Katero zvrst jezika uporabljati na forumih?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
-
metuljčica* - Cosmofrik
- Na forumu od: 23. 1. 2007
Meni so narečja načeloma všeč (razen intonacija koroškega in pa ljubljansko mi RES nista) v govorni obliki (ja, ''celo'' prekmursko mi je všeč! ), v pisni pa ne. Raje vidim, da uporabniki pišejo v pravilni slovenščini, ker so tako posti veliko lažje berljivi in razumljivi.
Nas je pa bolj malo takih, ki ne pišemo v pogovorni obliki.
Nas je pa bolj malo takih, ki ne pišemo v pogovorni obliki.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Jst pišem tko k pišem in zaenkrat se še noben ni pritoževal, da ne zna prebrt. No razn enkrat so se ene kure obregnle ob eno besedo, ampak to je blo itak namenjeno eni drugi ljubljančanki, ne pa ostalemu svetu.
Tud k govorim z drugimi iz različnih krajev slovenije me vsi razumejo, jst pa njih dostkrat ne.
Tud k govorim z drugimi iz različnih krajev slovenije me vsi razumejo, jst pa njih dostkrat ne.
-
a_pikica_a - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 4. 2006
sončk napisal/-a:Jst pišem tko k pišem in zaenkrat se še noben ni pritoževal, da ne zna prebrt. No razn enkrat so se ene kure obregnle ob eno besedo, ampak to je blo itak namenjeno eni drugi ljubljančanki, ne pa ostalemu svetu.
^^ a morda gefa pa dojcha pa bajla
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
A nej ne bi blo v Sloveniji sam 7 narečnih skupin? Panonsko, štajersko, dolenjsko, gorenjsko, primorsko, koroško in rovtarsko.
Po tem gledano, nej bi škofjeloška govorica spadala pod gorenjsko narečje, ampak tapravo gorenjsko narečje je čist neki druzga, kokr ločani govorijo Ne vem, teli pojmi mi niso čist jasni.
Po tem gledano, nej bi škofjeloška govorica spadala pod gorenjsko narečje, ampak tapravo gorenjsko narečje je čist neki druzga, kokr ločani govorijo Ne vem, teli pojmi mi niso čist jasni.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Savannah napisal/-a:Kar ni slovnično pravilno govorjenje ali pisanje, je narečje.
Tole ni čisto pravilna definicija.
http://www2.arnes.si/~ptomse/soczvj.htm
-
Yazmeen - Cosmofrik
Glede na tole, kar nam je jullia_ dala za prebrat, bi jst loško govorico bolj uvrstila pod pokrajinski pogovorni jezik, kokr narečje. Še nism nobenga slišala, da bi reku, da obstaja loško narečje Drugo je pa npr. Poljanska in Selška dolina, kjer pa majo svoja narečja.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Jaz si pa to razlagam tako, da je pokrajinski pogovorni jezik nadpomenka narečij. Obstaja pač nek splošni štajerski pogovorni jezik, znotraj le-tega se pa ptujsko narečje razlikuje od mariborskega.
Naj kakšna bodoča slavistka pove, eni že par let nismo videli učbenika za slovenščino
Naj kakšna bodoča slavistka pove, eni že par let nismo videli učbenika za slovenščino
-
frigga - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
Bom jst razložila.
Knjižni jezik:
1. zborni: jezik v pisani obliki, recitiranje, deklamiranje, branje na radiu in TV...
2. splošni pogovorni: ko govorimo brez vnaprej pripravljenega besedila, ne v narečju
Neknjižni jezik:
1. narečja (posebna oblika jezika na čisto določenem območju): koroško, primorsko, rovtarsko, panonsko, gorenjsko, dolenjsko, štajersko, kočevsko. Znotraj vsake od teh skupin ločimo še več narečij, npr. dolenjsko narečje se deli naprej na: notranjsko, zahodno-osrednje, vzhodno, posavsko, zasavsko, več belokranjskih narečij. Ta narečja se delijo na še več podnarečij in govorov (npr. govor Dolenjskih Toplic).
2. pokrajinski pogovorni (zemljepisno nadnarečje): osrednjeslovenski, južnoštajerski, severnoštajerski, primorski, rovtarski, koroški v Avstriji
Zempljepisna narečja se ne skladajo vedno s pokrajinskimi pojmi (Štajerska, Dolenjska, Gorenjska...). Npr. Slovenske Konjice so na Štajerskem, vendar njihova govorica pripada panonski narečni skupini.
Interesne govorice: sleng (govorica mladih), žargon (druži ljudi z istim poklicem), argo (govorica določene skupine ljudi, ki je ne razumejo drugi).
Knjižni jezik:
1. zborni: jezik v pisani obliki, recitiranje, deklamiranje, branje na radiu in TV...
2. splošni pogovorni: ko govorimo brez vnaprej pripravljenega besedila, ne v narečju
Neknjižni jezik:
1. narečja (posebna oblika jezika na čisto določenem območju): koroško, primorsko, rovtarsko, panonsko, gorenjsko, dolenjsko, štajersko, kočevsko. Znotraj vsake od teh skupin ločimo še več narečij, npr. dolenjsko narečje se deli naprej na: notranjsko, zahodno-osrednje, vzhodno, posavsko, zasavsko, več belokranjskih narečij. Ta narečja se delijo na še več podnarečij in govorov (npr. govor Dolenjskih Toplic).
2. pokrajinski pogovorni (zemljepisno nadnarečje): osrednjeslovenski, južnoštajerski, severnoštajerski, primorski, rovtarski, koroški v Avstriji
Zempljepisna narečja se ne skladajo vedno s pokrajinskimi pojmi (Štajerska, Dolenjska, Gorenjska...). Npr. Slovenske Konjice so na Štajerskem, vendar njihova govorica pripada panonski narečni skupini.
Interesne govorice: sleng (govorica mladih), žargon (druži ljudi z istim poklicem), argo (govorica določene skupine ljudi, ki je ne razumejo drugi).
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
-
Yazmeen - Cosmofrik
Hmmm, po vsem tem, bi jst loško govorico (še zmer) uvrstila pod loški govor, ker Škofja Loka nima enga specifičnga narečja, ampak u bistvu spada pod gorenjsko narečno skupino Al kako?
-
svetlana5 - Debatorica
- Na forumu od: 23. 2. 2009
- Kraj: Ljubljana
knjižno slovenščino, če se le da
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov