Knjige/ Razni romani

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 11. Jan. 2009 17:28

Garcia Marques: Žalostne kurbe mojega življenja
http://www.felix.si/index.php?str=artikel&a_id=1000337

Ni slaba, prebrala sem jo naenkrat v max uri in pol. Nevemkakšen biser književnosti mi pa tudi ni...berljiva sicer je, vsebina je tudi tako tako. Govori o 90letnem starčku, ki si za 90.rojstni dan podari noč z 14letno devico. In potem se zaljubita. Mah sej knjiga ni slaba, samo pedofilija me je malo odbijala.

Sedaj berem nekaj o ilegalnih priseljencih, naslov je Eldorado. Poročam.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 13. Jan. 2009 22:25

Prebrala še Eldorado http://www.emka.si/artikel/350347/Eldorado

OK knjiga. Nič ekstra posebnega, ampak berljiva. Mogoče sem pričakovala več.

In Pred spanjem si stokrat skrtačim lase, tudi ok knjiga. Ful berljiva in precej šokantna. Kako je lahko 16letna punca taka packa, da gre pri drugem ali kerem seksu seksat s petimi tipi... No ja. Kakor komu paše ;)
Uporabniški avatar
grejpfrut
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 1. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a grejpfrut » 31. Jan. 2009 20:15

pet četrtin pomaranče - Joanna Harris.

Waw, huda knjiga. Lahko bi rekla ena najboljših kar sem jih prebrala. Res dober roman, zanimiv in potegne te notri. Na kratko...

''Britanska pisateljica Joanne Harris dogajanje v romanu Pet četrtin pomaranče postavi v slikoviti francosko podeželje. V staro razpadajočo hišo se vseli skrivnostna vdova Simon, ki nezaupljive vaščane omehča s slastnimi dobrotami iz svoje palačinkarne. Te pa imajo prepoznaven okus - spominjajo na kuho Mirabelle Dartingen, ženske, ki so jo vaščani skušali za vedno izbrisati iz svojega spomina.
Kdo je skrivnostna vdova Simon? Zakaj je na stara leta prišla v Les Laveuses? In kakšna je njena povezava z Mirabelle Dartingen, eno najbolj nenavadnih zločink prejšnjega stoletja? Skozi dramatično pripoved, ovito v opojne vonjave francoske kuhinje, se počasi razkriva skrivnost, povezana z odraščanjem treh otrok v ljubki francoski vasici med drugo svetovno vojno. Čutno, iskreno, boleče.''

Priporočam pa še eno njeno knjigo - Čokolada.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 04. Feb. 2009 10:34

purple_rain napisal/-a:
Ava87 napisal/-a:Vsem ljubiteljem psov priporočam Marely in jaz!! Pa pohitite, ker je takorekoč razprodana.
Pa še film se snema oz. bo kmalu zunej.

Prebrano. :)
Taka prijetna in zabavna knjiga.

Sicer pa sem od zadnjega javljanja prebrala še:
Richard Flanagan: Neznana teroristka (na dnu strani je nekaj o knjigi).
Zelo solidna zgodba, vredna razmisleka.

Jodi Picoult: Handle with Care (pssst, knjiga še ni uradno izšla in ne smem nič povedati o vsebini :D )

Yan Lianke: Služi ljudstvu
Prijetno branje, ampak nič posebnega. Zanimivo, ker opisuje čisto drugo kulturo.

Martin Amis: Hiša srečanj
Odlična knjiga. Sem že privlekla iz knjižnice njegovo Časovno puščico in bo kmalu prišla na vrsto.

Prevzela me je tudi David Benioff: Mesto tatov Zelo zanimiva tematika, dobro napisano ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
laancy
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 11. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a laancy » 05. Feb. 2009 9:38

Zajle berem knjigo od Martine Reilly, The Summer of Secrets, je taka luštna, babja knjiga. Predvsem pa govori o okrevanju po letalski nesreči, s soočanj s starimi strahovi in, seveda, o iskanju prave ljubezni.(Če so ti všeč knjige M. Keyes in podobne, ti bo verjetno všeč še tale.) :)
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 05. Feb. 2009 12:09

laancy napisal/-a:Zajle berem knjigo od Martine Reilly, The Summer of Secrets, je taka luštna, babja knjiga. Predvsem pa govori o okrevanju po letalski nesreči, s soočanj s starimi strahovi in, seveda, o iskanju prave ljubezni.(Če so ti všeč knjige M. Keyes in podobne, ti bo verjetno všeč še tale.) :)
Vzeto na znanje. :D

Sem pa včeraj dobila novo knjigo, yay, sicer sem jo enkrat že brala, pa me je spomnilo, da nisem nč delila z vami še :) (oz. iskalnik ne najde).
Je spet Alexander McCall Smith, širši javnosti bolj znan po seriji knjig o Mma Ramotwse ("Prva damska detektivska agencija" in ostale), men je sicer najljubša njegova zbirka o dogajanjih na "Škotski ulici 44" ("44 Scotland Street"), zbirka 4 knjig, ki se osredotoča na prebivalce s tega naslova; najbolj "v uč pade" pa zgodba o malem Bertie-ju, s pomehkuženim očetom in prestrogo mamo, ki v sebi bije strašne boje o tem kako se izviti iz maminega strogega prijema itd. .. uglavnem, zadnji del, "The World According to Bertie" je predvsem o njem in njegovih podvigih, domislicah, doživetjih..
Gotta love that kid, res je prisrčen.

A. McCall Smith ima pa tudi tak stil pripovedovanja, ki se te res dotakne.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 10. Feb. 2009 9:32

Christiaan Weijts: Čl. 285b
Dober roman ... edino prevod me je motil. Nisem vedela ali naj se smejem ali jočem. Saj vem, da so to zelo strokovne stvari - ampak zato bi moral prevajalec povprašati kakega glasbenika za nasvet.
Glavni junak je pianist, ki se ukvarja predvsem s Scarlattijem. Predvsem s točno določeno Sonato v h-molu. Ja, ljubčki, b-minor v angleščini ni b-mol v slovenščini, ampak je h-mol. Ne sprašujte zakaj, tako pač je. B-mol bi bil pa B flat minor. Najbrž moram biti še srečna, da tega ne prevajajo kot "ploščati b mladoletnik" :D
Najprej me ni zmotilo (ker ima pač Scarlatti 500 sonat in verjetno tudi kakšno v b-molu), ampak potem nonstop omenja fis, ki seveda nima kaj iskati v b-molu. Vsaj ne v baroku. In na začetku je natisnjena tudi 1. stran te sonate, kjer vsak učenec 3. razreda glasbene šole ugotovi tonaliteto ...
Višek je bil pa bes. :roll: Znižani h je hes ali b. Bes pa ne obstaja - razen kot čustvo, ki te spreleti pri branju butastih prevodov.
Aja, pa dvojne oktave niso dvojne, pač pa vzporedne. Ampak to je že srednješolska snov; naj jim bo.

Sprašujem se, koliko takšnih prevajalskih kiksov je še na drugih področjih - kjer pač slučajno mene ne zmotijo, ker se ne spoznam. Tale h-mol je že standardna napaka (ponavadi se omenja Bachova Maša, ki je ena in edina v h-molu, v slovenskih prevodih je pa velikokrat v b-molu ali celo v b minorju ali zmanjšanem b-ju :eek: )

Sicer je pa to predvsem ljubezenski roman - tip mora na sodišče, ker "nadleguje" bivšo punco (ki sploh ni bila njegova punca; imela sta precej čuden odnos) z smsi, klici in maili. Dobro napisano.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 10. Feb. 2009 11:26

kr.ena napisal/-a:B-mol bi bil pa B flat minor. Najbrž moram biti še srečna, da tega ne prevajajo kot "ploščati b mladoletnik" :D
:rofl:
Dobra; kok me je pa to zdej nasmejal. :D
Uporabniški avatar
°rainbow°
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a °rainbow° » 13. Feb. 2009 21:11

Sama zelo rada berem tako da, kadar mi čas dopušča, sežem po kaki dobri knjigi :D
Prebrala sem obe knjigi od Picoultove, ki so ju uspeli prevest v slovenščino - Preprosta resnica & Rojena iz tvojega življenja (in se sprašujem, zakaj ne prevedejo še drugih, ko pa je avtorica dokaj popularna :?: ). Knjigi sta me seveda navdušili, napisani na zanimiv način, da ju kar ne moreš odložit...

Trenutno pa sem začela brat Pet četrtin pomaranče, ki sem jo že dolgo nameravala (čakajo me še Peščene sipine iste avtorice - J. Harris ter Digitalna trdnjava Dana Browna)
Uporabniški avatar
laancy
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 11. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a laancy » 16. Feb. 2009 12:17

Berem knjigo K.Mosse, Sepulchre. Knjiga je podobna njeni prvi knjigi Labirint, le da se tukaj dogaja prva zgodba v 19. stol. Gre v glavnem za preplet sedanjosti in preteklosti, vmes so tudi nadnaravne sile. Knjiga je kar simpatična, samo je predolga (700 strani), sm obtičala nekje na sredi in resno razmišlam, da jo bi nehala brati. :oops: Bomo videli..
Uporabniški avatar
SWEETprinces
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 9. 2008
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a SWEETprinces » 22. Feb. 2009 18:39

a je kera prebrala mrho kosceno?
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 22. Feb. 2009 19:32

O tej knjigi se je razpravljalo tukaj in malo tudi tukaj
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
SWEETprinces
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 9. 2008
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a SWEETprinces » 23. Feb. 2009 19:08

ok ful havla...grem precekirat :)
Uporabniški avatar
svetlana5
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 23. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a svetlana5 » 05. Mar. 2009 21:46

Prebrala sem roman Tisoč veličastnih sonc pisatelj Khaled Hosseini.
Dogaja se v Afganistanu, v nemirnih vojnih letih. Zgodba dveh žensk, ki v življenju doživita malo lepih stvari, saj živita v okolju kjer njuno življenje ni kaj dosti vredno.
Zadnjič spremenil svetlana5, dne 24. Mar. 2009 11:06, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 06. Mar. 2009 12:27

svetlana5 napisal/-a:Prebrala sem roman "Tisoč veličastnih sonc" pisatelj Khaled Hosseini.
Dogaja se v Afganistanu, v nemirnih vojnih letih. Zgodba dveh žensk, ki v življenju doživita malo lepih stvari, saj živita v okolju kjer njuno življenje ni kaj dosti vredno.

Njegov Tek za zmajem mi je bil še boljši. :)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov