Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 13. Jan. 2006 10:55

Ni bil moj namen zmerjati vegetarijance - je pa žal tako, da je 50% vegetarijancev vegetarijancev zaradi mode - v tem primeru je to res preseravanje (moraš priznati, da marsikdo na veliko pretirava v tem - seveda pretiravanje v smislu nakupovanja neznanskih količin dragih živil, ne da bi pravzaprav razmislili, kaj kupujejo - obenem ti pa ista oseba pride v trgovino v krznenem plašču :roll: )
V takem primeru je res bolje pojesti zrezek, na kar se je moj komentar tudi nanašal.
V prvem postu, ki si ga očitno prebrala bolj površno, pa nisem nikomur rekla, da mora jest meso (ker ga tudi sama ne), ampak sem hotela poudarit, da je nezdravo jesti zgolj rastlinsko hrano - tudi brez mleka in jajc. To sem pa napisala zato, ker sem naletela (in preštudirala) na kar nekaj člankov in znanstvenih razprav o tem problemu, in dejstvo je, da človeško telo ni zmožno dobiti potrebnih snovi samo iz rastlinskih virov. Določeni živalski proizvodi (zaradi katerih žival nič ne trpi) pa omogočijo telesu, da iz zaužitega potegne vse, kar rabi.

Ne moreš reči, da imajo samo vegetarijanci radi živali. Tudi jaz jih imam zelo rada in na tem področju (azil) precej naredim, nimam pa pač posebnega odnosa do živali kot hrane - sama mesa ne jem izključno zato, ker mi okus ne ustreza in se ne obremenjujem, koliko piščancev bo zaradi mene umrlo.
Uporabniški avatar
kiki*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 4. 6. 2005
Kraj: na eni zvezdici

Neprebrana objavaNapisal/-a kiki* » 13. Jan. 2006 11:33

Itak mave čist drugačen pogled na to...ker kokr si rekla ti si vegetarijanka ker ti meso pač ne diši, jst sm pa zarad etičnih razlogov pa tud nikol mi ni blo dobro... tok da bove mele zmeri kej svojga za povedat... vsaka ma pa po svoje prov...

veganska kuhna npr vsebuje velik tofuja, raznih semen, stročnic in ta hrana lahko čist normalno nadomesti jajca in mleko... in taka hrana zna bit tud dost bolj okusna...

če še nisi bla v vegedromu pejd mal probat pa boš vidla kok drugačna je veganska hrana, pa raznolika... ni to sam krompir, testenine, pizze,... je pa čist druga hrana in treba se je pač navadt... pa pazt da maš vse uravnoteženo...

sej če ješ meso morš tud gledat da boš nekje pa druge vitamine dubu...
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 13. Jan. 2006 13:10

Ko smo že pri drugačnih pogledih. Vse v redu in prav, ampak ... Zdajle sem naletela na neko stran z mnenji vegetarijancev, pa me samo zanima, če vam naslednji odstavek ni vsaj malo absurden:

Citiram:
že od kar svet stoji in prav neumno in neukusno se mi zdi sprenevedanje katere koli institucije, ki strokovno ugotavlja: RDEČE MESO, TELO GA POTREBUJE! Res je, potrebuje ga, če ste se namenili, da nedolžnim božanskim bitjem - NAŠIM OTROKOM IN VNUKOM - vzamete svobodo in jih naredite odvisnike, zasvojence, saj je ADRENALIN, ki se nahaja v mesu DROGA in POŽIVILO in s časom telo teži po vedno večjih odmerkih. Ko meso ni več dovolj, mladi ljudje sežejo po cigaretah, alkoholu, mehkih drogah in marsikdo konča z iglo.
MINISTRSTVO ZA ZDRAVSTVO bi moralo sprejeti zakon, s katerim bi prepovedalo prehranjevanje z mesom in jajci (jajca so tekoče meso) otrokom do 12 leta starosti, po tem obdobju, pa se naj odločijo sami. To so lahko naše pobožne želje in ostre zahteve, vendar je zakon še vedno na strani močnejših -to pa so mesojedi, saj se pri nas tako prehranjuje skoraj sleherni zdravnik, sodnik, profesor, duhovnik, kulturnik ..., VENDAR JE POTREBNO VZTRAJATI!!! Pred 17 leti nas je bilo veliko manj, danes to število že ni več zanemarljivo in jutri bo dosežena kritična masa. Pomagajmo si sami in Bog nam bo pomagal! in pomagal bo tem ubogim živalim, katerih kriki in bolečina se razlegata po vsem univerzumu.Zagotavljam vam, da bi bilo tudi nasilja in samomorov med Slovenci veliko manj in tudi veliko bolj zdrava družba bi postali - pa komu je to še sploh mar? Tisti, ki jih plačujemo z davkoplačevalskim denarjem so preveč zaposleni s samimi seboj. Mediji so postali "prižnice" iz katerih govorijo današnji "duhovni" liderji in v kolikor resnično želite doseči v kratkem času zanimanje med Slovenci, potem je potrebno zadevo spraviti v medije, n.pr.TRENJE ali "PREVERJENO" , skratka na TV in povabiti na eni strani te "pametne" zagovornike mesojedstva in na drugi strani ekipo, ki bo zagovarjala vegetarijanstvo. Pri vaših naporih in poslanstvu vam želim veliko sreče, Bog naj vam stoji ob strani, ker to je to, kar počnete resnično HUMANO in naravnano k BOLJŠEMU JUTRI!

Se opravičujem enakomislečim, ampak tole že meji na fanatizem! (BTW, tip še svojega psa sili v vegetarijanstvo!)
Saj je lepo, če se ljudje zavzemajo za pravice živali (to se tudi jaz), ampak s takim početjem kažejo svojo nestrpnost do drugačemislečih. Daj no - zakon s prepovedjo hranjenja otrok z jajci in mesom? Kaj pa otroške pravice?

Pa glede adrenalina -- jaja, vsega zla in grozot na svetu so krivi mesojedci. Seveda. :roll:
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 13. Jan. 2006 13:17

Še nekaj - to NI napad na vegetarijance, samo opazka, v kakšne skrajnosti lahko zaidemo. Na eni drugi strani nek pater razlaga, da so puščave nastale zaradi živinoreje, da se ozonska luknja širi zaradi plinov iz mesno predelovalne industrije in da je razlog za potrese in poplave groza, ki se širi iz klavnic. :stumm:
Uporabniški avatar
kiki*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a kiki* » 13. Jan. 2006 13:24

na keri strani si pa tisto našla?

mam tud jst dost teh brošurc doma k vse neki povezujejo z bogom in bla bla... to mi je čist sick... to so že pravljice... prerok obtožuje in podobne varjante...

:roll:
Applebitecc
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 12. 4. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Applebitecc » 13. Jan. 2006 13:40

Ok, v temle citatu ni ene besede, ki bi mi pokazala, da ta človk k je to napisal ni totalen fanatik. :lol:
Ok, nimam nič proti vegetarjancem, ampak zdi se mi pa absurdno it v prevelike skrajnosti, npr. da siliš otroke ali clo živali jest vegetarjansko hrano. Folk bi se moral sam zavedat, da če je v principu med drugim tut mesojed kot tut polovica živali, ni pa nič bogoskrunskega, če zarad njegove prehrane kakšna žival mora umret. Tako pač je, nismo zato nič žleht tisti, ki jemo meso. :)
Dalo bi se razglabljat edin o tem, kako ravnamo s temi živalmi, katere pol na konc pojemo. To je pa res ''višek civiliziacije'' in ob tem mi gre pa men tut na bruhanje. :roll:

Tok da... Men je čist lepo, da se nekdo odloči in je vegetarjanc. Zdi se mi pa glupo obtoževat nas ostalih, da je pa nekaj narobe z nami... Ker če bi pogledal naravo človeka, bi lahko rekli prej kontra. :wink:
opium
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 19. 10. 2004
Kraj: neutral zone

Neprebrana objavaNapisal/-a opium » 13. Jan. 2006 13:45

krfjolca napisal/-a:Citiram:
[color=darkred]že od kar svet stoji in prav neumno in neukusno se mi zdi sprenevedanje katere koli institucije, ki strokovno ugotavlja: RDEČE MESO, TELO GA POTREBUJE! Res je, potrebuje ga, če ste se namenili, da nedolžnim božanskim bitjem - NAŠIM OTROKOM IN VNUKOM - vzamete svobodo in jih naredite odvisnike, zasvojence, saj je ADRENALIN, ki se nahaja v mesu DROGA in POŽIVILO in s časom telo teži po vedno večjih odmerkih. Ko meso ni več dovolj, mladi ljudje sežejo po cigaretah, alkoholu, mehkih drogah in marsikdo konča z iglo...

:lol: :wall: kje se najde tak folk?
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 13. Jan. 2006 13:57

kiki* napisal/-a:na keri strani si pa tisto našla?

:roll:

tukaj:
http://www.svet-je-lep.com/prehrana/dru ... jancev.php
Applebitecc
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 12. 4. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Applebitecc » 13. Jan. 2006 13:58

Upam, da se ne bo čez par let izkazal, da bodo mel pa kakšne posledice ti otroc, ker ne jejo vsega. :roll:
Uporabniški avatar
kiki*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a kiki* » 13. Jan. 2006 14:06

kok je otrok k nimajo skor nč za jest pa preživijo, zakaj pa ne bi brez mesa, no? pa spet vprašanje če niso bolj zdravi...

sam ne bom se spet kregala... kokr kdo hoče...

una stran pa... to je čist fanatično do boga... to nima take veze z vegetarijanci samimi ampak bolj s psihiči k jim neka vera neki zapoveduje in oni temu slepo sledijo... :heul:
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 14. Jan. 2006 11:51

kiki kak dolgo si ze ti vegeterjanka? da, se ze tk spoznas na to uravnotezenje prehrane pa to?

no mene ne motijo vegeterjanci tisti, ki majo ok razloge ne.
sicer sama ne jem ful mesa, sam paše kaki hamburger pa pečena pipika pa puran, druga v bistvu niti ne maram.ful mam rada tut zelenjavne zrezke pa sojo pa to.
najbol glupi so mi tisti, ko v bistvu ne wejo zakaj so vegeterjanci. eni so zato, ker je to trenutno in. naprimer ene na nasi soli, ko razlagala v menzi ...ja jaz sem ze dva mesca vegeterjanka tk da mi dajte samo sir v sirovo. okeeeej :lol:
Uporabniški avatar
kiki*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a kiki* » 14. Jan. 2006 12:21

3 leta sm vegetarijanka... jst sm se najprej mal pozanimala o prehrani brez mesa...v kalčku majo res super stvari -od alg do velik stročnic, sojinih izdelkov... pa tud ena ženska notr dela pa se jo da ful vprašat pa se mal pogovort z njo, pol recimo jst mam knjigo krišnova kuhinja k mam ful rada indijsko hrano, ob nedeljah majo hare krišna druženja pa tud kuhajo pa prodajajo začimbe in druge izdelke k jih pr nas ni pa se lahko gre tja kupit...

na netu se tud najde dost dobrih receptov pa se sama mal trudm, če sm pa v ljubljani grem pa itak v vegedrom...

par linkov za hrano brez mesa

http://kid.kibla.org/~marjan/vegan/kuharskikoticek.htm
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/vegekit/
maria18
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 12. 2005
Kraj: kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a maria18 » 14. Jan. 2006 15:28

jst ne morm bit vegeterjanka....sej niti ne jem tok mesa vecinoma sam se belo meso sam cist brez mesa pa ne bi zdrzala...sej pojem ful zelenjave pa vsega sam d bi pa vegeterjanka ratala to pa ne....
Uporabniški avatar
.:sonchika:.
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 3. 2005
Kraj: Malo tu, malo tam

Neprebrana objavaNapisal/-a .:sonchika:. » 15. Jan. 2006 11:57

Ne vem, zakaj takšne borbe okoli vegetarijanstva. Naj vsak je, kar mu paše.
Jaz jem meso enkrat v 4. dneh. Torej to pride enkrat do dvakrat tedensko. Pa ga niti ne pogrešam. Nisem pa vegetarijanka in verjetno ne bom.
po drugi strani me pa stisne, ko vidim, koliko pesticidov pojem z zelenjavo. Ni v redu ne eno ne drugo. Kaj bomo pa potem jedli?
Uporabniški avatar
skinny
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2006
Kraj: Prlekija

Neprebrana objavaNapisal/-a skinny » 19. Jan. 2006 19:03

halo???ma mogoče kdo kake dokaze, da telo potrebuje rdeče meso??pa da je vegetarijanstvo zdravo??v kjigah piše vse možno..mam jih doma okoli 20!.pač.smo vegetarijanke.in bomo.pa naj bo rdeče meso še takoooooooooooooooooooo ( :roll: ) zdravo ali pa vegetarijanstvo nezdravo...zato se nehite spravljat nad nad nas vegetarijance....
naši otroci bodo zdravi in me tudi.in tudi vi očitno ste.tako, da se nehimo že enkrat prepirat. :!:
zanimivo!je bila katera na pikniku?? :D

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov