Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
p!ka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Šaurini

Neprebrana objavaNapisal/-a p!ka » 08. Dec. 2008 21:54

metuljčica* napisal/-a:
mily napisal/-a:Drugače je pa edina vegeterjanka, ki sem jo vidla, da kljub temu, da ne mara mesa, tega vseeno pripravi za moža in otroka.

Še ena taka. Ga že več let nisem niti poskusila, kljub temu pa ga pripravim za domače. Si pa ne morem predstavljati, da bi ga zraven jedla.

Moj je biu 4 leta vegetarjanc pa mu je u SŠ ful hodilo narobe, ker se je učiu za kuharja in pol ni provirau hrane kakšnega okusa je. Ampak mu je vedno nekako ratalo skuhat odlično. Njega je kr fleš primu, da on pa bo zdej vege in je biu. Pol pa ga je nazaj fleš primu in ni biu. Ah... Slika
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam

Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
Uporabniški avatar
majaoko
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 21. 7. 2006
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a majaoko » 08. Dec. 2008 22:07

Tudi jaz sem ta vegetarijanka, ki za svojega dragega moža pripravi meso :D aja pa za kužo tudi :P
Uporabniški avatar
beretta
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a beretta » 08. Dec. 2008 23:19

Js mesa ne jem že od svojega 6 leta... Pa sm čist o.k., mogoče mam edin kri mal slabšo, ampak ni neke hude panike...
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 08. Dec. 2008 23:31

Jst ga tud mal pojem (mogoče 1x na 14 dni kšn košček belga piščančjega mesa, rdečga nč), pa mam baje nadpovprečno dobro kri. Pa niti ne gledam, kaj jem, da bi zdej recmo ful gledala na to, da bi s čim nadomeščala meso.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 11. Dec. 2008 13:51

barbika_444 napisal/-a:In je od svojga otročička naredila vegeterjanca .....

No sicer zdravnica nisem (sem dipl. med. sestra), ampak so mi vsi svetovali, naj uživam meso. Zakaj bi otročička prikrajšala za vitaminom b12? OK, sej obstajajo dodatki....sam sem zlo proti vitaminčkom v tabletah.

Na drugo stvar, ki me je pa opozoril kolega zdravnik so pa ALERGIJE. Baje dojenček, ki nikoli ni zaužil mesa (ne v maternici ne z dojenjem), kasneje, ko začne sam jesti in začne uživati meso - ima do 75% več možnosti za nastanek raznih alergij. Telo se "upre", vanj pride nova, do tistega trenutka ne znana snov, in razvije reakcijo - alergijo.

Menim, da je otroku potrebno nuditi vsa živila, mu omogočiti, da se jih privadi in mu pustiti prost izbor. Sploh pa je raznovrstna prehrana najbolj zdrava. Posledice, ki jih naredimo otroku v času razvoja, pa se nemnogokrat manifestirajo šele v letih adolescence. Zakaj bi ga torej silili v vegeterjanstvo? Zaradi lastnega prepričanja? Ne hvala.

Ja, se strinjam s tem, otroku moramo pustiti, da sam izbere, kaj bo jedel.
Jaz bom šel kar k plemenu Alghori. Tudi do človeškega mesa (mrličev) ima pravico. Hura, imamo pravico do izbora! Hura.
Pa na Kitajsko bomo šli, da probamo še pse in podgane, pa mačke. mnjam. Otrok mora vendar imeti pravico do svobodne izbire tega, kar bi rad jedel, ne smemo ga prikrajšati za bilokaj že v mladosti, sicer se bo kasneje, ko si bo zaželel črvov npr. na le te z večjo verjetnostjo odzval alergeno. Alergeno, ponavljam! opa hohoho To pa ni kar tako, kaj?

Alghori
http://www.ednevnik.si/entry.php?u=houseofsutekh&e_id=9912

:roll:

Zakaj bi res silili svoje otroke jesti svinjino in krave, odrekali pa bi jim gosenice izpod lubja, avstralske deževnike,... Tega jih pa ja ne smemo prikrajšati. Zločin!
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 11. Dec. 2008 23:48

Boris, siliti otroka v vegetarijanstvo in siliti otroka jesti svinjino je nekaj zelo podobnega.

Strinjam se z barbiko_444, ko pravi, da naj otroku nudimo vsa živila in mu pustimo prosti izbor. S tem, da uporabimo tudi svoj razum in da mu (otroku) prej ne zmanipuliramo okusa (z npr. sladkarijami, zaradi intenzivnosti okusa ter zasvajujočih učinkov, ki jih imajo na naše telo).

(Lahko se npr. rodi tudi otrok z okvaro črevesja, ki ima slabše sposobnosti absorbcije B12 ali pa če obstaja sinteza tega (kot baje pravijo nekatere raziskave), je že od začetka okrnjena. Temu bi meso lahko tudi zelo koristilo. ITD.)

Primer s plemenom Alghori (kljub sarkazmu, ki prežema post :D)je sicer v prenesenem pomenu dober, kot tudi s kitajskimi psi in mačkami, vendar:
- v naši družbi se tega ne počne. Družbeni vzorci se čez mnoga leta verjetno prenesejo tudi v gene. Poleg tega Alghori jedo človeško meso iz drugih razlogov, kot bi npr. potrebo po njem začutil otrok (ki je verjetno ne bi).
- Kitajska je kar nekaj tisoč km oddaljena od Slovenije. Tam so navade drugačne, drugačen način življenja, drugačen metabolizem ljudi. Ni prilagojen našemu okolju. (Analogija: tudi tropsko sadje naj ne bi bilo preveč priporočljivo za ljudi v zmerno toplem podnebnem pasu, iz več razlogov, kot so npr. določena razmerja mikroelementov v njih (nekje je večja vsebnost kalija bolj pomembna kot drugje), energetskega stanja sadja (če verjameš v to),....
- obstajajo še protiargumenti, predvsem proti kanibalizmu, ki bi sicer do neke mere lahko bil absurdno gledano celo smiseln. :)

Ps. Če bi moj otrok želel jesti gosenice izpod lubja in bi presodila, da to ni samo njegova muha, bi mu slednje omogočila. Otroci naj bi imeli boljši občutek za to, katera hrana je zanje res dobra, kot pa starejši ljudje, ki se počasi pozabljajo poslušati in so obremenjeni s pravili WHO in ostalimi pravili "zdrave hrane" ter zmede mešanice lastnih brbončic in duševne potrebe po hrani.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 12. Dec. 2008 3:58

Tysia napisal/-a:Boris, siliti otroka v vegetarijanstvo in siliti otroka jesti svinjino je nekaj zelo podobnega.

Strinjam se z barbiko_444, ko pravi, da naj otroku nudimo vsa živila in mu pustimo prosti izbor.

Tudi jaz se strinjam z njo, zato pa pravim, da moramo vendar otrokom dati na izbor vsaj! beljakovinsko zelo hranljive deževnike in pa gosenice. Vsa živila namreč. Čakaj... vsa? Sem še kakšnega spustil morda? hm hm hm... Avstralski deževniki imajo nad 70% beljakovin. Mnjami mnjami ane... :wink: Bele miške, žabice, polži (previdno s hišicami, da se vam ne vname slepič),...

Kar si povedala o družbenih vzorcih... jebeš to, družbo usmerjajo gospodarstveniki, ki želijo moč nad potrošniki. Krave so skomercializirane, kače in mačke pa v Sloveniji pač (še) niso.

Ja ja ja, ja zakaj pa jih potem niso jedli naši dedki in babice, če so slednje užitne? Prednosti in koristi vzreje, religija in pa (stara) navada (je železna srajca) dodajo svoje.
Če greš Hinduincem npr., oni podgan ne bodo jedli zaradi veroizpovedi.
Hindu Rat Worship Documentary Part 2:
http://www.youtube.com/watch?v=0Eejioa_iz8&feature=related

Glede genov in metabolizma... ja kaj pa po tvojem imata podgana in pes v telesu takega, da človek ne bi prebavil njunega mesa vsaj tako (kao dobro) slabo, kot svinjskega? Saj ni treba da ješ podgane, ki so hodile po kanalizaciji in zaužile vsepolno strupov, ki bi preko zaužitega mesa prešli v človeka. Lahko odpreš tudi podganjo farmo in jih injeciraš s steroidi, da bodo tako lepe zdrave in z velikimi zizki, kot naše Slovenske! krave. Nazadnje jih boš lahko verjetno celo molzla.

Podganje mleko Ca++, brez holesterola, z omega 3 maščobnimi kislinami. Posebej priporočljivo za bolnike z osteoporozo in pa tiste s kislimi možgani.

Babe Movie Trailer... tegale pogledam in me prime, da bi šel na vročega psa... jejmo vendar nižje inteligentne. Svinja je zelo inteligentna. Jejmo raje idiote. Prasci so med snemanjem tega filma pojedli vse prašičke (bilo jih je več, čeravno so igrali isto vlogo... kdo bi jih ločil).

Morda pa pride sčasoma na Zemljo višja rasa, ki bo dobro prebavljala tudi človeško meso. Najprej človeške parklje, potem stegna, ledvice, srce, jetra, in pa specialiteto, ki jo bodo ponujali le v najboljših restavracijah - humanoidna decova jajca in babji klitoris.

Konj ne bodo jedli... njihov bog si je namreč izmislil, da je konj sveta žival.
Zadnjič spremenil Boris, dne 12. Dec. 2008 5:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 12. Dec. 2008 4:58

Z jedilnika I.T. ja z Alfa Centauri....

Človečina
Kvaliteta mesa je odvisna od vrste živali (prevajam: ljudi), pasme, spola, starosti, krmljenja, zdravja, načina klanja, shranjevanja, pa tudi od kosa in načina priprave. Meso vsebuje predvsem polnovredne beljakovine in ekstraktivne snovi. Takoj po zakolu smemo uporabiti prav mlado meso ljudi in opičje okončine. Meso pravkar zaklanih živali (prevajam: ljudi) je trdo. Šele čez nekaj časa se razvije v mesu mlečna kislina, ki zrahlja vezno tkivo.

Čas zorenja mesa je odvisen od vrste živali (prevajam: ljudi) in temperature. Meso zori do pet dni ali še več. Pri nižji temperaturi se čas zorenja podalj­ša. Uležano meso je mehkejše, okusnejše in bolj hranljivo. Če pa predolgo leži, začne razpadati in v njem se začno razvijati škodljivi strupi. Glede na barvo ločimo belo, rumeno in rjavo meso. Na splošno velja mnenje, da je belo meso lažje prebavljivo. K belemu mesu štejemo evropejce, ruse, severne američane in avstralske mešančke (opomba: po njihovem pravopisu je to strogo z malo začetnico).

Prebavljivost mesa je odvisna še od kosa mesa in načina pripra­ve. Uležano nemastno in meso mladih živali (prevajam: ljudi) je lahko prebavljivo. Težko prebavljivo je vsako mastno, staro in na masti ocvrto meso.

Na jedilniku piše še O K U S N O, da si kdo ne bi domišljal, da slučajno ni.
Zadnjič spremenil Boris, dne 12. Dec. 2008 5:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 12. Dec. 2008 5:05

fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 12. Dec. 2008 10:29

Mene pa zelo moti, da tisti ko so vegeterijanci potem s tem posiljujejo še druge... :| In se zgražajo in skos komntirajo druge ki jedo meso...

Jaz se bla 1 leto vegeterjanka, minilo me je prav tako nenadoma kot sem se za to odločila... Pa nisem nikoli nobenmu težila da je narobe če je meso..

Ena ženska vedno ko gremo skup kam jest, začne vsakmu posebej težit kako more jest meso... In potem ti buli v krožnik in se zgraža.. (npr: o fuuuuj lej k žila ven gleda iz zrezka.... Omajgaaaad; tukej na tvojem čevapčiču zgleda da je še kriiii...) :roll:
In potem je njen cimr povedal da ona na skrivaj je salamo in sendviče... :roll:
Res ne razumem takega obnšanja...
Uporabniški avatar
_ladybird_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 8. 11. 2004
Kraj: .......

Neprebrana objavaNapisal/-a _ladybird_ » 12. Dec. 2008 11:03

je prej obratno, tisti k niso vegetarijanci težijo tistim k so, kako da ne jejo mesa kaj je narobe z njimi....
I know it's only rock 'n roll but I like it, like it, yes, I do!!!
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 12. Dec. 2008 11:05

fun napisal/-a:Mene pa zelo moti, da tisti ko so vegeterijanci potem s tem posiljujejo še druge... :| In se zgražajo in skos komntirajo druge ki jedo meso...

Jaz se bla 1 leto vegeterjanka, minilo me je prav tako nenadoma kot sem se za to odločila... Pa nisem nikoli nobenmu težila da je narobe če je meso..

Ena ženska vedno ko gremo skup kam jest, začne vsakmu posebej težit kako more jest meso... In potem ti buli v krožnik in se zgraža.. (npr: o fuuuuj lej k žila ven gleda iz zrezka.... Omajgaaaad; tukej na tvojem čevapčiču zgleda da je še kriiii...) :roll:
In potem je njen cimr povedal da ona na skrivaj je salamo in sendviče... :roll:
Res ne razumem takega obnšanja...

Dokler vegetarijanec je solato, ti nima kaj težit. :) Razen kar se tiče onesnaževanja okolja in zdravja. Prvo je tudi njegova briga, drugo pa tako tako.

Jaz imam pa odkrito povedano prav rad, ko mi kdo teži glede prehrane, ker mu naštepam toliko protiargumentov, če me hoče s čim "posiliti", da se na koncu stvar zaobrne. Rad to delam.
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 12. Dec. 2008 11:32

_ladybird_ napisal/-a:je prej obratno, tisti k niso vegetarijanci težijo tistim k so, kako da ne jejo mesa kaj je narobe z njimi....

Meni ni nikoli nobeden težil zarad tega... Edin zdravnica; ker mam že tko in tko bolj slabo kri, v času ko nisem jedla mesa je šlo pa še na slabše...(sej mogoče ne ravno zarad mesa; sem mela tud čudno stresno obdobje takrat, sam ona je pač takoj povezala ti 2 stvari)

Ne vem, jaz se ne vtikam v to kaj jejo drugi... Če me kdo vpraša za mnenje povem, drugače se pa ne delam pametne ker tud sama nimam najbolj zdravo poštimane prehrane...
Sem pa mogla oment žensko "wannabe" vegeterijanko, ki s svojimi neumnimi izjavami uniči veselje do kosila vsem okrog sebe...

:razz: :?
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 12. Dec. 2008 11:44

mene(mini me..mali jaz) je Boris(veliki Boris...Veliki Jaz) enkrat poimenoval "wanna be" vegeterijanec :lach:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 12. Dec. 2008 11:47

Glede onesnaževanja okolja...
"Global Warning: the impact of meat production & consumption on climate change":
http://www.ciwf.org.uk/resources/lecture/default.aspx

Zabavno okoljevarstvo: spletne strani, filmi, dokumentarci

Glede zdravja... (Berlinska raziskava o vegetarijancih Zveznega urada za zdravje, ipd.):

* http://www.osvoboditev-zivali.org/?arhv=08564
* http://www.osvoboditev-zivali.org/?arhv=09515
* http://www.osvoboditev-zivali.org/?arhv=09566

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov