Vegetarijanstvo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Lainy - Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 8. 2008
Hja, vegiji so bili suhi nekje 15 let nazaj al pa še več. Zakaj? Ja, zato, ker je bil takrat tempo življenja drugačen, plus v trgovinah se ni dobilo toliko industrijske hrane, kateri dodajajo razne ejev pa pol tone soli pa v vsak proizvodnjo silijo mlečne beljakovine, ki pa seveda de redijo. Poleg tega pa takrat ni pomenil, da je treba meso nadomestiti z žitaricami(ki btw sploh niso tako zdrave kot se promovira) ampak se je meso lepo nadomestil z zelenjavo-presno, kuhano ipd., ki je bila cenovno tudi veliko bolj dostopna.
Danes situacija ni več taka. Tisti, ki se odpove mesu ponavadi(ni pravilo) živi stokrat slabše! namreč meso se nadomešča s takimi traparijami, da res ni. Pa prigrizki, pa slaščice, pa na tone testenin, pa siri v tisoč in eni obliki. Vse kar potem vase mečeš je maščoba. Nezdrava! Plus gibamo se tako malo, da se bodo posledice še fejst čutile!
Torej sklep: moja teta, ki se je mesu odpovedala 30 let nazaj ohranja koščeno postavico, zato, ker ima jedilnik osnovan na veliko zelenjave, šele potem sadje in nato žitarice ter zdrave maščobe, mlečni izdelki so na njenem jedilniku enkrat tedensko pa še tisto je domač, nepasteriziran ovčji sir. Isto je z očetom prijateljice. Poznam pa kar nekaj frendic, ki so vegiji pa jim špeh dobesedno visi izpod pasu.
Če preideš na vegetarijanstvo to ne pomeni, da živiš bolj zdravo, humano mogoče, nikakor pa ne boš izgubila kil. Za meso je značilno, da zaradi beljakovin iz katerih je sestavljen praktično porabi telo več kalorij kot pa jih zaužiješ z zrezkom. Poglej si uno Vido ali kaj je že iz tv slo, ki je napisala tudi knjigo.
Veganstvo-to je pa druga stvar. Vendar pa je treba pri vsem imeti mero. Redi industrijska hrana pa obračajte te besede kot vam srce poželi. Giba se pa praktično itak noben. Trikrat tedensko po eno urco? Lepo vas prosim. Vsak dan je treba pa ne zaradi teže, temveč zaradi sebe. Za vaše zdravje. In ko boste zdravi(telesno in duševo), boste tudi imeli lepo, suho postavo.
Danes situacija ni več taka. Tisti, ki se odpove mesu ponavadi(ni pravilo) živi stokrat slabše! namreč meso se nadomešča s takimi traparijami, da res ni. Pa prigrizki, pa slaščice, pa na tone testenin, pa siri v tisoč in eni obliki. Vse kar potem vase mečeš je maščoba. Nezdrava! Plus gibamo se tako malo, da se bodo posledice še fejst čutile!
Torej sklep: moja teta, ki se je mesu odpovedala 30 let nazaj ohranja koščeno postavico, zato, ker ima jedilnik osnovan na veliko zelenjave, šele potem sadje in nato žitarice ter zdrave maščobe, mlečni izdelki so na njenem jedilniku enkrat tedensko pa še tisto je domač, nepasteriziran ovčji sir. Isto je z očetom prijateljice. Poznam pa kar nekaj frendic, ki so vegiji pa jim špeh dobesedno visi izpod pasu.
Če preideš na vegetarijanstvo to ne pomeni, da živiš bolj zdravo, humano mogoče, nikakor pa ne boš izgubila kil. Za meso je značilno, da zaradi beljakovin iz katerih je sestavljen praktično porabi telo več kalorij kot pa jih zaužiješ z zrezkom. Poglej si uno Vido ali kaj je že iz tv slo, ki je napisala tudi knjigo.
Veganstvo-to je pa druga stvar. Vendar pa je treba pri vsem imeti mero. Redi industrijska hrana pa obračajte te besede kot vam srce poželi. Giba se pa praktično itak noben. Trikrat tedensko po eno urco? Lepo vas prosim. Vsak dan je treba pa ne zaradi teže, temveč zaradi sebe. Za vaše zdravje. In ko boste zdravi(telesno in duševo), boste tudi imeli lepo, suho postavo.
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
o kok si se razjezila...noben ni reku da hoce hujsat tako da bi pac kar naenkrat postal vegeterjanec.
glede tvoje tete...neuravnotezena prehrana...sicer zdrava
glede tvoje tete...neuravnotezena prehrana...sicer zdrava
-
Mju - Kofetarica
- Na forumu od: 1. 11. 2007
js sm bila vegeterjanka 2 leti. jedla sem ful velik zelenjave, pazla sem na prehrano, trudla sem se jest stvari z vitamini, ki so v mesu. "skos" sem bla lačna, zredila sm se ene 5 kil najmanj... poanta je tem, da si po krožniku krompirja pa zelenjave čez 2h spet lačen (vsaj js sm bla), enga šnicla z prilogo se pa naješ za dlje časa...
no js sm potem meso začela nazaj jest, ker to ni več šlo - sami se mi ni dal kuhat (nit nimam časa), ostali so pa vedno neki mesnega jedli, če ne drugega je bil včasih tut krompir na mesti narejen poleg tega sem se zredila, meso mam tut rada (jedla ga nisem zato, ker se mi je obrnlo, ko sem mogla bit pri kolinah)...
tako da po mojih izkušnjah se s tem ne da shujšat, razen če seveda kombiniraš s športom in manj ješ, kot pri vsaki dijeti da bi pa samo meso ukinu, pa mislim da ne gre nč kil dol
ne razumem pa vegetarjancev, ki jedo ribe. wtf? sej ni point tega, da ne ješ stvari s krvjo, ampak da ne ješ živih stvari, da ne ubijaš za prehrano. riba tudi živi an?
še manj pa razumem folk, ki se imajo za vegeterjance, ker ne jejo mesa, si pa nadevajo na makarone mesno omako. lol
no js sm potem meso začela nazaj jest, ker to ni več šlo - sami se mi ni dal kuhat (nit nimam časa), ostali so pa vedno neki mesnega jedli, če ne drugega je bil včasih tut krompir na mesti narejen poleg tega sem se zredila, meso mam tut rada (jedla ga nisem zato, ker se mi je obrnlo, ko sem mogla bit pri kolinah)...
tako da po mojih izkušnjah se s tem ne da shujšat, razen če seveda kombiniraš s športom in manj ješ, kot pri vsaki dijeti da bi pa samo meso ukinu, pa mislim da ne gre nč kil dol
ne razumem pa vegetarjancev, ki jedo ribe. wtf? sej ni point tega, da ne ješ stvari s krvjo, ampak da ne ješ živih stvari, da ne ubijaš za prehrano. riba tudi živi an?
še manj pa razumem folk, ki se imajo za vegeterjance, ker ne jejo mesa, si pa nadevajo na makarone mesno omako. lol
Make music, not war
-
frigga - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
*cheRry* napisal/-a:Sam od tega, ker ne ješ mesa, al še zarad kakih drugih stvari (šport, manj sladkarij...)?
S ''športom'' se ukvarjam glih toliko kot prej (beri: norenje s psi, hodim peš v službo in vsak dan najmanj štirikrat gor pa dol po stopnicah v 4. nadstropje). Tud sladkarij ne pojem nič manj (vsak dan nekaj sladkega po kosilu).
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Pol si najbrž kompletno spremenila prehrano, ker jst sm tut zdej dva mesca, pa sm shujšala kšne pol kile haha. Je pa res, da sm tut prej minimalno jedla mesa, če pa že, pa piščanca. Če bi se pa za zajtrk in kosilo prehranjevala z ocvirki, bi blo pa pomoje drugač
Jst sm tut zarad ubijanja živali in zarad zdravega življenja. Že to, da sta moj ati in moj dedek umrla za rakom, mi da mislit. In nasploh je rak ful razširjen v celotni širši družini, smo pa Srbi in je meso v Srbiji pač skoz na meniju. Pomoje da je to kj povezan.
Jst sm tut zarad ubijanja živali in zarad zdravega življenja. Že to, da sta moj ati in moj dedek umrla za rakom, mi da mislit. In nasploh je rak ful razširjen v celotni širši družini, smo pa Srbi in je meso v Srbiji pač skoz na meniju. Pomoje da je to kj povezan.
-
[vanessa] - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 3. 2008
- Kraj: In your worst nightmare near hell :)
grossi napisal/-a:jst sm vegetarjanka zarad ubijanja zivali IN zaradi tega, ker hocm bolj zdravo zivet
od kdaj pa meso spada pod nezdravo hrano?
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
-
^^ oh ja, če bi blo tko hudo, bi najbrž blo že 3/4 populacije 2 metra pod zemljo
v vsakem primeru sm js "na varnem" (v navednicah zto kr raka lahko dobim iz 875863 drugih razlogou) kr skorej da ne jem rdečega mesa
v vsakem primeru sm js "na varnem" (v navednicah zto kr raka lahko dobim iz 875863 drugih razlogou) kr skorej da ne jem rdečega mesa
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
-
frigga - Kofetarica
Dejstvo je, da se večina ljudi prehranjuje nezdravo - dokaz so številne bolezni. Skoraj ne poznam 50- in več letnika, ki ne bi imel težav s pritiskom ali holesterolom ali prekomerno težo ali kaj drugega, potem ženske, ki imajo ful težav, ko pridejo v meno (vprašajte babice, če so jih imele - meni je moja govorila, da še ''vedla'' ni za meno, meso so včasih jedli pa enkrat na teden al pa še to ne). Fora je v tem, da je jest meso najbolj komot. Salamce, pohano, zrezki, doručki - zmeraj se kaj najde v hladilniku. Pri brezmesnih kosilih pa je potrebne že malo več ''logistike''.
-
meni so jedi brez mesa preveč puste.. pa ne mislim zdej da vegetarjanci jejo sam zelenjavo in sadje in tudi js ne utaknem v vsako jed meso (že tko ga je bolj malo, sam odpovedla pa se ne bi nikoli)
me pa zanima kko je z vegetarjanci k majo otroke.. sm slišala že za primere ko je otrok trpeu na ta račun, kr mama ni hotela prirpavit jedi z mesom in je biu otrok pač prisiljen živet na tak način (sej je blo tudi po TVju več takih dokumentarceu - tudi od veganov).. to mi je pa res bolano, da odločaš ti o tem kko bo otrok jedu
me pa zanima kko je z vegetarjanci k majo otroke.. sm slišala že za primere ko je otrok trpeu na ta račun, kr mama ni hotela prirpavit jedi z mesom in je biu otrok pač prisiljen živet na tak način (sej je blo tudi po TVju več takih dokumentarceu - tudi od veganov).. to mi je pa res bolano, da odločaš ti o tem kko bo otrok jedu
-
frigga - Kofetarica
^Ne mislim preveč pametovat, ker sama še nimam otrok, bom pa povedala za določene primere. V naši žlahti npr. je ogromno majhnih otrok. Kar opažam, je to, da majhni otroci večinoma zavračajo meso, starši pa jih silijo to jesti, od staršev sem slišala tudi to, da otroka navajajo jesti meso, ker ga ne mara. Poznam tudi nekaj otrok, ki že od rojstva ne jejo mesa, pa so čisto normalni zdravi otroci.
Ti pri svojem otroku odločaš o vseh stvareh - dokler se ni sposoben odločati sam. In ne vem, zakaj bi morala biti hrana izjema. Je pa nekaj zelo pomembno - razlika je med tem, če se greš ti neko fanatično vegetarijanstvo ali veganstvo in na račun tega ogrožaš otroka, in tem, če mu pripravljaš raznovrstne in polnovredne obroke, s katerimi dobi vse pomembne snovi, ki jih potrebuje za zdrav razvoj (za katere ni nujno, da vsebujejo meso).
Ti pri svojem otroku odločaš o vseh stvareh - dokler se ni sposoben odločati sam. In ne vem, zakaj bi morala biti hrana izjema. Je pa nekaj zelo pomembno - razlika je med tem, če se greš ti neko fanatično vegetarijanstvo ali veganstvo in na račun tega ogrožaš otroka, in tem, če mu pripravljaš raznovrstne in polnovredne obroke, s katerimi dobi vse pomembne snovi, ki jih potrebuje za zdrav razvoj (za katere ni nujno, da vsebujejo meso).
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov