Knjige/ Razni romani

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Jul. 2007 11:33

kr.ena napisal/-a:Vedrana Rudan: Črnci v Firencah klik
Zanimivo, dobro napisano, ampak brez nekih presežkov.

Ne vem zakaj, avtorico stalno zamenjujem z Rujano Jeger (ženska piše zabavne chick kolumne v hrvaškem Cosmu)... njen Darkroom moram tudi čimprej prebrati.
In ko pomislim na Jegrovo, takoj pomislim na njeno mamo ... Slavenka Drakulić je še ena hrvaška pisateljica, ki jo tule priporočam. (Kot da me ni, Kako smo preživeli komunizem in se smejali, Okus po moškem, ...)

No, sem prebrala tudi Darkroom. Kar v redu, stil je sicer čisto zmešan, kot en patchwork nametano, ampak se da enostavno razumeti osnovno zgodbo in odnose med ljudmi. Blizu mi je tudi, ker je ženska približno moja generacija (junakinja knjige in pisateljica; vsaj deloma je itak avtobiografsko).
Zdaj vem, zakaj so mi tudi njene kolumne v hrvaškem Cosmu všeč ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Naughty grl
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 9. 2004
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a Naughty grl » 12. Jul. 2007 17:25

kr.ena napisal/-a:Andrej Kurkov: Piknik na ledu
Krasna knjiga, najbrž sem malo subjektivna, ker sem itak zaljubljena v vse, kar je ruskega (ok, pisatelj je Ukrajinec, ampak piše v ruščini), pa še pingvini so mi ene najbolj simpatičnih živali.
Čeprav zgleda vsebina čisto absurdna, se bere kot realna zgodba. Depresivni pingvin, ki najbrž pogreša Antarktiko in prijatelje svoje vrste, drži ogledalo osamljenosti glavnega junaka ...
Konec je dober ... ampak skrbi me, kaj se je zgodilo s pingvinom ... :D

Jooooj a je to tista knjiga, kjer glavni junak piše nekakšne osmrtnice?? Sem jo res brala že pred časom, je pa zlo zanimivo branje kokr jo še mam v spominu, priporočam.
... se non ti cerco non vuol dire che mi hai perso <3
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 13. Jul. 2007 14:16

Ja, ne ravno osmrtnice ... piše nekrologe za ljudi, ki so še živi ... pač časopis reče, da želi imeti take stvari vnaprej, da lahko v primeru smrti takoj objavijo. Potem pa začnejo ti ljudje po hitrem postopku umirati ... :?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
sarita
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a sarita » 19. Jul. 2007 14:14

Evo, sem se prebila skozi vse do zdaj napisano in si naredila seznam... :wink:

Meni so bile zelo všeč knjige "Komu zvoni" od Hemingwaya, "Gospodar muh", "Ana Karenina". To od klasik (pa bi se sigurno še kakšna našla, ma se trenutno ne spomnim).

Paul Auster ima zanimive knjige - sem brala "Leviatan", "Orakeljska noč" in "Knjiga iluzij". Malo drugačne so, netipični romani.

Moja največkrat prebrana knjiga je "Alkimist" (Coelho). Me vsakič znova očara.

Všeč mi je "Most prek večnosti" (Richard Bach).
http://www.om-ezoterika.sempco.si/Detaj ... 9616070041
(Mi lahko katera pove, kako se naredi link, na katerega se da kar kliknit, če hočeš naredit kako povezavo?? :( )

"Rože za Algernona" je nekaj posebnega (baje je posnet tudi film) - preprosto napisana knjiga v obliki dnevnika. Je že ena napisla pred mano, da govori o moškem, ki mu umetno povečajo IQ (poskusni zajček). Pred njim so to preizkušali le na miškah (Algernon je miš). Ta tip mora potem pisati dnevnik, da tudi na podlagi tega vidijo njegov umski razvoj... Na koncu sem jokala kot dež in mi je še zdaj hudo, ko se spomnim. Ampak res lepo napisana knjiga.

Zadnja knjiga, ki se me je res dotaknila, je bila pa "Rojena iz tvojega življenja" Jody Picoult. Šokiral me je konec (ki je res nepričakovan) in tudi tu sem jokala jokala... Tako da se že veselim, ko bo še kaka njena knjiga prevedena v slovenščino (ker jo tudi tukaj zelo hvalite). :)

Se opravičujem, ker sem bila dolga. :)
Uporabniški avatar
Velouria
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Velouria » 20. Jul. 2007 22:02

sarita napisal/-a:Všeč mi je "Most prek večnosti" (Richard Bach).
http://www.om-ezoterika.sempco.si/Detaj ... 9616070041
(Mi lahko katera pove, kako se naredi link, na katerega se da kar kliknit, če hočeš naredit kako povezavo?? :( )

Koda: Izberi vse
[url=www.cosmopolitan.si]klik[/url]

Upam, da je iz te kode zgoraj jasno. Oglati oklepaj, nato napišeš URL, dodaš enačaj in kopiraš spletni naslov, zaključiš z oglatim zaklepajem. Nato brez presledkov napišeš tekst, na katerega bo treba klikniti. Spet narediš oglati oklepaj, poševnico, napišeš URL in končaš z oglatim zaklepajem. :) Zgornja koda bi v praksi izgledala takole: klik

sarita napisal/-a:Zadnja knjiga, ki se me je res dotaknila, je bila pa "Rojena iz tvojega življenja" Jody Picoult. Šokiral me je konec (ki je res nepričakovan) in tudi tu sem jokala jokala... Tako da se že veselim, ko bo še kaka njena knjiga prevedena v slovenščino (ker jo tudi tukaj zelo hvalite). :)

Me veseli, da je bila tudi tebi všeč! Ja, knjiga je res fantastična! Naj te razveselim, baje bo nekje konec leta izšel prevod njene knjige Plain Truth (tudi o njej smo že govorile, dogaja se med Amiši). :D
now I have you sleeping next to me ... and this is home
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 22. Jul. 2007 22:29

Velouria napisal/-a: Naj te razveselim, baje bo nekje konec leta izšel prevod njene knjige Plain Truth (tudi o njej smo že govorile, dogaja se med Amiši).

Komaj čakam, prav gotovo bom še enkrat brala, ker se mi zdi, da v angleščini ne pridem čisto v globino knjige.
Sicer sem pa pravkar prebrala njeno (Jodi Picoult) The Tenth Circle
Med branjem sem bila ful navdušena, šokirana, komaj sem čakala konec, ... ki pa me je malo razočaral. Mogoče sem že toliko knjig od Picoultove prebrala, da sem jo "pogruntala" ... v glavnem, nisem bila presenečena.
Zgodba je o 14letni Trixie, ki je posiljena na domači zabavi - posilil naj bi jo fant, s katerim sta prej hodila. Se je posilstvo sploh zgodilo? In potem, ko se zgodi še umor ... je bil samomor ali umor? In če je bil umor, kdo je morilec? Uh, ne smem preveč povedat. V glavnem, jaz sem si ustvarila med branjem svojo zakomplicirano teorijo, ki pa se je na koncu izkazala za napačno ... no, torej sem le bila presenečena.
Na koncu vsakega poglavja je tudi stripovska zgodba (Trixiein oče je risar stripov) ... ampak te sem večinoma kar preskočila, ker ... priznam: ne znam brat stripov. Sploh ne zastopim te fore, ne razumem slikic, ne vem, kdo je kdo, premalo teksta,... :oops: Ne morem pomagat, na tem področju sem totalen idiot. :wink:
Sicer pa vsekakor odlična knjiga. Kot vedno, pri Picoultovi ni noben detajl slučajen. Če oče kot risar stripov ustvarja heroje in pošasti, je mama profesorica na kolidžu, specializirana za Danteja in njegov Inferno. Devet krogov pekla ... in zadnji, deseti (naslov knjige) - ker najhujši greh je, ko lažeš sam sebi ...

O avtorici in knjigi
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 27. Jul. 2007 9:41

Philip Roth: Profesor poželenja
Dobra knjiga, sicer malo starejša (napisana 1977). Glavni junak profesor književnosti David Kepesh in njegovo ljubezensko življenje. Vmes pa citati in aluzije na nekatera dela Čehova in Kafke.
Na koncu je srečen z žensko, ampak vseskozi se sprašuje, če bo oziroma kdaj bo poželenje minilo ...
Ali ni v življenju točka, ko je dolžnost dobrodošla, ko človek dolžnosti popusti, kot je nekoč popuščal užitkom, strastem, pustolovščinam - čas, ko je dolžnost užitek, namesto da bi bil užitek dolžnost

Btw, knjigo je prevedel Dimitrij Rupel. Ja, škoda ga je za to, kar zdaj počne :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 03. Avg. 2007 11:11

Velouria napisal/-a:- Okus po ljubezni
Tole sem pa par dni nazaj prebrala, kar luštno branje..razplet mi je bil všečen. :)
Velouria napisal/-a:- Ocean morje
-Peščene sipine
Tole se pa sliši zanimivo in zdej šibam v knjižnico...rabim "material" za 2tedna. :D

Sicer pa v tem tednu še:
-Judy Blume: Summer Sisters (še kar zanimivo..na momente mi je bla mal čudna, ampak prijetno poletno branje)
-Sue Townsend: Adrian Mole and The Weapons of Mass Destruction (jap, še vedno beremo Jadrana Krta, ampak zdej ima že 34let in - še vedno zaljubljen v Pandoro :D)
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 03. Avg. 2007 11:23

purple_rain napisal/-a:-Sue Townsend: Adrian Mole and The Weapons of Mass Destruction (jap, še vedno beremo Jadrana Krta, ampak zdej ima že 34let in - še vedno zaljubljen v Pandoro :D)

joj, ker obupan človek :!: ne mi rečt d ma še kr mozole :lol: :wink:

drgač pa zdele berm simmla: bog varuje zaljubljence :D :D
Poison Girl
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Poison Girl » 03. Avg. 2007 12:12

purple_rain, jaz sem začela brat Peščene sipine, pa me sploh niso pritegnile, medtem mi je bila pa Pet četrtin pomaranče fantastična :flower: .Sporoči, če so ti bile sipine všeč ;D .
Poletni sestri mi je bila tud všeč, in se me je bolj dotaknila kot bi si želela, pa sploh ne vem zakaj :? .
Uporabniški avatar
Christianne
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Christianne » 04. Avg. 2007 5:23

Js pa imam knjigo Nejca Gazvode : Sanjajo tisti, ki preveč spijo.
Je mlad pisatelj (22 let) paje bolj fantazijski roman, nisem še prebrala do konca... A je katera že slišala za tega pisatelja? Pozna še kakšne njegove knjige?
Uporabniški avatar
Ronnie
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Ronnie » 04. Avg. 2007 22:12

Christianne napisal/-a:Js pa imam knjigo Nejca Gazvode : Sanjajo tisti, ki preveč spijo.
Je mlad pisatelj (22 let) paje bolj fantazijski roman, nisem še prebrala do konca... A je katera že slišala za tega pisatelja? Pozna še kakšne njegove knjige?

Izdal je 4 knjige, od tega eno v samozaložbi (ko je bil star 18 let). Ena od njih je še Camera obscura. :) Več pa na žalost ne vem. :)

Drugače pa so mi od teh, ki sem jih prebrala letošnje poletje najbolj všeč Poletni sestri, Deklica in sončnice, Skrivno življenje čebel in Lepotica s pomarančami.
Uporabniški avatar
keya
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: wajt krajna

Neprebrana objavaNapisal/-a keya » 05. Avg. 2007 16:05

Nejc je hodil na (splošno) gimnazijo novo mesto (uh, zdej sm pa lahk ponosna k sva na isto šolo hodila :lach:).. že takrat je na veliko ustvarjal, če se ne motim je bil urednik Stezic (gimnazijskega glasila), pa tudi pri drugih kulturnih zadevah je bil seveda zdraven. Tako da ne preseneča niti izbira njegovega študija - AGRFT filmska režija (če nism falila)..
vglavnem fajn fant, za katerega pravijo da veliko obeta :)

poleg Camere obscure & Sanjajo tisti, ki preveč spijo je napisal še Vevericam nič ne uide.. če je še kaj pa nevem...
kaj več bi znal pa stric googl povedat :lach:

nism prebrala še nobene njegove knjige :oops: samo imam pa v planu - enkrat potem ko bom prišla do konca Satanskih stihov & si privoščla malo bolj lahkotnega branja.. počaasi se približujem koncu, ene 370 jih je za mano.. še ene 200 pa sm zmagala :D
Uporabniški avatar
bluebell
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a bluebell » 07. Avg. 2007 16:41

Meni je všeč knjiga Prijatelji - Binchy Maeve, pa tud Lulu, nasmejala sem se pri knjigah Nočna tarifa, Koledar Evinih razpoloženj, Dnevnik Hiacinte Novak.
Rada preberem tud kakšno biografijo. Kaj priporočate?
Kdor se smehlja, namesto da bi besnel, je vedno močnejši.
Uporabniški avatar
Afrodita
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 1. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Afrodita » 07. Avg. 2007 17:01

meni je všeč Tavčarjeva knjiga 4000 pa zlo všeč mi tud Jurčičev Deseti brat in Domen.

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov