Vegetarijanstvo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
floribunda napisal/-a:tvoje osebno prepričanje okoli vegeterianstva me, po pravici, sploh ne zanima.
vegeterianci po definiciji ne jedo živali.
flash news. riba =žival
če boš pogledla v slovar, pod vegeterianec pač ne boš našla svojega imena.
sorry baby, u're just faking
hahah okej vredu no, js sm ti hotla razlozit neki drugega, - namrec pisala si o puhastih zajckih, pa verjemi da ni edini razlog za bit vegeterijanc to da se ti smilijo zivali. razumes?
mene pa cist nc ne zanima kako me ti alpa vsi ostali ''imenujete'', pac se prehranjujem tako kot se, kaj tocno naj bi s tem fejkala lol?! samo sebe? pac je najlazje razlozit moje navade z izrazom ''vegeterijanka'' - to povem na raznih obiskih, oznacim to na prijavnicah za kake tabore itd. ker pac ne jem mesa. in verjemi da se tam potem dostikrat na meniju pojavi kaka riba, rizota z morskimi sadezi itd. pol je pa se problem razlagat da js tut tega ne jem. tk da dosti ljudi loci med vegeterijanci take ki jedo ribe in take ki ne, pac si narobe interpretirajo ta izraz, nism si js tega zmisla...
ce pa nisi vedla tega bos pac mogla na besedo verjet mam ze dosti izkusenj z ribami na vegeterijanskih menijih sej ne pravim da je pravilno, samo tako nekateri mislijo...
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
floribunda napisal/-a:tvoje osebno prepričanje okoli vegeterianstva me, po pravici, sploh ne zanima.
vegeterianci po definiciji ne jedo živali.
flash news. riba =žival
če boš pogledla v slovar, pod vegeterianec pač ne boš našla svojega imena.
sorry baby, u're just faking
huh, zdej boš pa ti z eno besedo iz SSKJ-ja podrla use oblike prehranjevanja al kako?
Khm, je že res da biti vegi pomeni jesti hrano le rastlinskega izvora, ampak hudiča, kje se je pa potem tukej vzel vegan?
se ti ne zdi možno, da so se skozi čas preoblikovale skupine vegetarijanstva in da obstaja še kakšen drug stil kot podrubrika,kot samo rastlinska jedača?
Kaj pa recimo dieta?dieta kot sama ima samo eno definicijo, obstaja pa miljone različnih podrubrik, ravno tako kot pri vegetarijanstvu..al so tud te izmišljene?
napišeš ceu kup stvari, ampak žou, brez usakršnegakoli pomena.
Govoriš samo slovnično pravilno?Aja ne?zakaj pa ne, saj samo to piše v slovarju?!ostalo ne obstaja!
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
stara moja,ti si funkcionalno nepismena.
- chiqqa
- Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 9. 2006
Tearjerker napisal/-a:
Zakaj ne jem mesa? Ker s tem manifestiram svoje nestrinjanje z obravnavnjem živali pred in med zakolom. Nihče, ki na svoje lastne oči še ni bil kdaj na klavni liniji, me ne bo prepričal, da so te živali usmrčene humano. Že sam transport in tretiranje pred zakolom sta zame osebno ostudna.
ja ampk živali ene je treba tko in tko ubit ker se matrajo..npr. stara krava, jelen, srna ki se padla v past pa se ranila itd... da ne boš rekla, da se živali ubije samo zato da se jih je..
drgač pa bolš to kokr pa da se živla matra pa počas umira pa še kšne bolezni širi s svojo boleznijo itd.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Poznam nekaj "vegetarijancev", ki jejo ribe ... kakor komu paše, ampak če smo dosledni, to niso vegetarijanci. Poznam tudi "vegetarijanca", kateremu je edina izjema pršut. Ker mu je preveč dober, da bi se mu odrekel.
V glavnem - vsak naj je, kar mu paše in naj pusti druge pri miru. Jaz jem meso, ne moti me niti z zdravstvenega niti z etičnega vidika ... edini problem imam recimo s konjskim, zajčjim in kunčjim mesom. Pa z divjačino - ampak to bolj zato, ker mi ni dobra (čeprav s srno imam tudi etične probleme ).
Ja, vsak, ki ima pet minut časa, lahko išče luknje v moji prehrambeni filozofiji (a zajčki se ti smilijo, pujski pa ne - kakšna dvoličnost ). Ampak se ne pustim potegnit v take debate. Nemogoče je biti popolnoma načelen glede vseh stvari v življenju ... razen če nočeš pristati na psihiatriji. (vse živali imajo pravico do življenja ... kaj pa muhe in komarji? ... kaj pa koloradski hrošči in polži? ... je humano polžem odrekati solato, če jo imajo pač radi? ...)
V glavnem - vsak naj je, kar mu paše in naj pusti druge pri miru. Jaz jem meso, ne moti me niti z zdravstvenega niti z etičnega vidika ... edini problem imam recimo s konjskim, zajčjim in kunčjim mesom. Pa z divjačino - ampak to bolj zato, ker mi ni dobra (čeprav s srno imam tudi etične probleme ).
Ja, vsak, ki ima pet minut časa, lahko išče luknje v moji prehrambeni filozofiji (a zajčki se ti smilijo, pujski pa ne - kakšna dvoličnost ). Ampak se ne pustim potegnit v take debate. Nemogoče je biti popolnoma načelen glede vseh stvari v življenju ... razen če nočeš pristati na psihiatriji. (vse živali imajo pravico do življenja ... kaj pa muhe in komarji? ... kaj pa koloradski hrošči in polži? ... je humano polžem odrekati solato, če jo imajo pač radi? ...)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
chiqqa napisal/-a:ja ampk živali ene je treba tko in tko ubit ker se matrajo..npr. stara krava, jelen, srna ki se padla v past pa se ranila itd... da ne boš rekla, da se živali ubije samo zato da se jih je..
drgač pa bolš to kokr pa da se živla matra pa počas umira pa še kšne bolezni širi s svojo boleznijo itd.
Ne, stare krave se da ven na odprt pašnik, srni, ki pade v past se pomaga odstraniti past in se ji zdravi okončino. Po zakonu in to je tudi eden od zakonov, ki se ga VURS celo dosledno drži je, da da se nobena žival, ki je bila bolna, poškodovana in nezdravljena ali zaradi kakršnekoli bolezni evtanazirana, ne sme zaklani. Evtanazirane živali morajo izključno na patomorfologijo in v krematorij.
Žival, iz katere se pridobiva meso se izključno goji z namenom biti klavna žival. Tako da razne ''stare krave'' pridejo v poštev samo v mlečno-pridelovalni industriji in pa plemenske krave, krave, ki so namenjene za zakol ne doživijo niti starosti 3h let.
Kar se tiče širjenja bolezni, če s tem misliš bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi, so glavni krivci pri nas glodalci in insekti. Če pa pride do okužb preko mesa, ker ta ni bil ustrezno sanitarno obdelan pa jebiga, tak je....
- Gina79
- Sramežljivka
- Na forumu od: 10. 2. 2009
Ojla,
vidim, da je bilo na vrhu malo nejasnosti okoli 'definicij' vegetarijanstva
Pesco-vegetarijanci jedo ribe, ovo-lakto-vegetarijanci ne uživajo mesa in mesnih izdelkov, uživajo pa jajca in mleko (teh mislim, je največ), potem pa so še vegani ne uživajo mesa, jajc in drugih izdelkov živalskega izvora in presnojedci, ki jedo samo surovo hrano.
Sicer obstajajo še oznake za ljudi, ki jedo 'samo' določene mesne izdelke (perutnina, govedina...), ampak meni osebno se zdi to metanje peska v oči in ne vegetarijanstvo. Če si vegi, si vegi, ne ješ mesa in pika. In, kot je napisano nekja postov pred mojim: flasnews, tudi riba je meso
Če sem kaj pozabila/se zmotila, me popravite.
Tudi sem sem vegetarijanka, opa, lakto-ovo-vegetarijanka. Pač nekaj mleka v kavi enkrat, dvakrat tedensko in tistih nekaj jajc letno.
Lp
p.s. Se strinjam s temle:
Tearjerker je napisal/a:
Zakaj ne jem mesa? Ker s tem manifestiram svoje nestrinjanje z obravnavnjem živali pred in med zakolom. Nihče, ki na svoje lastne oči še ni bil kdaj na klavni liniji, me ne bo prepričal, da so te živali usmrčene humano. Že sam transport in tretiranje pred zakolom sta zame osebno ostudna.
vidim, da je bilo na vrhu malo nejasnosti okoli 'definicij' vegetarijanstva
Pesco-vegetarijanci jedo ribe, ovo-lakto-vegetarijanci ne uživajo mesa in mesnih izdelkov, uživajo pa jajca in mleko (teh mislim, je največ), potem pa so še vegani ne uživajo mesa, jajc in drugih izdelkov živalskega izvora in presnojedci, ki jedo samo surovo hrano.
Sicer obstajajo še oznake za ljudi, ki jedo 'samo' določene mesne izdelke (perutnina, govedina...), ampak meni osebno se zdi to metanje peska v oči in ne vegetarijanstvo. Če si vegi, si vegi, ne ješ mesa in pika. In, kot je napisano nekja postov pred mojim: flasnews, tudi riba je meso
Če sem kaj pozabila/se zmotila, me popravite.
Tudi sem sem vegetarijanka, opa, lakto-ovo-vegetarijanka. Pač nekaj mleka v kavi enkrat, dvakrat tedensko in tistih nekaj jajc letno.
Lp
p.s. Se strinjam s temle:
Tearjerker je napisal/a:
-
pepelčica - Debatorica
- Na forumu od: 10. 7. 2007
- Kraj: koper
°rainbow° napisal/-a:Edino kar jem od mesa je perutnina in ribe in se ne štejem za vegija, (kar tudi seveda nisem )
Gre za to, da mi meso, kot je svinjina, govedina, konjsko meso ipd. ne diši in to je to, nobene druge umetnosti
Podpis
Uspešen moški je tisti, ki zasluži več kot lahko njegova žena zapravi. Uspešna ženska je tista, ki najde takega moža.
-
leeloo13 - Komunikatorka
- Na forumu od: 8. 9. 2008
- Kraj: Dolenjska
Sama sem vegetarijanka že 13 let in mesa sploh ne pogrešam.Ne jem tudi rib, ker jih ne maram.Imam pa rada mlečne izdelke.Nikoli nisem zbolela zaradi pomanjkanja mesa, ker vse kar moje telo potrebuje dobim z ostalimi živili.
Malo se nasmej, pa bo vse okej
- Aeon
- Sramežljivka
- Na forumu od: 10. 4. 2008
Meni je zelo smešno to kategoriziranje vegetarijanstva češ "Sem vegetarijanka, jem samo ribe/piščanca/karkoli." Meni se to pač ne zdi to, tudi sama imam od mesa rada le morsko hrano pa še te ne jem pogosto, vseeno pa jo in ne morem reči da sem nekaj kar nisem. Samo da se ljudje popredalčkajo pa so srečni.
Tofu je super tudi popečen, razdrobljen na koščke z baziliko. Nekaterim okus ni všeč (veliko takšnih poskusi surovega ki je meni osebno fuj), jaz bi ga verjetno lahko jedla vsak dan
Tofu je super tudi popečen, razdrobljen na koščke z baziliko. Nekaterim okus ni všeč (veliko takšnih poskusi surovega ki je meni osebno fuj), jaz bi ga verjetno lahko jedla vsak dan
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
Aeon napisal/-a:Samo da se ljudje popredalčkajo pa so srečni.
sem ze enkrat zgoraj razlagala: to popredalckanje je pac za nekatere NUJNO!! sama se udelezujem ogromno mladinskih taborov, raznih vecdnevnih delavnic, izletov itd. in ze tam morm naprijavnici oznacit da sm vegeterijanka! kaj zdej ce je edina stvar ki jo od mesa in rib jem losos, naj ne oznacim da sem vegeterijanka, in cel teden jem samo prilogo?! ma ste eni smesni tk ko da je ful kul bit vegeterijanc in kot da to recemo samo da smo kao boljsi res ne razumem kaj mate tok proti temu jao jao...a ni VSEEN?! pismo, naj si ljudje recejo sami seb da so kar hocjo kaj to druge briga...
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
red_rose napisal/-a: sem ze enkrat zgoraj razlagala: to popredalckanje je pac za nekatere NUJNO!! sama se udelezujem ogromno mladinskih taborov, raznih vecdnevnih delavnic, izletov itd. in ze tam morm naprijavnici oznacit da sm vegeterijanka! kaj zdej ce je edina stvar ki jo od mesa in rib jem losos, naj ne oznacim da sem vegeterijanka, in cel teden jem samo prilogo?! ma ste eni smesni tk ko da je ful kul bit vegeterijanc in kot da to recemo samo da smo kao boljsi res ne razumem kaj mate tok proti temu jao jao...a ni VSEEN?! pismo, naj si ljudje recejo sami seb da so kar hocjo kaj to druge briga..
Jp, v vsakdanjem življenju oz. za potrebe medsebojnega komuniciranja se uporablja izraz vegetarijanstvo pač za označevanje ljudi, ki ne jedo mesa (tj. predvsem rdečega in belega, za ribe ni dorečeno ), ne pa izključno za nekakšno filozofsko strujo (kot je bilo nekje navedeno zgoraj) :apfel: ..
Kdor se bolj poglobi v celo zadevo, seveda lahko razpreda o vegetarijanstvu in njegovih različicah, ni pa to edina možna interpretacija, vsaj med laiki ne (verjetno na taboru niso spraševali mladih po njihovih filozofskih prepričanjih, ampak pač prehranjevalnih navadah).. Tako da ne bi rekla, da kdorkoli kaj 'fejka', če pač ne mara mesa, kljub temu, da ob tem nima izdelanega filozofskega ozadja..
Se pa spomnim, da je bilo hecno na maturantskem izletu v Grčiji, kjer je bilo v celodnevni izlet všteto tudi kosilo.. in sva s sošolko označili, da sva vegetarijanki - vsi ostali so dobili pečeno meso, midve pa konzervo tune Rio mare :D
-
little.miss.trouble - Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 2. 2009
sem vegetarijanka že malo več kot 6 let...v bistvu sploh ne vem zakaj ker sem prej jedla skoro vse. zdej jem od vsega mesa samo ribje palčke, cele ribe ne morem ne vem zakaj (eni delajo cel halo iz tega če je riba meso ali ne....za mene je meso vse kar je bilo nekoč žival)...sm že večkrat hotla začet jest meso samo se nekako ne morem prisilit...pa dokler mi nič ne manjka mi je vegetarijanstvo čisto ok edino kar je me včasih pač mal čudno gledajo pa na živce mi grejo s tistimi izjavami pa zakaj...sploh te ne razumem ker js brez mesa ne morem živet...itd
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov