Knjige/ Razni romani

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 26. Dec. 2007 18:54

[url=http://www.felix.si/knjigarna/knjiga/1000797/Francoska_suita__trda_vezava_/Irène_Némirovsky]Irene Némirovsky: Francoska suita[/url]
Sem težko čakala tole knjigo v knjižnici ... in je bilo vredno. Res dobra knjiga, zanimivi so tudi pisateljičini zapiski na koncu, kjer vidiš, kako je nameravala zaključiti roman.
Mišljeno je bilo 5 delov, napisala je pa le dva. Potem so jo aretirali in odpeljali v Auschwitz, kjer je umrla. :?

Zanimivo razmišljanje o odnosu med posameznikom in njegovo odgovornostjo do širše družbe ... je kolaboracija opravičljiva, če s tem rešiš sam sebe in svojo osebno srečo? Je smrt upravičena, če gre za višje cilje celega naroda?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 26. Dec. 2007 19:04

Anita Nair: Ženski kupe

"Sodobni roman indijske pisateljice in pesnice se dogaja v intimnem ozračju spalnika, namenjenega samo ženskam, kjer se neznanke odkrito pogovarjajo o svojem življenju, ljubezni in bolečini.
Zgodbo spremljamo skozi oči 45-letne Akhile, samske davčne uradnice, ki skuša skozi zgodbe različnih žensk doumeti, ali je lahko njeno življenje polno tudi brez moškega v njem.
Ženski kupe je roman s prijetnim vzdušjem in toplino, ki bralcu razkriva življenja žensk v sodobni Indiji ter vprašanja, s katerimi se srečujejo v odnosih z ljudmi, ki jih obkrožajo."

Knjiga je zanimiva, načeloma sama nisem velik ljubitelj zgodb iz tujih kulturnih okolij,
tole mi je bilo pa všeč, ker prikazuje zgodbo z ženskega vidika...
Priporočam!
:wink:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 30. Dec. 2007 14:38

kr.ena napisal/-a:
kr.ena napisal/-a:Jodi Picoult: Plain Truth

Vsekakor na drugem mestu od te pisateljice :wink: (Prva je Rojena iz tvojega življenja, prebrala sem pa še Vanishing Acts, Salem Falls, Keeping Faith, Mercy in The Pact).

Zelo dobro prikaže življenje Amišev (sebe imenujejo "plain people"; tako ima naslov dva pomena). Ni me ravno presenetila; vnaprej sem ugotovila, s kom bo Katie in kaj je pomenilo njeno priznanje zločina, tudi konec ni bil ravno šokanten - pravzaprav še vedno ne veš, če je otrok umrl naravne smrti ...

Vsekakor pa dobro branje, zelo zanimivo in lepo napisano.

Končno je izšel prevod :) klik
Jutri bo moj!

Priporočam. In še naprej čakam na ostale prevode ... ker žal je pri meni velika razlika brati v angleščini ali slovenščini. V angleščini spregledam preveč detajlov ...
Zanimivo ... amiši obsodijo človeka zato, da se lahko pokesa in mu potem oprostijo in gredo dalje. Mi človeka obsodimo zato, da se ga znebimo in ga pošljemo v zapor ...

V teh dneh pa sem prebrala tudi Henning Mankell: Umrem, toda spomin živi naprej
Prvi del zelo lepo napisan, drugi del je pa pač dobeseden prevod spominske knjige, ki jo piše za aidsom obolela ženska svoji hčeri, da bo imela hči spomin nanjo, ko bo mrtva ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
Velouria
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Velouria » 30. Dec. 2007 14:50

kr.ena napisal/-a:^^Upam, da bo knjiga zunaj vsaj do četrtka :?

Si jo že dobila? ;)

kr.ena napisal/-a:[url=http://www.felix.si/knjigarna/knjiga/1000797/Francoska_suita__trda_vezava_/Irène_Némirovsky]Irene Némirovsky: Francoska suita[/url]
Sem težko čakala tole knjigo v knjižnici ... in je bilo vredno.

Prebrala sem že ogromno navdušenih kritik za ta roman, ampak mene nekako ni potegnil ... Se splača vztrajati?

Drugače pa - joj, kr.ena, ti bi morala imeti mojo službo, hehe. ;)

Trenutno berem We Need to Talk About Kevin avtorice Lionel Shriver. Sicer sem prebrala šele 50 strani, ampak me je že prva stran totalno navdušila! Sploh se ne gre toliko za vsebino, zame je v ospredju avtoričin stil, ki je naravnost fantastičen. Res zna z besedami, tako da noro uživam v njenem izražanju. :D
Kar se pa zgodbe tiče, gre za Evina pisma svojemu bivšemu možu (sort of). Njun sin je pred dvemi leti ustrelil cca. 10 ljudi na svoji šoli in je zdaj zaprt, ona pa živi sama. Čas si krajša tako, da možu (ki ju je zapustil) piše pisma, v katerih razmišlja o preteklosti in sedanjosti. Predvidevam, da bo skozi roman povedana celotna zgodba, trenutno pa še govori o tem, kako sta se sploh odločila za otroka itd.
Priporočam!!! :)
now I have you sleeping next to me ... and this is home
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 30. Dec. 2007 16:45

Velouria napisal/-a:
kr.ena napisal/-a:^^Upam, da bo knjiga zunaj vsaj do četrtka :?

Si jo že dobila? ;)

Ja, ampak kasneje kot sem pričakovala :wink: Sem jo prebrala v dveh dneh ...
Velouria napisal/-a:
kr.ena napisal/-a:[url=http://www.felix.si/knjigarna/knjiga/1000797/Francoska_suita__trda_vezava_/Irène_Némirovsky]Irene Némirovsky: Francoska suita[/url]
Sem težko čakala tole knjigo v knjižnici ... in je bilo vredno.

Prebrala sem že ogromno navdušenih kritik za ta roman, ampak mene nekako ni potegnil ... Se splača vztrajati?

Pisan je zelo klasično, pač je nastal pred več kot 60 leti. Mene je pritegnila tudi sama zgodba okrog romana (žalostna usoda pisateljice, njeni osebni zapiski o romanu, ...) Če te na začetku ni potegnil, te verjetno tudi kasneje ne bo.
Odpira pa zanimiva vprašanja o odnosu med posameznikom in skupnostjo, čeprav jih pušča večinoma brez odgovorov. Odgovore iščeš sam ... in to je meni zanimivo pri knjigah.

Velouria napisal/-a:Drugače pa - joj, kr.ena, ti bi morala imeti mojo službo, hehe. ;)

Ja, mogoče bi mi bilo všeč (če ne bi obupala nad ljudmi, ki kupujejo samo kuharske knjige, astrološke nasvete in bele masajke :D ) Ampak sem tudi s svojo službo kar zadovoljna - omogoča mi čas za branje :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 31. Dec. 2007 17:10

Imre Kertesz: Kadiš za nerojenega otroka
Nima nič zveze s kajenjem :wink: Kadiš pomeni neke vrste židovsko molitev.
Na začetku sem mislila knjigo kar odložit, potem sem pa padla notri in je res dobra. Ni dolga, se pa malo težko bere, ker so dolgi stavki, po celo stran, v bistvu opisuje tok svojih misli.
Čimprej moram dobiti v roke še njegovo Brezusodnost
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 06. Jan. 2008 20:14

F. Beigbeder: Windows on the World
Knjigo sem imela pred kakim letom že izposojeno, pa nekako ni bil pravi čas zanjo. Zdaj me je pa navdušila. Tako zelo, da nameravam ob priliki ponovno prebrati njegovo 2999 in Ljubezen traja tri leta
Pred kratkim sem ujela intervju z avtorjem na HTV in tip mi je res všeč. (ne na zunaj, seveda - poglejte si njegovo fotko :wink: ) Blazno pameten in razgledan človek ...

Windows on the World (knjiga je sicer v slovenščini, ampak tudi vmes uporablja kar nekaj anglizmov; verjetno je Luka Novak to povzel po francoskem originalu) govori o zadnjih urah v življenju moškega in njegovih dveh sinov, ki gredo 11. septembra v WTC. Ko se letalo zaleti, so v 105. nadstropju in jim ostaneta še skoraj dve uri ... dve uri upanja, da jih bodo nekako rešili, strahu, brezupa, razmišljanja - ali skočiti ali čakati na smrt ...
Seveda ni srečnega konca; saj to že vemo ... je pa dobra knjiga. Beigbeder :zustimm:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 07. Jan. 2008 10:01

Wayne W. Dyer: Eykis
Po par straneh sem mislila knjigo že odložiti, ker ne prenesem teh naivnih newagevskih nakladanj. Ampak sem potem vseeno prebrala do konca.
Saj nekatere stvari so čisto pametne ... nekaj je pobral od Williama Glasserja in njegove realitetne terapije, s katero se zelo strinjam.
Je pa tudi ogromno klišejskega nakladanja, da ne govorim o naivnih zf vložkih ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Areta
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Areta » 07. Jan. 2008 17:23

Nedjma : Mandelj
Vsekakor zanimivo branje... Če še dodam en komentar:

"Ta knjiga je pravi šok. Moč Mandlja je v njegovi pisavi, v alkimiji nasprotij. ... Še nikoli ni nobena ženska, še posebej Arabka iz severne Afrike tako odkrito govorila o erotiki teles in duš."
Marianne Payot, L'Express

In pa morda nekaj bolj klasičnega:
Nikos Kazantzakis: Grk Zorba
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 15. Jan. 2008 20:15

Elif Shafak: Pankrt iz Istanbula
Obvezno branje, jaz bi ga vsem priporočala, za maturo bi ga predpisala in debatirala bi cele dneve o njem. :D
No, najbrž je očitno, da me je knjiga navdušila in očarala ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
Velouria
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Velouria » 15. Jan. 2008 23:09

S čim pa te je Elif Shafak tako zelo navdušila?? Tell us more! :D

Sama še veeeedno berem We Need To Talk About Kevin - roman je odličen, problem je le resno pomanjkanje časa (služba + izpiti). :(
now I have you sleeping next to me ... and this is home
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 16. Jan. 2008 10:56

Oh, težko je povedati ... tak dober stil, spoznavanje druge kulture in zgodovine, zanimive junakinje (moških je bolj malo), pa še napet suspenz zraven - kdo je oče Asye, pankrta iz naslova. Čeprav bi jaz to razkrila še malo kasneje kot avtorica :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
lolitaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolitaa » 18. Jan. 2008 21:47

Trenutno berem Barra Creek od Di Morrissey.Dogaja se leta 1963 nekje v Avstraliji, ko gre punca tja kot vzgojitelica in doživi lepote in grozote Avstralije in se tam tudi zaljubi (sam do tega nisem še prišla :) ). V glavnem res ful lepa in zanimiva knjiga, vredna branja.
I wanna wake up in a city, that doesn't sleep.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 20. Jan. 2008 0:14

Eva Menasse: Vienna
Že dolgo se mi ni zgodilo, da kakšne knjige ne bi prebrala do konca ... no, pri tejle sem pa sklenila, da res ni razloga, da bi vztrajala, če ne uživam zraven. Prebrala sem kakih 100 strani in obupala, ker mi ni in ni potegnilo in postalo zanimivo.
Med drugim mi gre na živce, ker opisuje familijo od svojega očeta, osebe pa niso opisane po imenih, ampak stalno "moj oče", "moj stric" (se pravi njegov brat), moja babica (aha, se pravi njegova mama) ... kompliciranje za brezveze po moje.
Pa nič kaj posebno zanimivega se ne dogaja ... :?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 22. Jan. 2008 10:46

Nelly Arcan: Kurba
Odlična knjiga. Srhljivo iskrena v seciranju čustev ... kako šokantno potegne korelacijo med bulimijo in oralnim seksom, namiguje na seksualno privlačnost med očetom in hčerjo, ljubosumje med materjo in hčerjo ... gnus do lastnega telesa ...
Žal spet kup slovničnih napak v prevodu; tega sem pri tej založbi že navajena :?
Sicer pa užitek v branju. Priporočam.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov