Ateizem

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 12. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 18. Dec. 2007 12:44

Za lažjo predstavitev "čemu", imajo znanstveniki -> znanstveno fantastiko, verniki pa -> nekega bradatega modreca. Podobnost je v nepredstavljivosti tega kar vemo. Razlika pa v tem, da znanost na 20 let menja zlajnane teorije, vera pa ima kolikor toliko podobne predstave že od začetka. Ni mi smešno to, da nekdo verjame v Jezusa ali Marijo, ker tudi sama verjamem v njihov obstoj, vendar smešno mi je pa to, da se še vedno najdejo takšni, ki verjamejo v "Jezusovo posmrtno vstajanje", da je "Marija brezmadežno spočela otroka"... ter v zgodbice Adam in Eva, Neo... itd. Lahko zastopim da RKC obstaja zaradi tradicije, druženja skupnosti ob nedeljah, vzgoji otrok... malo primitivno pa je verjeti v Sveto knjigo, katera je polna metafor in izmišljeno polepšanih pripovedk. Nekaj več od našega dojemanja seveda obstaja in vedno bo obstajalo in zna se zgoditi, da se religija in znanost zopet združita v pojasnjevanju neznanega, če bo le ljudstvo na to pripravljeno in si bo to želelo.
Uporabniški avatar
Madisson
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Madisson » 18. Dec. 2007 12:49

Mene pa moti to kako nekateri v tej temi razvrščate znanost na eno stran, religijo na drugo stran... in bog ne daj, da bi se te dve vede med seboj prekrižale :? Kaj res mislite, da je treba tako strogo ločevat humanizem in znanost? Da znanstvenik ni zmožen pravega humanizma in da humanist ne more biti dober znanstvenik?
Uporabniški avatar
Shanaxi
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 11. 2007
Kraj: v njegovem objemu

Neprebrana objavaNapisal/-a Shanaxi » 18. Dec. 2007 12:53

Madisson napisal/-a:in bog ne daj, da bi se te dve vede med seboj prekrižale :? Kaj res mislite, da je treba tako strogo ločevat humanizem in znanost?

Prav obratno! Ravno znanost je tista, ki ne dovoli medsebojnega mešanja oz. prepletanja. Pravzaprav misli tudi to, da je vse izven znanosti pomembno le v akademskih krogih in nima realne vrednosti.

Za njih je religija neka "miselna igra za dolgočasne" :?
Uporabniški avatar
Chavah
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Chavah » 18. Dec. 2007 12:56

ghotic_girl napisal/-a:Če res ne obstaja neka višja sila (recimo bog) kako je potem vse to okoli nas nastalo? Kako si potem razlagate nekatere pojave? Čemu potem verjetje v boga? Čemu Veliki pok? Čemu tolikšno in prav takšno vesolje? Čemu Inteligenca? Čemu...

Zakaj bi se človek sploh spraševal "čemu to, čemu ono". Jst verjamem, da se nekatere stvari lahko zgodijo tudi naključno, brez pravega razloga.

Zakaj nekateri mislite, da obstoj potrebuje nek smisel???
Uporabniški avatar
ghotic_girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ghotic_girl » 18. Dec. 2007 13:01

Chavah napisal/-a:Zakaj nekateri mislite, da obstoj potrebuje nek smisel???

Ker je pravzaprav edino, kar lahko z absolutno, neizpodbitno trdnostjo rečemo, da obstajamo! Da "Obstoj Je", da "Nekaj" obstaja.

In da ta Obstoj ni kaotičen, ampak temelji na zakonih.
Obstaja red. Red pa ima smisel, ima namen.
Mora imeti namen, drugače bi bil nered, kaos.

Smisel ni avtomatsko Bog, ampak obstoj smisla mora obstajati.
spermij
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 27. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a spermij » 18. Dec. 2007 13:09

Bog naj bi bil dober.

Če je to res in če predpostavim, da Bog obstaja, zakaj je potlej po svetu toliko gorja?
Naj mi kdo odgovori BREZ IZMOTAVANJA in OVINKARJENJA.

Kar se tiče nastanka vesolja - materija. Amen.
Uporabniški avatar
Shanaxi
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: v njegovem objemu

Neprebrana objavaNapisal/-a Shanaxi » 18. Dec. 2007 13:19

^^ to je pač povezano s Karmo! Če vsaj približno veš o čem se gre pri reinkarnaciji, potem veš kako to gre. To, da se nekaterim godi gorje, ni krivda Boga oz. njegove težnje k temu da ustvari malce slabega na tem svetu... ampak je posledica slabe karme... torej človek za neke slabe lastnosti, ki jih je počel v prejšnjem življenju, plačuje sedaj.
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 18. Dec. 2007 13:21

Nekaj zanimivega na temo Ateizma: - klik -
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 18. Dec. 2007 14:56

Shanaxi napisal/-a:Zanima me kaj si mislite o Ateizmu oz. o ljudeh, ki so ateisti? Je sploh možno, da človek nima izoblikovane nikakršne vere v ničesar? Jst sem mnenja, da "pravi" ateisti sploh ne obstajajo, saj je človek v osnovi "narejen" tako, da v nekaj verjame... pa naj bo to bog, višja sila, usoda, naključja, duhovi, posmrtno življenje... že samo to, da "ne verjameš" v boga, je ena vrsta "verjetja".
Bedarija. To da ne verjames v boga je ena vrsta prepricanja. "verjetja" sploh ni beseda, v slovenscini temu recemo vera. In v tem primeru je napacno.

Poleg tega, kaj za vraga delajo nakljucja v tistem tvojem nastevanju? Torej ce verjamem v obstoj nakljucij nisem ateist? Cist narobe. Jst verjamem v obstoj nakljucnih dogodkov v vesolju(naprimer radioaktivni razpad je povsem nakljucna stvar). Ne verjamem pa v obstoj bogov, usod, zivljenja po smrti, horoskope, duhove, reinkarnacije in ostalih kozlarij. Te alternativne (ne bogovi) visje sile so neverjetno popularne pri zenskah.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 18. Dec. 2007 15:47

ghotic_girl napisal/-a:Če res ne obstaja neka višja sila (recimo bog) kako je potem vse to okoli nas nastalo? Kako si potem razlagate nekatere pojave? Čemu potem verjetje v boga? Čemu Veliki pok? Čemu tolikšno in prav takšno vesolje? Čemu Inteligenca? Čemu...

Jst mislim da je čisto prav da obstajajo tudi takšne vede ki se ukvarjajo s takšnimi vprašanji. Humanistične vede gredo lahko do tja, kamor nek znanstvenih (recimo fizik) ne more oz. ne sme. V nekih humanističnih vedah se lahko predpostavlja, lahko dogmatizira, lahko filozofira... to je za moje pojme povsem legitimen proces. Z povsem legitimnimi rezultati.

Reči, da je recimo znanost kaj več od religije je zame patetika, ker tudi znanost ne zna odgovorit na marsikatera vprašanja.
Hahaha. Sam zato ker ti ne poznas odgovorov na ta vprasanja, ne pomeni, da jih znanost ne. Poleg tega ti ocitno ni jasen pomen besede patetika, ki je v slovenscini drugacen kot v anglescini.

Nihce ne misli, da je znanost vec od religije, zato ker so to jabolke in hruske. Znanost se ukvarja z obcimi stvarmi, religija je pa osebno prepricanje, ki si ga vsak clovek ustvari sam. Zarad mene lahko vsak verjame v karkoli hoce, dokler ne poskusa iz tega narest neke univerzalne resnice.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 20. Dec. 2007 18:56

Buttercup napisal/-a:Za lažjo predstavitev "čemu", imajo znanstveniki -> znanstveno fantastiko, verniki pa -> nekega bradatega modreca. Podobnost je v nepredstavljivosti tega kar vemo. Razlika pa v tem, da znanost na 20 let menja zlajnane teorije

:eek: Zaradi zlajnanih teorij lahko klele na forumu objavljas svoje glupe prispevke. (Se opravicujem, ampak tvoje mnenje in sklepanje nima nikakrnega smisla. Znanstvena fantastika je zanr, ki ima z znanostjo toliko veze kot vera z bradatimi starci.) Zlajnane teorije ti omogocajo da pises s kulijem, se peljes z avtom in kupujes obleke v Zari. Nekatere ste res malce omejene v svojem vidnem polju, domnevam, da ga se zmanjsa prevec Cartoon networka :bgdev:

Kar se tice prepletanja znanosti in filozofije: zacelo se je ze v stari Grciji. Ampak to nima veze s temo :D
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
Infinity
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Infinity » 20. Dec. 2007 19:42

A je mogoče kdo gledal dokumentarec "The Root of All Evil" od Richarda Dawkinsa? Govori o prepletanju vere z znanostjo... o mainstream religijah... o evoluciji, ateizmu... skratka zanimiv dokumentarec... sicer tu pa tam kakšno mim ustreli... ampak mislim da je zadel bistvo.

Link na wikipedijo
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 20. Dec. 2007 19:56

kepka napisal/-a:Zaradi zlajnanih teorij lahko klele na forumu objavljas svoje glupe prispevke.

Kot prvo, ne vem kako nizko stopnjo nekultiviranosti moraš razviti, da tuje mnenje (oz. poste) označuješ za glupe??? Glupa si kvečjemu ti, ker ne znaš normalno komunicirat oz. ti manjka dovolj argumentov ter se ne počutiš dovolj sposobno reciplirat na nek post, brez da bi druge tlačila v drek!

kepka napisal/-a:Nekatere ste res malce omejene v svojem vidnem polju, domnevam, da ga se zmanjsa prevec Cartoon networka

Vidim da si spet posegla v svojo zakladnico argumentov! Sram naj te bo... zdela si se mi kul oseba, ampak potemtakem... :?

Mislim da se da komunicirat tudi brez žalitev in podcenjevanja tujih mnenj! Sicer pa sploh ne mislim reciplirat na tvoj post, ker glede na tvoj nivo komuniciranja, se mi ne zdiš tega vredna!

Back on topic!

Infinity napisal/-a:A je mogoče kdo gledal dokumentarec "The Root of All Evil" od Richarda Dawkinsa? Govori o prepletanju vere z znanostjo... o mainstream religijah... o evoluciji, ateizmu... skratka zanimiv dokumentarec... sicer tu pa tam kakšno mim ustreli... ampak mislim da je zadel bistvo.
Link na wikipedijo

Jst sem gledala ta dokumentarec :) Da se ga dobit po delih na YouTubu --> klik. Jst se z Dawnkingom v veliki meri strinjam, ko napada organizirane fundamentalistične religije. Pravi da je toga, zastarela, neznanstvena ter dandanes škodljiva in nevarna. Ko vidim s kakimi ljudmi ima opravka, imam tudi jst povsem enake občutke. Povsem ga razumem, ko trdi, da je to eden izmed vzrokov "zla in vojn" na svetu.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 20. Dec. 2007 23:41

KittyKiss napisal/-a:Ko boš imel družino in otroke, ki bodo spraševal "zakaj pa jz ne dobim daril?,zakaj pa mi božička ne praznujemo?" "zakaj pa mi jajčk ne barvamo?" boš videl, da se da met trake praznike, ne zato da bi slavil jezusovo rojstvo al whatever ampak samo za zbliževanje družine :) Sj več kot 50% otrok do 10ga leta neve čemu se praznuje velika noč in kaj se je zgodil na Božič..
Druga pa je, da boš svoje otroke že od začetka učil, kako ogabna sta ta praznika, ker sta tako izkrivljena in potrošniško usmerjena in bosta naučeno v vrtcu in šoli govorila " božiček ne obstaja budale, to moj ati prav". :D

Ta argument mi je čisto mimo. Zakaj mi jajčk ne barvamo? Enako lahko otrok vpraša, zakaj pa mamica ni pokrita z ruto tako kot mamica od sošolca Ismeta. Ali zakaj pri nas nimamo doma psa, na primer.
Darila pa nekaterim prinese Miklavž, nekaterim dedek Mraz, nekaterim pa Božiček. Ljudje smo pač različni, ampak kljub temu se spoštujemo in se imamo radi, blabla ... idealna priložnost za naučiti otroka strpnosti.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 21. Dec. 2007 9:11

Buttercup napisal/-a:
kepka napisal/-a:Zaradi zlajnanih teorij lahko klele na forumu objavljas svoje glupe prispevke.

Kot prvo, ne vem kako nizko stopnjo nekultiviranosti moraš razviti, da tuje mnenje (oz. poste) označuješ za glupe??? Glupa si kvečjemu ti, ker ne znaš normalno komunicirat oz. ti manjka dovolj argumentov ter se ne počutiš dovolj sposobno reciplirat na nek post, brez da bi druge tlačila v drek!

kepka napisal/-a:Nekatere ste res malce omejene v svojem vidnem polju, domnevam, da ga se zmanjsa prevec Cartoon networka

Vidim da si spet posegla v svojo zakladnico argumentov! Sram naj te bo... zdela si se mi kul oseba, ampak potemtakem... :?

Moj argument se nahaja med stavkoma, ki sta te tako strasno razburila, da si ga ocitno spregledala. Malo manj je treba bit uzaljen, ce kdo tvoje govorjenje smatra za neumno, ga pac smatra za neumno, njegov / njen problem. Tvoj problem le v primeru, da gre za nadrejenega v sluzbi :D

Pa se enkrat:
kepka napisal/-a:(Se opravicujem, ampak tvoje mnenje in sklepanje nima nikakrnega smisla. Znanstvena fantastika je zanr, ki ima z znanostjo toliko veze kot vera z bradatimi starci.) Zlajnane teorije ti omogocajo da pises s kulijem, se peljes z avtom in kupujes obleke v Zari.
Zadnjič spremenil kepka, dne 21. Dec. 2007 16:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov