Delitev stroškov

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 29. Dec. 2015 22:53

Floribunda: Jaz sem vsakokrat zraven deljenja na pol napisala ''oz. po zmožnostih''. Če eden služi več, če je en brez joba, če en dela kot baletnik in mu tramvaj na počitnicah, ki sta jih plačala 50/50 odreže nogo etc., potem seveda partner poskrbi za tistega, ki tega sam ne zmore, v kolikor za to obstojijo smiselni razlogi, se pravi, da ne prihaja do tega, da nekdo samo služi, drugi pa samo zapravlja a.k.a. slovenska mati ''samohranilka'', ki skrbi za moža alkoholika in tri otroke ...
Uporabniški avatar
capo di banda
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 362
Na forumu od: 29. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a capo di banda » 29. Dec. 2015 23:09

Iz moje prakse ni tega, očitno ste tukaj punce z čistimi računi, bi bilo še zanimivo če bi vaše fante vprašali, ker je kar redkost vsaj kolikor vidim pri sebi in pri kolegih. Recimo kosilo odzunaj, peljanje avta kot da pele na vodo in na ne oktane. Stroške bivanja pri drugem tudi šele po parih mesecih spoznanje ženske da toplo stanovanje nekaj stane. Ja oblačila pa hrana, pa potovanja to je nekako na pol samo ostalo pa rade spuščajo. Ampak dobro če ne loviš sedaj vsak evro ni spet panika, samo po par mesecih bi pa lahko malo ovideven bil, no saj nekatere so. Tako, da očitno še en fenomen foruma z resnično poštenimi puncami, pohvale vredno. :wink: :roll:

Mislim pe da je pa realnost kar ne tej sliki
Slika

Seveda svaka čast izjemam, čeprav ponavadi je tišina in lagodje dokler ji ne namigneš. Rade se nekatere kar malo potuhnejo v senco lagodja, al dober tud to je žensko konec koncev, ni za zamerit.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 30. Dec. 2015 8:26

MarijaNana napisal/-a:Floribunda: Jaz sem vsakokrat zraven deljenja na pol napisala ''oz. po zmožnostih''. Če eden služi več, če je en brez joba, če en dela kot baletnik in mu tramvaj na počitnicah, ki sta jih plačala 50/50 odreže nogo etc., potem seveda partner poskrbi za tistega, ki tega sam ne zmore, v kolikor za to obstojijo smiselni razlogi, se pravi, da ne prihaja do tega, da nekdo samo služi, drugi pa samo zapravlja a.k.a. slovenska mati ''samohranilka'', ki skrbi za moža alkoholika in tri otroke ...


sorazmerni prispevek v blagajno, glede na svoje zmožnosti se mi zdi bolj logičen (edini logičen) v primerjavi z deljenjem 50/50.

capo, ne vem od kje predpostavka, da samo tipi služijo denar, ženske pa ga neracionalno porabljajo za ogrevanje in krznene plašče. naši radiatorji namreč skrbijo za toploto dveh ljudi (in ene mačke).
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 30. Dec. 2015 14:25

^^ Pri nama so prihodki bolj ali manj enaki in si noben od naju ne more privoščit, da bi prispevala več kot drugi. Mi je pa normalno, da če npr. en nima službe, drugi pa ima dovolj za preživetje obeh, preživlja oba za tisti čas, ko prvi te možnosti nima.

CDB: Stroški so seveda tudi bencin, potovanja, izleti, nakup vstopnic za kulturne dogodke itd. Vse si deliva, ne vem, kako bi kdo lahko drugače mislil ... ogrevanje spada pod položnice ... oblačila ipd. večinoma kupiva vsak zase/s svojim denarjem.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2447
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 31. Dec. 2015 5:34

Pri nama je situacija taka, da moj zasluzi tak, ene 20x vec od mene in posledicno je moj prispevek precej manjsi od njegovega. Deljenje na pol bi pomenilo, da bi se vedno zivela s ene tremi cimri, med drugim.
Na zacetku sva se kar dosti prickala glede financ, ampak predvsem, ker se nisem pocutila udobno/enakovredno v odnosu, kjer moj financni prispevek ni sorazmeren, ne ker bI fant ravnal kakorkoli nefer. Pac posledica popolne financne neodvisnosti zadnjih nekaj let.
Sedaj imava cisto preprosto skupen denar. Kadar kdo rabi, pac vzameva s kupa, ne glede na to, kdo je prinesel tocno tisti bankovec domov. Tudi za osebne priboljske, jasno. Sva pa nekje na isti valovni dolzini pri zapravljanju.
Meni osebno je tisto deljenje na pol tudi bolj za bivanjske skupnosti s cimri, ampak pac kakor kateremu paru pase in deluje zanju :)
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 31. Dec. 2015 8:53

^^ Zase bi rekla, da se na ta način ne bi več počutila neodvisno in tega nekako ne bi zmogla. Kar je čisto mogoče slabo, ampak te neodvisnosti sem si tako dolgo želela, da si ne predstavljam, da se ji odpovem, pa kakorkoli že. Tako imava eno skupno denarnico, v katero dajeva denar za večino reči, ima pa pač vsak svoj bančni račun in jaz tam pretežno varčujem.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2447
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 31. Dec. 2015 9:41

Jaz pa itak ne zasluzim dosti, da bi varcevala :D
Plus nimam bancnega racuna, ker ga zaradi birokracije ne morem imeti (zivim v tujini). Tako so sli moji prihranki vedno v nogavico. Potem pa se je zacelo dogajati, da je moj rabil gotovino in da namesto, da je sel na bankomat, je pac vzel z mojega kupa. Pa se mi je zdelo neprakticno stet in gledat, koliko je vzel in za kaj :P Tako da je pac vse vse skupno.
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 31. Dec. 2015 9:52

Mah, varčujem ... To se narobe sliši. Dajem na stran, kolikor gre, pa če je 50€/mesec, je pa pač toliko ... Sem samozaposlena in ves čas si računam finance za kako leto v naprej ... In nisem mirna, če nisem sigurna, da bo vse šlo skozi ... Sem pa šele zadnji dve leti in pol povsem samostojna in šele od novembra samozaposlena (prej sem delala na napotnice) in se moram še malo uteč. Fant isto ... In dokler ne povsem zapopadem situacije, bo pač tako.

Ampak meni se zdi tako ali tako bistveno, da prispevata oba, ne le eden, vsaj ne na daljši rok in da prispevata tako, da dajeta oba smiseln delež, ne da npr. eden plačuje stroške, drugi pa denar zapravlja za izključno lastne potrebe.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2447
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 31. Dec. 2015 14:14

^ Tako :zustimm:
senseiLepotica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 20. 11. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a senseiLepotica » 04. Jan. 2016 15:20

Na koncu se itak vse poravna :)
Midva dajeva vsak pol za stanovanje stroške pa on plačuje (njegova želja - sem želela da si jih isto deliva). Je že res, da zasluži dosti več od mene ampak se vseeno počutim dolžno to pokriti. Če ne drugega morda tudi sam ve, da mu še z večjim veseljem pripravim kosilo, večerjo, zajtrk, karkoli že pač :)

Tudi hišna opravila sva si porazdelila. Seveda se je javil za kar nekaj čudnih (naprimer sesanje) pa mi je bilo sumljivo kaj dela. Naročil je čistilko ker pravi, da se njemu ne da, jaz pa nisem za čiščenje :P
proxima
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 7
Na forumu od: 11. 9. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a proxima » 11. Jan. 2016 14:56

Midva sva pa od zacetka imela burne debate kako in kaj s stroskim, ker sem bila navajena da me ni nobeden sponzoriral (devala sem nek svoj delez doma starsem), tudi nekako nisem prenesla, da bi me moral partner prezivljati, ce sama delam preko studenta.
Nekako sva se potem dogovorila, da on placuje stroske bivanja in svoje stroske (avto, mobitel itd), jaz kupujem hrano in gospodinjske stvari + svoje stroske.
Taksen dogovor pa zaradi tega ker ima 3x vecjo placo in se mi nekako zdi logicna taksna porazdelitev.

Skupnega denarja se nimava. Kar se tice potovanj, dava vsak pol pol. Tudi kaksi osebni nakupi, nov mobitel, oblacila itd si kupiva vsak iz svojega racuna.
Ce pa komu kaksen mesec financno zagusti, pa vedno lahko racunava en na drugega (:
simi13
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 3. 10. 2017

Neprebrana objavaNapisal/-a simi13 » 09. Okt. 2017 12:44

Midva s fantom sedaj živiva skupaj 1 mesec. In kar res točno dajeva na pol je najemnina in stroški, ki jih porabiva ( elektrika,voda, ogrevanje). Ostale stvari hrana, pohištvo. Pa kupujeva izmenično enkrat en enkrat drug, Ne gledava zneskov in ne računava koliko je dal kdo.

Se mi zdi, da daješ na polovico tudi za hrano in imaš skupno denarnico že malo pretiravanje. Ko se kdo kaj spomni da potrebujeva gre enostavno v trgovino. Tako da s tem midva nimava problemov =)

Vrni se na Ljubezen in seks

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov