Vegetarijanstvo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
^^Ni glih kul, da krava v svojem življenju ne vidi sonca in ne okusi trave, ne? Pa tudi pišeki, rejeni pod žarnicami, pri 40 stopinjah, verjetno ravno ne uživajo.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Ampak..ene teorije pravijo, da je človekoid (haha, človečnjak pa res) se začel razvijat (predvsem njegovi možgani), ko je začel jesti meso..beveg55 napisal/-a:Ja, če jih ne bi jedli, jih ne bi rabili rediti in ne bi bilo potrebe po njihovem razmnoževanju in novih rojstvih.
..in jz močno močno upam, da se bo človeštvo še naprej razvijalo, v neki boljšega od sedanjega stanja.
-
McLarnovc - Cosmofrik
- Na forumu od: 26. 6. 2007
positive vibration napisal/-a:^^Ni glih kul, da krava v svojem življenju ne vidi sonca in ne okusi trave, ne? Pa tudi pišeki, rejeni pod žarnicami, pri 40 stopinjah, verjetno ravno ne uživajo.
Nič od naštetega ne vidiš v Sloveniji...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
^^seveda vidiš Moja lastna teta redi piščance za Perutnino Ptuj.
In grem stavit, da so kmetje, ki živino še ženejo na pašo, redki in bi jih bilo potrebno zaščitit.
In grem stavit, da so kmetje, ki živino še ženejo na pašo, redki in bi jih bilo potrebno zaščitit.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
pure and easy
Playing so free,
-
McLarnovc - Cosmofrik
- Na forumu od: 26. 6. 2007
positive vibration napisal/-a:^^seveda vidiš Moja lastna teta redi piščance za Perutnino Ptuj.
Prav rad bi videl piščance pri 40 stopinjah ja.... Ne nabijaj...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
- beveg55
- Sramežljivka
- Na forumu od: 13. 7. 2010
Ljudje, ki danes delajo v mesni industriji, se bi lahko preusmerili v (organsko) poljedelstvo in poskrbeli, da bi imeli povsod in vedno na voljo veliko zdrave hrane.
Sicer ne vem, ali resno misliš za en teden postati veganka. Če res, potem me to tako zelo veseli!! Res verjamem, da se boš počutila bolje. Poročaj!
Z veseljem dam kakršenkoli napotek glede veganske prehrane:
NE SMEŠ:
mesa
morske hrane
sira, skute, mleka
medu
dodatki v prehrani, ki so (lahko) živalskega izvora: želatina, mleko v prahu, sirotka (seznam: http://www.om-ezoterika.com/lista_ejev.html)
LAHKO
sojino, riževo, mandljevo mleko (namesto kravjega mleka)
tofu (sojin sir namesto sira)
sojini jogurti in deserti (namesto mlečnih jogurtov in mlečnih desertov)
vso sadje in zelenjava
izdelki iz soje (sojino meso, sojini kosmiči, tempeh, sojini polpeti)
sejtan (pšenično meso)
stročnice (fižol, leča, čičerka, stročji fižol, grah, soja, bob)
žitarice (pšenica, rž, koruza, proso, ječmen, oves, riž, ajda)
sončnično, sezamovo, bučno, laneno seme
suho sadje (slive, marelice, fige, banane, krhlji)
oreški (mandlji, orehi, lešniki, arašidi, pistacija, makadamija, brazilski in indijski orehi...)
Nekaj enostavnih idej iz strani http://vegansvet.hopto.org/prehrana.htm:
Zajtrk• sokovi iz svežega sadja ali sadje na kak drug način
• ovseni kosmiči ali druge žitarice
• sojini/riževi/mandljevi napitki ali sojin jogurt
• kruh ali toast z namazi (čičerika, arašidovo maslo, kupljeni ali narejeni zelenjavni namazi, marmelada, zelenjava, kalčki...)
• palačinke
Kosilo\Večerja• riž/testenine/kuskus/pira/polenta/proso (z gobami, paradižnikom, sojino/zelenjavno omako, s tofujem, fižolom)
• zelenjavne juhe in mineštre
• solate, mešane solate (grah, fižol, paprika, koruza, korenje, kumare, paradižnik, kalčki, tofu)
• krompir
• kuhani brokoli, cvetača
• sojini / žitni polpeti
• sojino meso, seitan
• zelenjavna pizza brez sira
Prigrizki in posladki• sadje (jabolka, banane, pomaranče, mandarini,...)
• tortilja
• lešniki, mandlji, orehi
• suho sadje (rozine, fige, slive, marelice,..)
• sončnična, bučna semena
• pudingi, pite, piškoti, peciva, torte..
• sojini/sadni sladoled, deserti
Če si študentka, so na izbiro tudi študentski boni za vegetarijanske restavracije s super izbiro jedi:
Anapurna
Govindas
Ajdovo zrno
Falafel
Stadra
Ker te ponujajo tudi vegetarijanske jedi, povprašaš, ali je posamezna jed veganska in z veseljem povejo in svetujejo.
Veliko jedi v navadnih restavracijah lahko zahtevaš tudi brez določene sestavine in običajno brez problema ustrežejo.
Sicer pa se v trgovinah kupijo tudi že pripravljene jedi, ki jih le pogreješ ali spečeš in imaš tako zelo hitro pripravljen obrok, če nimaš časa:
Sojini polpeti in žitni polpeti (Hokus, zamrznjeni)
Pirini polpeti
Sejtanov zelenjavni zrezek
Zelenjavni čevapčiči
(zadnje tri kupim v Mercatorju v predelu hladilnika s sojinimi in sejtanovimi jedmi in so super!!)
Če si kuhaš doma, v naslednjem postu objavljam zbirko receptov, ki sem jih našla po različnih internetnih straneh. Dodajam tudi recepte za sladice, ki sem jih že objavila v drugi temi.
Sicer ne vem, ali resno misliš za en teden postati veganka. Če res, potem me to tako zelo veseli!! Res verjamem, da se boš počutila bolje. Poročaj!
Z veseljem dam kakršenkoli napotek glede veganske prehrane:
NE SMEŠ:
mesa
morske hrane
sira, skute, mleka
medu
dodatki v prehrani, ki so (lahko) živalskega izvora: želatina, mleko v prahu, sirotka (seznam: http://www.om-ezoterika.com/lista_ejev.html)
LAHKO
sojino, riževo, mandljevo mleko (namesto kravjega mleka)
tofu (sojin sir namesto sira)
sojini jogurti in deserti (namesto mlečnih jogurtov in mlečnih desertov)
vso sadje in zelenjava
izdelki iz soje (sojino meso, sojini kosmiči, tempeh, sojini polpeti)
sejtan (pšenično meso)
stročnice (fižol, leča, čičerka, stročji fižol, grah, soja, bob)
žitarice (pšenica, rž, koruza, proso, ječmen, oves, riž, ajda)
sončnično, sezamovo, bučno, laneno seme
suho sadje (slive, marelice, fige, banane, krhlji)
oreški (mandlji, orehi, lešniki, arašidi, pistacija, makadamija, brazilski in indijski orehi...)
Nekaj enostavnih idej iz strani http://vegansvet.hopto.org/prehrana.htm:
Zajtrk• sokovi iz svežega sadja ali sadje na kak drug način
• ovseni kosmiči ali druge žitarice
• sojini/riževi/mandljevi napitki ali sojin jogurt
• kruh ali toast z namazi (čičerika, arašidovo maslo, kupljeni ali narejeni zelenjavni namazi, marmelada, zelenjava, kalčki...)
• palačinke
Kosilo\Večerja• riž/testenine/kuskus/pira/polenta/proso (z gobami, paradižnikom, sojino/zelenjavno omako, s tofujem, fižolom)
• zelenjavne juhe in mineštre
• solate, mešane solate (grah, fižol, paprika, koruza, korenje, kumare, paradižnik, kalčki, tofu)
• krompir
• kuhani brokoli, cvetača
• sojini / žitni polpeti
• sojino meso, seitan
• zelenjavna pizza brez sira
Prigrizki in posladki• sadje (jabolka, banane, pomaranče, mandarini,...)
• tortilja
• lešniki, mandlji, orehi
• suho sadje (rozine, fige, slive, marelice,..)
• sončnična, bučna semena
• pudingi, pite, piškoti, peciva, torte..
• sojini/sadni sladoled, deserti
Če si študentka, so na izbiro tudi študentski boni za vegetarijanske restavracije s super izbiro jedi:
Anapurna
Govindas
Ajdovo zrno
Falafel
Stadra
Ker te ponujajo tudi vegetarijanske jedi, povprašaš, ali je posamezna jed veganska in z veseljem povejo in svetujejo.
Veliko jedi v navadnih restavracijah lahko zahtevaš tudi brez določene sestavine in običajno brez problema ustrežejo.
Sicer pa se v trgovinah kupijo tudi že pripravljene jedi, ki jih le pogreješ ali spečeš in imaš tako zelo hitro pripravljen obrok, če nimaš časa:
Sojini polpeti in žitni polpeti (Hokus, zamrznjeni)
Pirini polpeti
Sejtanov zelenjavni zrezek
Zelenjavni čevapčiči
(zadnje tri kupim v Mercatorju v predelu hladilnika s sojinimi in sejtanovimi jedmi in so super!!)
Če si kuhaš doma, v naslednjem postu objavljam zbirko receptov, ki sem jih našla po različnih internetnih straneh. Dodajam tudi recepte za sladice, ki sem jih že objavila v drugi temi.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Ej, nasvetek, kaj če bi vi šli brat zadnjih 76 strani, ker pišete eno in isto zgodbo over and over again and it just ain't fun anymore
-
Elle.* - Debatorica
- Na forumu od: 25. 8. 2009
Meni gre najbolj na živce, ko me ljudje, ki sem jim povedala, da ne jem mesa, dobesedno silijo, naj jem, kar je na mizi, saj mi en zrezek ne bo "škodil". Ok, res je, da mi ne bo škodil, v smislu, da bom umrla, če pojem en masten zrezek, ampak jaz se veliko boljše počutim, če ne jem mesa. Pa tudi opazim razliko na koži (sedaj je bolj čista). Mogoče se bo hecno slišalo, ampak sem tudi boljše volje, lažje se učim, itd. Ne znam si tega razložit, mogoče tudi ni posledica tega, da ne jem mesa, sem pa enkrat v eni knjigi o jogi prebrala, da s tem, ko ješ meso, v svoje telo spustiš bolečine in strah, ki jih je žival preživljala med vzrejo in med smrtjo. Sliši se malce neumno, ampak, ko bolje razmisliš... Kaj vse so te živali doživele, da lahko MI "uživamo" v mesu? Znano je, da se veliko več žita porabi za hrano živalim za zakol, kot pa bi ga porabil, da nahraniš ne vem koliko ljudi. (Mislim, da je ena pred mano o tem pisala.) Torej, zakaj bi ubijali, če lahko BOLJŠE živimo brez mesa? Men se zdi, da je na wikipediji napisano, da imajo vegeterjanci oz. vegani veliko manjše možnosti za razne bolezni (rak ččrevesja, itd.), kot ljudje, ki jejo meso.
Sama sem vegeterijanka šele kakšno leto, mesec ali dva manj, ampak tudi prej sem jedla meso samo občasno, mogoče 2-3x na mesec. Pa še to samo perutnino. Nekako mi meso nikoli ni dišalo. Nisem pa popolna vegeterijanka, jem namreč tudi ribe (tunino pašteto, solato), ali pa pojem kakšno rižoto z morskimi sadeži. Ne vem, zakaj do tega ne čutim takšnega odpora, kot do "mesa". (Čeprav to naj ne bi šteli med meso?)
Sama sem vegeterijanka šele kakšno leto, mesec ali dva manj, ampak tudi prej sem jedla meso samo občasno, mogoče 2-3x na mesec. Pa še to samo perutnino. Nekako mi meso nikoli ni dišalo. Nisem pa popolna vegeterijanka, jem namreč tudi ribe (tunino pašteto, solato), ali pa pojem kakšno rižoto z morskimi sadeži. Ne vem, zakaj do tega ne čutim takšnega odpora, kot do "mesa". (Čeprav to naj ne bi šteli med meso?)
- beveg55
- Sramežljivka
Elle.* napisal/-a:Meni gre najbolj na živce, ko me ljudje, ki sem jim povedala, da ne jem mesa, dobesedno silijo, naj jem, kar je na mizi, saj mi en zrezek ne bo "škodil". Ok, res je, da mi ne bo škodil, v smislu, da bom umrla, če pojem en masten zrezek, ampak jaz se veliko boljše počutim, če ne jem mesa. Pa tudi opazim razliko na koži (sedaj je bolj čista). Mogoče se bo hecno slišalo, ampak sem tudi boljše volje, lažje se učim, itd. Ne znam si tega razložit, mogoče tudi ni posledica tega, da ne jem mesa, sem pa enkrat v eni knjigi o jogi prebrala, da s tem, ko ješ meso, v svoje telo spustiš bolečine in strah, ki jih je žival preživljala med vzrejo in med smrtjo. Sliši se malce neumno, ampak, ko bolje razmisliš... Kaj vse so te živali doživele, da lahko MI "uživamo" v mesu? Znano je, da se veliko več žita porabi za hrano živalim za zakol, kot pa bi ga porabil, da nahraniš ne vem koliko ljudi. (Mislim, da je ena pred mano o tem pisala.) Torej, zakaj bi ubijali, če lahko BOLJŠE živimo brez mesa? Men se zdi, da je na wikipediji napisano, da imajo vegeterjanci oz. vegani veliko manjše možnosti za razne bolezni (rak ččrevesja, itd.), kot ljudje, ki jejo meso.
Ja, vase prenesemo energijo trpljenja živali, zato postanemo depresivni, agresivni, negativni. Brezmesna prehrana zvišuje IQ in koncentracijo, zato se lažje učiš. Povečuje tudi energijo in optimizem, zato je človek bolj aktiven in učinkovit pri svojem delu. Kot ugotavljaš, zmanjšuje tveganje za mnoge razširjene bolezni današnjega časa, kar je prav tako dokazano. Glede neučinkovitosti pridelave mesa v primerjavi z rastlinsko hrano pa sem tudi navedla kar nekaj podatkov. Prehod na veganstvo bo končal lakoto na svetu.
Tudi uživanje morske hrane je škodljivo: prav tako morski organizmi stremijo k življenju in trpijo, ko so ubiti, poleg tega pa z ropanjem morja uničujemo morski ekosistem, ki je nujen za človekovo in Zemljino preživetje.
- beveg55
- Sramežljivka
McLarnovc napisal/-a:positive vibration napisal/-a:^^Ni glih kul, da krava v svojem življenju ne vidi sonca in ne okusi trave, ne? Pa tudi pišeki, rejeni pod žarnicami, pri 40 stopinjah, verjetno ravno ne uživajo.
Nič od naštetega ne vidiš v Sloveniji...
Ali so takšne farme v Sloveniji ali ne, sploh ni bistveno. Sicer pa ne nikoli vemo, v kakšnih pogojih je bila gojena žival, ki smo jo pojedli. Vsekakor pa vse te uboge živali ne živijo v idealnih pogojih, tudi pri nas ne.
Znan je stavek: Če bi imele klavnice steklene zidove, bi bili vsi vegetarijanci. Link do kratkega videa, če se s tem ne strinjate: http://www.meat.org/
- beveg55
- Sramežljivka
Tearjerker napisal/-a:Ej, nasvetek, kaj če bi vi šli brat zadnjih 76 strani, ker pišete eno in isto zgodbo over and over again and it just ain't fun anymore
Se opravičujem, ker bom del svojega posta ponovila, ampak stvari so nujne in resne, zato morajo ljudje slišati čim prej, preden bo prepozno.
Zaradi hitrega globalnega segrevanja se arktični led hitro tali, zaradi česar se v zrak sprošča METAN, ki segrevanje ozračja še bolj pospeši. Nedaven članek o izginotju ledenika praktično čez noč: http://www.bodieko.si/ledenik-je-izgini ... no-cez-noc . Raziskave dr. Gregoryja Redskina iz univerze Northwestern so pokazale, da so izbruhi metana iz oceana pred 250 milijoni let povzročili izumrtje 90% morskih in 75% kopenskih vrst. Metan se namreč sprosti iz stoječih vod, v katerih je ujet. Če ne prenehamo z živinorejo zdaj, bo globalno segrevanje v roku približno dveh let tako napredovalo, da ga ne bo več mogoče zaustaviti in grozi nam prav to! Dr. Jay Zwally, klimatolog ameriške vesoljske agencije NASA, na osnovi najnovejših satelitskih podatkov napoveduje, da bi lahko DO KONCA POLETJA 2012 IZGINIL SKORAJ VES LED NA ARKTIČNEM MORJU (citat članka iz decembra 2007). Dr. James Hansen, glavni klimatolog pri NASI, pravi: 'Prišli smo do neke prelomne točke, nismo pa še prešli točke, ko ne bo več poti nazaj. Še vedno lahko obrnemo potek dogajanja, vendar bo za to potrebna hitra sprememba smeri.'
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
^^tole pa res nima nič več veze s temo.
Torej..se zgodovina samo ponavlja, se pravi Zemlja že pozna tole in .. pravzaprav, mi se lahko raztrgamo, če hočemo in poskušam ustavit zadevo, ampak to ni v naši moči, kvečjem lahko ublažimo/upočasnimo proces?beveg55 napisal/-a:Zaradi hitrega globalnega segrevanja se arktični led hitro tali, zaradi česar se v zrak sprošča METAN, ki segrevanje ozračja še bolj pospeši. /.../ da so izbruhi metana iz oceana pred 250 milijoni let povzročili izumrtje 90% morskih in 75% kopenskih vrst.
-
Elle.* - Debatorica
- Na forumu od: 25. 8. 2009
beveg55 napisal/-a:Ja, vase prenesemo energijo trpljenja živali, zato postanemo depresivni, agresivni, negativni. Brezmesna prehrana zvišuje IQ in koncentracijo, zato se lažje učiš. Povečuje tudi energijo in optimizem, zato je človek bolj aktiven in učinkovit pri svojem delu. Kot ugotavljaš, zmanjšuje tveganje za mnoge razširjene bolezni današnjega časa, kar je prav tako dokazano. Glede neučinkovitosti pridelave mesa v primerjavi z rastlinsko hrano pa sem tudi navedla kar nekaj podatkov. Prehod na veganstvo bo končal lakoto na svetu.
Tudi uživanje morske hrane je škodljivo: prav tako morski organizmi stremijo k življenju in trpijo, ko so ubiti, poleg tega pa z ropanjem morja uničujemo morski ekosistem, ki je nujen za človekovo in Zemljino preživetje.
Vem, da so tut morske živali enako kot une k živijo na zemlji, sam napisala sm, da ne vem, zakaj imam manjši odpor do njih, kot do prašičev, krav, itd. Ne razumem pa tega, zakaj ribe/morski "sadeži" kao niso meso?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]