Vegetarijanski recepti
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Evo, nova kategorija, ker pod 'Vegetarijanstvo' najdemo zadnje čase samo kreganje, kar postaja že dolgočasno.
Torej, tukaj se NE BOMO KREGALI. Administratorja bi prosila, da kreganje glede (ne)pravilnosti vegetarijanske prehrane in provociranje premakne pod Vegetarijanstvo. Če se po naključju znajde v tej temi kakšna provokacija, jo prosim ignorirajmo. Hvala!
Lahko bi tu pisali kakšne dobre vegetarijanske (tud veganske) recepte, pa npr. kako se nadomesti sestavine živalskega izvora, v katerih restavracijah se da pojesti kakšne dobre vegetarijanske jedi, kje se dobi kakšne vegetarijanske sestavine, katere so vaše najljubše jedi, dobrodošle so tudi ankete itd.
Lep pozdrav vsem!
Torej, tukaj se NE BOMO KREGALI. Administratorja bi prosila, da kreganje glede (ne)pravilnosti vegetarijanske prehrane in provociranje premakne pod Vegetarijanstvo. Če se po naključju znajde v tej temi kakšna provokacija, jo prosim ignorirajmo. Hvala!
Lahko bi tu pisali kakšne dobre vegetarijanske (tud veganske) recepte, pa npr. kako se nadomesti sestavine živalskega izvora, v katerih restavracijah se da pojesti kakšne dobre vegetarijanske jedi, kje se dobi kakšne vegetarijanske sestavine, katere so vaše najljubše jedi, dobrodošle so tudi ankete itd.
Lep pozdrav vsem!
Zadnjič spremenil katja_t_1980, dne 25. Feb. 2010 0:27, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Sunshine - Cosmo administrator
- Prispevkov: 1697
- Na forumu od: 6. 7. 2004
- Kraj: Ljubljana
Če bo prišlo do "kreganja" oz. nesoglasij v tej temi, bomo to tudi tukaj razrešili.
Hkrati pa ne vem zakaj je potrebna nova tema, ker se da tudi v tisti narediti red, samo podaj prave argumente.
Lahko pa temo preimenuješ v vegeterijanski recepti ali kaj podobnega, na splošno o vegeterijanstvu tema že obstaja, sedanji naslov teme pa je neprimeren.
Hkrati pa ne vem zakaj je potrebna nova tema, ker se da tudi v tisti narediti red, samo podaj prave argumente.
Lahko pa temo preimenuješ v vegeterijanski recepti ali kaj podobnega, na splošno o vegeterijanstvu tema že obstaja, sedanji naslov teme pa je neprimeren.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Jaz se glede tega strinjam s Sunshine´. Nesoglasja so, so bila in bodo v vsaki temi, vegetarijanstvo je pač ena taka občutljiva tema v katero se marsikdo rad vtakne, žal. Tudi sama sem v temi aktivna, pa me še nikoli noben post ni sprovociral in sem na vse odgovorila povsem mirno. Če imaš argumente jih z lahkoto podaš, tisti, ki pa se v temo vtikajo ker imajo preveč prostega časa, pa slej ko prej odnehajo, ker jim le-teh zmanjka.
Problem ni v temi, je v uporabnikih, ki očitno površno berejo poste in v njih vidijo kar želijo prebrati, ne pa kaj res piše. Jaz sem za to da se tista tema povsem ohrani in služi, čemu je namenjena.
Problem ni v temi, je v uporabnikih, ki očitno površno berejo poste in v njih vidijo kar želijo prebrati, ne pa kaj res piše. Jaz sem za to da se tista tema povsem ohrani in služi, čemu je namenjena.
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Ok . Prosim, povejte, kako se spremeni naslov teme v 'Vegetarijanski recepti in vegetarijanska prehrana v restavracijah in trgovinah'? Hvala!
- sirova štručka
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 5990
- Na forumu od: 9. 12. 2009
...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 23:23, skupaj popravljeno 1 krat.
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Katere so vaše najljubše brezmesne jedi?
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Recept za:
Kraljevska solata (samostojna jed) (J*, M)
J-jed vsebuje jajca
M-jed vsebuje mlečne izdelke
*sestavino lahko nadomestimo z vegansko različico
Na osebo potrebujemo:
5 listov zelene solate ali radiča
1 paradižnik
polovica majhnega korenčka
polovica rdeče/zelene paprike
10 dag lahkega sira
1 jajce*
1,5 dcl navadnega polnomastnega jogurta
žlica kisa
žlička olja
sol
V hladno vodo damo jajce, pustimo, da zavre in ga kuhamo 8 minut. Skuhanega ohladimo. Zelenjavo operemo, solato natrgamo na manjše dele, paradižnik narežemo na osmine, korenček ostrgamo in naribamo, papriko narežemo na koščke, prav tako sir. Ohlajeno jajce olupimo in narežemo na četrtine.
Jogurt zmešamo s kisom, oljem in ščepom soli. Prelijemo po solati. Zraven postrežemo polnozrnat kruh.
Različice:
lahko dodamo tudi narezano solatno kumaro, alfaalfa kalčke, koruzo ali kuhan fižol. Namesto z jogurtovim prelivom lahko prelijemo s tatarsko omako, če vzamemo jogurtov preliv, mu lahko dodamo različna sesekljana ali posušena zelišča, npr. baziliko, česen, čebulo,... Zraven lahko jemo pomfri (namesto kruha).
*Namesto jajca lahko dodamo (na koščke narezan, v sojini omaki mariniran in na teflonki skupaj s česnom v prahu popečen) tofu.
Kraljevska solata (samostojna jed) (J*, M)
J-jed vsebuje jajca
M-jed vsebuje mlečne izdelke
*sestavino lahko nadomestimo z vegansko različico
Na osebo potrebujemo:
5 listov zelene solate ali radiča
1 paradižnik
polovica majhnega korenčka
polovica rdeče/zelene paprike
10 dag lahkega sira
1 jajce*
1,5 dcl navadnega polnomastnega jogurta
žlica kisa
žlička olja
sol
V hladno vodo damo jajce, pustimo, da zavre in ga kuhamo 8 minut. Skuhanega ohladimo. Zelenjavo operemo, solato natrgamo na manjše dele, paradižnik narežemo na osmine, korenček ostrgamo in naribamo, papriko narežemo na koščke, prav tako sir. Ohlajeno jajce olupimo in narežemo na četrtine.
Jogurt zmešamo s kisom, oljem in ščepom soli. Prelijemo po solati. Zraven postrežemo polnozrnat kruh.
Različice:
lahko dodamo tudi narezano solatno kumaro, alfaalfa kalčke, koruzo ali kuhan fižol. Namesto z jogurtovim prelivom lahko prelijemo s tatarsko omako, če vzamemo jogurtov preliv, mu lahko dodamo različna sesekljana ali posušena zelišča, npr. baziliko, česen, čebulo,... Zraven lahko jemo pomfri (namesto kruha).
*Namesto jajca lahko dodamo (na koščke narezan, v sojini omaki mariniran in na teflonki skupaj s česnom v prahu popečen) tofu.
- sončk
- Cosmofrik
- Prispevkov: 2379
- Na forumu od: 27. 12. 2005
Foccacie iz Hoferja ki jih potem 5 minut pečeš v pečici so nekaj najboljšega kar sm probala...
Drugače so pa meni tud zelo dobre vegi sarme, in sicer čist isto kot navadne sarme samo da se da notri sojine koščke (najbolj drobne), ki jih prej popražiš na čebuli. Jaz sm mislla da je not meso in sm se ful razjezila na kuharja, preden mi je povedal
Drugače so pa meni tud zelo dobre vegi sarme, in sicer čist isto kot navadne sarme samo da se da notri sojine koščke (najbolj drobne), ki jih prej popražiš na čebuli. Jaz sm mislla da je not meso in sm se ful razjezila na kuharja, preden mi je povedal
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
sončk napisal/-a:Foccacie iz Hoferja ki jih potem 5 minut pečeš v pečici so nekaj najboljšega kar sm probala...
Drugače so pa meni tud zelo dobre vegi sarme, in sicer čist isto kot navadne sarme samo da se da notri sojine koščke (najbolj drobne), ki jih prej popražiš na čebuli. Jaz sm mislla da je not meso in sm se ful razjezila na kuharja, preden mi je povedal
Kaj pa so to foccacie? Kakšne testenine al kaj drugega?
Glede sarm oz. nadeva se pa strinjam,zelo dober pride. Jaz ga uporabljam tudi za v paprike. V ohrovtove liste pa raje zavijem nadev iz gob in leče.
-
študentka20 - Kofetarica
- Prispevkov: 553
- Na forumu od: 10. 9. 2007
Vegi poljnjena paprika
*melancani
* zelenjava (paradižnik, paprika, korenje...pač kar je pri roki)
*riž
Priprava:
Na čebuli prepraži zelanjavo z malo vode, da omaka ni preveč tekoča ampak gosta. Dodaš riž, in potem dušiš da se riž skuha, da ni trd - masa naj bo gosta.
Paprike napolniš s to maso in skuhaš v paradižnikovi omaki - na olju prepražiš moko da porjavi in dodaš paradižnikovo mezgo in zaliješ z vodo - nastane omaka za barvo in okus še dodaš rdečo papriko al pa če imaš pasiran paradižnik.
Nardiš si še pire s kislo smetano in je kosilo fertik....dobro pa tak, da brezveze...komaj čakam poletje da bom lahko to skuhala.
Seveda si začiniš po okusu maso. Dober tek.
*melancani
* zelenjava (paradižnik, paprika, korenje...pač kar je pri roki)
*riž
Priprava:
Na čebuli prepraži zelanjavo z malo vode, da omaka ni preveč tekoča ampak gosta. Dodaš riž, in potem dušiš da se riž skuha, da ni trd - masa naj bo gosta.
Paprike napolniš s to maso in skuhaš v paradižnikovi omaki - na olju prepražiš moko da porjavi in dodaš paradižnikovo mezgo in zaliješ z vodo - nastane omaka za barvo in okus še dodaš rdečo papriko al pa če imaš pasiran paradižnik.
Nardiš si še pire s kislo smetano in je kosilo fertik....dobro pa tak, da brezveze...komaj čakam poletje da bom lahko to skuhala.
Seveda si začiniš po okusu maso. Dober tek.
življenje je igra,igraj jo,
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
katja_t_1980 napisal/-a:sončk napisal/-a:Foccacie iz Hoferja ki jih potem 5 minut pečeš v pečici so nekaj najboljšega kar sm probala...
Drugače so pa meni tud zelo dobre vegi sarme, in sicer čist isto kot navadne sarme samo da se da notri sojine koščke (najbolj drobne), ki jih prej popražiš na čebuli. Jaz sm mislla da je not meso in sm se ful razjezila na kuharja, preden mi je povedal
Kaj pa so to foccacie? Kakšne testenine al kaj drugega?
Glede sarm oz. nadeva se pa strinjam,zelo dober pride. Jaz ga uporabljam tudi za v paprike. V ohrovtove liste pa raje zavijem nadev iz gob in leče.
Sem končno ugotovila, da so foccacie italijanski kruhki z rožmarinom. Zveni dobro, bom pogledala v Hoferju. Hvala za idejo!
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
A je kdo že jedel v tej restavraciji, ki je namesto Vegedroma? Anapurna ali nekaj takega? Je dobro? Kaj pa cene?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]