Vegetarijanstvo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
*QueenBitch* napisal/-a:Jaz sem pač ful mesni človek in, če dalj časa ne jem mesa se mi dejansko začne prikazovat pred očmi. Na splošno jem kar mi paše in kar mi telo narekuje, en dan je to samo solata drug dan pa lahko tatarski biftek ali pa suhe slive, sem se pač navadila poslušat telo.
Res je, da je veliko vegetarijancev nestrpnih do ostalih, je pa tudi obratno.
No, a je tako težko verjet da enim nam pač telo ne narekuje naj jemo kriminatlce (ja, kriminatlce in ne kremenatlce, nismo vsi z istg plejsa doma pa ne spikamo vsi d sejm, an, pardon moa, ker sem zategnala po domače).
In še 6876780tič: vi, mesojedci/vsjedci ste nestrpni. Poglej samo za primerjavo, kolko vas se nekak vtikuje v to temo, koliko vegetarijank, ki nas je na forumu, pa je v temo ''kako si pripravljate meso'' napisalo kaj v stilu ''uuuu, kak lahka to jeste, jaz tega ne jem, to ni normalno itd''. Ta prvo pod svojim pragom pomette.
-
keepsake - Kofetarica
- Na forumu od: 19. 9. 2007
Tearjerker napisal/-a:In še 6876780tič: vi, mesojedci/vsjedci ste nestrpni.
neki takega sem, sicer malo manj posplošeno, že sama ugotavljala v temi o mučenju živali...
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
no angel napisal/-a:Ma ja men gre tud orng na živce ko skoz poslušam pridige da vegeterijanstvo ni zdravo itd. - sama tud že zlo dolg ne jem mesa, pa sm res redkokdaj bolna, niti 1x še nism bla slabokrvna al pa kej, nimam sploh nobenih problemov z zdravjem. In ne verjamem v to, da je nezdravo, če ne ješ mesa, zato mi gre najbolj na jetra, ko mi ljudje utrujajo s tem, pa sploh nimajo pojma. In točn tk kot je rekla red_rose - sestavine mesa se da kamot nadomestit, če si o tem poučen.
To gre pa še meni na živce, pa sploh nisem vegetarijanka, še več, obožujem belo meso in ribe. Sploh ne razumem kaj je z ljudmi narobe, da se vtikujejo še v to, kar drugi jejo, in stalno pametujejo kaj je zdravo in kaj ne.
Po drugi strani pa tudi ne razumem tistih, ki ne jejo mesa in pomožnosti še mlečnih izdelkov ne, potem pa vsega tega ne nadomestijo z drugimi živili. Moja prijateljica ne je mesa, večine zelenjave itak ne mara, za kosilo je OH in npr. grahovo omako. Vmes pa poje še malo čipsa in podobne svinjarije. Tega z ničimer ne nadomesti in potem ima STALNO alergije in različne zdravstvene probleme, potem pa se čudi zakaj. Tako se prehranjuje že od sredine OŠ, pa ji doma nikoli niso nič rekli na to temo ali ji svetovali. Sedaj pa itak živi sama in so njene prehranjevalne navade še trikrat hujše.
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Tearjerker napisal/-a:*QueenBitch* napisal/-a:Jaz sem pač ful mesni človek in, če dalj časa ne jem mesa se mi dejansko začne prikazovat pred očmi. Na splošno jem kar mi paše in kar mi telo narekuje, en dan je to samo solata drug dan pa lahko tatarski biftek ali pa suhe slive, sem se pač navadila poslušat telo.
Res je, da je veliko vegetarijancev nestrpnih do ostalih, je pa tudi obratno.
No, a je tako težko verjet da enim nam pač telo ne narekuje naj jemo kriminatlce (ja, kriminatlce in ne kremenatlce, nismo vsi z istg plejsa doma pa ne spikamo vsi d sejm, an, pardon moa, ker sem zategnala po domače).
In še 6876780tič: vi, mesojedci/vsjedci ste nestrpni. Poglej samo za primerjavo, kolko vas se nekak vtikuje v to temo, koliko vegetarijank, ki nas je na forumu, pa je v temo ''kako si pripravljate meso'' napisalo kaj v stilu ''uuuu, kak lahka to jeste, jaz tega ne jem, to ni normalno itd''. Ta prvo pod svojim pragom pomette.
Mislm, če tole name leti verjetno nisi prebrala mojega posta do konca.
-
*etty* - Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 5. 2006
- Kraj: Ljubljana
Tearjerker napisal/-a:In še 6876780tič: vi, mesojedci/vsjedci ste nestrpni. Poglej samo za primerjavo, kolko vas se nekak vtikuje v to temo
Jah, jaz priznam, da spadam med nestrpne mesojedce. Pač, ni mi jasno, da se nekdo 'namerno' odpoveduje mesu, samo zato, ker misli, da bo s tem rešil svet živali
Nimam nič proti ljudem, ki na splošno ne marajo mesa oz. ne prenesejo njegovega okusa, saj tudi sama ne maram vseh vrst mesa. Na živce mi gremo samo tisti, ki pravijo, da se živali ne spodobi jesti in da se jim godi zločin, ker jih ljudje uvrščajo med del prehranjevalne verige
-
Tearjerker - Cosmopsiho
... edited
Ne da se mi več, preberte mal stare poste, če že mate lih tolk svetga pisanga cajta na svetu, da se ubadate s tem, ka drugi jejo.
Ne da se mi več, preberte mal stare poste, če že mate lih tolk svetga pisanga cajta na svetu, da se ubadate s tem, ka drugi jejo.
-
no angel - Cosmofrik
- Na forumu od: 2. 11. 2004
- Kraj: vzhodno od LJ
*etty* napisal/-a:Tearjerker napisal/-a:In še 6876780tič: vi, mesojedci/vsjedci ste nestrpni. Poglej samo za primerjavo, kolko vas se nekak vtikuje v to temo
Jah, jaz priznam, da spadam med nestrpne mesojedce. Pač, ni mi jasno, da se nekdo 'namerno' odpoveduje mesu, samo zato, ker misli, da bo s tem rešil svet živali
Nimam nič proti ljudem, ki na splošno ne marajo mesa oz. ne prenesejo njegovega okusa, saj tudi sama ne maram vseh vrst mesa. Na živce mi gremo samo tisti, ki pravijo, da se živali ne spodobi jesti in da se jim godi zločin, ker jih ljudje uvrščajo med del prehranjevalne verige
Ja pa kaj tebe sploh briga iz kakšnih razlogov ljudje ne jejo mesa? Js ga ne jem iz obeh razlogov - ker se mi gabi, gabi se mi okus, vonj, vse pač, pa tud zato, ker niti slučajno ne podpiram mesnopredelovalne industrije. In ne, ne mislim da bom kakšno žival rešla s tem, mam pa svoja načela in pač živim v skladu z njimi. Zavedam se, da tak pač je, da se živali ubijajo za meso in tega ne mormo spremenit, sm pa zgrožena, na kak način živali ubijajo in kak delajo z njimi. In nobenga človeka, ki je do tega brezbrižn, ne bom nikol razumela. Kaj šele tiste, ki so sposobni kej takga počet.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
-
a_pikica_a - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 4. 2006
Hah, važno da smo pol mesojedci nestrpni
Jaz sem mesojedka, ušeč mi je okus mesa (svinjsko, puranje in piščančje). Razumem vegetarjance in vegane in svaka jim čast (sploh veganom) da jim uspeva.
Sam ne mi s takimi, da smo vsejedci nestrpni. Ljudje smo si različni. Najdeš tako vsejedce kot vegetarjance nestrpne.
Jaz sem mesojedka, ušeč mi je okus mesa (svinjsko, puranje in piščančje). Razumem vegetarjance in vegane in svaka jim čast (sploh veganom) da jim uspeva.
Sam ne mi s takimi, da smo vsejedci nestrpni. Ljudje smo si različni. Najdeš tako vsejedce kot vegetarjance nestrpne.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
-
Tearjerker - Cosmopsiho
^^
Še dobro da se lahko ponavljam skoz in skoz ker se enim ne da dve strani za nazaj prebrat.... Torej, če nisi zaštekala, govorim o večini, ne pa da ste zdaj 100% vsi taki. Že ves čas. Isto o nam.
Za primerjavo cvetkam, ki se jim vegetarijanstvo ne zdi normalno in govorijo o naši nestrpnosti sem pač dala kot primer tole temo, katereva 1. posta očitno nihče ne prebere
Tearjerker napisal/-a:Jaz tudi nimam nič proti mesojedcem/vsejedcem. Ljudje okoli mene jejo meso po mili volji, ni čisto nič moja stvar to. Še več, če se znajdem za štedilnikom pa ne kuham samo zase, pa pade želja po kriminatlcu, ga pač spečem.
Ampak poglej samo to temo - koliko vegetarjank nas je, pa niti ena ni ''zatežila'' da je naša ideologija pravilnejša od vsejedske in da je meso nezdravo ITD. Medtem ko kar naprej padajo komentarji in vprašanja od vsejedcev do vegetarjancev 'zakaj, kako,...''. V mojem primeru ste vsejedci ful večji težaki, jaz vsakič ko omenim da sem vege, se jih najde par ki začnejo najedat. Ok, priznam, najdejo se tud vegiji ki težijo, ampak to so posamezniki. In jaz sprejemam vse vegetarjance: tiste ki ne jedo mesa iz zdravstvenih razlogov, tiste, ki jim ni dobro in tiste, ki ga ne jejo zaradi ideologije.
Še dobro da se lahko ponavljam skoz in skoz ker se enim ne da dve strani za nazaj prebrat.... Torej, če nisi zaštekala, govorim o večini, ne pa da ste zdaj 100% vsi taki. Že ves čas. Isto o nam.
Za primerjavo cvetkam, ki se jim vegetarijanstvo ne zdi normalno in govorijo o naši nestrpnosti sem pač dala kot primer tole temo, katereva 1. posta očitno nihče ne prebere
Zadnjič spremenil Tearjerker, dne 07. Mar. 2009 11:36, skupaj popravljeno 1 krat.
-
a_pikica_a - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 4. 2006
^ Aha no pol pa sorry.
Sam posploševanje mi gre na živce, za nazaj pa nisem brala
Sam posploševanje mi gre na živce, za nazaj pa nisem brala
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
Jaz mesa že kar nekaj časa sploh ne morem več niti probat .. Včasih sem si vsaj v razmakih 1,5 let privoščila kakšnega piščanca (sem se nekako prisilila), čeprav mi je šlo vsakič na bruhanje in na jok, ko ga je bilo treba pripravljat... Brrr, fuuuuj, res se mi je gnusilo tole ..
Lani decembra sem se pa spet po kakšnem letu in pol odločila, da bi spet poskusila, pa se mi je tokrat zataknilo že v trgovini .. Kar mravljince sem dobila, ko sva z materjo gledali tiste roza kose mrtvih živali, in sem se samo še obrnila stran od hladilnikov.. Res je ogabno izgledalo. Da ne govorim o tem, kako sem ponavadi komaj spravljala po grlu piščančje mišice (in si zraven predstavljala, da jem kaj drugega).. Pač če mi ne paše, se mi zdi nesmiselno se silit .. Pri čemer je itak zadnje čase tudi meso vse bolj zastrupljeno in nafilano z raznimi antibiotiki, tko da ne hvala.
Tudi mleko se mi že od otroštva gravža, ampak v obliki mlečnih izdelkov ga še prenašam (jogurti, sir, skuta, kot dodatek v mlečni čokoladi). Jajc pa tudi ne maram (razen, če se jih res ne čuti, kot dodatek v testu).
No, po drugi strani se pa zavedam, da so živali pač del prehranjevalne verige - zdi se mi pač normalno, da jih večina ljudi prežvekuje. Saj tudi ne bom rekla ''grda grda lisica, ker je pojedla prisrčnega zajčka''; tako pač je
Lani decembra sem se pa spet po kakšnem letu in pol odločila, da bi spet poskusila, pa se mi je tokrat zataknilo že v trgovini .. Kar mravljince sem dobila, ko sva z materjo gledali tiste roza kose mrtvih živali, in sem se samo še obrnila stran od hladilnikov.. Res je ogabno izgledalo. Da ne govorim o tem, kako sem ponavadi komaj spravljala po grlu piščančje mišice (in si zraven predstavljala, da jem kaj drugega).. Pač če mi ne paše, se mi zdi nesmiselno se silit .. Pri čemer je itak zadnje čase tudi meso vse bolj zastrupljeno in nafilano z raznimi antibiotiki, tko da ne hvala.
Tudi mleko se mi že od otroštva gravža, ampak v obliki mlečnih izdelkov ga še prenašam (jogurti, sir, skuta, kot dodatek v mlečni čokoladi). Jajc pa tudi ne maram (razen, če se jih res ne čuti, kot dodatek v testu).
No, po drugi strani se pa zavedam, da so živali pač del prehranjevalne verige - zdi se mi pač normalno, da jih večina ljudi prežvekuje. Saj tudi ne bom rekla ''grda grda lisica, ker je pojedla prisrčnega zajčka''; tako pač je
-
Tearjerker - Cosmopsiho
Za vse, ki živijo v prepričanju, da je človek mesojedec:
http://www.goveg.com/naturalhumandiet_physiology.asp
Za vse, ki zavzeto lapajo, da kako vegetarijanci s tem, ker ne vnašamo v oragnizem mesa, ne dobimo dovolj hranilnik snovi in smo posledično temu bolj bolni: http://www.osvoboditev-zivali.org/index.php?pnm=03694#raziskave
Bon apetit.
Teeth and Nails
To contrast human physiology with that of carnivores, start at the beginning of the digestive tract. Teeth, nails, and jaw structure indicate that nature intended for people to eat a plant-based diet. They have much shorter and softer fingernails than animals and pathetically small "canine" teeth (they're canine in name only). In contrast, carnivores all have sharp claws and large canine teeth capable of tearing flesh.
The jaws of carnivores move only up and down, requiring them to tear chunks of flesh from their prey and swallow it whole. Humans and other herbivores can move their jaws up and down and from side to side, a movement that allows them to grind up fruit and vegetables with their back teeth. Like other herbivores, human back molars are flat and allow the grinding of fibrous plant foods. Carnivores lack these flat molars. If humans had been meant to eat meat, they would have the sharp teeth and claws of carnivores. Instead, their jaw structure, flat molars, and lack of claws indicate that they are best suited for a plant-based diet.
Dr. Richard Leakey, a renowned anthropologist, summarizes, "You can't tear flesh by hand, you can't tear hide by hand. Our anterior teeth are not suited for tearing flesh or hide. We don't have large canine teeth, and we wouldn't have been able to deal with food sources that require those large canines."
Stomach Acidity
After using their sharp claws and teeth to capture and kill their prey, carnivores swallow their food whole, relying on their extremely acidic stomach juices to do most of the digestive work. The stomach acid of carnivores actually plays a dual role-besides breaking down flesh, the acid also kills the dangerous bacteria that would otherwise sicken or kill the meat-eater.
As illustrated in the chart below, our stomach acids are much weaker in comparison because strong acids aren't needed to digest pre-chewed fruits and vegetables. In comparing the stomach acidity of carnivores and herbivores, it is obvious that humans fall into the latter category. We can cook meat to kill some of the bacteria and make it easier to chew, but it's clear that humans, unlike all natural carnivores, are not designed to easily digest meat.
Intestinal Length
Evidence of our herbivorous nature is also found in the length of our intestines. Carnivores have short intestinal tracts and colons that allow meat to pass through it relatively quickly, before it has a chance to rot and cause illness. Humans, on the other hand, have intestinal tracts that are much longer than carnivores of comparable size. Like other herbivores, longer intestines allow the body more time to break down fiber and absorb the nutrients from a plant-based diet.
The long human intestinal tract actually makes it dangerous for people to eat meat. The bacteria in meat have extra time to multiply during the long trip through the digestive system, and meat actually begins to rot while it makes its way through the intestines. Many studies have also shown that meat can cause colon cancer in humans.
Comparing our anatomies clearly illustrates the fact that the human body is built to run on a vegetarian diet. Humans have absolutely none of the distinguishing anatomical characteristics that either carnivores or even natural omnivores have. Read author John Robbins' discussion of the anatomical differences between humans and carnivores.
Here is a chart from "The Comparative Anatomy of Eating" by Dr. Milton Mills that compares the typical anatomical features of carnivores, omnivores, herbivores, and humans.2 Notice how closely human physical characteristics match those of herbivores.
http://www.goveg.com/naturalhumandiet_physiology.asp
Za vse, ki zavzeto lapajo, da kako vegetarijanci s tem, ker ne vnašamo v oragnizem mesa, ne dobimo dovolj hranilnik snovi in smo posledično temu bolj bolni: http://www.osvoboditev-zivali.org/index.php?pnm=03694#raziskave
Bon apetit.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
^^ No, nas so pri biologiji učili bogvekaj, ki zdaj, ko znanost napreduje sploh ne velja več, ker so prišli do novih odkritij.
Poleg tega bi vas pri biologiji lahko lepo naučili tudi to, da gresta termina mesojedec in vsejedec z roko v roki, saj mora organizem vsejeda prav tako normalno, optimalno prebaviti meso, se pravi isto kot pri mesojedu.
Lahko bi vas naučili tudi, da čisti mesojedci ne obstajajo in da se termin mesojedca uporablja kot termin vsejedca.
Oziroma, da poenostavimo zadevo:
Poleg tega bi vas pri biologiji lahko lepo naučili tudi to, da gresta termina mesojedec in vsejedec z roko v roki, saj mora organizem vsejeda prav tako normalno, optimalno prebaviti meso, se pravi isto kot pri mesojedu.
Lahko bi vas naučili tudi, da čisti mesojedci ne obstajajo in da se termin mesojedca uporablja kot termin vsejedca.
Oziroma, da poenostavimo zadevo:
Colon
CARNIVORE: Simple, short and smooth
HERBIVORE: Long, complex; may be sacculated
OMNIVORE: Simple, short and smooth
HUMAN: Long, sacculated
Liver
CARNIVORE: Can detoxify vitamin A
HERBIVORE: Cannot detoxify vitamin A
OMNIVORE: Can detoxify vitamin A
HUMAN: Cannot detoxify vitamin A
Kidney
CARNIVORE: Extremely concentrated urine
HERBIVORE: Moderately concentrated urine
OMNIVORE: Extremely concentrated urine
HUMAN: Moderately concentrated urine
Stomach Capacity
CARNIVORE: 60% to 70% of total volume of digestive tract
HERBIVORE: Less than 30% of total volume of digestive tract
OMNIVORE: 60% to 70% of total volume of digestive tract
HUMAN: 21% to 27% of total volume of digestive tract
Chewing
CARNIVORE: None; swallows food whole
HERBIVORE: Extensive chewing necessary
OMNIVORE: Swallows food whole and/or simple crushing
HUMAN: Extensive chewing necessary
Jaw Type
CARNIVORE: Angle not expanded
HERBIVORE: Expanded angle
OMNIVORE: Angle not expanded
HUMAN: Expanded angle
Jaw Joint Location
CARNIVORE: On same plane as molar teeth
HERBIVORE: Above the plane of the molars
OMNIVORE: On same plane as molar teeth
HUMAN: Above the plane of the molars
Jaw Motion
CARNIVORE: Shearing; minimal side-to-side motion
HERBIVORE: No shear; good side-to-side, front-to-back
OMNIVORE: Shearing; minimal side-to-side
HUMAN: No shear; good side-to-side, front-to-back
Major Jaw Muscles
CARNIVORE: Temporalis
HERBIVORE: Masseter and pterygoids
OMNIVORE: Temporalis
HUMAN: Masseter and pterygoids
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
^^ No, verjetno si bila tudi sama del šolskega sistema, tako da so tudi tebe to učili (ko že ravno pišeš v 2. osebi) ..
Ne vem, tako podrobno se v zadeve nisem spuščala, niti me toliko ne zanima, ampak verjamem, da v svetu obstaja ogromno različnih (nasprotujočih si) razlag, študij in teorij.. Težko je jasno določiti, katera izmed njih naj bi bila prava.. izberemo pa ponavadi tisto, ki se najbolj sklada z našim prepričanjem, in z njo skušamo predstaviti svoje mnenje kot najbolj pravilno
Saj pravim, tudi sama ne jem mesa, pa mi čisto nič ne manjka . In mogoče kje na svetu obstaja tudi kak ježek, ki ne mara žužkov, tako da se prehranjuje samo s koreninicami & listki, pa čisto fino živi.. Ampak kljub temu večina ježev spada pod žužkojede.
Taksonomija se pa sčasoma spreminja, ja..
Ne vem, tako podrobno se v zadeve nisem spuščala, niti me toliko ne zanima, ampak verjamem, da v svetu obstaja ogromno različnih (nasprotujočih si) razlag, študij in teorij.. Težko je jasno določiti, katera izmed njih naj bi bila prava.. izberemo pa ponavadi tisto, ki se najbolj sklada z našim prepričanjem, in z njo skušamo predstaviti svoje mnenje kot najbolj pravilno
Saj pravim, tudi sama ne jem mesa, pa mi čisto nič ne manjka . In mogoče kje na svetu obstaja tudi kak ježek, ki ne mara žužkov, tako da se prehranjuje samo s koreninicami & listki, pa čisto fino živi.. Ampak kljub temu večina ježev spada pod žužkojede.
Taksonomija se pa sčasoma spreminja, ja..
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov