*Abby** napisal/-a:Huh ... debelost in podhranjenost nista nikoli zdravi. Nikoli. Za nikogar. Vprašanje je, če je osebi, ki je debela/podhranjena mar za tveganje, ki mu je izpostavljena, ali ne. Je pa dejstvo, da debelost ali podhranjenost ne moreta pomeniti, da je človek zdrav oziroma da ni podvržen tveganju za en cel širok spekter bolezni. In ne, do vitkosti ne moreš priti preko podhranjenosti, podhranjenost telesa je stopanja, ki pride zatem, ko je nekdo že bil vitek in je še najprej izgubljal telesno maso. Kar je promovirano v modnih krogih ni vitkost, temveč je podhranjenost. Stanje, zaradi katerega ženske (in redki moški) umirajo! In to ni zdravo. In ne, nihče, ki je zdravo, ni debel in ni podhranjen. Je pa res, da imajo naša telesa različne potrebe po hrani. Zdravo je tisto, kar te ne spravi ne do podhranjenosti in ne do debelosti. In to pomeni, da jaz kot vitka ženska pojem manj kot mišičast, dva metra visok moški, čeprav oba jeva zdravo. Če bom pa jaz jedla tako, kot je on, bom pa jedla nezdravo in preveč in se bom zredila, postala debela in ne bom zdrava!
Spola ne morem enačiti z barvo oči ali telesno maso, ker te precej osebo spol povsem v biološkem smislu bolj določa, kot njegova barva oči oziroma teža. Tako moški denimo ne bo mogel doživeti nekaterih stvari, ki jih bo doživela ženska in obratno, se pravi, da to, katerega spola je neka oseba, nujno vpliva tudi na določene dogodke v posameznikovem življenju in še enkrat: žaljivo je reči, da se lahko spol tudi spremeni ter na drugo stran postaviti za ''utež'' hujšanje.
Nisi mi pa odgovorila na vprašanje, ker sva res že čisto zašli s teme, kako lahko primerjaš izbiro partnerja glede na spol - neko osebo npr. privlačijo samo moški/ženske/oba spola ali pa glede na tip postave. Če nekdo lahko hodi samo z moškimi, to ne predstavlja nobenega tveganja glede dolgoročne zveze: taka oseba bo povsem preprosto lahko vzdrževala odnos, na drugi strani je pa nujno, da oseba, ki jo lahko spolno privlačijo samo ekstremno suhe osebe, ne bo mogla ostat v razmerju, ker se postava s časom nujno spreminja. In ekstremno suha/podhranjena oseba - to ni širok pojem! To pomeni osebo, ki je podhranjena in ji kosti na vseh koncih štrlijo izpod kože. Mislim, oprosti ... to ni nobena znanost! Jezik je pač sistem, če je to dobro ali ne in če je učinkovit ... o tem res res res ne bi tule ... ampak osebe so lahko zelo debele, debele, močnejše postave, normalno prehranjene, vitke, suhe, presuhe, podhranjene ... in ne, ne moreš tako zelo pomešat teh pojmov med seboj, da bi lahko govorila kako eni nekaj razumete tako in drugi drugače, da bi ti rekla, da je ena oseba tebi debela, meni se bi pa ta ista oseba zdela podhranjena ...
Tako debeli kot vitki ljudje so lahko zdravi. Tega ti ne bom jaz poskušala pojasniti, a te bom napotila k izobraževalni mreži ASDAH, ki se ukvarja s promoviranjem zdravja pri vseh velikostih, kjer je med drugim objavljeno tudi veliko člankov, v katerih se diskutirajo eksperimentalno pridobljeni podatki, ki kažejo na to, da zdravje ni nujno povezano s telesno težo. Ja, je vsekakor bolj verjetno, da je debela oseba nezdrava kot zdrava, ampak ni nujno. Ja, je vsekakor bolj verjetno, da debel človek preveč je in da izredno vitek človek premalo je in je podhranjen, a ni nujno. To, če že ni dejstvo, je vsaj vprašanje, in če nanj ne morejo enotno odgovoriti ljudje, ki se s tem vprašanjem strokovno ukvarjajo, nekoliko dvomim, da lahko ti.

Ne trdim, da sta spol in postava ekvivalentna, ampak, da sta lahko ekvivalentna, odvisno od tega kdo si in kako ju dojemaš. Kar se tiče primera, da moški lahko, da ne bo mogel izkusiti nečesa kar izkusi ženska, tudi vitka ženska lahko, da ne bo mogla izkusiti nečesa kar izkusi izredno debela ženska. Z izjemo primerov, ko se moški spremeni v žensko in vitka ženska v izredno debelo žensko, kar je lahko isto težko, odvisno od tega kdo si in kako pojma dojemaš. Izredno debela ženska je lahko tudi ženska, ki ima več sto kilogramov in zaradi tega tudi težave s premikanjem. Ne trdim, da je spremeniti spol isto tako težko kot izgubiti ali pridobiti deset kilogramov, ampak da je spremeniti spol lahko isto tako težko kot na vitko telo pridobiti več sto kilogramov.
Na tvoje vprašanje pa sem podala svoje mišljenje že nekaj časa nazaj, ko sem pojasnila, da se mi zdi, da lahko obstajajo drugačni razlogi kot nezrelost, da bi nekomu bil privlačen ali privlačnejši en tip postave. Od takrat naprej te le poskušam napeljati na to, da so tudi tebi neke fizične lastnosti verjetno privlačne ali privlačnejše in da, če tebe ne more fizično privlačiti kdorkoli in se imaš za zrelo, lahko da tudi nekoga drugega fizično ne more privlačiti kdorkoli in ga imaš za zrelega. Tudi, če bi ti dala prav, da je določene fizične kriterije zrelo in določene nezrelo upoštevati, ne vem po kakšnem kriteriju bi določili in obrazložili kateri so kateri. Bi jih določili po tem, koliko imaš ti občutek, da jih je pomembno upoštevati, ko določaš koliko tebe neka oseba privlači? Po tem, koliko ljudi zajamejo? Po tem koliko enostavno jih ljudje sami na sebi spreminjajo? Bi bila zmožna določiti en dober kriterij in obrazložiti zakaj je točno ta kriterij pravšnji? Bi ta kriterij bil pravšnji v vseh primerih ali v večini primerov? Bi po tem kriteriju morda občasno izpadel nezrel nekdo, ki ga, če bi ga obravnavali kot posameznika in ne kot člana kategorije ljudi z nezrelimi kriteriji, ne bi označili za nezrelega? Tudi, če bi ti dala prav, da bi lahko na podlagi vsega kar si v tej diskusiji označila kot tebi pomembno, podala kriterij, ki bi v primeru osebe, ki izbira partnerja med drugim tudi na podlagi fizičnih kriterijev, verjetno bil pravšnji, ti s tem ne bi dala prav, da bi lahko podala kriterij, ki bi nujno bil pravšnji. To pa, ker imam podajanje in obrazložitev takega kriterija za izredno težko izvedljivo, če ne že za neizvedljivo, in pa, ker imam tvoja izhodišča in obrazložitve, ki bi bile del takega kriterija, za pretirano posplošujoče.