Cakati ali ne?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- tor
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 7. 2. 2007
- Kraj: ljubljana
Tananda napisal/-a:Kot prvo, rekla sem za ŽIVLJENJE. Življenje pač ne vključuje cunj, obutve in makeupa. Življenje vključuje NUJNE stroške. Flet, račune, hrano, bencin.
Treba je živeti glede na to, koliko si lahko privoščiš.
.
Tako.
Ampak na žalost tega večina ne sprejema kot nekaj normalnega.
- CaliLove*
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 1. 2011
Razumem, da se da skoz mesec prit z malo denarja, ce se ne preseravas s cunjami in podobnimi (nepotrebnimi) stvarmi, ampak ne razumem pa, kako lahko prisparate pri hrani in jeste za 40 evrov na mesec. Hrana je draga. Pa dobr, tudi ce ne jes najbolj zdravih in kvalitetnih zadev, se vedno mislim, da hrana stane malo vec, kot samo 40, 50 evrov na mesec. Meni se to zdi zelo malo. Pa tudi 1-2x na mesec kupovati hrano se mi zdi redko. Zelenjava recimo ne ostane sveza 2 tedna in take stvari je treba kupit tedensko. Ko sem jaz zivela v Ljubljani, sem na mesec za hrano sigurno dala 100 evrov, pa sem res gledala kaj kupujem. S 25 evri na teden za hrano se mi ne zdi, da sem pretiravala, tako da se res cudim tistim, ki ji uspe s tem zneskom prezivet 2 tedna.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
-
Nesanica - Cosmofrik
- Na forumu od: 23. 7. 2008
- Kraj: Ljubljana
Tananda napisal/-a: In for the record, meni osebno starši ne dajo ne denarja ne hrane za v mesto (enkrat je fotr gobovo juho skuhal, ok ), prav tako moji cimri živijo vsi samostojno.
s tem si vse povedala... s cimri lahko sam pa težko. Tudi če imaš svoje stanovanje. Se kar strinjam z Džekijem da za normalen lajf rabiš vsaj 800 EUR če pa nimaš svojga flata pa verjetno še več.
MOJA definicija normalnega lajfa: svoj flat brez cimrov, plačevanje stroškov, sadje in zelenjava redno v hadilniku, kakovostna hrana in ne ceneni ponaredki, cunje, kozmetika, počitnice min 2x letno...
Pa naredimo osnovno računico samske osebe:
- če mora imeti stanovanje v najemu je garsonjera min. 350 EUR
- stroški cca. 100-150 EUR
- hrana, če ne ješ na bone in ješ normalno vsaj 150 eur
- smo že na 650, meni ni dovoj 150 za ostale potrebe ampak verjetno če si na minimumu ti mora bit, tako da ja se strinjam 800 je minimum
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Ja pač si ne kupujemo vsi oblek, čevljev, kozmetike, hodimo na masaže in welness spaje in pogosto ven žurat na mesečni bazi, big deal. Za mene je to kar je Tananda opisala neki čist najbolj normalnega in nikakor ne životarjenje. Saj se ne gre za to, da si nikoli nič ne privoščiš, ma pa vsak svoje pregrehe. Moje so recimo dobri albumi in koncerti, teh pa spet ni toliko, da bi mesečno zanje porabila večjo količino €. Medtem ko oblačila in obutev kupujem po potrebi, ker pač me kupovanje ne veseli in mi je vseeno če nosim leto dni stare kavbojke in dve leti star hudi povrh.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Pod flat so najbrž že všteti vsi stanovanjski stroški, vključno z internetom.
Vseeno pa ta izračun gre skozi samo pod pogojem, da je človek brez avta. In da se mu nikoli ne zgodi, da bi recimo nepričakovano crknil pralni stroj, v nabiralnih priletela položnica zaradi prometnega prekrška ali kaj podobnega.
Vseeno pa ta izračun gre skozi samo pod pogojem, da je človek brez avta. In da se mu nikoli ne zgodi, da bi recimo nepričakovano crknil pralni stroj, v nabiralnih priletela položnica zaradi prometnega prekrška ali kaj podobnega.
-
Jochie - Cosmopsiho
- Na forumu od: 17. 9. 2005
tole bo realno...,ja...
ker meni je bilo tistih 100-150€ malo malo. ok, imam 80 kvadratni flat, ampak nisem v lj, pa imam 200€ - 125 upravitelj z ogrevanjem in rezervnim skladom, 35 komunala in 40-50 elektrika. aja, pa 12€ rtv.
če pa šteješ še internet, kabelsko tv....
ker meni je bilo tistih 100-150€ malo malo. ok, imam 80 kvadratni flat, ampak nisem v lj, pa imam 200€ - 125 upravitelj z ogrevanjem in rezervnim skladom, 35 komunala in 40-50 elektrika. aja, pa 12€ rtv.
če pa šteješ še internet, kabelsko tv....
-
jozica1 - Debatorica
- Na forumu od: 29. 4. 2006
jaz te čisto razumem, sem sama ista. pomembno je da najprej probaš sprejet situacijo tako kot je, v glavi si najbrž jo že, ampak je potrebno nekaj časa da to sprejme še srce, oz. podzavest.. potem se moraš vprašati kaj bi bilo zate najboljše? zveza, če je le prava, bo obstala v vsakem primeru. razumem da človeka najbolj spoznaš in poglobiš odnos z njim, če z njim živiš. ampak v tem primeru se tu pojavljajo ovire.. kaj te skrbi? da boš čez 3 leta živela z njim in ugotovila, da pa on ni pravi? ne vem, to je samo moje "ugibanje", ti sama najbolj veš kaj te muči. to imeti otroke pred 30im, itd... taki "življenski" plani so v današnjem tempu življenja šibki, vse je namreč odvisno tudi od druge strani.. včasih ne more biti vse takoj, ampak se splača počakati. v primeru da odnos razpade, ker je to čakanje predolgo, lahko razpade tudi po 3h letih skupnega življenja.
zaupaj še naprej v vajino zvezo in sčasoma se bo že našla rešitev, ko bo težko, je potrebno največ truda. tako bo zveza na preizkušnji, ampak po tem boš videla - če se oba dovolj trudita, da zadeva uspe, je velika verjetnost da bo tudi naprej. za uspešen odnos niso dovolj samo enaki interesi in medsebojno ujemanje in razumevanje - čeprav je danes težko najti tako osebo.
zaupaj še naprej v vajino zvezo in sčasoma se bo že našla rešitev, ko bo težko, je potrebno največ truda. tako bo zveza na preizkušnji, ampak po tem boš videla - če se oba dovolj trudita, da zadeva uspe, je velika verjetnost da bo tudi naprej. za uspešen odnos niso dovolj samo enaki interesi in medsebojno ujemanje in razumevanje - čeprav je danes težko najti tako osebo.
Velika ljubezen in velik uspeh sta povezana z velikimi tveganji!
- marypa
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 6. 2007
Ok, Tanada, ti ne vem od česa živiš? Treh jogurtov na dan?
Ok pretiravam, ampak see the point?
Za hrano... čist nek normalen znesek, pa sploh ne gre za pretiravanje je 50 eur na teden. Vse ostalo kar je manj, je životarjenje in zezanje s cenami v 0.
Bi rekla, da se v dvoje definitivno lahko kaj prišpara. Če pa si sam, pa je malo dražje, pa tudi verjetno se bolj pogosto dogaja, da se kaka stvar zavrže, ker se npr. zaradi ugodne cene preveč nakupi.
Kar se pa tiče oblek... pa nekih malenkosti, stvari preplačamo..... No, sama bom definitivno začela manj kupovat, ker mi ni za metat stran denarja oz. "podarjat" bogatim kapitalistom, ki si ob našem brezglavem nakupovanju podajajo roke. (made in China, India, Bangladesh, Turkey pač niso neke obleke vredne več kot 3 eur)
Za hrano... čist nek normalen znesek, pa sploh ne gre za pretiravanje je 50 eur na teden. Vse ostalo kar je manj, je životarjenje in zezanje s cenami v 0.
Bi rekla, da se v dvoje definitivno lahko kaj prišpara. Če pa si sam, pa je malo dražje, pa tudi verjetno se bolj pogosto dogaja, da se kaka stvar zavrže, ker se npr. zaradi ugodne cene preveč nakupi.
Kar se pa tiče oblek... pa nekih malenkosti, stvari preplačamo..... No, sama bom definitivno začela manj kupovat, ker mi ni za metat stran denarja oz. "podarjat" bogatim kapitalistom, ki si ob našem brezglavem nakupovanju podajajo roke. (made in China, India, Bangladesh, Turkey pač niso neke obleke vredne več kot 3 eur)
-
posh_girl - Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 3. 2008
HopeStar357 napisal/-a:purple_rain kupovala definitivno ne bova, ker nimava vsaj zaenkrat namena tam zivet, mava nekak ze parcelo, kjer si hoceva hisko nardit. tko da dugo kot najem nama za zdej ne ostane. Najbolj primerno bi bilo v zg, ker urnik na faxu zna bit vcasih kr cudn, mislim po par ur vmes fraj in se pol nimas kam dat. Tko da bi blo meni lazje se men par minut dlje vozit.
haley, zlo tezko je dobit, ce si tuji drzavljan, drzavljanstvo je pa zelo tesko dobit. Sm sla na ambasado vprasat, ce bi lahko na podlagi starsev dala vlogo za drzavljanstvo in me je zenska prav nadrla, ces da imajo ze tko al tko visoko brezposelnost in zdej bi tujci radi njim sluzbe kradl. Me je kr minila volja da grem se kdaj na ambasado karkol vprasat.
Sm se pa tud pogovarjala za to sluzbo, ki bi jo pol delala, ce bi me lahko zaposlil na hr, ker prakticno je delo na podrocju slo in hr, in me ne morjo, ker nimam drzavljanstva, tko da bi morala bit zaposlena v slo. Mislim, da je to kr problem, no. Edino zacasno bivalisce, ce bi mogoce kej pomagalo...
Ne pusti se tako odpraviti. Po vsej verjetnosti lahko brez težav dobiš državljanstvo po narodnosti, samo narediti moraš kaj za to. Če bi bila npr. obratna situacija, da bi bila po rodu Slovenka (če bi imela tvoja starša slovensko državljanstvo) in bi imela ti hrvaško državljanstvo, je v Sloveniji potrebna le priglasitev državljanstva - kar pomeni skoraj nič. Moraš pa to narediti le do določenega obdobja - pri nas je bilo enkrat 26 let, nevem pa kako je to urejeno na Hrvaškem.
Če znaš hrvaško, si poišči njihovo zakonodajo - po vsej verjetnosti je obljavljena na netu kot naš uradni list. Poišči zakon o državljanstvu in si ga preberi. Nato pojdi na ambasado in daj vlogo za državljanstvo. Če ti bo tista vešča spet kaj težila, zahtevaj njenega šefa. NIti slučajno se ne morejo uradniki kar tako spravljati na eno stranko kt so se nate, brez da bi jih kaj doletelo.
-
Tananda - Kofetarica
- Na forumu od: 29. 5. 2010
marypa napisal/-a:Ok, Tanada, ti ne vem od česa živiš? Treh jogurtov na dan?
TanaNNNNNda. Fakin naučte se prepisovat besede. Moj nick verjetno vodi v številu napačno zapisanih verzij, ko spustite eno črko.
In lej, ne vem, kako mi znese, ne vem. Prehranjujem se zdravo, nič mi ne manjka, zase ne bi rekla, da životarim. Za nujne stroške v Lj dam toliko, kot sem že napisala. Ne vem, zakaj bi lagala.
Get over it, enim pač nekak rata poceni priti čez.
Because I can.
-
HopeStar357 - Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 5. 2011
posh_girl napisal/-a:
Ne pusti se tako odpraviti. Po vsej verjetnosti lahko brez težav dobiš državljanstvo po narodnosti, samo narediti moraš kaj za to. Če bi bila npr. obratna situacija, da bi bila po rodu Slovenka (če bi imela tvoja starša slovensko državljanstvo) in bi imela ti hrvaško državljanstvo, je v Sloveniji potrebna le priglasitev državljanstva - kar pomeni skoraj nič. Moraš pa to narediti le do določenega obdobja - pri nas je bilo enkrat 26 let, nevem pa kako je to urejeno na Hrvaškem.
Če znaš hrvaško, si poišči njihovo zakonodajo - po vsej verjetnosti je obljavljena na netu kot naš uradni list. Poišči zakon o državljanstvu in si ga preberi. Nato pojdi na ambasado in daj vlogo za državljanstvo. Če ti bo tista vešča spet kaj težila, zahtevaj njenega šefa. NIti slučajno se ne morejo uradniki kar tako spravljati na eno stranko kt so se nate, brez da bi jih kaj doletelo.
Problem je v tem, da sta se moja dva odpovedala hr drzavljanstvu ko sta se preselila v slovenijo in ce bi js dala vlogo do 18.leta, ne bi bilo problema, vsaj tko so mi rekli. Zdaj je pa baje ze prepozno. Vem, da sem takrat (sicer je to ene 2-3 leta nazaj) brala te njihove zakone, ampak je res, tko kot mi je rekla ta zenska. Lahk placam in cakam 5 let ce mi bojo odobril. Al pa se zacasno prijavim na hr, ampak potem ne mkrem studirat in delat v slo. Torej potem tega nisem naredila. Pa tud morala bi se odpovedat slo.drzavljanstvu, kar mi pa takrat tud ni blo v interesu.
~ The greatest trick that devil ever pulled, was convincing the world he didn`t exist ~
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov