Katero zvrst jezika uporabljati na forumih?

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
FairyAngel
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 10. 2004
Kraj: Svet mojih sanj :)

Neprebrana objavaNapisal/-a FairyAngel » 13. Jan. 2006 18:31

laram napisal/-a:No, mene moti pretirano narečje, ko si moraš prav čas vzeti, da prebereš kakšen post. :/ Pa kot večini, gre tudi meni na živce preveč ločil (kakšni klicaji, vprašaji, pa tri pikice, naj bodo res samo tri ... s presledkom :twisted: :D jaz sem na začetku vzela navado od bejbike, pa sva kmalu dobili obe opozorilo! :D :wink: ) ...
Mislim, da bi se prav vsak moral malo potruditi, da bi njegov post bil "normalen" :) ... Saj v večini so; včasih se pa najde kakšen, da dobim ošpice, ko ga berem ... :/

Se strinjam. Midve z laram sve obe iz Prekmurja in gotovo naju veliko forumašic in forumašev ne bi razumelo, če bi pisali v narečju ... Zato mislim, da se mora vsak potruditi toliko, da je njegov post berljiv in prijazen ostalim uporabnikom.

Še ena stvar me vedno pogreje ... Posti, napisani v taki obliki (tekst je en čisto X):
Vsako od opazovanj: opazovanje supernov, združevanja galaksij v
jate in mikrovalovnega ozadja na diagramu označuje določeno področje.
Na srečo se vsa tri območja sekajo. Če se gostota snovi in vakuumska
energija nahajata v tem preseku, pomeni, da se je razširjanje vesolja po
dolgi dobi upočasnjevanja spet pospešilo.
Tu stojim ponosno s teboj, ti povem misli jasno na glas ... Saj veš, ljubim te do neba.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 13. Jan. 2006 19:25

FairyAngel napisal/-a: Midve z laram sve obe iz Prekmurja in gotovo naju veliko forumašic in forumašev ne bi razumelo, če bi pisali v narečju ... Zato mislim, da se mora vsak potruditi toliko, da je njegov post berljiv in prijazen ostalim uporabnikom.

Res je, mislim celo, da se mi, ki nismo iz osrednje Slo, bolj potrudimo pri pisanju, kot pa recimo tisti iz Lj. in okolice, ki velikokrat pišejo v svojem govoru.
Kaj bi bilo, če bi vsi pisali v svojem narečju?
Uporabniški avatar
tjashika_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 11. 2005
Kraj: celje

Neprebrana objavaNapisal/-a tjashika_ » 13. Jan. 2006 22:04

jst ponavad pišem tko kokr govorim...upam d me vse razumete :D drgač mi gre pa ful na živce k nevm npr.neki mojih kolegic piše namest v-jev W-je :evil: (u kakih sms-ih recimo)
¤Hi.EaT Me *=)¤
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 13. Jan. 2006 22:15

No, če bi jst pisala tako, kot govorim, bi bli tud namesto v-jev sami w-ji (widla, itd.), hehe.. :D
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 16. Jan. 2006 18:14

Odkar sem tule, sem kar malo spustila kriterije :D . Mi včasih tudi uide kakšen i na koncu nedoločnika... torej pišem nekakšen splošni pogovorni jezik. Narečja pa niti ne bi znala napisat(i).
Razumem vse, narečne besede in slengizmi niso tak problem, bolj me motijo slovnične napake, sploh v naslovu teme, kjer ti bije v oči 100krat na dan. Pa včasih je sama struktura posta, sestava stavkov, taka, da sploh ne ugotoviš, za kaj gre...
Pa ne se sekirat... vsak naj piše kot hoče, potem pa tudi sprejme dobronamerno, če kdo popravi kakšno preveč očitno napako...
Uporabniški avatar
SIEENA
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 18. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a SIEENA » 08. Mar. 2006 9:01

Jst mam samo eno pripombo! Tri pike so dovolj! :willnicht: Jao, kr živčna ratam, ko vidm post s desetimi pikcami .......... Grrrr :x :D Lepo prosim, če lahko uporabljate tri pike. :D :D
This too shall pass.
Uporabniški avatar
skinny
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2006
Kraj: Prlekija

Neprebrana objavaNapisal/-a skinny » 08. Mar. 2006 15:33

eemm...najstniški sleng :lol: ..nene..hecam se...tako tako. se trudim uporabljati čim manj prleščine, drugače me itak ne bi nihče razumel :)
"Don't part with your illusions. When they are gone you may still exist, but you have ceased to live.”
~ Mark Twain
Uporabniški avatar
Latte
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 29. 11. 2005
Kraj: New York

Neprebrana objavaNapisal/-a Latte » 08. Mar. 2006 16:09

Uhhhh :eek: Men gre tut miljon enih ...................... tok grozno na jetra :willnicht: je kr nezanimivo brat in kr preskočim ponavadi, drugače me pa moti, ko kdo namesto v-ja piše w :grosseaugen:
Mislim, da sama pišem dovolj razumljivo :)
How blind can you get and still have eyes?
Uporabniški avatar
Bunny Muffin
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 10. 3. 2005
Kraj: Disturbia

Neprebrana objavaNapisal/-a Bunny Muffin » 08. Mar. 2006 19:21

Nekateri se trudimo pisati vsaj približno pravilno slovensko. Drugi pač ne :roll:

Mi gre pa zelo na živce kakšno w-janje, kot je že Latte omenila. Jebela! Naj bo V ali U, ne pa nekaj wmes :roll: *tup po glavi*
{Bitch please, you've got more issues than Vogue.}
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 08. Mar. 2006 21:11

SIEENA napisal/-a:Jst mam samo eno pripombo! Tri pike so dovolj! :willnicht: Jao, kr živčna ratam, ko vidm post s desetimi pikcami .......... Grrrr :x :D Lepo prosim, če lahko uporabljate tri pike. :D :D

ja! to je bla tut moja najljubša stvar, nakar sm dobila grozeče zasebno sporočilo s strani Davorina :twisted: ... in se tega sedaj držim ... in ostale bi se morale tudi ... pa ne izivat LATTE!
drgač pa kokr je že ejpl rekla ... pišem kot mi sede, če kdo ne šteka, nej ne bere ... al pa vpraša za prevod ... vedno krajšam nicke, ker se mi res ne ljubi pisati (ostajam pr jabuku ;)) applebiteccc če je lažje ejpl, pa tist, k mu je namenjen, že ve ;)
mi grejo pa blazno na jetra wwwwww!!! mislm WQYX niso črke slo pravopisa in tega res ne rabmo ... ma ajde narečja že razberem, se malo potrudim, sam ko pa vidim dvojne V-je pa 150 e-jev v besedi, pa dobim izpuščaje ... tisti primeri, ki jih je pa pobudnica teme napisala, so pa zelo razumljivi ... če ne razumeš kaj pomen vedla, kako pol štekaš, ko npr sejdi kak štajarski izraz vun vrže ... forum je del razvedrila in jst tut k grem vn ne govorim v pravilni slovenščini ... ko gremo pa uradno, potem pa seveda pravilno slovensko ... ja, tudi to znam ;)
Uporabniški avatar
smotkA
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a smotkA » 08. Mar. 2006 23:22

Jah mene moti način pisanja, ki se uporablja na GZ (glasujZame). No, tm so zgleda resnično izumli eno novo različico slovenskega jezika, ker tmpa vidš resnično vse živo, namesto črk ene oznake, spackane skupi z enimi črtami, številkami. To bi z zakonom prepovedala :!: :roll:
Tuki na forumu pa valda vse razumem ... Jst pišem tko kot govorim, kdaj kkšno besedo res rajš nadmestim s knjižno, pa mene tud moti pisanje vsepoprek brez ločil, velikih začetnic in brez upoštevanja vsaj osnovnih slovničnih pravil.
To bi blo to. :)
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 09. Mar. 2006 11:59

sofia83 napisal/-a:JSem pa ugotovila, da k pišem o nekih resnejših temah, zlo hitr podzavestno dvignem nivo jezika. Pač človek pri takih temah ne izpade prav kredibilen, če piše v slengu ... Sem pa zlo občutljiva na velike začetnice, vejice, pravilna in primerna ločila, uporabo rodilnika, dvojine ...

Se kar strinjam s tem.
Sama mislm, da pišem neko "mešanico"; se probam potrudit približno pravilno, s pridihom pogovornega jezika. :D

Moti me tudi, ko se ljudem ne ljubi niti toliko, da bi pred objavo post-a pregledali text in popravili, če je treba kaj. Se tud jst "mantram" :roll: včasih (samo primer).
Sprejemljivo in ubistvu precej všeč mi je pa kdaj raba tujih izrazov, ker vem da se tud men dogaja, da se kakšne besede najprej spomnem npr. v ang. in potem ugotovim naš pomen. :)

Kar je pa smotkA omenila ... glasuj zame ... :roll: Brez besed, to je pa že ornk pretirano.
maria18
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 12. 2005
Kraj: kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a maria18 » 09. Mar. 2006 15:50

ja men se tud ne da tuki po forumih pist pravilno slovensko....pa sej noben ne napise tok zakompleksanih besed da ne bi mogl razumet :D
Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 1. 2005
Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 30. Mar. 2006 15:31

Slovenščina

Drugače pa od kar sem na forumu še nism mela težav, da kakega posta nisem mogla prebrat.

Drugače pa je res, da v kaki trdi prekmurščini res nebi zastopla kaj piše ampak mislim, da tako velikih težav nimamo.

Lahko pa začnemo vsi čisto pravilno slovensko začnemo pisati. Nevem no.
No sej če te moti te zastopim ampak mislim, da vsi hitreje natipkamo nek post, č pišemo bolj domače. Vsi se tako al tako med sabo že poznamo tko da mislim, da ni problema kako kdo piše ane.

No tukaj se je tema nova odprla ane. Pa ste me že prehtel k sm ravno tipkala.
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 30. Mar. 2006 15:38

Ma sej mi ni panike brat večine postov. Kot sem rekla: že sama ne pišem pravilno. Tudi tu pa tam najdem kako zadevo s katero se ubadam par minut, da razvozlam, kaj pomeni (npr."zj"), pa je večina posta v redu.
Problem nastane, ko je na kupu kopica takih zmazkov... pol mi pa res zmanjka volja za dešifriranje.

In sem tudi proti temu, da bi se uporabljala tista pravilna slovenščina.
A malce več obzirnosti do drugih res ne bi škodlo.

Ne vem... mogoče je to moja pikolovskost....
sam.. zakaj sem se morala navadit, da "kk" pomeni "kako"? A ni konec koncev pravilneje, da se tisti ki takole krajša, nauči pisat tako, da ga bodo vsi razumeli?
Ne, mi pogovorno ne govorimo "kk", zato mi je blo tažko razumet kaj za vraga pomeni. :)
Imaš, da me vikaš!

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov