Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 22. Jun. 2009 23:30

marypa napisal/-a:pa ko je ena rekla, da zdravniki nimajo pojma... ah :lol: smeh je na tem forumu, zares.... :?

Ja, naši zdravniki so na splošno zelo slabo seznanjeni z prehrambenimi potrebami človeka, sestavljanjem jedilnikov,... Konec koncev to niti ni toliko njihovo delo (vsaj pri nas ne, ker je sistem drugačen), zato se je bolje obrniti na kakšnega živilskega tehnologa, nutricista, ipd.
Mislim, da je tu še nekaj omembe vrednega. Lobiji. Mediji. Farmacevtska industrija in kapital, ki stoji za njo. Živilska trgovina in kapital. Preživetje.
(B 12 ni vsebovan samo v mesu; mleko ima manj Ca kot določena zelenolistnata zelenjava in tudi slabšo absorbtivno vrednost le tega v telo,..)
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 22. Jun. 2009 23:31

marypa napisal/-a:pa ko je ena rekla, da zdravniki nimajo pojma... ah :lol: smeh je na tem forumu, zares.... :?

medicina napreduje, nekateri zdravniki pa ZAL ne z njo.
:wink:

in v ZDA obstaja zdruzenje zdravnikov ki podpirajo in promovirajo vegeterijanstvo. npr. da pride to cez 10let v slovenijo, in bodo vsi zdravniki rekli slabokrvnim naj postanejo vegeterijanci. boste se vedno trdile da so zdaj vsevedni?

niti slucajno ne zanikam vsega njihovega znanja in usposobljenosti in vse, jim zaupam, samo ce mi bo reku da naj zacnem jesti meso, ga ne bom - pa mi ni se noben zdravnik tega reku, ocitno so ze seznanjeni...
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 22. Jun. 2009 23:52

marypa napisal/-a:to da otroku ponudiš samo vegetarijansko hrano se meni zdi nečloveško, ampak kaj hočeš.. marsikaj je nečloveško pa se kljub temu dogaja ane

Meni se zdi ravnanje z živalmi, preden gredo v zakol in med samim zakolom često nečloveško. In sem zaradi tega vegetarijanka.

Ne razumem pa zakaj bi bilo to, da otroku ne ponudiš mesa, nečloveško? Zame bi bilo nečloveško, da mu ne bi dal vode, ker jo nujno potrebuje, da mu ne bi ponudil nobene hrane, ne pa da mu pač ne daš nečesa, kar ne potrebuje. Ko pa staršu omejujejo in in prepovedujejo sladkarije in podobno, je pa to splošno sprejemljivo, ker je to pač v okviru tega, kar počne in kako živi večina.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 23. Jun. 2009 0:49

Neki za punce z odprto glavo =)

http://www.veganhealth.org/articles/realveganchildren/

Sam men je tok smešn, kako se mesojedci vedno pizdijo, da jim vegetarijanci težimo glede mesa, a v bistvu oni pridejo v TEMO vegetarijanstvo in se pizdijo. Če bi si vi odprl temo vsejedstvo, jst pač ne bi šla not pisat pa neki prepričevt ljudi, ki jih sploh ne poznam, da je vegetarijanstvo boljše, ker mam bolše stvari za delat :D Ponavad gre tkole pogovor:

*v. naroči neko jed brez mesa v restavraciji*

M: Si vegetarijanka?
V: Ja.
M: Od kdaj pa to, a nisi še zadnjič z mano salamo jedla?
V: Ja sm, pa ne več.
M: Zakaj pa?
V: Ne paše mi.
M: Ja dej ne prbiji k vem da si jedla enkrat x...
V: Pač ne strinjam se z ubijanjem živali pa mučenjem.
M: Ja sej rastline tut čutjo :roll: A fižol pa ješ, veš kok ga boli?
V: Ja fižol pa jem.
M: A mleko tut piješ, a to se pa strinjaš, da kravi joške stiskajo pa jo mučjo?
V: Ja.
M: Sam kako pa.... Zakaj pa ne.... KAJ PA SPLOH JEŠ? itd itd itd

V: *ignore*
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 23. Jun. 2009 7:08

marypa napisal/-a:to da otroku ponudiš samo vegetarijansko hrano se meni zdi nečloveško, ampak kaj hočeš.. marsikaj je nečloveško pa se kljub temu dogaja ane

pa ko je ena rekla, da zdravniki nimajo pojma... ah :lol: smeh je na tem forumu, zares.... :?

Ja samo meni se zdi, da če bo otrok imel starše, ki dejansko vejo kaj o tem, bo lahko bolj zdrav od otroka, ki je meso.
Obnašate se, kot da je meso edino zdravo. Obstajajo pa tudi družine (pomoje jih je kr veliko) ki jejo meso pa pomfri 3x na teden (ala dunajski in pečen krompir al pa piščančji "nageci" na olju ocvrti pa testenine...)
Nevem no v tem primeru otroku ta kos mesa ne bo pretirano koristil, če ne bo jedel zelenjave in sadja.
Ne gre se za vegetarijanstvo(nevegetarijanstvo, ampak za zdravo prehrano.

Pa da ne bo pomote, sama sploh nisem vegetarijanka, ampak ni treba gledat vse tako črno-belo.
I laugh at gilded butterflies.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 23. Jun. 2009 7:37

Če bo imel starše ki bodo vedl o čem govorijo. Samo ne mi ti zdj rečt da če punca prebere 3 članke že ve o celi zgodovini vegetarjanstva in od bistva in lahk mirne duše tuki piše kt da je največji poznavalec in vse kar on reče je čista resnica, brez pretiravanj.
Tut jz ne razumem kako lahk en je meso in čez noč se odloči da ne. Pa sej ni nobena novost da mučijo živali, ne vem zakaj tako zgražanje čez noč.
Kaj je že tk pravilnega v tem, da si vegetarjanc?
Kt sm že rekla, najlajžje je rečt da zdravniki nimajo pojma, vi pa veste vse ker ste tisti k ne jeste mesa. :lol:
Ne vidim nič slabga v tem da človek komentira temo o vegetarjanstvu, pač pove svoje mnenje in do "konflikta" res ne bi pršlo če n bi blo nekaj občutljivih vegetarjanskih dušic, ker konflikt nikoli ne rata samo zarad 1 človeka, ampak mroeta bit 2 vpletena :wink:
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 23. Jun. 2009 8:19

my_self napisal/-a:Če bo imel starše ki bodo vedl o čem govorijo. Samo ne mi ti zdj rečt da če punca prebere 3 članke že ve o celi zgodovini vegetarjanstva in od bistva in lahk mirne duše tuki piše kt da je največji poznavalec in vse kar on reče je čista resnica, brez pretiravanj.

Ne vem od kot ti predstava, da smo pa vsi vegetarjanci to lih 3 dni. Eni furamo to že par let in smo tekom tega proučili ne par fensi šmensi new age člankov, ampak anatomijo in fiziologijo človekovega organizma, biokemijo, dietetiko. In na podlagi spoznanj prišli do odločitve, da lahko mirno in lepo živimo brez mesa, ker to ni nujno potrebno za naš obstoj in normalno funcioniranje organizma.

my_self napisal/-a:Tut jz ne razumem kako lahk en je meso in čez noč se odloči da ne. Pa sej ni nobena novost da mučijo živali, ne vem zakaj tako zgražanje čez noč.
Kaj je že tk pravilnega v tem, da si vegetarjanc?

Jah, lej, jaz pa ne razumem kako je lahko seznanjen nekdo do potankosti o celotni prehranjevalni verigi od travce preko kravce in do krožnika, pa to mirne duše prenaša. Jaz osebno sem bila del vsejedske familije, sem jedla leta meso in mislila da tako pač to je. In ja, čez noč je prišlo spoznanje da jaz tega ne morem jesti in sem prenehala.
Pravilnost dol ali gor je subjektivna stvar. Tebi in miljardami se zdi pravilno jesti meso, meni in ostalimi pa ne. Tudi jaz bi lahko postavila vprašanje, kaj je tako zelo pravilno v tem, da si vsejedec/mesojedec, pa ne bom. Kdor vidi v tem nujnost, pač jo.

my_self napisal/-a:Kt sm že rekla, najlajžje je rečt da zdravniki nimajo pojma, vi pa veste vse ker ste tisti k ne jeste mesa. :lol:

Mnja, sploh ne vem zakaj so se v to debato vpletli zdravniki. Konec koncev, ne rabiš bit zdravnik, da veš kaj je zate nujno in kar lahko mirno črtaš iz svojega jedilnika. Je pa dejstvo da se zdravniška mnenja razhajajo v mnogih stvareh, od zdravljenj naprej, zato se je taksito postavil pol, ki nasprotuje vegetarijanstvu, in drugi, ki ga podpira oziroma vsaj ne nasprtouje.

my_self napisal/-a:Ne vidim nič slabga v tem da človek komentira temo o vegetarjanstvu, pač pove svoje mnenje in do "konflikta" res ne bi pršlo če n bi blo nekaj občutljivih vegetarjanskih dušic, ker konflikt nikoli ne rata samo zarad 1 človeka, ampak mroeta bit 2 vpletena :wink:

Kolikor opažam jaz in ponavljam že zadnje 10 strani, bolj rit peče vsejedce. Sončk je prav ''lepo'' napisala odziv marikaterega vsejedca na to, da je nekdo vegetarijanec. Ma meni se tud ne bi dal smetit v temi vsejedstvo, iz razloga ki sem ga navedla zgoraj (subjektivna ''pravilnost'' in ''normalnost''.)

In kot je napisala že choco.cat: ni vse črno in belo tu, in to se asbolutno strinjam.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 23. Jun. 2009 8:40

hvala za analizo vsake moje besede, zdej bom mirno spala :wink:
Pa ni letel nate tisto da eni nimajo pojma kaj sploh to je vegetarjanstvo razn da vejo da se ne je mesa. Ker (govorim na splošno, vpleteni so tudi znanci) dosti jih ne je mesa kar tako, govorijo kar tako da ni zdravo, pa ne vejo pou procenta o tem za kaj se gre. In sklepam da se najde tudi v tej temi par takih, ki so zdej bog i batina ker so prebrali ceu članek o vegetarjanstvu oziroma zakaj meso škodi. Takim pa js priporočam še članek zakaj meso NE škodi/ je dobr, ker kot si ti napisala ni vse črno belo in če enim ne paše meso ni treba govorit da je nezdravo. Ti je jasno na kaj ciljam? Ti je jasno zakaj ne razumem da je izjava "zdej sm ozaveščena, zdej mi škodi" ( :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ) nadpovprečno neumna? Ker bit ozaveščen ti nič ne škodi in če ti ni 21 let ti tut zdej ne bo, ampak okej, razumem da je pač to odvisno od človeka.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 23. Jun. 2009 9:12

Nisem nikjer napisala, da je letelo karkoli name. Glede na to, da sama izpostavljaš tvoje znance, ki so takšni kot jih opisuješ, se pravi new agerski fejkerji (tudi jaz jih ne maram), ti dajem samo v vednost da nismo vsi taki, vsaj tisti ki smo se več kot par dni obdržal v tem.

In imamo nekateri tudi druge razloge, zakaj ne jesti mesa, ki niso samo gledanje na lastno rit v stilu ''oh, to ni zdravo, grem ne jest tega da bom fit in kul''. Če si pa ciljala na ozaveščenost glede ravnanja z živalmi je pa tako, kot sem že prej omenila - če si tako vzgojen, pač misliš da je kravica tam lepo živela svoje življenje in na koncu ponudila svoj slasten izdelek. Nekega dne pa vidiš (če) kako vse poteka. In spet smo pri subjektivnosti ozrima čustvenem vzgibu, ki ga pri tem čutiš, bodisi ne. Jaz ga, zato mesa ne jem. Marsikdo ga ne, in meso je.

Tudi ne vem kje si zasledila trditev, da je meso nezdravo. Dejstvo, ki ga jaz poudarjam je, da meso ni nujno potrebno za organizem, ne pa da je nezdravo. Kot je že ena napisala, ni fora v tem ali je zdravo ali nezdravo, odvisno je, v kaki meri ga človek konzumira (pa ne samo meso, tudi druga živila). V končni fazi tud čokolada ni nujno potrebna, pa jo jemo (no vsaj jaz), ker je dobra.
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 23. Jun. 2009 9:13

my_self, mogoče bi se tudi ti morala malo bolj poglobit v poste, pa jih dejansko prebrat. Jaz nisem napisala nič o tem kdo kaj ve in ne ve o zdravi prehrani. Dala sem samo primer.
Sploh pa ne razumem tega - če je nekdo vegetarijanec in če si je prebral "samo 3 članke" pol vbistvu ve en dr*k, če pa ješ meso pa nerabiš nobenega izobraževanja ker si itak ful pameten ker ješ meso. Pika.
I laugh at gilded butterflies.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 23. Jun. 2009 10:29

Tearjerker napisal/-a:Nisem nikjer napisala, da je letelo karkoli name. Glede na to, da sama izpostavljaš tvoje znance, ki so takšni kot jih opisuješ, se pravi new agerski fejkerji (tudi jaz jih ne maram), ti dajem samo v vednost da nismo vsi taki, vsaj tisti ki smo se več kot par dni obdržal v tem.

In imamo nekateri tudi druge razloge, zakaj ne jesti mesa, ki niso samo gledanje na lastno rit v stilu ''oh, to ni zdravo, grem ne jest tega da bom fit in kul''. Če si pa ciljala na ozaveščenost glede ravnanja z živalmi je pa tako, kot sem že prej omenila - če si tako vzgojen, pač misliš da je kravica tam lepo živela svoje življenje in na koncu ponudila svoj slasten izdelek. Nekega dne pa vidiš (če) kako vse poteka. In spet smo pri subjektivnosti ozrima čustvenem vzgibu, ki ga pri tem čutiš, bodisi ne. Jaz ga, zato mesa ne jem. Marsikdo ga ne, in meso je.

Tudi ne vem kje si zasledila trditev, da je meso nezdravo. Dejstvo, ki ga jaz poudarjam je, da meso ni nujno potrebno za organizem, ne pa da je nezdravo. Kot je že ena napisala, ni fora v tem ali je zdravo ali nezdravo, odvisno je, v kaki meri ga človek konzumira (pa ne samo meso, tudi druga živila). V končni fazi tud čokolada ni nujno potrebna, pa jo jemo (no vsaj jaz), ker je dobra.

A dej no, kaj misliš da preberem zadnje 3 poste in potem komentiram? Ne, šla sem prebrat mislim da zadnjih 20-25 strani in je blo kar nekaj krat napisano (ne bom citirala, če si tako zvesta vegetarjanka ti ne bo težko prebrat vseh postov za nazaj) da je meso nezdravo in prileplejni linki o tem. Pa kolkr sm razumela se je šlo zadnjih nekaj strani za to da je sončk ali kdorkoli že, napisala da zaradi mesa lahko umremo za rakom. Za rakom pa umiramo kolikor je meni znano zaradi nezdravih stvari (in če si pametna boš znala povezat to da je za njene pojme meso nezdravo). Se pa strinjam, da je odvisno od količine zaužitega mesa. Meni je to vse čist jasno, nekaterim pa ne , tk da glede tega se ne moreš spravljat name, ker nism jz tista k prbijam take.

Mislim, da se večina vegetarjancev brani (ko se je treba branit) na tak način da prbijejo da je meso nezdravo. A je res tk težko rečt da se jim preprosto smilijo živalce (ki bojo še naprej umirale, en glede na to kok vegetarjancev bo po svetu, ampak razumem da se tuki gre za lastno čisto vest) al pa jim meso ni dobro? Očitno je, tk da kaj drugega rečt kt da je meso nezdravo?!
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 23. Jun. 2009 12:00

Ja, jst sm rekla, da je meso nezdravo. Your point? Sm si pa prebrala rahlo več kot tri članke, glede na to, da je vegetarijanstvo že 10 let v družini. Kok si si pa ti prebrala? ;)
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 23. Jun. 2009 12:05

zakaj bi si pa ona mogla karkoli prebrat če ni vegetarjanka in verjetno nima sploh namena bit in uživa v mesu? sej nima neč proti mesu in nima potrebe po dokazovanju da je "nezdravo" :wink:
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 23. Jun. 2009 12:08

Ma pa potrebo po dokazovanju, da je zdravo.

Oh [vanessa], a je tebe kšn vegetarijanc odslovil, da se tok rada pojavljaš v tej temi in nm nasprotuješ? Dej odpri si temo "mesojedstvo" no, smo te že vsi siti :roll:

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov