Vegetarijanstvo

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
lolika69
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolika69 » 27. Nov. 2007 20:55

Jz bi nekak rekla, da sem bla na pol vegeterjanka 3 leta. Vsak dans sem jedla pač vegetarijansko prehrano, razn ob nedeljah sem jedla meso. Zato pa sem se odločla, ker mi preprosto ni bilo več do mesa. Nism v to šla zaradi pravic živli itd. amapk zato, ker moje telo ni želelo mesa-sem poslušala svoje telo.
THE ONLY ROOL ISDON''T BE BORING.DRESSCUTEWHEREVER YOU GO.LIFE IS TO SHORT TOBLENDIN.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 27. Nov. 2007 21:29

^^ Joj, potem pač NISI bila vegetarijanka, če si jedla meso :lach: ... Saj ga ni treba jesti vsak dan, da nisi vegetarijanec... Jaz npr. že vsaj 10 let ne jem rdečega mesa, pač pa morda enkrat na par mesecev pojem malo piščanca (pa še to vse redkeje; se ne spomnim, kdaj je bilo to nazadnje), pa se nimam za vegetarijanko :) ... Čeprav v praksi sem večino časa res...

OK, saj vem, kaj si drugače želela povedati :wink: ...
Uporabniški avatar
lolika69
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolika69 » 27. Nov. 2007 21:40

no sej ubistvu sm napisala sam da sm bla napol vegeterjanka..sej se nism štela med vegeterjance, ker vem da strogo ne jejo mesa in jz to nism bla...

res je biu moj namen sam to napista, da sm se mesa izogibala iz lastnih potreb in ne iz kakršnih kol prepričanj
THE ONLY ROOL ISDON''T BE BORING.DRESSCUTEWHEREVER YOU GO.LIFE IS TO SHORT TOBLENDIN.
Uporabniški avatar
Lil`Bee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 11. 2007
Kraj: otok Ajaja

Neprebrana objavaNapisal/-a Lil`Bee » 27. Nov. 2007 21:46

Js sm pa ravno sedaj prebrala eno knjigo, ki je baje naredila revolucijo glede prehranjevanje. Slovenski naslov je Živimo zdravo (Fit for life) od zakoncev Diamonds.. V njej opisuje, v kakšni zablodah o hrani živimo. Tudi sama se nisem mogla domisliti, zakaj naj bi pili mleko, ki je v resnici namenjeno teličkom, tako kot nam mamino - do omejene starosti. Tudi naša prebavila niso narejena, da bi jedli meso, nimamo ostrih, zašiljenih zob, niti krempljev. Res pa je, da smo se stavljeni iz 70%vode in naj bi zato jedli hrano, ki je tudi polna vode. Ljudje smo nabiralci.. Torej je naša primerna hrana sadje, za njo pa zelenjava. Knjiga ne zapoveduje, da bi se čemurkoli odrekel. Ješ lahko vse, tudi meso, mleko, vendar ločeno od drugih (to že veste kako gre - beljakovine, škrob, ogljikovi hidrati...) Zelo pomembno pa je, da do 12 ure uživate samo sadje in sadne sokove. Mene sicer ne zanima ne vegetarijanstvo niti hujšanje, ampak neverjetni naboj energije, ki bi ga naj ob taki prehrani dobil. To utemeljujejo z dejstvom, da se največ energije porabi za prebavo...
Meni je zvenelo zanimivo... Bi blo za probat :cool:
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 28. Nov. 2007 14:49

Jaz sem lakto vegetarijanka, kar pomeni, da ne jem mesa, rib in jajc (mlečnim izdelkom se ne morem upreti, vsaj siru ne). Za vegetarijanstvo sem se odločila iz dveh razlogov: zaradi tega, ker imam preveč rada živali, da bi jih jedla, drugi razlog pa je ta, da mi že tako ali tako ni dobrega okusa, torej ne pogrešam mesa, da bi se mi kdaj zaluštalo.
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 28. Nov. 2007 14:58

cukr8 napisal/-a:Jaz npr. že vsaj 10 let ne jem rdečega mesa, pač pa morda enkrat na par mesecev pojem malo piščanca (pa še to vse redkeje; se ne spomnim, kdaj je bilo to nazadnje), pa se nimam za vegetarijanko :) ... Čeprav v praksi sem večino časa res...

Jst isto! Sm pa pomojem lih v tej temi brala, da se uni, k jejo sam piščančje meso, imenujejo semivegetarijanci.
Uporabniški avatar
Platonic love
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Platonic love » 28. Nov. 2007 15:33

Joj, men grejo pa teli striktni vegetarijanci prav na živce. Mogoče je za to kriva tudi moja mama, ki je zdravnica, in vedno pravi kako hudo ji je delat z vegetarijanci. Njihovi otroci so ponavadi (skoraj 90%) "shirani", celo bledolični...

Ne vem kako je lahko bolj zdravo vsakodnevno jesti špricano zelenjavo, kot meso (seveda v mejah normale).
Uporabniški avatar
Black Amber
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Black Amber » 28. Nov. 2007 15:35

Kolikor jst vem je meso je nadomestljivo. Sicer ne samo z zelenjavo in sadjem, ampak tudi z živalskimi izdelki v katerih so esencialne snovi.

Samo zelenjava in sadje... "not good", tudi za odraslega, saj mu v 10 letih takega vegetarijanstva zmanjka vsakega pomembnega vitamina.
Uporabniški avatar
Chavah
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Chavah » 28. Nov. 2007 15:37

Platonic love napisal/-a:Joj, men grejo pa teli striktni vegetarijanci prav na živce. Mogoče je za to kriva tudi moja mama, ki je zdravnica, in vedno pravi kako hudo ji je delat z vegetarijanci. Njihovi otroci so ponavadi (skoraj 90%) "shirani", celo bledolični...

Ne vem kako je lahko bolj zdravo vsakodnevno jesti špricano zelenjavo, kot meso (seveda v mejah normale).

Na podlagi tvojega pisanja sklepam, da še nikoli v življenju nisi srečala vegetarijanca. Še posebej, kar se tiče otrok, ki NISO shirani in bledoločni! In kdo je ta zdravnica lepo te prosim, ki se zgraža nad vegetarijanci??? Kolikor jst vem imajo zdravniki različna mnenja glede vegetarijanstva, nekateri so tudi sami vegetarijanci.
Uporabniški avatar
Bloodelf
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Bloodelf » 28. Nov. 2007 15:42

Danes ni zdrava ne zelenjava, ne meso. Vse je polno raznih strupov.

Razen če imaš biološko predelano.
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 28. Nov. 2007 15:45

Poznam enega kolega, ko je prej bil vegetarijanec. V glavnem pri 16-ih letih so se začele težave, manjkali naj bi mu neki vitamini (se mi zdi da B12). Po bolehanju so ga doma "prisilili" jesti vse vrste hrane (tudi meso). In od takrat je čisto zdrav, nič mu ne manjka...

Torej, uživanje samo zelenjave je definitivno na nek način tudi škodljivo!
Uporabniški avatar
Chavah
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Chavah » 28. Nov. 2007 15:48

^^ verjetno je jedel samo krompir in solato. Čeprav poznam tudi nekaj "presnojedcev" (jedo samo surovo hrano, brez mesa), pravijo, da jim je bilo na začetku koma (vrtoglavice, pomanjkanje moči...), kasneje in še zdaj pa stokrat boljše. Pravijo, da prihaja do slabega počutja zaradi čiščenja telesa, potem ko se telo prečisti, pa začne maksimalno izkoriščati hrano, ki jo dobi.
Uporabniški avatar
Platonic love
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Platonic love » 28. Nov. 2007 15:51

To o dobrem počutju je precej relativno. Meni se zagrizeni vegetarijanci zdijo nekoliko nervozni in včasih celo agresivni. Pravijo da so polni energije, meni pa se zdi, da se obnašajo kot, da jim nekaj manjka. Je pa to le moj občutek. "Takes all kinds" bi rekli angleži in vsak, ki zna poslušati lastno telo ve kaj mora jesti.
Uporabniški avatar
ghotic_girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ghotic_girl » 28. Nov. 2007 15:53

Največji hec je, ko sem slišala informacijo kaj se nahaja v čokoladi Milka. Mnogi vegetarijanci jo namreč jedo. Eni strokovnjaki ki se ukvarjajo z raziskavami na področju živil pa so povedali, da je v njej prisotna tudi goveja kri. Toliko o tem iti se nekega "vegija": preseneti te tam, ko sploh ne pričakuješ :D
Uporabniški avatar
Infinity
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Infinity » 28. Nov. 2007 15:56

^^ ni oporečna samo čokolada... tu so še bonboni, čigumiji, razni namazi, zobne paste... Vsega vraga zmiksajo noter :D

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov