Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 21. Jun. 2009 13:23

Sam se tud vtaknete vedno takrat, ko pride meso/nemeso. To da pa mamica otroku ne kisa solate, ker ji smrdi kis, ali mu ne pripravlja špargljev, ker jih sama ne mara ipd., vas pa nič ne moti...

Meso ni potrebno za preživetje, še manj za to, da je otrok ali odrasel človek zdrav. In če se nekdo odloči, da svojemu otroku ne bo dajal mesa in da bo v šoli zahteval, da otroku pripravijo brezmesni obrok (sej ne vem, ali že imajo v šolah to na voljo ali ne), ni nobena tragedija, ampak pravica starša, da odloča o otrokovih prehranjevalnih navadah - tako kot odloča pri 1500 drugih stvareh.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
ZeroCool
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ZeroCool » 21. Jun. 2009 15:03

frigga napisal/-a:In če se nekdo odloči, da svojemu otroku ne bo dajal mesa in da bo v šoli zahteval, da otroku pripravijo brezmesni obrok (sej ne vem, ali že imajo v šolah to na voljo ali ne), ni nobena tragedija, ampak pravica starša, da odloča o otrokovih prehranjevalnih navadah - tako kot odloča pri 1500 drugih stvareh.

Zdi se mi da ravno ni izbire kar se tiče osnovne šole. Kuharice tam naredijo kar pač naredijo. Edino za celiakijo delajo izjeme (se mi zdi, pa še to nisem siguren), za vegane pa ne.

@sončk

Nimam nič proti veganom. Sam sem sestavil dosti veganskih receptov, jih poskusil, dal prijateljem za poskusit, in jim je bilo všeč. Menim pa vseeno, da je odločitev posameznika, če se odloči da bo vegan in ne bo jedel mesa. Ne pa odločitev staršev.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 21. Jun. 2009 15:48

Veganstvo in vegetarijanstvo ni eno in isto.

Glede odločitve posameznika; povej mi, kako to misliš, da bi se npr. eno- ali dvoletni otrok lahko sam odločil, kaj bo jedel?
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 21. Jun. 2009 16:19

^^ se ne gre za to da se znaš otrok sam odločat al ne.. logično da se ne zna (čeprou pr hrane se lahko sma odloči kaj mu ne diši in kaj ja) in da 99% stvari odločajo starši namesto njega.. tle se gre za to da otroku niti pokažeš ne mesa, da mu ne daš alternative, možnosti probat tudi meso..
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 21. Jun. 2009 16:24

In zakaj že bi mu morala dati probati meso? A ti boš svojemu dala probati vse vrste hrane, kar je obstaja? Vso zelenjavo, vse namaze, vse vrste kruha, vse vrste mesa...? Jst npr. do 15 leta nisem nikoli probala arašidovega masla, pa nisem bila za nič prikrajšana (sem si ga takrat kupila sama, ker me je firbcalo, kakšen je okus, mat nikoli ni padlo na pamet, da bi ga kupila).
Zakaj se pri mesu dela vedno taka razlika, k da je to pa nekaj svetega?
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 21. Jun. 2009 16:42

^^Se čist strinjam z friggo.
Za sebe vem, da dosti stvari ne jem (meso ni ena izmed njih :) ) in nemorem trdit, da bom otroku zdaj šla skuhat nekaj, česa sama ne bi dala v usta, samo zato, ker mu bo mogoče všeč. Jaz tudi vse hrane na svetu nisem doma probala. Če pa otrok nekaj drugje proba in mu je všeč pol pa naj zaradi mene to je (razen če je to kaj nezdravega).
Vsi se zgražate kako lahko mamice vegetarijanke otrokom odrekajo meso, če pa naprimer ena mamica ne je zelenjave pa jo tudi otroku ne da, to je pa čist druga stvar al kaj?
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 22. Jun. 2009 7:54

frigga napisal/-a:In zakaj že bi mu morala dati probati meso? A ti boš svojemu dala probati vse vrste hrane, kar je obstaja? Vso zelenjavo, vse namaze, vse vrste kruha, vse vrste mesa...? Jst npr. do 15 leta nisem nikoli probala arašidovega masla, pa nisem bila za nič prikrajšana (sem si ga takrat kupila sama, ker me je firbcalo, kakšen je okus, mat nikoli ni padlo na pamet, da bi ga kupila).
Zakaj se pri mesu dela vedno taka razlika, k da je to pa nekaj svetega?

Ok, dejmo se zdej vržt v najmanjšo podrobnost! :roll:

Sm govorila od mesa, kar je v skorej vsaki slovenski jedi, kr - ne boš verjela! - slovenci jemo meso z mesom.
Ne bom dala mojmu otroku vse vrste kruha, masla, namaza (se bom pa potrudla ga navadit na čim več stvari, da ne bo tko zbirčen ku js)..
Sam meso pa bom dala 100% tko ku mu bom dala 100% zelenjavo in sadje (pa sploh ni važno zdej katero vrsto in katero ne, govorim nasplošno) in tudi polento mu bom skuhala če bo (ko bo starejši) to "zahtevu", tudi če se mi polenta gabi (nism taka fina rit da bi se zdej držala 20km stran od polente al pa celo govorila kko je nezdrava in šla iskat članek k to potrjujejo, sm jo že skuhala (ene bi si zdej misnle zakaj mam za znat skuhat neki kar ne bom nikoli jedla, sam tko pač je, pod mojo streho se bo lahko jedlo vse) za starše in guess what? NISM umrla, se nism zgražala med kuhanjem, ma lepo opravla tko ku je treba).

In razliko pr mesu se dela ravno zaradi vegetarjanceu.. Marsikdo marsičesa ne je in glede tega se ne dela takega kravala.. Ko se pa gre za meso se 90% vegetarjenceu zgraža in govori čez meso ku da je neki najslabšega in smo mi, mesojedci, morilci k si drznemo to jest.. In mesojedci se logično branimo in zaradi tega se vsim zdi da obravnavamo meso ku neki "svetega" (to pa, da vegetarjanci govorijo čez meso da kko je nezdravo in ogabno pa je uredu, a?). Zto nastajajo take razlike.

Js ne silim nobenga jest meso, tudi čez vegetarjance (k znajo bit tiho) nimam neč, sam vse ma neko mejo in to da je meso nezdravo je preseglo to mejo, kr je dejansko malo ljudi k umirajo zarad mesa in je več možnosti da bomo umrli kr nas bo povozu avto (vn na cesto pa vseeno hodimo).
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 22. Jun. 2009 10:29

[vanessa] napisal/-a:in tudi polento mu bom skuhala če bo (ko bo starejši) to "zahtevu", tudi če se mi polenta gabi

To se pravi, da ne bo jedel polente, dokler ne bo dovolj star, da ugotovi, če mu je sploh všeč? :eek: Bogi tvoj otrok ej, zihr bo ful zafrustriran, pomoje da bo sanju polento, kako mu morš to odrečt?

Jst pa se ne bom vdala otrokom, če bodo kaj zahtevali. Se mi zdi, da je starš šef in ne otrok. In če je dovolj star, da zahteva polento, bo tud dovolj star, da si jo sam skuha ;)
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 22. Jun. 2009 10:40

^^ Nisi štekala bistva.. Če bo zhatevu mu bom skuhala rade volje, nikjer nism napisala da mu prej nbom nikoli pomolila pod nos polente. Kr sm že večkrat omenla, da sm ful zbirčna in se bom trudla da moj otrok ne bo, torej, to posledično pomeni, da mu bom skuhala tudi take stvari k jih js ne jem.
(pr 8ih letih ko je otrok že zdaunej sposobn zhatevat, še ne pomeni da je tudi kuharsko usposobljen)

In tudi če bi napisala v tistem kontekstu kot si ga ti razumela - vsaj skuhala bi mu, za razliko od tebe, k če bo otrok prosu za meso mu boš rekla "mrtvih živali se ne je" .

Sicer pa, sm rekla, ne bom se kregala dokler mi nboš povedla statističnih številk kar se tiče smrti zaradi mesa :wink:
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 22. Jun. 2009 11:33

ojoj, napisala je da doma ne bo pripravljala mesa,če ga bo pa otrok jedel v šoli ali pač kasneje ko bo že velik in bo sam šel kdaj ven jest pa ne bo nič narobe. mislim,da to ni nič narobe, koneckoncev mislim da nobena tukaj ne bo doma kuhala avstralske ali japonske hrane (hja kaj pa če bo tvojemu otroku najboljša jed na svetu suši ali pa kengurujevo meso pa ga po prvič jedel pri 20ih?) da ne bi slučajno mali kaj zamudil. saj obstajajo celotne kulture,ki so vegetrijanske (recimo jainisti) pa najbrž nimajo travm in frustracij,ker ne papajo mesa
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 22. Jun. 2009 11:43

moj bratec ne je mesa, in je letos sel v vrtec, kjer pa NE ponujajo vegeterijanskih obrokov :roll: tudi proti doplacilu, karkol, nocejo...ne prevzemajo odgovornosti in niso dovolj usposobljeni da bi znali pripravt dobre vegeterijanske obroke vsak dan :o uglavnem zato on zdej pac v vrtcu je meso (sicer je pa itak izbircen in ga zlo mal poje, ker ni navajen), doma ga ne dobi ker ga nihce ne je, drugace mu pa ne branimo ce izrazi zeljo da bi kdaj ko smo kje na kakem kosilu jedu kaj mesnega. ko bo starejsi mu bo razlozeno vse okrog tega in se bo sam odlocu a bo vegeterijanec al ne.

vanessa: otrokom hoces noces ''vsilimo'' neke svoje vrednote. ce starsi iz kakrsnegakoli vzroka pac ne jedo mesa, lahko mirne duse to prenesejo na svoje otroke. tudi jedenje mesa je ''vsiljevanje'' mesojedstva otroku - kako ves da ne bi otrok hotel celo zivljenje biti vegeterijanec?!
:roll: prav tako bomo otrokom vsi ''vsilili'' neke svoje vrednote, poglede na svet...-vzgoja pac. temu se ne da ozognit
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 22. Jun. 2009 12:32

...
Zadnjič spremenil marypa, dne 22. Jun. 2009 12:33, skupaj popravljeno 1 krat.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 22. Jun. 2009 12:33

eh otroci pač morajo jest meso :roll: take starše bi pa tudi zapret dala... :?
potem so pa bolehni, slabokrvni in vgl. nič dobrega ne more prinest eno vegetarijanstvo v otroških letih :? Bogi otroci, ki žal nimajo izbire in hočeš nočeš ne jejo mesa
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 22. Jun. 2009 12:39

hahah :D js bi pa dala zapret ljudi ki kr neki tumajo brez svojih izkusenj :D moj brat je najbolj zdrav otrocek kar jih js poznam =)) njegova osebna zdravnica je ves cas seznanjena z njegovimi prehranjevalnimi navadami, vsi krvni testi so 100% ok, kot tudi vse ostalo v zvezi z njegovim zdravjem...potem pa poslusam kaksne bolezni majo njegovi vrstniki, pa prehlade pa gripe pa nevem kaj...nas tamali je pa ful odporen :D

vsi ostali - midve s sestro in se en brat smo prav tako zdravi...nazadnje sm dala kri dva tedna nazaj in vse je OK, celo zimo nisem bla prehlajena, angine se sploh ne spomnim kako zgleda...gripa - kaj je ze to? :gruebel: ne spomnim se kdaj sem bila nazadnje pri zdravnici zaradi bolezni.

je pa res da se ne gremo vegeterijanstva kar tako, ampak smo o tem vsi zelo dobro pouceni
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 22. Jun. 2009 14:19

red_rose, o tem js govorim.. da pustiš otroku da se sam odloči kaj bo jedu in kaj ne in da izrazi (v restavraciji al kjerkoli že) željo kaj bi rad in v primeru da izbere meso ne nardili tragedije (in počasi že zbirali primerno krsto) iz tega.. seveda to pride šele takrat na vrsto ko je dovolj star da se zna sam odločat kaj bi rad vidu na mizi.. sam zgrešeno je da otroka popolnoma odrežeš od mesa, kr pač tebi se ti zdi meso ogabno. :roll:

cimra pa je na strogi dieti zarad nekega virusa in se je mogla kr dostim stvarem odrečt, sam glej ga zlomka, zdrauncia ji je rekla naj je tolko mesa kolkr ji zapaše ker je zdravo.. in mislim, da zdrauniki vejo kaj govorijo :wink: tko da to da je meso (v mejah normale!) nezdravo je bullshit..

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov