Knjige/ Razni romani
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
- nenanena
- Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 3. 2005
- Kraj: Me land
mislim super če lahko...js mam zdj obdobje, ko bi rada prebrala ful knjig pa mam študija preveč...bom pa v prihodnosti začela bolj brat...kr vidm da je toliko odličnih knjig že...kaj šele novih...bom morala nadoknadit
-
somebody - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 6. 2005
jst sm tud kr kupla bog kot zabloda - ful smotan je čakat, pa tud sj ni škoda dnarja z knjige.
drgač pa glede časa: kdr ga mam premal, pa zvem z dobre knjige, si kr seznam delam, d pol k ga mam mal več preberm vse z nazaj, pa d mi slučajno kj n uide
drgač pa glede časa: kdr ga mam premal, pa zvem z dobre knjige, si kr seznam delam, d pol k ga mam mal več preberm vse z nazaj, pa d mi slučajno kj n uide
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Ja, poznam to. Moj seznam je dolg že par strani ... tudi če bi brala po 12 ur na dan, ne bi mogla prebrati vsega, kar me zanima
Predvsem iz klasike imam še veliko dolgov ... trenutno berem predvsem sodobne, na novo izdane knjige.
Predvsem iz klasike imam še veliko dolgov ... trenutno berem predvsem sodobne, na novo izdane knjige.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
Jonathan Franzen: Popravki (edit: Beletrina nima označenih posameznih strani , v zgornji iskalnik vpišite Franzen)
Ne, nisem, je prebrala v enem dnevu . Brala sem jo 14 dni, vmes pa še par drugih, ker ne morem toliko časa viset samo na eni knjigi. Tale je pač 700 strani debel špeh.
Kar zanimiv roman, čeprav bi ga bilo mogoče po mojem mnenju brez škode skrajšati ... pisatelj se vsake toliko za kakih 50 strani zgubi v stranski zgodbi, ki je sicer tudi zanimiva, ampak ne tako bistvena za osnovno zgodbo.
Sicer je pa zanimiva tudi štorija okrog tega romana glede Oprahine oddaje. klik
Popolnoma razumem Franzenov attitude glede tega in mislim, da je bil kar diplomatski. Kljub temu pa je Oprah umaknila povabilo ... kdo je zdaj tu užaljen?
Ne, nisem, je prebrala v enem dnevu . Brala sem jo 14 dni, vmes pa še par drugih, ker ne morem toliko časa viset samo na eni knjigi. Tale je pač 700 strani debel špeh.
Kar zanimiv roman, čeprav bi ga bilo mogoče po mojem mnenju brez škode skrajšati ... pisatelj se vsake toliko za kakih 50 strani zgubi v stranski zgodbi, ki je sicer tudi zanimiva, ampak ne tako bistvena za osnovno zgodbo.
Sicer je pa zanimiva tudi štorija okrog tega romana glede Oprahine oddaje. klik
Popolnoma razumem Franzenov attitude glede tega in mislim, da je bil kar diplomatski. Kljub temu pa je Oprah umaknila povabilo ... kdo je zdaj tu užaljen?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
Ismail Kadare: Zlomljeni april
Zelo zanimivo in lepo napisano. Življenje na planotah severne Albanije (v začetku 20. stoletja; ampak menda danes ni kaj dosti drugače )
Zelo zanimivo in lepo napisano. Življenje na planotah severne Albanije (v začetku 20. stoletja; ampak menda danes ni kaj dosti drugače )
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
kr.ena napisal/-a:Philip Roth: Človeški madež
Odlična knjiga. Glavni junak je upokojeni univerzitetni profesor, ki je moral zapustiti delovno mesto zaradi škandala: dva študenta, ki ju še nikoli ni videl na predavanjih je poimenoval "spook" (v smislu če sploh obstajata, ker ju nikoli ni ali sta prikazni). To pa je tudi malo uporabljana žaljivka za temnopolte. On seveda sploh ni vedel, da sta črna ... ampak politična korektnost je bistvena
Ironija pa je, da je sam glavni junak črnskega porekla, kar pa se mu na zunaj ne vidi, zato se že od mladih let izdaja za Žida ...
Pravkar ugotavljam, če je še kakšna Rothova knjiga prevedena v slovenščino - glede na njihovo vsebino bi jih prav rada brala.
American Pastoral je o vietnamski vojni, I Married a Communist o lovu na čarovnice in The Plot against America psihološki triler, ki preigrava varianto, če bi pred drugo vojno na volitvah namesto Roosevelta zmagal Lindbergh, ki je bil privrženec nacizma ...
Philip Roth: Zarota proti Ameriki
Nedavno je izšel prevod in sem se je seveda morala takoj lotiti. Je zanimiva, ampak po stilu me ni ravno navdušila.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
kr.ena napisal/-a:
Albert Sanchez Pinol: Mrzla koža
Sama vsebina - tip pride na samoten otok in se spopada s pošastmi iz morskih globin - na prvi pogled deluje trapasto. Ampak v bistvu je cel roman prispodoba. Res fenomenalno; konec mi še zdaj ni jasen, moram še enkrat prebrat ...
Odstavek iz romana:Poslednji blisk tiste noči je razsvetlil mojo pamet. Proti sebi sem imel tisoč pošasti. Toda v resnici moj sovražnik niso bile one, prav tako kot potresi niso sovražniki stavb, zgolj so.
Veliko sem si obetala od njegove "[url=http://www.felix.si/knjigarna/knjiga/1000898/Pandora_v_Kongu__trda_vezava_/Albert_Sánchez_Piñol]Pandora v Kongu[/url]"
Ampak sem bila malo razočarana. Najprej je preveč podobna Mrzli koži - stvar je pri meni pač učinkovala samo enkrat, ne moreš večkrat prodajat iste simbolike. Konec mi pa sploh ni bil všeč ...
Je pa kljub temu zanimiva za prebrat, sama vsebina pritegne.
Druga knjiga tega tedna je pa Laurent Gaude: Eldorado
Lepo napisano, pretresljiva tematika, žal me je spet konec malo razočaral s svojo patetiko ... ampak vseeno zelo priporočam.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
Niccolo Ammaniti: Ni me strah
Ena tistih knjig, za katero lahko rečeš, da je odlična, hkrati te pa ne navduši ...
Pripoveduje v prvi osebi o devetletnem dečku, ki odkrije v bližini zapuščene hiše dečka svojih let, zaprtega v nekakšni jami. In potem postopoma odkriva, za kaj gre in vlogo svojih staršev pri tem.
(Ne gre mi od rok opisovanje knjig - nočem preveč razkriti, brez tega pa ne morem povedat, kar bi rada )
Dober stil, odlično vživetje v psiho otroka ... po drugi strani mi je pa nekaj manjkalo ...
(s strani Beletrine)
Ena tistih knjig, za katero lahko rečeš, da je odlična, hkrati te pa ne navduši ...
Pripoveduje v prvi osebi o devetletnem dečku, ki odkrije v bližini zapuščene hiše dečka svojih let, zaprtega v nekakšni jami. In potem postopoma odkriva, za kaj gre in vlogo svojih staršev pri tem.
(Ne gre mi od rok opisovanje knjig - nočem preveč razkriti, brez tega pa ne morem povedat, kar bi rada )
Dober stil, odlično vživetje v psiho otroka ... po drugi strani mi je pa nekaj manjkalo ...
Niccolo Ammaniti je bil leta 2001 najmlajši pisatelj, ki je prejel prestižno italijansko nagrado za literaturo Viareggio-Repaci. Roman Ni me strah je kmalu postal prava prodajna uspešnica. Letos je italijanski režiser Gabriele Salvatores po romanu posnel istoimenski film, ki je doživel veliko navdušenje pri italijanskih gledalcih, nekateri sloviti filmski kritiki pa mu že napovedujejo oskarja.
Zgodba je napisana skozi oči devetletnega dečka Michela Amitrana, ki se mora nenadoma soočiti z veliko in grozljivo skrivnostjo. Da bi jo razumel, se je prisiljen zateči k preprosti, a naivni otroški fantaziji. Ta mu pomaga, da najde pogum in se sooči z nedojemljivim odkritjem, pri tem pa nezavedno odkrije samega sebe in premaga svoje strah.
(s strani Beletrine)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
Feridun Zaimoglu: Leyla
Tisti, ki je pisal vsebino na zgornjem linku, knjige očitno ni prebral Celotna knjiga se dogaja v Turčiji, edino na koncu se pripeljejo v Nemčijo.
Nasploh je prva polovica veliko boljša, odličen stil in res sem uživala v branju, proti koncu pa malo zvodeni vse skupaj.
In še zdaj me muči 16. poglavje ... kaj se je sploh zgodilo? Čigavo truplo so zakopali? Moja razlaga je, da je Yasmin zanosila z očetom in sta oče in starejši brat pokopala novorojenčka. . Če je še katera brala, bi bila vesela še kakšne razlage
V glavnem knjigo zelo priporočam
Tisti, ki je pisal vsebino na zgornjem linku, knjige očitno ni prebral Celotna knjiga se dogaja v Turčiji, edino na koncu se pripeljejo v Nemčijo.
Nasploh je prva polovica veliko boljša, odličen stil in res sem uživala v branju, proti koncu pa malo zvodeni vse skupaj.
In še zdaj me muči 16. poglavje ... kaj se je sploh zgodilo? Čigavo truplo so zakopali? Moja razlaga je, da je Yasmin zanosila z očetom in sta oče in starejši brat pokopala novorojenčka. . Če je še katera brala, bi bila vesela še kakšne razlage
V glavnem knjigo zelo priporočam
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
Kiran Desai: Dediščina izgube
Odlična knjiga. Malo me spominja na kakšno Zadie Smith, čeprav ni tako humorna. Je pa super stil.
Yasmina Khadra: Napad
Ta je pa sploh super. Kot večina knjig iz te zbirke (Beri globalno). Vpogled v psihologijo samomorilskih napadalcev in nasploh v palestinsko-judovski konflikt.
Knjiga, ki ti da misliti.
Odlična knjiga. Malo me spominja na kakšno Zadie Smith, čeprav ni tako humorna. Je pa super stil.
Yasmina Khadra: Napad
Ta je pa sploh super. Kot večina knjig iz te zbirke (Beri globalno). Vpogled v psihologijo samomorilskih napadalcev in nasploh v palestinsko-judovski konflikt.
Knjiga, ki ti da misliti.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
kr.ena napisal/-a:Sue Monk Kidd: Prestol morske deklice
Najboljši roman leta 2005 po izboru ameriških bralcev.
"Med branjem te napete knjige si je težko vzeti čas za spanje in hrano" (Elle)
" Čustveno bogata zgodba o ženskem hrepenenju in samoiskanju" (San Francisco Chronicle)
" Kiddova spretno prepleta ženskost, duhovnost in erotiko ..." (Time)
No ja, saj ni slaba, ampak meni vsekakor ni bila presežek. Ženska stara nekaj čez 40, s krizo identitete in posledično krizo zakona, skrbi za svojo mater, ki si je odsekala prst (namerno; ne vedo zakaj) in ni prebolela skrivnostne smrti očeta. Potem se seveda zaljubi ... itd. Čisto solidno za prebrat, ampak kot pravim, meni osebno nič posebnega.
Sem prebrala še drugo njeno knjigo:
Skrivno življenje čebel
Vsekakor mi je boljša kot Prestol morske deklice. Ni nek material za Nobelovo nagrado; bolj za Oprahin knjižni klub, ampak ajde, ne bodimo snobi. Čisto prijetno branje.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
"Merde Happens" - Stephen Clarke
Nadaljevanje zgodbe o anglezu(Paul West), ki sicer biva v Franciji, s punco francoske narodnosti, in je poslan v ZDA promovirat Veliko Britanijo(Skotsko, bolj natancno), ker se je pac znasel v financni krizi in obupano vzel ponujeno delo, nevedoc kaj ga caka ..
Za dol padt smesno.
------------------------------------------------------------------------------------
"The Naked Detective" - Laurence Shames
Se ena, ki me je res dobro nasmejala. Tip, nekje v srednjih 40ih, se je preselil na Florido, kjer se ubistvu izogiba delu (in placilu davkov) in vodi malo privatno detektivsko agencijo, ki se nikoli ni imela nobene stranke..."until now", seveda.
Q: What happens when an Englishman, an American, and a French woman drive across America in a Mini? A: Merde Happens ...
Nadaljevanje zgodbe o anglezu(Paul West), ki sicer biva v Franciji, s punco francoske narodnosti, in je poslan v ZDA promovirat Veliko Britanijo(Skotsko, bolj natancno), ker se je pac znasel v financni krizi in obupano vzel ponujeno delo, nevedoc kaj ga caka ..
Za dol padt smesno.
------------------------------------------------------------------------------------
"The Naked Detective" - Laurence Shames
Se ena, ki me je res dobro nasmejala. Tip, nekje v srednjih 40ih, se je preselil na Florido, kjer se ubistvu izogiba delu (in placilu davkov) in vodi malo privatno detektivsko agencijo, ki se nikoli ni imela nobene stranke..."until now", seveda.
-
kr.ena - Cosmopsiho
Malo sem obupala nad to temo Kje ste, knjižni molji?
Sicer pa zadnje čase malo manj berem, ker imam preveč dela. Vredne omembe v zadnjem mesecu so bile naslednje knjige:
Stefanie Zweig: Nikjer v Afriki
Kurt Vonnegut: Mati Noč
Kenzaburo Oe: Osebna zadeva - o človeku, ki se mu rodi težko prizadet otrok in se sooča z dilemo ali ni najbolje, da ga pusti umreti.
Cees Nooteboom: Vsi sveti - odlična knjiga.
Yoko Ogawa: Darilo števil - glede na opis sem pričakovala bolj navdušujoče branje, ampak je vseeno taka prijetna knjigica.
... in sinoči končana Zadie Smith: O lepoti Super. Rada imam to avtorico, že njeni Beli zobje pred leti so me navdušili.
Sicer pa zadnje čase malo manj berem, ker imam preveč dela. Vredne omembe v zadnjem mesecu so bile naslednje knjige:
Stefanie Zweig: Nikjer v Afriki
Kurt Vonnegut: Mati Noč
Kenzaburo Oe: Osebna zadeva - o človeku, ki se mu rodi težko prizadet otrok in se sooča z dilemo ali ni najbolje, da ga pusti umreti.
Cees Nooteboom: Vsi sveti - odlična knjiga.
Yoko Ogawa: Darilo števil - glede na opis sem pričakovala bolj navdušujoče branje, ampak je vseeno taka prijetna knjigica.
... in sinoči končana Zadie Smith: O lepoti Super. Rada imam to avtorico, že njeni Beli zobje pred leti so me navdušili.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov