Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
maaalaaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a maaalaaa » 22. Nov. 2008 15:45

pussyka napisal/-a:vegetarijanci so predvsem ljudje, ki so se za takšno prehrano oz. način življenja, odločili, ker so prišli do nekega spoznanja. ostali še niso, mogoče tudi nikoli ne bodo!

skratka zanima me, kakšno je vaše mnenje...kdo mislite, da se odloča za vegetarijanstvo?kakšni so ti ljudje?zakaj?zaradi vrednot, prepričanj?

delam raziskovalno nalogo in bi mi vaše mnenje s sociološkega(tudi kakšnega drugega) stališča prišlo zelo prav!

hvala!

jst ti lahko povem kko je blo z mano. no sicer sm že v prejšnjih postih pisala o tem, si lahko prebereš za nazaj
jaz nekako zato, kr sm parkrat vidla kako se ubije in zakolje pujsa/kravo/kokoš/ovco itd. in potem nevem, enostavno se ti ti prizori odvrtijo pred očmi, ko ti ješ to kravo/kokoš itd. in pomisliš, kaj pa če je to ta žival, ki so jo ubili pred mojmi očmi? in te mine apetit. meni so vsi govorili, da jesti je treba z usti in ne z možgani, torej se pri tem ne razmišlja kaj daš v usta. ampak jaz enostavno nisem mogla in potem nisem več vidla smisla v tem, da bi jedla nekaj, kar mi povzroča slabost in mi jemlje tek. odkar ne jem več mesa, veliko bolj uživam v hrani.
mislim, da je na mene najbolj to vplivalo. pa ne zato, ker bi se mi živali oh in sploh smilile, če bi bilo zaradi tega bi tudi ostale prepričevala v to. ne jem zato, ker nimam teka, sedaj po 3 letih si pa sploh ne predstavljam da bi karkoli mesnega dala v usta. že ko vidim kaj v kuhinji, ki je meso, me kar odnese od tam.
upam, da sem ti bila kaj v pomoč, drugače kar vprašaj, če te še kaj zanima ;)
Uporabniški avatar
MAJAmazing
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 7. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a MAJAmazing » 22. Nov. 2008 17:16

Ja pri meni je pa tko, da nikol, ko pač sem mela na krožniku kako meso, nisem videla npr. kure...ta povezava mi nikoli ni šla in najbrž večini ljudem ne, zato pa jedo meso...ampak nekje sem prebrala, da če bi imele klavnice stene iz stekla, nihče ne bi jedel več mesa.
In jst pač sem nehala jest meso, ko sem si ogledala nekaj takšnih posnetkov...in zdaj, ko pogledam kravo ali kako ovco...takrat sem neizmerno hvaležna, da ne bo treba trpeti nobeni živali zaradi mene. Naj še ob tem dodam, da se zavedam, da živali vseeno trpijo ob dajanju mleka in jajc...ampak, da postaneš vegan moraš res imeti naštudirana vsa živila in res paziti kaj jesti, da ti ne bo česa primanjkovalo.
Zakaj pravim, da če ješ meso pomeni, da podpiraš klanje...pač sej plačaš v trgovini, da dobiš meso...in iz tega dobijo tisti mesarji denar...če nobeden ne bi jedel mesa, ne bi bilo več kaj klati :D
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 22. Nov. 2008 17:22

Živali trpijo ob dajanju mleka in jajc?! Kva pa ti govoriš??? :? To je povsem normalno in NARAVNO, da kura nese jajca, pol pa če jih ti ješ al pa ne, pa da majo krave, koze, ovce... mleko in če jih ne pomolze človek, jih pač sesa mladič, mleko gre in mora it ven na vsak način. Kravo (in ostale samice sesalcev) celo boli, če se je ne pomolze in še celo zboli (dobi mastitis). Groza, eni pa res pišete bedarije :roll:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 22. Nov. 2008 17:30

Yazmeen napisal/-a:Živali trpijo ob dajanju mleka in jajc?! Kva pa ti govoriš??? :? To je povsem normalno in NARAVNO, da kura nese jajca, pol pa če jih ti ješ al pa ne, pa da majo krave, koze, ovce... mleko in če jih ne pomolze človek, jih pač sesa mladič, mleko gre in mora it ven na vsak način. Kravo (in ostale samice sesalcev) celo boli, če se je ne pomolze in še celo zboli (dobi mastitis). Groza, eni pa res pišete bedarije :roll:

ni pa naravno da majo na kokosjih farmah kokoske zaprte u kletke po 15 skupi da se komi premikajo, samo v namen mnozicne pridelave jajc :wink: torej valijo jajca po tekocem traku...bos rekla da je to isto kot ena prosto ziveca kokoska na kmetiji ki ma lepo zivljenje in pac tudi med drugim vali jajca?

isto z ostalimi vrstami^^

sama sem vegeterijanka, jajca in mleko pa jem. ampak se tega vsaj ZAVEDAM, ne pa kot nekateri, ki se vedno mislite da je to cist normalno, sej kokoske itak valijo jajca :roll: mislim da jim tam omogocijo eno normlano zivlenje? :roll:
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 22. Nov. 2008 17:44

red_rose napisal/-a:
Yazmeen napisal/-a:Živali trpijo ob dajanju mleka in jajc?! Kva pa ti govoriš??? :? To je povsem normalno in NARAVNO, da kura nese jajca, pol pa če jih ti ješ al pa ne, pa da majo krave, koze, ovce... mleko in če jih ne pomolze človek, jih pač sesa mladič, mleko gre in mora it ven na vsak način. Kravo (in ostale samice sesalcev) celo boli, če se je ne pomolze in še celo zboli (dobi mastitis). Groza, eni pa res pišete bedarije :roll:

ni pa naravno da majo na kokosjih farmah kokoske zaprte u kletke po 15 skupi da se komi premikajo, samo v namen mnozicne pridelave jajc :wink: torej valijo jajca po tekocem traku...bos rekla da je to isto kot ena prosto ziveca kokoska na kmetiji ki ma lepo zivljenje in pac tudi med drugim vali jajca?

sama sem vegeterijanka, jajca in mleko pa jem. ampak se tega vsaj ZAVEDAM, ne pa kot nekateri, ki se vedno mislite da je to cist normalno, sej kokoske itak valijo jajca :roll: mislim da jim tam omogocijo eno normlano zivlenje? :roll:

Zdej si pa vzem 5 minut in preber še enkrat moj post, pol mi pa povej, kje sm jst napisala, da je to naravno??? :roll: Jst sm sam napisala, da je naravno, da kokoš vali jajca in da ob tem ne trpi, ostalo si si pa ti namisnla.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 22. Nov. 2008 17:45

Yazmeen napisal/-a:
red_rose napisal/-a:

Zdej si pa vzem 5 minut in preber še enkrat moj post, pol mi pa povej, kje sm jst napisala, da je to naravno??? :roll: Jst sm sam napisala, da je naravno, da kokoš vali jajca in da ob tem ne trpi, ostalo si si pa ti namisnla.

ok nisem bla dovolj jasna: JA, kokos TRPI da vali jajca na kokosjih farmah.

get it? ker jih majo samo v ta namen!
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 22. Nov. 2008 17:47

Lej, jst nism nikjer omenjala nobenih kokošjih farm (in ja, tam kokoši trpijo, sam ne takrat, ko valijo jajca, ampak trpijo zato, ker jih je po par nabasanih v kletkah, da se še obrnt ne morjo!), jst sm napisala na splošno, da kokoš ob tem, ko vali jajca, ne trpi in da je to povsem naravno.

Do you get it?! :roll:
Uporabniški avatar
missy*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a missy* » 22. Nov. 2008 19:14

mi je cisto vseeno na kaksen nacin je zival ubita, useeno mi je ce to vidim...meso je dobro in ga bom jedla. jem kar mi je vsec in ne kako je narejeno/pridelano, kakorkoli ze
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 22. Nov. 2008 19:37

pussyka napisal/-a:skratka zanima me, kakšno je vaše mnenje...kdo mislite, da se odloča za vegetarijanstvo?kakšni so ti ljudje?zakaj?zaradi vrednot, prepričanj?

Najprej naj povem, da sama nisem vegetarijanka, se pa spogledujem z njim. Kot mlajša (še v OŠ in tudi prej) mi je bilo meso zelo okusno. Oboževala sem predvsem surove oblike mesa, kot je tatarski biftek, "sushi" (pripravljen iz domače postrvi) in podobne čimmanj skuhane in pečene oblike mesa. Jedla sem ga verjetno 5krat na teden. Sčasoma pa sem začela "pozabljati" nanj.
Danes mi meso niti ne diši več. Zakaj, bi težko rekla (ali mi to sporoča telo, je to zaradi spremembe mojega mišljenja, ali so informacije o tem vplivale na nezavedni ravni name, ali vse to,...)

Če postanem vegetarijanka se bo to verjetno zgodilo zaradi tega ker:
- ne bom čutila kakšne posebne fizične želje po mesu
- ker se zavedam, da je bolje za moje celotno bitje, če mesa, kakršno je danes, ne uživam (hormoni, antibiotiki, ...)
- ker mi postaja pomembno to, da ne jem bitja, ki je za mojo prehrano dalo življenje na tako krute načine kot so videni v klavnicah (čeprav je to dvorezen meč - tudi rastline so bitja)
- kako pa je z ekonomsko računico (ena krava poje toliko in toliko zelenjave....ena krava je dražja v primerjavi z večjo količino zelenjave, ki jo poje, ipd) ne vem natanko, zato to ni razlog

Kar pa se tiče neuživanja mesa zaradi karmičnega vidika...pa sem trenutno mnenja, da to na karmo ne vpliva (če karma obstaja), če se z mesom ne prenažiraš ter ne ješ mesa iz zavestne želje škoditi. Morda se motim.

Kar pa se tiče vzrokov (kolikor lahko razberem jaz) nekaterih vegijev, ki jih poznam, pa bi jih delila takole:
- zaradi zdravja
- zaradi etičnih razlogov
- ker jim meso ni okusno
- ker je to moderno
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 3. 6. 2008
Kraj: ankaran

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 22. Nov. 2008 20:16

pri meni je pa tako, da mi meso vedno manj diši. svinjine, govedine, divjačine&com se itak že tako ne pritaknem, piščanec in puran pa sta vseeno včasih na mojem jedilniku. večinoma je to zaradi fanta, ker mu je meso glavno živilo, sama si pa nikoli ne delam mesa. kar je živalskega izvora, jem edino ribe in pa jogurte.
vedno bolj se torej nagibam k vegetarijanstvu, ampak ne morem se znebiti občutka, da potem mojemu telesu ne bo kaj manjkalo. načeloma sem sicer zdrava, pri delu pa moram bit predvsem zbrana, ker opravljam umsko zahtevno delo. po moje, če bi bila bolj fizično aktivna, kot je npr. moj fant, bi rabila tudi več mesa. tko jst mislim.
je pa tko, da se mi meso na nek način upira. če dam v usta samo košček svinjine, ga enostavno ne morem spraviti po grlu, ker mi ima ogaben okus, ne zato, ker se delam fino. meni tak način prehrane kr ustreza, s kilažo nikoli nisem imela problemov, s počutjem tudi večinoma ne, tko da ne vem. nekateri so mnenja, da mal mesa mora bit, da pa velja zmernost. in tega se držim tudi jaz, čeprav je v moji družini nekaj sorodnikov dobesedno odvisnih od mesa (moški) in ni važno, kaj jejo, samo da je meso :)

ogabno mi je pa to, kako danes delajo z živalmi, koliko mučenja preživijo v svojem življenju, da na koncu pristanejo na našem krožniku. sem za to, da se prodajo mesa OMEJI. in seveda sem absolutno proti pitanju živali s hormoni itd. to je res ogabno, kar ljudje delamo. mislim, da bi moral vsak pri sebi razčistit, da meso vsak dan pa res mogoče ni najboljša izbira in bi ga lahko komot jedel samo 2krat na teden, pa ne bi bil s tem nič prikrajšan! vegetarijance pa čisto razumem in jih tud spoštujem. konec koncev je to njihova odločitev.
Uporabniški avatar
majarončk
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a majarončk » 23. Nov. 2008 11:08

mene pa zanima, če ma katera izkušnje z vegetarijanstvom, pa kak ste se odločle za to (zakaj) in predvsem s čim nadomeščate meso (soja, tofu??) itd..

V glavnem, malo se razpišite, please... :wink:[/quote]

Ja, jst sm lakto-ovo vegetarijanka, kar pomen d jem ribe, mlečne izdelke in jajca.Enostavno se mije zagravžal use po vrsti, čeprou verjem d sm bila zelo zelo velik freaky na meso, hrenovke, predvsem poli salamo. Nadomeščanje mesa? hm..ma tega je tok ej.usak misli d ne morš brez mesa, pa se zdrži, oz. je čist simpl. jst npr. predvsem s sojo, zelenjavo, pač tist kar vsebuje velik železa.
:)
Uporabniški avatar
majarončk
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a majarončk » 23. Nov. 2008 11:08

Ja, jst sm lakto-ovo vegetarijanka, kar pomen d jem ribe, mlečne izdelke in jajca.Enostavno se mije zagravžal use po vrsti, čeprou verjem d sm bila zelo zelo velik freaky na meso, hrenovke, predvsem poli salamo. Nadomeščanje mesa? hm..ma tega je tok ej.usak misli d ne morš brez mesa, pa se zdrži, oz. je čist simpl. jst npr. predvsem s sojo, zelenjavo, pač tist kar vsebuje velik železa.
Uporabniški avatar
majarončk
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a majarončk » 23. Nov. 2008 11:09

Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 23. Nov. 2008 11:53

pol pa kupujte jajca na kmetijah? k aj pa to? še zmer trpijo ane?..
jao, kašne mate ene.. :roll:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 23. Nov. 2008 12:03

densy napisal/-a:pol pa kupujte jajca na kmetijah? k aj pa to? še zmer trpijo ane?..
jao, kašne mate ene.. :roll:

ce si bos prebrala moj post, bos lepo vidla, da sem izrecno razlikovala med kokosmi na kmetiji in na farmah :roll:

sploh pa js kupujem jajca tam kot ti in vecina ostalih -v normalnih trgovskih centrih...zal, deloma tut js podpiram to da tako ravnajo s kokosmi

ampak se vsaj tega zavedam in hocem da se tut drugi. ne pa da si zatiskate oci in ste do konca sebicni, ker vam je itak vazno da mate neki dobrega na krozniku, ne pa kako je to prislo do tja

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov