Knjige/ Razni romani

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 17. Avg. 2008 0:24

purple_rain napisal/-a:
norolescentka napisal/-a:
tmis_ napisal/-a:Sedaj pa berem "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" od Douglas Adamsa. Je kar debela bukva, upam da mi jo uspe predelat :D

to preberte celo triologijo!!!zakon, da dol padeš!!!!
"Trilogija v petih delih", hehe.. itak da je zakon!! Letos sem jo že prebrala, naslednje leto probam v ang.
Pa sem jo. :D Pa še jo bom. :ja:
Uporabniški avatar
mojamadonna
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 15. 8. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a mojamadonna » 21. Avg. 2008 9:58

Najraje sem se prebijal čez zbirko Kapučino. Lahkotni romani za kratkočasenje. Prebral sem jih. Nekaj naslovov, ki bi jih rad izpostavil.

Panika - kot prva in edina D. Muck predstavi slovensko žensko Vero, njene tegobe v zakonu, z mamo, ljubimcem in neurejenim življenjem. Popolnoma slovensko :)

Za mojo malo - krasen roman, v katerem pisatelj govori o težkem življenju - vendar po izboru lika samega. Potuje po svetu, skozi prepletajočo zgodbo opisuje življenje, koga vse je srečal, kdo je umrl, kdo spet mu je rešil življenje, kje je spal, koga je dal dol in vse to z učenjem tujega jezika.

Jadran Krt pije kapučino - vsi, ki ste brali v mladosti njegov dnevnik, tole je poslastica. On je tridesetletnik s problemi. Alter ego mu je lahko B. Jones.

Ekstra deviško - angležinja si kupi nasad oliv v Italiji. Kaj vse mora pretrpeti, da pride do pridelkov... in okolica je ne sprejema. Polno zanimivih preobratov.

Navaden par - nekaj neobičajnega, drznega in predvsem lahkotnega branja. Kaj vse se zgodi, ko rečeš ne...

Osmi poverjenik - izmišljen otok na Hrvaškem. Skorumpirana politika. Kaj še želimo? Poletno branje na hrvaški obali hehe

To je na kratko vse, kar me je najbolj pritegnilo. Ostali naslovi v zbirki so tdi dobri. Vendar, so mi te najboljši.
Sometimes you have to be a bitch to get things done (Madonna)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Avg. 2008 20:46

Tudi meni je všeč zbirka Kapučino; tako lahkotno in hkrati ne plehko branje.
Daleč najboljša mi je Na smrt slavni, ki si jo tudi ti omenil med kriminalkami. Neizmerno zabavna, družbenokritična in hkrati inteligentno napisana kriminalka po vseh pravilih žanra.

Tudi nad Osmim poverjenikom sem bila navdušena.
Omenila bi še Srečo Willa Fergusona.

Deso Muck je za moje pojme preveč zaneslo v plehkost, občasno jo rešuje humor.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
cReAmY
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a cReAmY » 23. Avg. 2008 9:01

Bela masajka pa

Šanghajske rdeče orhideje (sicer zelo žalostna zgodba, vendar resnična..o korejski deklici, ki jo ugrabijo in potem med vojno služi kot gejša)
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 25. Avg. 2008 22:14

Kako sem lahko pozabila :D

Četrti del zbirke Otroci zemlje: Pot domov, če se ne motim...od Jean M Auel je preveden v slovenščino, prebrala sem obe knjigi v parih dneh :D
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 25. Avg. 2008 23:12

mojamadonna napisal/-a:Za mojo malo - krasen roman, v katerem pisatelj govori o težkem življenju - vendar po izboru lika samega. Potuje po svetu, skozi prepletajočo zgodbo opisuje življenje, koga vse je srečal, kdo je umrl, kdo spet mu je rešil življenje, kje je spal, koga je dal dol in vse to z učenjem tujega jezika.

Jadran Krt pije kapučino - vsi, ki ste brali v mladosti njegov dnevnik, tole je poslastica. On je tridesetletnik s problemi. Alter ego mu je lahko B. Jones.

I :hearts: Jadran Krt, hehe. :D Drugač pa, Za mojo malo je tud men bla ful fajna knjiga. :gut: Pa tud nektere druge iz te zbirke Kapučino, sam sm jih brala že tok časa nazaj da se sploh ne spomnem točnih naslovov ...
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 26. Avg. 2008 8:57

kr.ena napisal/-a:Omenila bi še Srečo Willa Fergusona.
Ta je bla tud meni všeč.
Sicer pa zdej iz te zbirke, Kapučino, berem About a boy(Vse o fantu) Nicka Hornby-ja in je zaenkrat res všečno; posnet je bil tud film, glavno moško vlogo je odigral Hugh Grant in se mi zdi neverjetno kako je knjiga napisana(bila pred filmom), kot da je avtor pisal z njim v mislih. :) Ali se mi je pa to podzavestno se mi zazdelo, ker je pač on na platnici.

no angel napisal/-a:I :hearts: Jadran Krt, hehe. :D
On pa itak rulz. :D
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 26. Avg. 2008 19:21

John Grogan: Marley in jaz :hearts:

Živeti z nemogočim psom in ga imeti rad.
Kr je zgodba tko zlo resnična, kr je kuža tko zlo podoben našmu in kr napisano (znova) potrjuje, da ti žival lahko da velik več, kt si sploh kdaj mislu.
Jokala sm.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 27. Avg. 2008 5:04

Rujana Jeger - Darkroom. waaaaaw
adijo kera knjiga.. sicer je treba bit kr poglobljen v dogajanje, drugač se hitro izgubiš kr dogajanje (oz. bolj ali manj opisovanje dogodkov iz vsakdana in preteklosti) ful skače iz osebe na osebo. sem se tudi parkrat pošteno nasmejala kr fak kere izraze uporabljajo :D
definitivno ena taboljših knjig, ki sem jih brala zadnje čase..čeprav sem se na začetku mogla malo silit kr mi zaradi preskakovanja ni blo nič jasno. ampak se je splačalo ;)
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 30. Avg. 2008 10:08

kazuo ishiguro: ne zapusti me nikdar
o knjigi je bilo v tej temi že malo govora. moram rečt, da je knjiga zares izjemna, hvala kr.eni, da mi jo je priporočila :wink: meni osebno je stil pisanja zelo blizu. Sem opazila, da se uporablja občasno precej monoton jezik in nisem pepričana, ali je to napaka prevajalca(predvsem se podvajajo iste besede, ni sopomenk, itd), ali pa še ena stilskih potez, da opazimo vseeno prisotne mentalne omejitve učencev. zgodba me je precej pretresla, sploh, ker me ta okrevališča zelo spominjajo na naše domove za ostarele. preko prostovoljstva sem delala pri njih in dejansko pogovori dosti tečejo o teh in onih površnih temah, hkrati pa o umrlih. edina tragedija je ta, da se to dogaja v njihovih tridesetih. knjigo sem požirala, vendar po drugi strani bi lahko isto okvirno zgodbo z drugim stilom pisanja in pristopom k zgodbi čisto pokvarili. najbolj se me je dotaknila Madame, ko je kasneje govorila o dogodku, ko je Kathy plesala v svoji sobi. čeprav ne toliko posredno, knjiga ne govori samo o omejitvah pri dokončnosti situacij učencev, temveč tudi nas.
bom vsekakor prebala še kako delo tega avtorja.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 30. Avg. 2008 12:44

Mimogrede - jutri popoldan bo na Poptv film Ostanki dneva, posnet po knjigi z istim naslovom Kazua Ishigure. Med drugimi igrata Anthony Hopkins in Emma Thompson. Režiser je James Ivory.
Ta knjiga sicer nima tako šokantne tematike kot Ne zapusti me nikdar, je pa prav tako stilsko odlična.
Od Ishigurovih romanov je preveden tudi Ko smo bili sirote. Tega še nisem brala, bo pa kmalu prišel na vrsto ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 10. Sep. 2008 21:29

Jakob Arjouni: Domače naloge
Zanimiva, nezahtevna knjiga. Se hitro prebere, ni pa nek presežek.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 15. Sep. 2008 9:44

Jodi Picoult: Perfect Match
Še malo, pa bom prebrala vse, kar je napisala. Ostale so mi še 3 ali 4 knjige, prebrala sem jih 10.
Daleč najboljša je še vedno Rojena iz tvojega življenja. Na drugem mestu je trenutno Nineteen Minutes
Vse njene knjige obravnavajo kontroverzne teme: nasilje, pedofilijo, mladostniško nosečnost, samomor, ... Njena značilnost je, da prikaže dogodke iz več zornih kotov.

Da se vrnem na Perfect Match: Petletni deček je spolno zlorabljen. Njegova mati dela kot tožilka na podobnih primerih in se dobro zaveda, da bo storilec v najboljšem primeru dobil nekaj let zapora, s tem, da bo otrok moral pričati in tako podoživljati vso grozo. Če ne bo zmogel pričati, bo storilec ostal na svobodi.
Mati se odloči in ustreli obtoženega duhovnika.
Za tiste ta firbčne, ki nimajo namena brati: Mati ubije napačnega - nedolžnega človeka. Nato niha med občutkom krivde, ker je ubila nedolžnega in željo, da bi ubila pravega storilca. Njen mož ne odobrava takega načina, saj (po mojem mnenju seveda pravilno) pravi, da s tem sinu ne bo prihranila bolečin in travm - imel bo še dodatno travmo: mater v zaporu.
Pravi krivec med postopkom proti materi umre zaradi kapi. Mater obsodijo na 20 let pogojno - torej je svobodna.

Za tiste najbolj firbčne še zadnja stran (tipično Picoult :wink: ): Oče otroka prizna ženi, da je on ubil pravega storilca (torej ni bila kap). Čeprav se ni strinjal s tako rešitvijo, je to storil "za dušni mir svoje žene" in posledično sina. :eek:

Ko se lotiš brati njene knjige, ne moreš nehat ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
Lúthien
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 9. 2008
Kraj: Celje/Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lúthien » 24. Sep. 2008 12:34

Trenutno berem Ljubezen v času kolere, ki mi je zelo všeč.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 24. Sep. 2008 20:08

Lúthien napisal/-a:Trenutno berem Ljubezen v času kolere, ki mi je zelo všeč.

To tudi jaz pravkar berem - sramota; moj prvi Marquez :oops: , do zdaj še nekako ni bilo priložnosti. Zaenkrat je v redu, več povem, ko pridem do konca.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov