Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 22. Jun. 2009 14:55

[vanessa] napisal/-a: in mislim, da zdrauniki vejo kaj govorijo :wink: tko da to da je meso (v mejah normale!) nezdravo je bullshit..

Ne, žal večina slovenskih zdravnikov ni dovolj poučena o tem, ali je meso res življenjsko pomembno ali ne. Poznam punco, ki je bila vegetarijanka in ji je zdravnica zabičala, da mora začeti jesti meso, če hoče, da bo imela normalno nosečnost. Po drugi strani poznam punco, ki ji je v Bruslju zdravnica vseskozi svetovala glede brezmesne prehrane (med nosečnostjo in po njej).
Večina naših zdravnikov je, žal, precej tradicionalističnih, gluhih za kakršne koli novejše raziskave, veliko jih podaja tudi povsem napačne info o prehranjevanju z mesom.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
študentka20
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a študentka20 » 22. Jun. 2009 15:37

nebi ravno rekla da zdravniki vedo kaj je zdravo in kaj ne, kljub temu da so zdravniki.tako je rekla moja predhodnica so preveč tradicionalisti kar se tega tiče.

ja otroku je treba dati izbiro, in kolk sem razumela sončk bo to tudi nardila ko bo čas za to. seveda otrok ne more izbirati ko je mali in ko ne razume prav še vsega, itak je takrat pod vplivom staršev (to smo pa bili menda vsi dokler nismo bili dovolj zreli, da sprejemamo odločitve). se mi pa ne zdi tragično da otrok ne je mesa če so starši vegeterijanci. če kasneje v življenju ugotovi da bi pa rad jedo meso, ga pa lahko je, sej to je seveda odločitev posameznika (kasneje ko odraste seveda). in ja, meso je dejansko nezdravo, in tudi sama ne odstopam od tega. vegeterijanka sem komaj od novembra, tako da nisem ravno najbolj poučena in izobražena v tem, vendar ko sem pa prebrala par raziskav, in slišala da meso dejansko gnije v človeškem črevesju (je potrjeno z raziskavo, kjer so raziskovali črevesje mesojedca in rastlinojedca), takrat sem se odločla da nekaj sprememenim v žviljenju. in tako sem se odpovedala mesu. in prepričana sem,da sem se prav odločla. trenutno mi ne manjka nič, tudi brez mesa in mesnih izdelkov normalno funkcioniram. tak povedano, na šihtu ko vidim meso in ga morem prijet v roko se mi celo gor postavi, sploh če je sveže pečeno. in ne vsiljujem nobenemu vegetiranjstva, ker tako kot sem že rekla je odločitev vsakega posameznika kaj se bo odločil.

drugače pa poznam eno vzogijiteljico v vrtcu-sicer v Lj, in je rekla da vegeterijanska prehrana ni problem, da se da vse zmeniti. sicer nevem v katerem vrtcu, ampak mislim da se v vsakem mestu v vsaj enem vrtcu da dogovoriti za vegeterijansko prehrano.

a če otroku ne daš mesa si mu odrekel zdrav način življenja pravite? kaj pa vera, ko otroka krstimo pri 3 mescih je to tudi vsiljevanje vere,ker se sam ne odloči in je pod vplivom staršev? pa se zato tudi lahko kasneje sam odloči ko spozna krščansko religijo dovolj dobro a ne?
življenje je igra,igraj jo,
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
Uporabniški avatar
polly-polly
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a polly-polly » 22. Jun. 2009 15:43

Nobena stvar, jed, hrana, ... ni nezdrava. NEzdrava je le človekova nezmernost. :wink: (če razumete).

Meso je lahko zdravo ali pa nezdravo. Odvisno na kakšen način so bile živali vzgojene. Žal so vse preveč pitane s hormoni, ampak ne pozabit, da je prav tako gensko spremenjena in modificirana (iz istih razlogov) nezdrava lahko tudi zelenjava, sadje, žita,..... Kar večina na današnjih prodajalnih policah je.

O tem kaj je zdravo in kaj ne, bi se lahko kregal v neskončnost, ... zame je to brezveze.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 22. Jun. 2009 15:56

^^ točno tko.. Se stirnjam da je meso nezdravo če ga preveč zaužiješ (kar pr Slovencih je kar pogost pojav),s am da bi zaradi tega umirali.. To je pa malo too much.

Mi pa ni jasno kko nekdo k je jedu 20 al več let meso, se kr čez noč spremeni in se mu to potem tudi gabi? Po možnosti zarad enga članka. Kko to da pol ljudi ne mine it vn na cesto ko je tolko člankov o prometnih nesrečah.

Ena kolegica me je nesupešno probala spreobrnt (ni vsiljevala vegetarjanske hrane, ni se zgražala nad tistim kar sm jedla itd) z nekim posnetkom o tem kko pridejo živali dejansko na krožnik.. In ja, priznam, ogabn posnetek mi ga ni uspelo do konca pogledat k nimam tko dobrega želodca, me je kr minilo za celih 24 ur meso (sm vedla da ne bo dolgo trajalo). Pa ne da sm strastna oboževalka mesa (pridejo tudi obdobja ko pojem košček (belega) mesa na 2 tedna), sam se mi zdijo vegetarjanski obroki pusti (ne, si ne predstavljam na krožniku samo graha al pa koščka paprike in paradižnika, vem da se da marsikej dobrega nrdit tudi če ni mesa) in ne bi dolgo zdražala brez mesa, že zto kr sm navajena na to.

In če mi 20 let ni škodlo meso zakaj bi mi pa kr naenkrat? Sm prepričana v to da bom umrla al pa ratala nezdrava zarad drugih stvari in ne zarad mesa.

EDIT: zdravniki so lahko še tko tradicionalni in na trenutke nevedni, sam če bi blo meso tko grozno nezdravo, močno dvomim da bi ga priporočali.
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 22. Jun. 2009 16:06

[vanessa] napisal/-a:Pa ne da sm strastna oboževalka mesa (pridejo tudi obdobja ko pojem košček (belega) mesa na 2 tedna), sam se mi zdijo vegetarjanski obroki pusti (ne, si ne predstavljam na krožniku samo graha al pa koščka paprike in paradižnika, vem da se da marsikej dobrega nrdit tudi če ni mesa) in ne bi dolgo zdražala brez mesa, že zto kr sm navajena na to.

No, vidiš, ti si navajena, ker te je nekdo tako navadil (se nisi sama od sebe - je npr. mama pripravljala doma meso). Zakaj je tako zelo narobe, če pa nek otrok tega ne bi bil vajen?
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 22. Jun. 2009 16:14

^^ ja hvala bogu da so mi starši dali to možnost da sm sprobala dosti jedi (in se pol odločla kaj mi paše in kaj ne, čeprou so me v določene stvari silili kr naj bi blo zdravo - določeno sadje & zelenjava).. In mama mi je vedno nrdila ribe, čerpou jih sama sploh ne more videt (ko sm pa bla dovolj stara sm si pač sama mogla delat)
Pač se mi zdi zgrešeno to da si že vnaprej splaniraš življenje brez mesa pod streho. In kaj bi blo če bi si otrok (al mož) zaželeu meso pod streho od sončka? Najbrž mu ne bi blo dovoljeno, glede na to da govori od mesa ku da je neki najbolj strupenega :roll:

Zarad mene je 99% populacije vegetarjanceu al veganov, sam ni treba govorit da bomo umrli za rakom sam zto k se to zgodi enemu človeku na milijon. Isto ku da bi zdej napisala celo razpravo o tem, kko so nezdravi obroki brez mesa :roll:
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 22. Jun. 2009 16:36

Vegetarijanski otroci so že po defaultu bolj zdravi, ker jejo tako raznovrstno, največkrat organsko in zdravo prehrano. Medtem ko običajnemu slovenskemu otroku ne bo meso prav nič pomagalo, če ma za prilogo njoke, krompir ali polento :) Kar itak ima.

In kaj bi blo če bi si otrok (al mož) zaželeu meso pod streho od sončka? Najbrž mu ne bi blo dovoljeno, glede na to da govori od mesa ku da je neki najbolj strupenega

Sam ti nisi gladka, majkemi. Ne dojameš. Pač jaz s svojimi rokami otroku ne bom pripravljala mesa, ker vem, da ga NE potrebuje. Ampak glede na to, da otroci večino navad poberejo od staršev, ga itak najbrž ne bo hotu jest, tko kot od red_rose bratec. Tud v Franciji, ko sem bla au-pair, je bla tamala veganka doma, 1x na teden, ko je bla pr očetu, pa ne. In je avtomatično zasovražla meso in ga ni hotla jest. Če bi pa SI zaželel mesa, bi mu pa kupla piščančje prsi v salami, jaz pa pač se tistga ne bi prtikala.

Mož lahko kuha kar hoče, če odpre okno, da meni ne smrdi. Ampak glede na to, da sta bla oba moja bivša vegetarijanca je tough luck, verjetno bo tudi moj bodoči. :cool:
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 22. Jun. 2009 17:05

[vanessa] nevem zakaj si skoz tako napadalna in se prav hočeš skregat (magari sama z sabo :) ).
Kolko sem jaz prebrala, je sončk rekla, da otroku ne bi prepivedala mesa, da ga sama pa pač ne misli kuhat. To se mi zdi logično. Če pa hoče pol sam jest pa ok. Mu bo kupla piščančja prsa, upam da ji boš zdaj nehala težit :)
In ti pol nardiš cel big dil kako eni niso dovol požrtvovalni, ker ti pa si enkrat staršem polento skuhala.
Konec koncev se tebe ne tiče kako bodo drugi vzgajali svoje otroke in še bolj brezveze se mi zdi celo teorijo postavit pa pravila, kako boš ti vzgajala svojega otroka. Najprej imej otroka, pa bodi pol pametna.
Chill, ženska ;)
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 22. Jun. 2009 18:20

no, sončk, vidim da si nrdila korak naprej in že razmišljaš malo bolj racionalno, kr si še zadnjič trdila, da če človek je meso umre za rakom, kr se je to v tvoji družini zgodilo in da pod tvojo streho pač ne bo mesa.
Uporabniški avatar
študentka20
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a študentka20 » 22. Jun. 2009 20:45

kak se lahko človek čez noč odloči za to? ja čist preprosto,ker postoma mislim da tak ne moreš, no vsaj jaz nebi! ja 21 let mi ni škodil, ker nisem bila ozaveščena o tem. in ne ni bil samo en članek, ampak jih je v končni fazi bilo več, če tak pogledamo. zakaj sem se tako odločla? ker sem preprosto začutla da je bil čas za spremembe v življenju, sedaj pa kakšne bodo posledice pa bomo vidli kaj bo čas prineso. in je če verjameš al ne, po 7 mesecih mi meso dejansko smrdi. doma ga mama in seka sicer jesta in sama jima ne prepovedujem al da bi se umaknila drugam ko ga onidve jesta,jih spoštujem in pričakujem da bosta onidve tudi mene.

drugače pa je sonč že večkrat povedala kako pa kaj, tak da nevem zakaj ji v končni fazi vsiljuješ svoje prepričanje! :)
življenje je igra,igraj jo,
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 22. Jun. 2009 21:11

Hahah ta pa je močna. :lol: A zdej ka si ozaveščena ti pa kar škodi? Če te v 21-ih letih ni pobralo te tudi zdej ne bi/bo. Al majo članki tak vpliv na tvoje zdravje? :D
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 22. Jun. 2009 22:07

sončk napisal/-a:Vegetarijanski otroci so že po defaultu bolj zdravi, ker jejo tako raznovrstno, največkrat organsko in zdravo prehrano. Medtem ko običajnemu slovenskemu otroku ne bo meso prav nič pomagalo, če ma za prilogo njoke, krompir ali polento :) Kar itak ima.

Prvi dnevni prehranjevalni meni, Vsejedec:

Zajtrk: rogljiček, kava
Malica: Snickers
Kosilo: pohan puran, pomri, solata
Malica: kos kruha s pršutom
Večerja: čokolino

Drugi prehranjevalni meni, Vegetarjianec:

Zajtrk: sadje
Malica: jogurt in kos kruha
Kosilo: riž z bučkami,korenjem,paradižnikom, grahom in koruzo, solata
Malica: pest oreškov
Večerja: sadje ali solata

Nekoliko sem pretiravala prav zaradi namena razvidnosti. Vegetarjianec je (po mojih podatkih) načeloma bolj ozaveščen glede prehranjevanja, oziroma (domnevno) zdravega prehranjevanja. Taka oseba bo verjetno tudi bolje poskrbela za pestrost v svojem obroku - če imamo seveda vegetarijanca, ki ni wannabe varianta. Ni pa to pravilo, imamo tudi zelo ozaveščene vsejede.
Po drugi strani pa imamo tudi t.i. puding vegetarijance, ki se prehranjujejo še slabše od povprečnega vsejeda: sladke žitarice, krompirček, sirček, sladkarije, kruh, itd. In tudi na podlagi takih vegetarijancev so po mojem mnenju nastali predsodki o vegetarijanstvu. (Pravijo, da ne dobijo tega in tega iz mesa in je slednje krivo za njihovo zdravstveno stanje, ne omenijo pa npr, da sladkor črpa zaloge B vitamina iz telesa, da je njihova hrana osiromašena mikroelementov ipd.)
Kaj se zgodi takemu vegetarijancu tudi lahko? Zapcka si debelo črevo, nanj se nalepijo obloge, ki preprečujejo dobro absorbcijo mikrohranil v kapilare v resicah. Kaj (lahko) sledi, pa mislim, da vemo vsi...

Ali je meso res tako slabo? Odvisno... Strinjam se s polly_polly glede onesnaženosti mesa (s hormoni, pesticidi, ipd). Tako meso je za nas verjetno slabše, kot je prav tako pesticidov polna sadje in zelenjava.
Kaj pa zdravo meso (ki ga je dandanes v trgovini verjetno nemogoče dobiti)? Verjetno ni tako slabo, in je celo koristno za človeško telo. Če je zaužito na pravi način in zmerno. Pa se mesa ne da nadomestiti drugače? Menim, da se da (in tu nimam v mislih soje).
O gnitju mesa v prebavilih pa tako... sicer nisem nutricistka, a si bom vseeno dovolila sklepati po svoje:
Strinjam se, da meso gnije v prebavilih. Pa veste tudi, da gnije zelenjava in prav tako sadje? Kaj pa je vzrok temu? Rekla bi, da nepravilna prehrana (prevelike količine => neprebavljena hrana, nepravilno kombiniranje) in slaba prebava, ki temu sledi. Tako meso se potem po moje res nalaga ob stenah črevesja (kot se tudi od žitaric, da o sladkarijah ne govorimo) in gnije ter povzroča škodo... Če pa je zaužito zmerno (babice so ga jedle 1krat mesečno), v manjših količinah, ob pravih hranilih zraven, in če ima človek dobro prebavo, pa ne bi smelo povzročati težav.

Biti ali ne biti vegetarijanec? Stvar posameznika. Ali človek lahko kvalitetno preživi brez mesa? Po mojem mnenju kakih 98% da.
Zakaj biti vegetarijanec? Več je razlogov, od skrbi za naravo (ekologija) dalje...

Za konec pa še vegetarijanska himna, ki utegne nasmejati tako vegije, kot vsejedce. Tudi pranojedce mogoče. :D
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 22. Jun. 2009 23:05

Dej zdej dopovedat tistim k so tko sveto prepričani v to da je meso nezdravo, da je tudi vse ostalo nezdravo. Bojo že dobili (zgrešene) argumente :roll:
Neumno je da človek sklepa iz par člankov, da je meso nezdravo. Če gledamo RL, se strinjam z vanesso, je malo takih ki umirajo zarad mesa.
Tko da prerakanje glede tega al je meso zdravo al ne je brezevze ker bojo vegetarjanci trdili eno, mesojedci drugo.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 22. Jun. 2009 23:15

to da otroku ponudiš samo vegetarijansko hrano se meni zdi nečloveško, ampak kaj hočeš.. marsikaj je nečloveško pa se kljub temu dogaja ane

pa ko je ena rekla, da zdravniki nimajo pojma... ah :lol: smeh je na tem forumu, zares.... :?
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 22. Jun. 2009 23:23

Ja, zdravniki nimajo pojma, babe pa k sodelujejo na forumu vejo vsekakor več o hrani nasploh in to zto k furajo vegetarjanstvo celih 10 mesceu in prebirajo poučne članke :razz:

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov