Vegetarijanstvo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- kugla
- Sramežljivka
- Prispevkov: 21
- Na forumu od: 19. 6. 2008
frigga napisal/-a:my_self napisal/-a:Najbrž si že slišala za subjektivne članke? To da novinarji al strokovnjaki dosti krat izražajo objektivno in subjektivno mnenje?
Če nekdo gleda na meso kt na nekaj slabega bo rinil v to in pozitivnih stvari ne bo omenjenih v članku.
Subjektivnost je lahko na obeh straneh.
Za mesnim prehranjevanjem stoji ogrooooomna mesna industrija (tudi za zdravniki, za televizijami, oddajami, časopisi). Že samo najbolj banalen primer - časopis bi izgubil več sto tisoč evrov na leto, če bi se odločil, da ne bo več objavljal reklame za npr. poli salamo. In to je vse posreden vpliv.
Nekako tako kot je z avtomobili na elektriko. Zaradi nafte se upirajo izdelavi teh, čeprav so ekološko sprejemljivejša. Dnar je dnar.
Prav tako ogromna industrija stoji tudi za vegetarianskim prehranjevanjem.
-
kepka - Cosmofrik
- Prispevkov: 1656
- Na forumu od: 24. 10. 2004
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1360
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
mene pa zanima koliko soje potem pojeste oz. kolikokrat na teden jo jeste. jaz sem se mesu resnicno skoraj ze odpovedala ,pa sem si kupila sojno mleko. se vam to zdi ok ali bi morala raje kaj drugega vzeti...?
- sončk
- Cosmofrik
- Prispevkov: 2379
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Sojo jej, če ti je kul, drugač ni neki fuuul pomembna za vegetarijance. Predvsem pazi, da boš mela dovolj železa (rozine, oreščki, suho sadje), pa probi jest polnozrnat riž in testenine, pa malenkost več zelenjave, če nisi ljubitelj. Jst soje sploh ne jem, k jo ne maram. Niti tofuja pa tega. To je bl za vegane glavna hrana. Vseen pa če ti je všeč, jo kr jej, je dobra za zdravje
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1360
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
no sej potem sem pa kar blizu temu. edino polnozrnalte testenine bi lahko vec jedla...
-
polly-polly - Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1109
- Na forumu od: 31. 12. 2005
^pa jej kvinojo, amarant, lečo, čičeriko, fižol,.. s temu lahko super zapolniš nekaj manjkajočih beljakovin in mikrohranil pa še vse je dobro po okusu.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
@SWEETprinces: soja res ni nekaj super pomembna v vegetarijanski prehrani, odvisno od tega kakšen spekter prehrane imaš. Je res odličen vir beljakovin, ampak če ješ dovolj sadja, zelenjave, stročnic dobiš s tem vse osnovne AK in zadosti beljakovin, tako da če ti ni do soje, po njej ni potrebno posegat.
Jaz imam sicer rada sojo in jo velikokrat kombiniram v svoj jedilnik, predvsem v obliki kosmičev, jo dodam navadnim omakam za testenine ali riž, včasih jo prepražim na čebuli in dodam jogurt, ful dober mi je tudi sejtan.
Kar se tiče pa tudi omenjenega železa, ga je izjemno veliko tudi v rdeči pesi, borovnicah, zeleni solati.
Jaz imam sicer rada sojo in jo velikokrat kombiniram v svoj jedilnik, predvsem v obliki kosmičev, jo dodam navadnim omakam za testenine ali riž, včasih jo prepražim na čebuli in dodam jogurt, ful dober mi je tudi sejtan.
Kar se tiče pa tudi omenjenega železa, ga je izjemno veliko tudi v rdeči pesi, borovnicah, zeleni solati.
- Miss Evie
- Sramežljivka
- Prispevkov: 83
- Na forumu od: 24. 7. 2009
Vidim, da je je tukaj veliko takih, ki ne jeste mesa, pa me zanima, če imate zaradi tega kakšne zdravstvene težave? Slabokrvnost oz. pomanjaknje beljakovin?
Sama razmišljam, da bi se odpovedala mesu, samo ne maram tofuja; sojini polpeti pa so sama maščoba (pa dvomim da so to beljakovine, je po mojem več OH). In tako ne vem s čim bi nadomestila meso.
Sama razmišljam, da bi se odpovedala mesu, samo ne maram tofuja; sojini polpeti pa so sama maščoba (pa dvomim da so to beljakovine, je po mojem več OH). In tako ne vem s čim bi nadomestila meso.
-
Boris - Kofetarica
- Prispevkov: 975
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
^
V celoti si preberi osmo stran!
http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija15.pdf
Samo izvleček:
Sicer te pa nič ne stane, če vsaj za 10 x zmanjšaš količino mesa na svojem jedilniku, če boš slučajno skeptična zaradi nekaterih, ki trdijo, da je vegetarijanstvo nevarna reč.
Sam imam po večkratnih krvnih testih skozi zadnja leta vse elemente v krvi uravnovešene, pa sem verjetno 99,99% vegetarijanec (odštel sem kakšnega pajka, ki mi morda zleze v usta ali pa mušico, ki strmoglavi vame, pa kakšno solatno uš, ki se skrije v pregib).
V celoti si preberi osmo stran!
http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija15.pdf
Samo izvleček:
...
Človekova potreba po esencialnih aminokislinah se zlahka
zadosti s primerno kombinacijo rastlinskih beljakovin. Če
zaužijemo čez dan razdeljeno različne rastlinske beljakovine,
lahko na ta način dosežemo vnos zadovoljive količine beljakovin.
Beljakovine žitaric in stročnic se med seboj idealno dopolnjujejo.
Beljakovine žitaric so bogate z metioninom, kar stročnicam manjka.
Nasprotno pa stročnice vsebujejo – v nasprotju z žitaricami – več
lizina.
Rastlinske beljakovine imajo relativno visoko vsebnost esencialnih
aminokislin, ki v presnovi spreminjajo razmerje med inzulinom
in glukagonom. Glukagon je metabolični hormon in deluje
preko molekule, ki jo imenujemo cAMP. Znižanje koncentracije
molekule cAMP zmanjšuje tvorbo lastnega holesterola, poleg
tega pa se okrepijo tako imenovani LDL-receptorji, to pa vpliva
na izločanje holesterola iz krvnega btoka. Pokazalo se je, da
rastlinske beljakovine lahko znižajo tveganje za nastanek bolezni
srca in ožilja
...
V živalskih beljakovinah je, kot smo že omenili, več aromatskih
aminokislin kot v rastlinskih. Problematični so fenilalanin in
tirozin, iz katerih črevesne bakterije potencialno sintetizirajo
strupene presnovne proizvode, kot sta fenol in kresol. Za ti
substanci predpostavljamo, da sta soudeleženi pri nastanku raka
debelega črevesa. Pri hudih obolenjih presnove, kot sta jetrna
ciroza in okvara ledvic, je priporočljiva vegetarijanska prehrana,
saj živalske beljakovine potek bolezni le poslabšajo..
Sicer te pa nič ne stane, če vsaj za 10 x zmanjšaš količino mesa na svojem jedilniku, če boš slučajno skeptična zaradi nekaterih, ki trdijo, da je vegetarijanstvo nevarna reč.
Sam imam po večkratnih krvnih testih skozi zadnja leta vse elemente v krvi uravnovešene, pa sem verjetno 99,99% vegetarijanec (odštel sem kakšnega pajka, ki mi morda zleze v usta ali pa mušico, ki strmoglavi vame, pa kakšno solatno uš, ki se skrije v pregib).
-
haley - Cosmopsiho
- Prispevkov: 5016
- Na forumu od: 20. 11. 2007
Miss Evie napisal/-a:Vidim, da je je tukaj veliko takih, ki ne jeste mesa, pa me zanima, če imate zaradi tega kakšne zdravstvene težave? Slabokrvnost oz. pomanjaknje beljakovin?
Sama razmišljam, da bi se odpovedala mesu, samo ne maram tofuja; sojini polpeti pa so sama maščoba (pa dvomim da so to beljakovine, je po mojem več OH). In tako ne vem s čim bi nadomestila meso.
Jaz nimam zaradi tega nič zdravstvenih težav. Sicer sem že prej zelo malo jedla mesa, tako da pomoje to ni bil nek velik šok za telo. Pomoje je boljše, da se mesu odpovedaš postopoma...ker pomoje bi se telo negativno odzvalo, če bi ga kar naenkrat nehala jest.
-
frigga - Kofetarica
- Prispevkov: 817
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
Jst tud nimam nobenih težav. Prej sem imela probleme s slabokrvnostjo (sem morala jesti dodatno železo), zdej pa je kri bp. Meso sem nehala jesti čez noč, pa se telo ni nič negativno odzvalo. Tud moje počutje je veliko boljše, imam občutek, da se hrana ne ''usede'' toliko.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
- ana27
- Kofetarica
- Prispevkov: 890
- Na forumu od: 13. 3. 2008
- Kraj: Ljubljana
Jaz sem se 10 let nazaj podala v vegetarijanstvo a sem imela kar nekaj problemov. Pestila me je slabokrvnost, driska, slabosti, švohost,... Zdravniki so mi zabičali naj spremenim način prehranjevanja. Danes jem vse. Počutje je veliko boljše, kri vredu,... Moje telo očitno potrebuje vse.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]