Pismenost ljudi (branje literature, pravopis, slovnica)

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 11. Dec. 2007 8:46

Letty napisal/-a:Če pogledaš podrobneje, je celotna TV vsebina konvergirala v ponujanje "lulik" na tak ali drugačen način, v bolj ali manj ne/prikriti obliki. Kako sofisticiran jezik pa rabiš za to sporočilo???

To ti pa dam prav :D Drži kot pribito :D Vendar je v veliki meri odvisno tudi to kaj oz. katere programe spremljaš na TV-ju... če so to večinoma samo komercialke, z nekimi resničnostnimi showi in raznimi "cheep" oddajami, potem je logično, da tja ne bojo postavili nekega "orto" slavista, ki jim bo vodil oddajo. Tam je bolj poudarek na tem, da se nardi show (dober ali slab je čisto vseeno) o katerem se bo lahko govorilo. Kdor pa gleda Big brotherja in pri tem dobiva "izpuščaje" zaradi Ninine slovenščine, potem je ta malce "zalutal" pri izbiri programov...

Modra je posledica padanja knjižnega jezika na TV-jih tudi to, da so televizijske hiše preplavile razne "american style" oddaje, kjer je bolj poudarek na samem "showu" kot kakovosti. Show je včasih dober tudi če je slab :D Pač... bolj ko je slab, bolj se govori o njem... Poglejte samo zadnji Big brother - izvedba je bila totalno na nuli, kandidati podn od podna, voditeljica pa je zgleda prespala vse ure slovenščine... toda gledanost je bila kljub temu enormna. Torej, čemu se ubadat z neko slovnico ali pismenostjo, če gre tudi brez nje oz. še bolje "užge" brez nje :? Žalostno, a resnično.
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 12. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 11. Dec. 2007 9:57

marypa napisal/-a:Sploh pa mene ne zanima, v kaj bi ti vlagala. Verjetno si itak en enonomist. Pa veliko sreče pri naložbah.

Žal te moram razočarat - nisem nobena ekonomistka, ampak študiram jezike na FF. Sem pa imela ekonomijo v srednji šoli :D

kr.ena napisal/-a:Če pa pogledam širše, je tudi umetnost in kultura neke vrste religija. In ja, kot človeštvo bomo nehali obstajati, če bo pomembno samo to, kar prinaša finančni dobiček.

Ker včeraj nisem imela časa vse pokomentirat, bi rada odgovorila še na par tvojih izjav. Kako to misliš, da bi prenehali obstajati, če bi bil samo kapital tisto kar bi štelo?! Kot prvo, umetnost ni življenjsko pomembna (vsaj večini ne), ampak služi kot nek hobi oz. kot neko zatočišče ljudem v prostem času. Absolutno pa ni pomembna za obstoj neke civilizacije... je samo 'zaželjena', bistvena pa ne! Kaj meni pomaga, če moj zdravnik obvlada slovnico v nulo, tega za kar se je pa specializiral, pa ne zna opravljati kot je treba. Zame je pomembno to 'kaj' človek govori in ne 'kako'.

Čeprav sama nisem ekonomistka, jim dam v marsikateri stvari prav... - na njih stoji svet in dvomim da bo ta "veda" kaj izumrla oz. se ji pripisala manj pomembna vloga v družbi... razni pesniki in določene vrste umetnosti pa bojo slej kot prej izumrle, ker v njih enostavno ni napredka. Človeštvo se mora razvijat, tega pa ne bomo dosegli, če bomo gonili neke 1000 let stare neuporabne zadeve.

Pa da ne bo pomote... tudi sama dosti berem in se ukvarjam z eno vrsto umetnosti (risanje), ampak to je samo moj hobi, brez katerega komot lahko preživim oz. ni tako bistven za mojo nadaljnje življenje, ali še bolje "za obstoj človeštva".

kr.ena napisal/-a:Najbolj bi se splačalo, če ukinemo splošno izobraževanje in naučimo ljudi samo tisto, kar morajo znati za svoj poklic. Tako vsaj ne bodo z mislimi drugje, ko bodo na delovnem mestu. In dobiček bo večji. V prostem času pa naj berejo trače in gledajo BB - idealne stvari za uturit notri čimveč bolj ali manj prikritih reklam, ki jih spodbujajo k trošenju.

Jst sem pa ravno za to! Splošno izobraževanje naj bi potekalo samo v osnovni šoli... kaj 9 let ni dovolj, da človek dobi neko splošno razgledanost??? Čemu forsirat neke 1000 let stare zadeve še v srednji šoli in po možnosti še na faksu??? Sorry, ampak jst v tem ne vidim smisla in s tem se strinjajo tudi marsikateri pedagogi. OŠ je tako "področje" v katerem človek dobi neko strnjeno sliko o skoraj vsem (mat, ang, zgo, geo, bio, kem, fiz, slo, šv, gla... in še in še). Da ne govorim o tem, koliko je takih "obstranskih" zadev... kot je bralna značka, razna tekmovanja, kulturni dnevi, ekskurzije... halo no... če pa to ni dovolj, da človek dobi neko osnovno razgledanost potem pa res ne vem. 9 let ni malo in kdor v tem času ni sposoben pridobiti nek osnovni spekter razgledanosti, potem mu še 4 nadaljnja leta SŠ tudi ne bo pomagalo, prav tako še 4 leta faksa ne.

Jst sem za to, da bi se večina stvari iz književnosti v srednjih šolah opustila! In da bi dijake malo bolj seznanili s sodobno literaturo in sodobnim leposlovjem. Koliko je takih dijakov, ki ti znajo zrecitirat najmanj 20 (če ne še več) pisateljev izpred 500 let... medtem ko ne poznajo niti enega današnjega :? Meni se zdi velika škoda (izguba), da v srednjih šolah ni niti malo poudarka na sodobni literaturi... recimo mi smo v 4. letniku pri slovenščini, čisto ob koncu letnika, obravnavali "Književnost 21. stoletja"... ne boste verjeli kako je zanimanje vseh takoj poraslo... ni blo več spanja med književnostjo! In res škoda, da nam teh stvari niso še bolj podrobno predstavili. Ampak ne, važno da znam jst vsa Prešernova dela in nekatere kitice njegovih pesmi celo na pamet, "ko jeb*" moderno književnost :?

Forsirat nekega Prešerna, Cankarja, Tavčarja itd. skozi vsa leta obveznega šolanja (OŠ, SŠ) je zame navadna potrata časa. OŠ je čisto dovolj za te stvari... V srednjih šolah pa bi učitelji morali folk usmerit v to, kar jim bo dejansko "nucalo" v življenju...

Skratka, umetnosti (npr. književnosti) ne potrebujemo v tolikšni meri, vsaj v šolah ne... kdor v tem vidi inspiracijo oz. ga to bogati od znotraj, naj se s tem ukvarja v prostem času (hobi), ne pa da ves folk posiljuejo s temi zadevami.
Uporabniški avatar
Overload
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Overload » 11. Dec. 2007 10:13

Hmm... jst mislim da je Letty predstavila kar dober point, ker se "umetnosti" v šolah tiče. Po moje ni problem v poudarjanju književnosti in na splošno slovenščine v šolah, ampak je problem kaj od tega nam predstavljajo in katere stvari zahtevajo da jih znamo. Ker glede na to kaj so od nas zahtevali pri književnosti in na kako dolgočasen način je blo vse skupi predstavljeno, se sploh ne čudim, da je slovenščina več ali manj osovražen predmet v srednjih šolah...
Never-ending-story
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Never-ending-story » 11. Dec. 2007 10:22

@Letty: v kaj bi nas ti sploh rada prepričala?! Da smo vsi bebci, ker zvečer v postelji nimamo monitorja, temveč se, kot kakšni izumrli plazilci, trudimo s knjigo? Dejstvo je, da se zna vedno manj ljudi pravilno slovnično izražat in grem stavit, da je to posledica premalo razvitega besednega zaklada, katerega lahko pridobiš le z branjem knjig! Že res, da vsi poznajo vse črke in ostale znake, vendar to še ne pomeni, da razumejo, kaj le ti pomenijo in kako naj jih uporabljajo.

Tukaj je en primer človeka s fakultetno izobrazbo, ki je mojemu tipu poslal tale email:

Imaš mogoče, vredu kontakt iz Londona- Anglije nepremičninsko agencijo kateri ,bi jih utegnilo zanimati !? ...imam za prodat iz moje posesti ,kar nekaj gradbenih parcel dve hiši ter dva gospodarska objekta.

Za kozlat! :? Temu ne pomaga niti najboljši monitor, niti najfinejši papir. Ne glede na izbiro, monitor ali papir, je tip nepismen in pika.

Ohranjanje jezika je za narod več kot pomembno, če se ti na pol prelomiš ali pa ne.

Pa nekdo je omenjal afriška plemena, ki kljub stiku z zunanjim svetom ohranjajo svoj jezik. Saj ni potrebno iti tako daleč, kaj pa Rezija, Istra...
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 11. Dec. 2007 10:32

Never-ending-story napisal/-a:Dejstvo je, da se zna vedno manj ljudi pravilno slovnično izražat in grem stavit, da je to posledica premalo razvitega besednega zaklada, katerega lahko pridobiš le z branjem knjig! Že res, da vsi poznajo vse črke in ostale znake, vendar to še ne pomeni, da razumejo, kaj le ti pomenijo in kako naj jih uporabljajo.

Možno. Če pojmuješ pod pismenost osnove pravopisa itd. potem bi se dalo strinjati. Če pod tem pojmuješ Prešernovo življenjsko pot in dela, bi se s tem strinjala bistveno težje.

Never-ending-story napisal/-a:Tukaj je en primer človeka s fakultetno izobrazbo, ki je mojemu tipu poslal tale email:
Imaš mogoče, vredu kontakt iz Londona- Anglije nepremičninsko agencijo kateri ,bi jih utegnilo zanimati !? ...imam za prodat iz moje posesti ,kar nekaj gradbenih parcel dve hiši ter dva gospodarska objekta.

Pismenost naj bi ti pomagala preživeti v civiliziranem okolju. Če imaš nekaj gospodarskih objektov v Angliji, se očitno znajdeš dobro tudi brez pretiranega poznavanja slovenskega pravopisa. Tega verjetno človek ni potreboval, da je prišel do tega premoženja.

Never-ending-story napisal/-a:Ohranjanje jezika je za narod več kot pomembno, če se ti na pol prelomiš ali pa ne.

Sploh mi ni do preloma... rada bi le primer, ki bi dokazoval, da je ohranjanje jezika tako zelo pomembno. Slovenščina se ni ohranila, če se ne motim! Slovenščina se tako kot vsi jeziki spreminjajo skozi čas... ti pa temu lahko še tako nasprotuješ - realnost je pač taka! 100 let nazaj slovenščina niti približno ni bila takšna kot je v današnji obliki... boš rekla da to ni res???

Za moje pojme je lahko fino če nekje obstaja nek "centralni arbiter", ki spremlja in določa napredovanje jezika, vendar imajo končno besedo pri tem ljudje, ki ga uporabljajo. Če se odločijo, da odpikajo arbitra ali na nekem področju določijo svojega, zato še niso nujno nepismeni!
Uporabniški avatar
Short
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Short » 11. Dec. 2007 10:36

Never-ending-story napisal/-a:Pa nekdo je omenjal afriška plemena, ki kljub stiku z zunanjim svetom ohranjajo svoj jezik. Saj ni potrebno iti tako daleč, kaj pa Rezija, Istra...

Glih pred kratkim mi je oče razlagal, kako je kupil rabljen avto na Nizozemskem. On ne pozna tujih jezikov, nizozemec pa ne pozna niti ene slovenske ali hrvaške besede. Pa vendar, ko se je zaslišal tisti friiit šopa evrobankovcev sta se sporazumela o začetni ceni, fotr je našel napako na izdelku, nizozemec mu je dal skonto, zmenila sta se za dodatno robo, vse to brez napora :D Kot da bi imela univerzalni prevajalnik :lach:

Ljudje, smo v Evroobmočju... vsi govorimo en jezik :D
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 12. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 11. Dec. 2007 10:41

Short napisal/-a:Ljudje, smo v Evroobmočju... vsi govorimo en jezik :D

Ma ja.... še kaj. Jst sem enkrat med poletjem enmu Italijanu, na bencinski črpalki, pol ure dopovedovala, da rabim račun za bencin. Kaj sem na koncu dobila? Eden ceglc, iztrgan iz nekega notesa, kjer je pisalo "sensa piombo 40 €", spodaj pa štempl in podpis :roll:
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 11. Dec. 2007 10:49

^^ pač tip ne obvlada "Evrogovorice".

Kot slišim, so imeli ravno Italijani pestre zaplete z Evrom.

Tukaj bi ti knjižna slovenščina pomagala zelo verjetno še bistveno manj!
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 11. Dec. 2007 11:04

Letty napisal/-a:Slovenščina se ni ohranila, če se ne motim! Slovenščina se tako kot vsi jeziki spreminjajo skozi čas... ti pa temu lahko še tako nasprotuješ - realnost je pač taka! 100 let nazaj slovenščina niti približno ni bila takšna kot je v današnji obliki... boš rekla da to ni res???

Za moje pojme je lahko fino če nekje obstaja nek "centralni arbiter", ki spremlja in določa napredovanje jezika, vendar imajo končno besedo pri tem ljudje, ki ga uporabljajo. Če se odločijo, da odpikajo arbitra ali na nekem področju določijo svojega, zato še niso nujno nepismeni!

Letty, jeziki so živa tvorba in se razvijajo. Splošno znano dejstvo in vsekakor trditev, ki ji ni možno oporekati. Pred parimi leti je bilo v NUK-u na ogled nekaj prvih tekstov napisanih v slovenščini (Brižinski spomeniki ...). Ti teksti so napisani v gotici in v jeziku ter s slovničnimi pravili, ki so nam tako tuji kot svahili. To lepo dokazuje, da se jezik razvija in prav je tako, saj bi se drugače dandanes kaj težko sporazumevali. To pa sploh ni problem, ki se bi ga rado v tej temi izpostavilo. Gre se bolj za to, da postaja zastrašujoče, kako se v Sloveniji zadnje čase dela z jezikom, kot svinja z mehom.... :roll:

Brez vsaj osnovnega znanja lastnega jezika tudi drugih, še tako "evropskih" ali "svetovnih" jezikov ne boš znala uporabljati pravilno ali vsaj primerno. Primer: "kolo rabi za vožnjo". Ta besedna zveza se je krepko udomačila v določenih, predvsem tiskanih, medijih. To je čisti srbizem ali hrvatizem, in izhaja iz direktnega prevoda "treba nam za". Pravilno bi bilo: "Kolo uporablja za vožnjo. Še bolj zakoreninjena napaka je "na licu mesta", kar bi se pravilno glasilo "na kraju samem". Potem je tu še "kom" namesto "kos" (recimo namesto en ''kos'' tega pa tega, rečejo en ''kom'' tega pa tega) in tako naprej.

Vsekakor, jezik se razvija glede na njegovo umeščenost v prostor, vendar je tu potrebno tudi malo paziti in ga ne "bogatiti" z vsemi mogočimi neumestnimi izrazi, za katere imamo prav lepe tudi sami. Vidiš, tukaj ''predmet'', ki nam jezik podaja, naj bo to knjiga, monitor, glinena plošča ali pa kaj še bolj bizarnega, sploh ne igra neke prav posebne vloge.

In prav zanimivo je to, kako si poizkusila obrniti primer, ki ga je podala ''Never-ending-story'' glede tistega e-maila. Sploh ni pomembno, kaj kdo ima, in kje, temveč kako je napisano. Saj se da sporazumeti, to vsekakor, vendar je povsem mimo vseh pravil. To pa jezik siromaši in ne bogati. Potrebno se je zavedati, da je jezik verjetno zadnje, kar nam je v trenutni evropski integraciji še ostalo le našega, in na to je treba malo bolj paziti.

Pa to ne pomeni, da je potrebno tuje jezike zanemarit in se "zapičiti" samo v Slovenščino, sploh ne! Jst govorim kar nekaj tujih jezikov, v dveh znam prav hudo dobro uporabljati tudi nekaj narečij. In to sem se naučila ravno iz KNJIG, tistih tiskanih na starem dobrem papirju.
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 11. Dec. 2007 14:24

Enostavno moram pokomentirat določene izjave... :roll:

Letty napisal/-a:Koliko študentov nosi očala, ker so pozno v noč sedeli za knjigami? Ne mi rečt, da je klasična knjiga bolje berljiva od e-Booka s temnim ozadjem in svetlimi črkami!? Glede sevanja monitorjev: žarki NE povzročajo očesnih obolenj! Če se nekomu poslabša vid zaradi monitorja, je to večinoma posledica prenizke osveževalne frekvence na njem, z drugimi besedami: ima kišto od monitorja! In btw. tudi knjige reflektirajo sevanje med branjem, predvsem v področju od cca 100mm do recimo nekaj mikrometrov. Tudi knjige so lahko nevarne, če si med branjem svetiš z nekim močnim laserjem ali čim podobnim.

Monitor ni čisto nič bolj varen za oči kot navadna knjiga! Kaj si od včeraj na tem svetu, da tega ne veš??? Za oboje je potrebno paziti iz kakšne razdalje gledaš. Tako kot moraš biti od monitorja oddaljena vsaj 50 cm stran, da te oči ne začnejo bolet, tako moraš tudi knjigo držati nekje do meje 30 cm stran od sebe. Tako da nehaj bluzit o tem kako so knjige bolj škodljive za oči kot monitorji.

Letty napisal/-a:Slovenščina se ni ohranila, če se ne motim! Slovenščina se tako kot vsi jeziki spreminjajo skozi čas.

Da te razsvetlim. Slovenščina se je še kako ohranila... in ne samo to, celo izboljšala se je... nadgradila tako rekoč. Če se jeziki skozi čas spreminjajo, še ne pomeni, da avtomatično tudi izumirajo. Kolikor jst vem je slovenščina precej kvalitetno nadgrajena in s tem tudi ohranjena... to da pa ne več uporabljamo nekih starinskih izrazov je pa povsem logično... tudi v angleščini je veliko besed ki so jih opustili...

Letty napisal/-a:V šoli slavijo Prešerna, kot da je tip izumil elektriko in potegnil človeštvo iz teme. V resnici pa gre za razuzdanega tipa... Če bi večina njegovih učencev izžarevala njegovega duha, bi se folk pijan in zadrogiran streljal po šolah. Pisali bi večne resnice o moči heroina itd.

Zakaj mešaš njegova dela z njegovo življenjsko potjo?! V šolah se učijo o njegovih delih, in če hočemo razumet in pravilno interpretirat določene vsebine, moramo vzeti zraven tudi njegov življenjepis. Pa naj bo še tako krut in nepravičen. Tudi marsikateri tuji pisatelji so imeli "zjebano" življenje, pa zaradi tega njihova dela niso nič manj vredna.

Letty napisal/-a:Svet "Bittorenta" je ponesel Potterja, kamor ga papir ne more :D

Pusti tehnologijo na stran. Povej mi raje to, zakaj za hudiča so potem ljudje množično čakali na zadnjo knjigo Harry-ja Potterja, če se po tvoje itak vse na internetu dobi??? Prav tako Da Vincijeva šifra... in še mnogo drugih knjig. Nehaj sanjat, da je internet in razni e-booki razlog za to, da se pisatelji omenjenih knjig sedaj kopajo v denarju.

Short napisal/-a:vsi govorimo en jezik

Res je da vsi govorimo en jezik, ampak to ni "jezik" ampak govorica telesa! Že praljudje so se znali sporazumeti brez jezika. Kako? Narisali so... oponašali so ... momljali so... in to še dandanes nekateri počnejo :?
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 11. Dec. 2007 14:50

Ma eni ste res čudni :?

Lopatka napisal/-a:Pusti tehnologijo na stran. Povej mi raje to, zakaj za hudiča so potem ljudje množično čakali na zadnjo knjigo Harry-ja Potterja, če se po tvoje itak vse na internetu dobi??? Prav tako Da Vincijeva šifra... in še mnogo drugih knjig. Nehaj sanjat, da je internet in razni e-booki razlog za to, da se pisatelji omenjenih knjig sedaj kopajo v denarju.

Najprej hočeš, da "dam tehnologijo na stran", potem pa zahtevaš naj ti odgovorim na vprašanje, zakaj za hudiča je bila neka KNJIGA tako uspešna?
Ok, pa poglejmo en možen odgovor na to:

- ker je omogočila mentalno lesenim ljudem sanjarjenje!
Če si kaj od vsebine v Harryju Potterju ne znaš zamisliti tudi sama, potem si resno omejena. Ne razumem, zakaj bi potrebovali tako knjigo za kaj več kot masažo očesnih mrežnic. Pisatelji oz. folk ki knjige ala Harry Potter razglašajo za nekaj bistvenega bi komot lahko zabijanju žebljev namenil tudi lastno glavo...

Enako velja za Da Vincijevo šifro -- debilizem brez primere.

Lopatka napisal/-a:Slovenščina se je še kako ohranila... in ne samo to, celo izboljšala se je... nadgradila tako rekoč. Če se jeziki skozi čas spreminjajo, še ne pomeni, da avtomatično tudi izumirajo. Kolikor jst vem je slovenščina precej kvalitetno nadgrajena in s tem tudi ohranjena.

Ok, kako pa ti veš, da se je doslej slovenščina "razvijala" in ne umirala? Spreminjala se je, to je gotovo. Vmes pa je dobila tudi ogromno novih tujk, ki so nadomestile slovenske besede. Kaj misliš, da je ob teh spremembah lahko rekel kak stari leposlovec? Ne verjamem, da so bile vse spremembe skozi stoletja po volji uradno požegnanih jezikoslovcev. Gre torej za "propad" jezika skozi stoletja...

Lopatka napisal/-a:Res je da vsi govorimo en jezik, ampak to ni "jezik" ampak govorica telesa! Že praljudje so se znali sporazumeti brez jezika. Kako? Narisali so... oponašali so ... momljali so... in to še dandanes nekateri počnejo

Zanimivo. Ti razumeš jezik gluhonemih? Jst ga namreč ne. Kot vem, se ga je potrebno naučiti. Se mogoče motim?

Skratka... zdi se mi pomembno, da uporabljamo kakovosten jezik. Ljudje bi morali biti vešči nekih osnovnih slovničnih pravil. Pri tem je zame praktično edini kriterij priročnost jezika (malo enostavnih pravil), njegova izrazna moč, primernost uporabi v pisani obliki in seveda čim večja združljivost s sedanjim naučenim stanjem. Prijemi, ki bi izboljšali stanje v teh pogledih, so lahko smiselni, vendar na srednji rok. Dolgoročno gledano pa bo angleščina prevladala v svetu in tako za moje pojme nima smisla vlagati velike denarje na dolgi rok v izgubljen cilj.
Uporabniški avatar
little_biest
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a little_biest » 11. Dec. 2007 14:59

Sicer ne vem a sem to samo jst, ali se še komu zdi, da je Letty neka upornica brez pravega razloga in kakršnegakoli smisla. Nekateri tvoji argumenti so prav otročji :roll: Trdi da so slovnična pravila odveč, vendar jih je primorana upoštevati, če hoče da se ljudje med seboj razumemo. Tiste ki pa poskušajo ohraniti književno slovenščino kot uraden jezik Slovencev pa označuje z malce omejenimi :roll: Eh sorry, mene nisi prepričala.
Uporabniški avatar
ghotic_girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ghotic_girl » 11. Dec. 2007 15:14

Mlace bolj površno sm brala poste, ampak dovolj da sm razbrala da nekateri označujete slovenščino za manj vredno :? Očitno bi bilo, po mnenju nekaterih, res najbolje da slovenščino čim prej pokopljemo in kot uradni jezik sprejmemo angleščino :roll: Tako miselnost najdeš samo v Sloveniji, kjer so vsi čist neponosni na naš jezik in se ga v tujini takorekoč sramujejo. Pejte nekam v Nemčijo, Francijo, Španijo ali celo na Hrvaško in predlagajte naj sprejmejo angleščino za nov jezik... pa boste vidli reakcijo... tam so ljudje ponosni na svoj jezik in jim na pamet ne pride da bi "odpirali vrata" neki angleščini.

Mene bi blo sram če bi tko pisala o slovenščini. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje, je nekoč napisal nek pomemben mož. Letty bi ga verjetno označila kot retardiranega slabotneža z Ojdipovim kompleksom, ki je močil posteljo :? :D

V sloveniji se najde toliko folka, ki majo marsikaj za rečt čez hrvate ali srbe, ampak v odnosu do jezika in naroda bi se pa lahko vsaj malo zgledovali po njih. Ne pa da celo sami tlačimo slovenščino v nič.
Uporabniški avatar
Black Amber
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Black Amber » 11. Dec. 2007 16:24

Samo ena opazka za uporabnico Letty: če ti je slovenščina tako butast jezik zakaj jo potem uporabljaš? Kolikor jst vem če ti nekaj ni v ponos, te je tega avtomatično tudi sram. Torej, se ti slovenščine sramuješ???
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 11. Dec. 2007 16:38

Black Amber napisal/-a:če ti je slovenščina tako butast jezik zakaj jo potem uporabljaš?

Uporabljam jo:
Ker tako zahteva okolje v katerem živim. Kdorkoli ne govori slovenščine je označen za "čefurja". Torej, ne gre ravno za prostovoljno izbiro!

Black Amber napisal/-a:Kolikor jst vem če ti nekaj ni v ponos, te je tega avtomatično tudi sram.

Se zavedaš da ta tvoja izjava nima nikakršnega smisla?! Zakaj bi moral človek biti ponosen na čisto vse kar uporablja? To je isto, kot če bi jst tebe vprašala, če si ponosna na svoje nove nogavice iz Zare?! Če na nekaj nisi ponosen, še ni nujno da se tega sramuješ. Poleg tega, ponos v bistvu kaže na prikrito zaničevanje drugih. Izjava "Hvalabogu, da sem Slovenka" (in ne kdorkoli drug), kaže na to da bi bila frka, če bi bila kdorkoli drug. Kar pomeni, da so v tvojih očeh drugi manjvredni. Isto lahko rečeš za ponos na lasten jezik.

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov