ne obstaja drugače, kot na razdaljo.
MarijaNana napisal/-a:Sem in mogoče je to čisto res, ampak verjetno na podzavestni ravni le obstaja razlog, da se zaljubiš le v ljudi iz tujine ... verjetno si tudi v to punco zaljubljen - ali ne?
Brezglavo zaljubljen nisem. Zgodilo se je nepričakovano in že zato ima odnos svoj čar.
Tvoj zeljnik pa marsikaj obrodi, a? Ne drži, da sem vsakič bil s punco iz tujine, to zgolj ti trdiš oz. skušaš nekaj predstaviti kot dejstvo. Nisem bil samo še s punco iz domačega kraja ali okolice.
MarijaNana napisal/-a:Sicer sem pa jaz precej tega napisala, kar si ti ignoriral, tako da ne vem, zakaj bi se jaz morala ob vsaki malenkosti ustavljat, ti pa ne.
Brez skrbi, sem prebral vse kar si napisala. Samo ni bilo kaj komentirat. Citiral sem le tisti del tvojega zapisa, ki se tiče mene.
MarijaNana, ni razloga, da ne bi moglo biti isto, dokler imata oba v zvezi željo imeti intenzivno, poglobljeno zvezo in sta se zanjo pripravljena potruditi. Ne vem kako ostri so tvoji kriteriji za zvezo, ki ne obstaja drugače kot na daljavo, a odvisno od njih možno, da sem nekaj časa sama bila v taki zvezi, poznam pa tudi pare, ki sigurno so bili oziroma so v taki zvezi, pa zveze niso bile oziroma niso nič manj intenzivne ali poglobljene kot, če ne bi bile na daljavo. 

-
- Debatorica
Govorim samo za primer, ko ni v planu, da se takšen odnos prevesi v takega, kjer nato vendarle zaživita skupaj ... moji kriteriji niso zelo visoki, ampak za resen odnos se mi zdi ključno, da imata osebi neko skupno prihodnost in v primeru zveze na daljavo to ni mogoče, ker živita scela ločena življenja.
Nerada kritiziram, ampak, eni res radi solijo pamet. Lej, lepo da s fantom zivita skupi, in da se mata rada. Ampak, prosim pa, ne devi v nic drugih zvez, ne oznacevat kr vsepovprek za neresne, srednjesolske, fwb ... Ne ves ... In predvsem poenostavljas - sam da skupi zvis in je to krasno, zrelo in ne vem kaj se vse, ce ne pa brez veze ... Kaj pa ce enim sploh ne pase skupi zvet pa se radi sam dobivajo? Pust ljudem dihat ...
-
- Debatorica
Če ne znaš brat, pojdi nazaj v OŠ. (Morda te bodo v drugo tudi pisat naučili.)
MarijaNana pejt mal v lajf.
MarijaNana napisal/-a:Govorim samo za primer, ko ni v planu, da se takšen odnos prevesi v takega, kjer nato vendarle zaživita skupaj ...
Nima smisla dajat takih primerov, ker (če te prav razumem) to itak leti na ljudi, ki bi nameravali živeti celo življenje na daljavo in se nikoli ne eventuelno preseliti skupaj/na bližjo relacijo. Koliko takih zvez pa poznaš? Nebuloze...
See I'm so far off the map the sun is shining...