Knjige/ Razni romani
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Mark Haddon: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Ni ravno najnovejša knjiga, pred časom je bilo dosti govora o njej, bila je tudi obvezno branje za maturo iz angleščine ... v glavnem, jaz sem šele zdaj prišla do nje in bila navdušena.
Ni ravno najnovejša knjiga, pred časom je bilo dosti govora o njej, bila je tudi obvezno branje za maturo iz angleščine ... v glavnem, jaz sem šele zdaj prišla do nje in bila navdušena.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
-
Velouria - Debatorica
- Na forumu od: 2. 8. 2005
kr.ena napisal/-a:Mark Haddon: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Se strinjam! Sicer sem jo brala že nekaj let nazaj, ampak knjiga definitvno ostane v spominu. Nenavadno, a zanimivo in poučno branje (v nekem smislu). Priznam, da pred tem sploh še slišala nisem za avtizem, avtor pa je s to knjigo ogromno naredil na področju seznanjanja ljudi s to boleznijo.
now I have you sleeping next to me ... and this is home
-
tmis_ - Kofetarica
- Na forumu od: 22. 9. 2005
Daniel Keyes- Rože za Algernona
Drugače nisem kakšen velik fan znanstvene fantastike, tale knjiga me pa je precej navdušila. Zanimiva prvosebna pripoved umsko zaostalega 37 letnika Charlieja, ki mu pod vplivom eksperimenta zvišajo njegov IQ iz 67 na 200. Charlie si je celo življenje želel bit "pameten", ko pa dejansko postane genij se šele začenja zavedati pravega sveta okoli sebe in krivic, ki jih je bil prej deležen. Zelo všečno
Drugače nisem kakšen velik fan znanstvene fantastike, tale knjiga me pa je precej navdušila. Zanimiva prvosebna pripoved umsko zaostalega 37 letnika Charlieja, ki mu pod vplivom eksperimenta zvišajo njegov IQ iz 67 na 200. Charlie si je celo življenje želel bit "pameten", ko pa dejansko postane genij se šele začenja zavedati pravega sveta okoli sebe in krivic, ki jih je bil prej deležen. Zelo všečno
-
kr.ena - Cosmopsiho
tmis napisal/-a:Daniel Keyes- Rože za Algernona
Tole zgleda zanimivo. Bom poiskala v knjižnici.
Jaz sem pa včeraj prebrala Annelies Verbeke: Spi!
Kar v redu, ampak nič posebno navdihujočega ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
J.M. Coetzee: V pričakovanju barbarov
Dobra knjiga. Ampak tisti, ki bi jo morali prebrati in se zamisliti nad tem, se itak ne bi našli noter ... Žal.
Opis
EMKA.si ~ Južnoafriški dobitnik Nobelove nagrade v letu 2003, dvakrat nagrade Booker in številnih drugih J. M. Coetzee (1940) je z več prevodi dobro znan tudi slovenskim bralcem. Roman V pričakovanju barbarov (1980) je nemara njegovo najbolj dovršeno delo, globalna metafora o totalitarizmu, postavljena v nedoločljiv čas in prostor. Brezimni upravnik mejne province ob mučenju ujetih barbarov spoznava meje človečnosti in pravičnosti in se v vladavini moči »počuti neumno, kot mož, ki je že zdavnaj izgubil svojo pot, pa se še naprej žene po cesti, ki morebiti ne vodi nikamor«. Roman prinaša vselej aktualno opozorilo, da »kadar kakšni ljudje nepravično trpijo, je usoda tistih, ki so priča temu trpljenju, da trpijo zaradi sramu«.
Dobra knjiga. Ampak tisti, ki bi jo morali prebrati in se zamisliti nad tem, se itak ne bi našli noter ... Žal.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
nefertit - Komunikatorka
- Na forumu od: 21. 10. 2004
- Kraj: okolica ljubljane
nazadnje predelala: Skrivnostno življenje čebel in Preživela z volkovi. obe knjigi sta iz zbirke oddih in obe sta fantastični (bereš in bereš, doker nisi na koncu).
prva knjiga je o deklici, ki se skupaj z svojo afriško varuško odpravi iskati črno marijo iz slike, ki je edini spomin, ki ga imam od mame. tako pride do hiše 3 afriških sester, ki predelujejo med. tu spozna resnico o svoji mami in njeni smrti...
preživela z volkovi pa govori o 8- letni deklici, ki se sredi druge svetovne vojne odpravi iskati svoje starše. pri tem je prehodila na tisoče kilometrov in kar nekaj držav. med potjo krade, da lahko preživi, sreča se tudi s smrtjo, vojaki, taborišči,... in na poti naleti tud na volkove, med katerimi je preživela kar nekaj časa.
prva knjiga je o deklici, ki se skupaj z svojo afriško varuško odpravi iskati črno marijo iz slike, ki je edini spomin, ki ga imam od mame. tako pride do hiše 3 afriških sester, ki predelujejo med. tu spozna resnico o svoji mami in njeni smrti...
preživela z volkovi pa govori o 8- letni deklici, ki se sredi druge svetovne vojne odpravi iskati svoje starše. pri tem je prehodila na tisoče kilometrov in kar nekaj držav. med potjo krade, da lahko preživi, sreča se tudi s smrtjo, vojaki, taborišči,... in na poti naleti tud na volkove, med katerimi je preživela kar nekaj časa.
A moment on your lips, forever on your hips!
-
kr.ena - Cosmopsiho
Walter Mosley: Srečni sin
Na platnici je citat kritike iz Boston Globa, da je Mosley eden največjih ameriških pisateljev Mislim, ja, in naslednje leto bo dobila Danielle Steel ali Amanda Quick Nobelovo nagrado za književnost
Brez stila, za lase privlečeni zapleti, instant psihologija likov ... saj kul, saj sede včasih prebrat kakšno simple knjigo, ampak "največji ameriški pisatelj"?
Na platnici je citat kritike iz Boston Globa, da je Mosley eden največjih ameriških pisateljev Mislim, ja, in naslednje leto bo dobila Danielle Steel ali Amanda Quick Nobelovo nagrado za književnost
Brez stila, za lase privlečeni zapleti, instant psihologija likov ... saj kul, saj sede včasih prebrat kakšno simple knjigo, ampak "največji ameriški pisatelj"?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
kr.ena - Cosmopsiho
Nathacha Appanah: Annina poroka (nekaj o knjigi)
Velikokrat se mi zgodi, da privlečem kup knjig iz knjižnice, najprej preberem tiste, ki me bolj pritegnejo, nekatere pa odlagam in se jih lotim par dni pred tem, ko bi jih morala vrniti ... in sem navdušena. Kako sem lahko en mesec gledala to knjigo na polici in se je nisem lotila?
Zelo lepa knjiga, priporočam.
Velikokrat se mi zgodi, da privlečem kup knjig iz knjižnice, najprej preberem tiste, ki me bolj pritegnejo, nekatere pa odlagam in se jih lotim par dni pred tem, ko bi jih morala vrniti ... in sem navdušena. Kako sem lahko en mesec gledala to knjigo na polici in se je nisem lotila?
Zelo lepa knjiga, priporočam.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
Velouria - Debatorica
- Na forumu od: 2. 8. 2005
mikena77 napisal/-a:Katere knjige priporočate za branje na morju ? Da bi ble poletne vsebine, al pa kakšne romance Al pa tud kakšne o potovanju v kakšno deželo. Pa lahko dodate kakšen link do podrobnosti o knjigi
Nekaj lahkotnega poletnega branja:
- Laž v postelji
- Peščene sipine
- Okus po ljubezni
- Lulu
- Žena popotnika v času
- Strastna zapravljivka in njena sestra
- Ocean morje
O potovanjih:
- Nekam daleč
- Prijazne poti
- Bela Masajka
- Svet je odprta knjiga
Nekaj predlogov čisto na hitro - upam, da bo kaj v redu! Prijetno branje!
now I have you sleeping next to me ... and this is home
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Od "potovalnih" reči bi jz priporočala Billa Brysona.mikena77 napisal/-a:Katere knjige priporočate za branje na morju ? Da bi ble poletne vsebine, al pa kakšne romance Al pa tud kakšne o potovanju v kakšno deželo. Pa lahko dodate kakšen link do podrobnosti o knjigi
-
bloody_mary - Sramežljivka
- Na forumu od: 23. 6. 2007
- Kraj: Zasavje
In spet na začetek teme, k Houellebecqu. Prejšnji teden končala s Platformo - moram priznati, da sem po raznih opisih na spletu dobila vtis, da se bom spustila v branje bolj/zgolj erotičnega romana, tako da sem bila kar precej presenečena, ko se je zgodba začela brez takojšnjega seksa (oz. kar brez seksa). Na začetku so me skrajno motili opisi njenega dela in agencije, vendar sem kaj kmalu padla v zgodbo. Nekako mi je njegov slog kar sedel, saj je vsebina postopoma dobivala svojo skoraj otipljivo podobo, saj sem (čudežno) postala sposobna izjemne empatije - zato tudi otopelost (vendar ne razočaranje), ko sem prišla do zadnjih poglavij.
Ocena: 8/10
Zaradi všečnosti pisanja (in pozitivnih presenečenj nad nekaterimi besednimi zvezami) sem si sposodila še Osnovne delce, vendar se mi (po 60 straneh) zdi kot, da ne bi šlo za istega avtorja. Kar pa ne pomeni, da mi ni všeč. Komentar sledi čez nekaj dni, ko pridem do konca.
Ocena: 8/10
Zaradi všečnosti pisanja (in pozitivnih presenečenj nad nekaterimi besednimi zvezami) sem si sposodila še Osnovne delce, vendar se mi (po 60 straneh) zdi kot, da ne bi šlo za istega avtorja. Kar pa ne pomeni, da mi ni všeč. Komentar sledi čez nekaj dni, ko pridem do konca.
-
kr.ena - Cosmopsiho
Carlos Ruiz Zafon: Senca vetra
Postavila sem rekord - več kot en teden sem rabila za tole knjigo (ponavadi vsako preberem v 2,3 dneh, sploh če berem v slovenščini). Ampak to je bilo čisto slučajno - knjiga ni tako komplicirana, da bi zahtevala tako zelo počasno branje. Res ima 600 strani ... ampak ne se je ustrašit. Zelo zanimiva in lepo napisana, tudi zame, ki ob takih patetičnih ljubezenskih zgodbah rada cinično zavijam z očmi ( ). Pač v resničnem življenju nekako ne srečujem ljudi, ki bi si pri 17ih za*ebali življenje zaradi edine prave ah in oh nesmrtne ljubezni. Ja, pri 17ih je marsikdo tako razmišljal, ampak tam nekje pri 20ih se večina postavi na realna tla.
Pa pustimo to. Senco vetra bi lahko opisala kot zgodovinski ljubezensko-kriminalni roman in kogar ta tematika zanima, jo zelo priporočam.
(citat iz romana)
Postavila sem rekord - več kot en teden sem rabila za tole knjigo (ponavadi vsako preberem v 2,3 dneh, sploh če berem v slovenščini). Ampak to je bilo čisto slučajno - knjiga ni tako komplicirana, da bi zahtevala tako zelo počasno branje. Res ima 600 strani ... ampak ne se je ustrašit. Zelo zanimiva in lepo napisana, tudi zame, ki ob takih patetičnih ljubezenskih zgodbah rada cinično zavijam z očmi ( ). Pač v resničnem življenju nekako ne srečujem ljudi, ki bi si pri 17ih za*ebali življenje zaradi edine prave ah in oh nesmrtne ljubezni. Ja, pri 17ih je marsikdo tako razmišljal, ampak tam nekje pri 20ih se večina postavi na realna tla.
Pa pustimo to. Senco vetra bi lahko opisala kot zgodovinski ljubezensko-kriminalni roman in kogar ta tematika zanima, jo zelo priporočam.
Knjige so ogledala: v njih vidiš le tisto, kar že nosiš v sebi
(citat iz romana)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov