Vegetarijanstvo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
ana27 napisal/-a:Jaz sem se 10 let nazaj podala v vegetarijanstvo a sem imela kar nekaj problemov. Pestila me je slabokrvnost, driska, slabosti, švohost,... Zdravniki so mi zabičali naj spremenim način prehranjevanja. Danes jem vse. Počutje je veliko boljše, kri vredu,... Moje telo očitno potrebuje vse.
Tvoj zaključek je neustrezen. Prav nič ni očitno to, kar si povedala, je pa precej verjetno, da način vegetarijanskega prehranjevanja, katerega si ti ubrala, ni ustrezal tvojemu telesu. Če bi izbrala zase primeren vegetarijanski način, ne bi bila slabokrvna. S tem da "izjeme to pravilo potrjujejo". Npr. če ti fali kak organ, ali pa je v okvari, se lahko stvari nekoliko zakomplicirajo.
-
Boris - Kofetarica
ana27 napisal/-a:sončk napisal/-a:Očitno se nisi pravilno prehranjevala. Najslabše je samo odrezati meso od prehrane. Itak da si pol slabokrven.
Od kej ti ta podatek? Ne bo držalo.
sončk napisal/-a:A ti ne pove že čista človeška logika, da če si včasih jedla meso in krompir, zdaj pa ješ samo krompir, da boš slabokrvna? Ddd.
Jaz tudi ne vidim, po čem sončk sklepa, da ve, kako se je ana27 prej prehranjevala, in da po prehodu na vegetarijanstvo ni spremenila na jedilniku drugega kot to, da je odrezala meso od prehrane.
Očitno je le prvo - to, da se ana27 ni pravilno prehranjevala glede na slog svojega življenja in svoje telo, in da je bolj znala uravnovesiti svoj organizem ob njenem stilu vsejedstva, kot pa ob njenem opuščenem načinu vegetarijanstva.
- Miss Evie
- Sramežljivka
- Na forumu od: 24. 7. 2009
Hvala za vaše izkušnje. Danes sem prebrala, da je odvisno tudi kakšno krvno skupino imaš. Nekaterim ustreza prehranjevanje z zelenjavo, nekaterim pa pač ne. Bom se za vsak primer pozanimala kakšno krvno skupino imam.
Sicer pa že zdaj jem zelo malo mesa, mogoče enkrat na teden.
Kaj pa priporočate namesto mesa? Ne bi se rada filala z različnimi tabletami vitaminov.
Kaj pa priporočate namesto mesa? Ne bi se rada filala z različnimi tabletami vitaminov.
...Life’s a game but it’s not fair
I break the rules so I don’t care
So I keep doing my own thing
Walking tall against the rain...
I break the rules so I don’t care
So I keep doing my own thing
Walking tall against the rain...
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Boris napisal/-a:sončk napisal/-a:A ti ne pove že čista človeška logika, da če si včasih jedla meso in krompir, zdaj pa ješ samo krompir, da boš slabokrvna? Ddd.
Jaz tudi ne vidim, po čem sončk sklepa, da ve, kako se je ana27 prej prehranjevala, in da po prehodu na vegetarijanstvo ni spremenila na jedilniku drugega kot to, da je odrezala meso od prehrane.
Očitno je le prvo - to, da se ana27 ni pravilno prehranjevala glede na slog svojega življenja in svoje telo, in da je bolj znala uravnovesiti svoj organizem ob njenem stilu vsejedstva, kot pa ob njenem opuščenem načinu vegetarijanstva.
Ja svašta no, a je to res taka velika filozofija? Jaz ne vem, kako se je prehranjevala, ampak predvidevam, da ni pojedla zadosti železa. To pomeni, da si slabokrven. Slabokrven nisi od "kar nekaj", ampak si slabokrven zato, ker ne ješ dosti železa oz. imaš nepravilno prehrano! Pika. Smo pa v osnovi vsi zdravi ljudje enako zgrajeni in enako funkcioniramo in potrebujemo približno enako železa (ne glede na nekatere teorije o krvnih skupinah, katere zavračam in se jim smejim). Ženske sicer potrebujejo še več železa, če imajo močne menstruacije.
Tudi moja mami je bla vegetarijanka in je postala tako slaba, da je pristala skor na injekcijah. Zdravniki so ji ukazali meso in ko ga je začela jest, se ji je stanje popravilo. Ampak vzrok njene slabokrvnosti NI bilo pomanjkanje mesa, temveč nepravilna vegetarijanska prehrana. S špageti in sirovo omako pač ne morš bit zdrav človek. Jaz sem se pred svojim vegetarijanstvom temeljito pozanimala o zadevah in nimam nobenih problemov, počutim se veliko boljše.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Miss Evie napisal/-a: Slabokrvnost oz. pomanjaknje beljakovin?
Kar se tiče pomanjkanja beljakovin naj te ne skrbi, ker jih rastlinska hrana (+ mleko in jajca, če še odločaš za lakto-ovo vegetarijanstvo) vsebuje povsem dovolj. Znanto večji problem današnje (predvsem mesojedske/vsejednske) populacije je protin.
-
Boris - Kofetarica
Tearjerker napisal/-a:Miss Evie napisal/-a: Slabokrvnost oz. pomanjaknje beljakovin?
Kar se tiče pomanjkanja beljakovin naj te ne skrbi, ker jih rastlinska hrana (+ mleko in jajca, če še odločaš za lakto-ovo vegetarijanstvo) vsebuje povsem dovolj. Znanto večji problem današnje (predvsem mesojedske/vsejednske) populacije je protin.
Seveda, saj ne trpi 1/3 Indijcev za pomanjkanjem beljakovin
http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism:
Today, Indian vegetarians, primarily lacto vegetarians, are estimated to make up more than 70% of the world's vegetarians. They make up 20–42% of the population in India, while less than 30% are regular meat-eaters.[20][21][22]
Other estimates indicate that contrary to popular belief, India is not a predominantly vegetarian country. But a quarter of the population is reckoned, based on census data, to be vegetarian. The statewise data is as follows:[23]
* 69% of Gujarat
* 60% of Rajasthan
* 54% of Punjab-Haryana
* 50% of Uttar Pradesh
* 45% of Madhya Pradesh
* 34% of Karnataka
* 30% of Maharashtra
* 21% of Tamil Nadu
* 16% of Andhra Pradesh
* 15% of Assam
* 6% in Kerala, Orissa and West Bengal
-
*cheRry* - Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 12. 2007
Miss Evie napisal/-a:Hvala za vaše izkušnje. Danes sem prebrala, da je odvisno tudi kakšno krvno skupino imaš. Nekaterim ustreza prehranjevanje z zelenjavo, nekaterim pa pač ne. Bom se za vsak primer pozanimala kakšno krvno skupino imam.
Naj te tole s krvno skupino ne zavede preveč, js mam 0 in bi naj jedla čimveč mesa, pa se brez njega čist vredu počutim (krvna slika je boljša kot včasih).
Meso lahk nadomestiš s tofujem, sojinimi polpeti, pravo kombinacijo zelenjave (mislim da je Boris prilepil že nekaj o tem zgoraj). Jaz npr. pojem res zlo malo sojinih izdelkov, ker mi niso dobri (mogoče 2-3x na mesec mal tofuja), pa mi nič ne manjka.
Mogoč ne bi bilo slabo, če bi si sposodila/kupila kakšno vegi kuharsko knjigo, ker so notri recepti, s katerimi lahko v telo vneseš vse pomembne sestavine. Pa ne se podat v vegetarijanstvo na 1 2 3, ampak fajn vse preštudiraj in premisli, da ne boš imela kakih zdravstvenih težav (poznam kar nekaj ljudi, ki so samo črtali meso iz jedilnika in se kmalu začeli slabo počutit).
Freedom is just another word for nothing left to lose..
-
Boris - Kofetarica
sončk napisal/-a:Boris napisal/-a:sončk napisal/-a:A ti ne pove že čista človeška logika, da če si včasih jedla meso in krompir, zdaj pa ješ samo krompir, da boš slabokrvna? Ddd.
Ja svašta no, a je to res taka velika filozofija?
Je, še večja, kot le velika.
Moj komentar se je nanašal predvsem na tvoj prvi del, ki si ga izbrisala:
ana27 napisal/-a:sončk napisal/-a:Očitno se nisi pravilno prehranjevala. Najslabše je samo odrezati meso od prehrane. Itak da si pol slabokrven.
Od kej ti ta podatek? Ne bo držalo.
Veliko ljudi poskuša z vegetarijanstvom, pa se jim na daljši rok ne izide, ker so izbrali za njihovo življenje neustrezen slog vegetarijanstva. Niso samo odrezali meso od prehrane, kakor si se napačno izrazila, so še dosti drugega spremenili, ampak problem je v nečem drugem.
sončk napisal/-a:Jaz ne vem, kako se je prehranjevala, ampak predvidevam, da ni pojedla zadosti železa. To pomeni, da si slabokrven. Slabokrven nisi od "kar nekaj", ampak si slabokrven zato, ker ne ješ dosti železa oz. imaš nepravilno prehrano! Pika. Smo pa v osnovi vsi zdravi ljudje enako zgrajeni in enako funkcioniramo in potrebujemo približno enako železa (ne glede na nekatere teorije o krvnih skupinah, katere zavračam in se jim smejim). Ženske sicer potrebujejo še več železa, če imajo močne menstruacije.
Tvoja razlaga je zelo siromašna in lahko koga zavede v to, da bo prešel na vegetarijanstvo ob mislih, da mora pojesti samo zadosti železa, pa bo vse ok. Ti morda ješ ustrezno, ampak tvoja navodila so pa neadekvatna.
Pri svoji predikciji nisi upoštevala, da mnogi ljudje lahko mislijo, da so zdravi, pa niso. In potem furajo vegetarijanstvo in imajo lahko težave navkljub temu, da zaužijejo nadpovprečno veliko železa. Tvoj sestavek tudi ne obravnava primerov, ki so deležni kronične izgube krvi po krvavitvah ali zmanjšane tvorbe rdečih krvničk v kostnem mozgu. Nisi upoštevala primerov, pri katerih je pospešen razpad eritrocitov zaradi povečane vranice, avtoimunskih reakcij ali prirojenih bolezni, katere bi marsikateri človek zanemaril ob prehodu na vegetarijanstvo. Ni pa nujno, da sploh ve za njih.
Pri anemiji nisi upoštevala, da v kostnem mozgu nastale rdeče krvničke ne potrebujejo za tvorbo eritrocitov le železa, pač pa tudi vitamin B12, folno kislino, vitamin C, riboflavin in baker. Poleg tega se lahko stvar zajebe tudi, če ti pri sintezi rdečih krvnih celic neustrezno delajo ledvica, kjer nastaja hormon eritropoetin. Vse te stvari + še kakšne in pa tudi slog življenja človeka ter določene duševne težave vplivajo na večjo ali manjšo možnost za razvoj anemije.
-
aderyn - Debatorica
- Na forumu od: 16. 5. 2008
sončk napisal/-a:Se čist strinjam s tem, ker jaz sem ugotovila, da sem alergična na tartex, pa sm se že zredila, ker sploh nimam nč zase v hladilniku za zajtrk, razen sira Pa mozolje mam pa joooooj. Sir na petsto načinov. A kera pozna kšne paštete pa namaze, pa da so dejansko dobre, tko k tartex?
Jaz si jo delam sama - leča in zelenjava po želji, potem pa zmiksat in v hladilnik, zdrži do kakšnega tedna (mogoče tudi več, ampak jaz vedno prej vse pojem )
There are no shortcuts to any place worth going.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Eh Boris, tolk pa spet ni treba komplicirat no. Se mi zdi da veš o prehrani mal preveč kot bi blo dobr zate. Dvomim da je mela ana27 neke povečane vranice in avtoimune reakcije, to so pomoje bolj izjeme kot pravilo in bi ji verjetno zdravniki odkrili na tistem pregledu. Razen če res ni jedla po jedilniku, je najverjetneje pač jedla nepravilno. Sej tud jst vem za B12 in podobno, ampak ko si slabokrven, ti zdravniki predvsem predpišejo železo. Ni težko narest napake, ko se prvič spuščaš v vegetarijanstvo.
aderyn, sej sm že našla namaze zase, Spar jih prodaja, nekateri majo cela bučna semena not - ful dobr!
aderyn, sej sm že našla namaze zase, Spar jih prodaja, nekateri majo cela bučna semena not - ful dobr!
-
Boris - Kofetarica
^Posebaj zate, ki rada ješ sire in pa za tiste, ki radi papcate mleko...
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1679
>70% ljudi po svetu ima intoleranco na laktozo, v Sloveniji od 10 - 20%...
Slika: http://en.wikipedia.org/wiki/File:LacIntol-World2.png
Examples of lactose levels in foods:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1679
>70% ljudi po svetu ima intoleranco na laktozo, v Sloveniji od 10 - 20%...
Slika: http://en.wikipedia.org/wiki/File:LacIntol-World2.png
Examples of lactose levels in foods:
- Koda: Izberi vse
Dairy product Lactose Content
---------------------------------------------
Yogurt, plain, low-fat, 240 mL 5 g
Milk, reduced fat, 240 mL 11 g
Swiss cheese, 280 g 10 g
Ice cream, 240 mL 12 g
Cottage cheese, 240 mL 4–6 g
-
rainbow^^ - Sramežljivka
- Na forumu od: 6. 8. 2009
da pristavim še moje...
sama sm vegetarijanka že več ko leto in pol (ne spomnem se ttočno kdaj sm nehala jest meso, enkrat pozimi je blo )
problemov nisem imela in jih še zdaj nimam. glede na to, da jem na zlo različnih lokacijah (doma, šola, dijaški dom, na delu), je blo na začetku mal težje dobit vegetarijanske obroke. sam se da
z krvjo tudi nimam problemou. enkrat me je ena znanka opozorila, da bi zaradi vegetarijanstva lahko imela probleme. res sm šla testirat kri in zravnica mi je razložila da "nimam glih najbolš krvi, sam da tud ni tolk slaba da bi mi pisala nadomestila" ...
navadla sm se na tak stil življenja in niti se ne predtsavljam, da bi zdaj jedla meso.
sama sm vegetarijanka že več ko leto in pol (ne spomnem se ttočno kdaj sm nehala jest meso, enkrat pozimi je blo )
problemov nisem imela in jih še zdaj nimam. glede na to, da jem na zlo različnih lokacijah (doma, šola, dijaški dom, na delu), je blo na začetku mal težje dobit vegetarijanske obroke. sam se da
z krvjo tudi nimam problemou. enkrat me je ena znanka opozorila, da bi zaradi vegetarijanstva lahko imela probleme. res sm šla testirat kri in zravnica mi je razložila da "nimam glih najbolš krvi, sam da tud ni tolk slaba da bi mi pisala nadomestila" ...
navadla sm se na tak stil življenja in niti se ne predtsavljam, da bi zdaj jedla meso.
... haters make me FAMOUS ...
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
Nimam izkušenj, ker nisem. Ne vem pa kako bi to zgledalo, ker že zdaj po sadju dobivam drisko.
-
Smeška. - Komunikatorka
- Na forumu od: 22. 9. 2008
- Kraj: KP - LJ
kaj zdej sploh ne ješ sadja al kaj?
drugače pa nisem vegeterjanka, ampak se ne spomnem kdaj sem ga nazadnje jedla.. mi je pač boljša vsa druga hrana.. za usodni korak pa "nimam jajc" ker slabo reagiram na omejitve.. sicer pa imam v načrtu popolnoma opustit meso..
drugače pa nisem vegeterjanka, ampak se ne spomnem kdaj sem ga nazadnje jedla.. mi je pač boljša vsa druga hrana.. za usodni korak pa "nimam jajc" ker slabo reagiram na omejitve.. sicer pa imam v načrtu popolnoma opustit meso..
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov