Vegetarijanski recepti
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 120 prispevkov
• Stran 6 od 8
•
Prejšnja
1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8
Naslednja
- suomi
- Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 3. 8. 2010
Kaj pa je svilnat tofu? Za razliko od navadnega?
Tahini:
Osnovni recept:
5 dl prepraženih sezamovih semen
3,5 dl olivnega olja
sol
Popražimo semena. Ko se ohladijo, jih damo v mešalnik in dodajamo olje, dokler ne dobimo goste, vendar še vedno tekoče snovi. Solimo po okusu. Zapreš v stekleno embalažo. To naj bi lahko stalo v hladilniku več tednov.
Jaz ga se nisem nardila, imam pa skos popražen sezam v lončku in ga posujem po hrani. Ravno za zajtrk sem naredila čičerikih namaz ( v katerega bi fajn pasal tahini). Jaz s paličnih zmiksam: kuhano čičeriko, popražen sezam, olivno olje, lim. sok, sol, drobnjak in poper. Dodam malo vode, da pride mazav namaz. To je humus drgač (ampak mal po moje).
Tahini:
Osnovni recept:
5 dl prepraženih sezamovih semen
3,5 dl olivnega olja
sol
Popražimo semena. Ko se ohladijo, jih damo v mešalnik in dodajamo olje, dokler ne dobimo goste, vendar še vedno tekoče snovi. Solimo po okusu. Zapreš v stekleno embalažo. To naj bi lahko stalo v hladilniku več tednov.
Jaz ga se nisem nardila, imam pa skos popražen sezam v lončku in ga posujem po hrani. Ravno za zajtrk sem naredila čičerikih namaz ( v katerega bi fajn pasal tahini). Jaz s paličnih zmiksam: kuhano čičeriko, popražen sezam, olivno olje, lim. sok, sol, drobnjak in poper. Dodam malo vode, da pride mazav namaz. To je humus drgač (ampak mal po moje).
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Svilnat tofu je bolj mehak kot navaden, je bolj primeren za kakšne kreme v sladicah.
Hvala za recept za tahini. Bom probala kar s paličnim zmiksat in bom poročala, kako je uspelo.
Hvala za recept za tahini. Bom probala kar s paličnim zmiksat in bom poročala, kako je uspelo.
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
- suomi
- Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 3. 8. 2010
Se mi je ze zdelo ja Jaz delam tofu sama in je precej drugačen od trgovinskega. Tako po strukturi, ko ga popečeš je ful mehek, super je!
Recept za kremo iz tofuja ( kot samotojna jed, za pite ,...):
kocka tofuja
stopljena temna čokolada
pa žlič kave ( lahko tudi žitne kave)
trsni rjavi sladkor po potrebi
vanilija ( tekočina- naravni ekstrakt)
To zmiksaš s paličnim v gladko kremo. Res pride zanimiva struktura ven. To potem lahko potreseš z praženimi sesekljanimi orehi.
Za probat je ... ni moja najljubša, ampak kr ok
Recept za kremo iz tofuja ( kot samotojna jed, za pite ,...):
kocka tofuja
stopljena temna čokolada
pa žlič kave ( lahko tudi žitne kave)
trsni rjavi sladkor po potrebi
vanilija ( tekočina- naravni ekstrakt)
To zmiksaš s paličnim v gladko kremo. Res pride zanimiva struktura ven. To potem lahko potreseš z praženimi sesekljanimi orehi.
Za probat je ... ni moja najljubša, ampak kr ok
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Mmmm, tale krema je pa za probat. Hvala za recept!
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
- suomi
- Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 3. 8. 2010
katja_t_1980 napisal/-a:A se kje v Ljubljani in okolici da dobiti svilnat tofu? Mogoče katera ve?
Ima katera recept za tahini? Se samo zmelje sezam (lahko s paličnim) ali je treba še kaj dodati?
Nekje sem zasledila, da imajo svilnat tofu v trgovini Kalček (BTC) in je tam tudi najcenejši.
Recept za puding/mousse:
pol avokada
svilnat tofu
zrela banana
datlji (ali kako drugo suho sadje kot sladilo),lahko tudi uporabiš sladkor
žlička kakava
aroma vanilije
Zmiksaš v mešalniku ali s paličnim v glako kremo. Daš v kozarčke/posodice in postaviš v hladilnik za 1 uro, še bolj pa dlje.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Hello! Mene pa zanima če mogoče kdo ve, kje bi se pri nas dalo kupiti gluten?
- suomi
- Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 3. 8. 2010
Gluten imajo samo v Jablani (BTC). KOkr jaz vem.
Gluten pri nas proizvaja Helios. Sam se ga ne da kupit direkt pri njih, oz. je ogromno komplikacij.
Če te zanima izdelava sejtana, se ga naredit tudi iz navadne moke, s postopkom spiranja. Pa sploh ni tko zelo zapleteno.
Potem imaš pa 2 možnosti ali ga spečeš v pečici ali ga skuhaš v juhi. Potem pa naprej po želji.
Jaz sem ga tudi naredila tako, da sem ga oblikovala v klobase, zavila v alu folijo in skuhala na pari.
Tule je osnovni recept: http://www.favoritecook.com/seitan
Meni je najboljše tole iz seitana: na grill ponvi pečen sejtan z bbq omako:
http://www.favoritecook.com/grilled-seitan
Gluten pri nas proizvaja Helios. Sam se ga ne da kupit direkt pri njih, oz. je ogromno komplikacij.
Če te zanima izdelava sejtana, se ga naredit tudi iz navadne moke, s postopkom spiranja. Pa sploh ni tko zelo zapleteno.
Potem imaš pa 2 možnosti ali ga spečeš v pečici ali ga skuhaš v juhi. Potem pa naprej po želji.
Jaz sem ga tudi naredila tako, da sem ga oblikovala v klobase, zavila v alu folijo in skuhala na pari.
Tule je osnovni recept: http://www.favoritecook.com/seitan
Meni je najboljše tole iz seitana: na grill ponvi pečen sejtan z bbq omako:
http://www.favoritecook.com/grilled-seitan
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Ja, s postopkom spiranja sem se že ubadala, pa niso bli zadovoljivi rezultati. Drugač pa sem lih ta teden si naredila zalogo klobas, isto zavite v alu folijo in kuhano na pari in so izpadle super fajn. Bi pa rada probala še z glutenom, pa ko sem malo iskala po netu, se prodaja valda samo v 50kilskih žaklih (za pekarne). Bom mogla še mal pobrskat če se ga da naročit kje iz tujine.
Kar me nasploh navdušuje je, da v trgovinah prodajajo dotične izdelke po mastnih cenah, doma pa se da vse pripravit z res minimalno vloženim denarjem. Drugače sem pa klobase naredila tako da sem zmiksala sojo, fižol, dodala drobtine, malo moke, na olvivnem olju prepraženo čebulo veliiiiko začimb + sojino omako, zavila v alu folijo in kuhala na pari. So mi pa posebej všeč, ker niso mastne, kot tiste ''trgovinske'', fajn nasitijo in so ful dobre po okusu.
Naslednje na spisku, kar morem sama poustvait, pa je sojino mleko. soumi, če se ne motim, imaš ti izkušnje z izdelavo, koliko časa pa zdrži to mleko hranjeno v hladilniku, če je pakirano v steklenice?
Kar me nasploh navdušuje je, da v trgovinah prodajajo dotične izdelke po mastnih cenah, doma pa se da vse pripravit z res minimalno vloženim denarjem. Drugače sem pa klobase naredila tako da sem zmiksala sojo, fižol, dodala drobtine, malo moke, na olvivnem olju prepraženo čebulo veliiiiko začimb + sojino omako, zavila v alu folijo in kuhala na pari. So mi pa posebej všeč, ker niso mastne, kot tiste ''trgovinske'', fajn nasitijo in so ful dobre po okusu.
Naslednje na spisku, kar morem sama poustvait, pa je sojino mleko. soumi, če se ne motim, imaš ti izkušnje z izdelavo, koliko časa pa zdrži to mleko hranjeno v hladilniku, če je pakirano v steklenice?
- suomi
- Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 3. 8. 2010
uu fino se slišijo tele tvojo kloabasice, bi blo za probat
Najbrz se nisva razumeli. Gluten prodajajo v trgovini Jablana (trznica BTC), pakiranega po 500g in 1 kg. Se mi zdi da stane 1 kg glutena okrog 6-8 eurov. Sam je pa fajn iz praha naredit sejtan, ker ga lahko začiniš od 'znotraj'.
Drgač sem pa pogruntala, da lahko tale doma narjen sejtan (spiranje) po kuhanju zmelješ in imaš osnovo za npr. klobasice, dodaš lahko vse to kar si prej naštela notr, oblikuješ in spečeš/skuhaš.
Če boš dala vroče mleko v dobro pomite steklenice se bo naredil vakum, bi pomoje držal, dokler ga ne odpreš ... kokr marmelada. Drugače ga dam jaz v vrč in zdrži kake 5-7 dni. Men se še ni pokvaril. Sicer ga ne delam prov pogosto, mi ni okus vseč. Lahko pa dodajaš v mleko sladkor, med, kakav, vanilijo, cimet in bo definitivno boljši, bolj naraven, in POCENi kot tisti iz trgovine
Najbrz se nisva razumeli. Gluten prodajajo v trgovini Jablana (trznica BTC), pakiranega po 500g in 1 kg. Se mi zdi da stane 1 kg glutena okrog 6-8 eurov. Sam je pa fajn iz praha naredit sejtan, ker ga lahko začiniš od 'znotraj'.
Drgač sem pa pogruntala, da lahko tale doma narjen sejtan (spiranje) po kuhanju zmelješ in imaš osnovo za npr. klobasice, dodaš lahko vse to kar si prej naštela notr, oblikuješ in spečeš/skuhaš.
Če boš dala vroče mleko v dobro pomite steklenice se bo naredil vakum, bi pomoje držal, dokler ga ne odpreš ... kokr marmelada. Drugače ga dam jaz v vrč in zdrži kake 5-7 dni. Men se še ni pokvaril. Sicer ga ne delam prov pogosto, mi ni okus vseč. Lahko pa dodajaš v mleko sladkor, med, kakav, vanilijo, cimet in bo definitivno boljši, bolj naraven, in POCENi kot tisti iz trgovine
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Tearjerker napisal/-a:Ja, s postopkom spiranja sem se že ubadala, pa niso bli zadovoljivi rezultati.
Kaj pa ni v redu? Predolgo traja ali kaj drugega? Jaz sem ravno zdaj v kratkem nameravala probat.
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
@suomi: O hvala za nasvet glede mleka! Bom šla kar na navaden mlekomat si nakupit steklenice, potem pa veselo na delo. Sej meni tudi sojino mleko ni všeč po okusu, ampak z dodatki kakava ali vanilije ali celo kakšnega sadja, pa mi je super. Zdaj sem se ful navdušila nad vsem tem vege ''packanjem'', predvsem zaradi cen izdelkov v trgovinah in denarjem, ki ga porabim za nakup sestavin.
Ja, sem pa predvidevala da Jablana prodaja manjše pakete, ampak jaz sem locirana v Mariboru, v Lj se vozit sam po gluten mi pa ni ravno trenutno na spisku prioritet.... Sem se pa zdej povezala z eno bio trgovinco tukaj pri nas pa upam da bojo oni izbrskal, kje se da to dobit, da bi potem to dobavljali (so tudi oni zainteresirani). Ampak zna bit problrem, ker te trgovine ful noečjo razkrit svojim dobaviteljev
@katja_t_1980: Ja, meni je vzelo kar precej časa in bi rada to bolj ekspresno naredila, z manj packanja... (Sej vem da malo sem smotana, ampak me kar malce razjezi, da res iščem ta gluten kot nora, sprašujem po vseh forumih, kličem v trgovine, pekarne pa kar nič.... )
Ja, sem pa predvidevala da Jablana prodaja manjše pakete, ampak jaz sem locirana v Mariboru, v Lj se vozit sam po gluten mi pa ni ravno trenutno na spisku prioritet.... Sem se pa zdej povezala z eno bio trgovinco tukaj pri nas pa upam da bojo oni izbrskal, kje se da to dobit, da bi potem to dobavljali (so tudi oni zainteresirani). Ampak zna bit problrem, ker te trgovine ful noečjo razkrit svojim dobaviteljev
@katja_t_1980: Ja, meni je vzelo kar precej časa in bi rada to bolj ekspresno naredila, z manj packanja... (Sej vem da malo sem smotana, ampak me kar malce razjezi, da res iščem ta gluten kot nora, sprašujem po vseh forumih, kličem v trgovine, pekarne pa kar nič.... )
-
positive vibration - Cosmofrik
- Prispevkov: 2157
- Na forumu od: 19. 3. 2006
^^enega peka boš mogla zahaklat, tista kila se jim že ne bo poznala pri takih količinah
Ramiza vprašaj, on ma zastonj žemljice, mogoče ma še gluten
Ramiza vprašaj, on ma zastonj žemljice, mogoče ma še gluten
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Da ne bop mislla da nisem pekom že težila Pa ne dajo barabe.... Pa skrivajo svoje dobavitelje, ko da so suho zlato. Ramiz pa je dobra ideja ja, samo ga že dugo nisem videla
- suomi
- Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 3. 8. 2010
Ok mal sem premislila o tem kaj sem rekla, mleko najbrz ne do zdražalo kot zaprta marmelada, ker nima konzervansa notr (v primeru marmleade je to sladkor) ..,hehe
Tko da ge kr porabi v parih dneh. Meni je pa všeč mandljevo- datljevo mleko. Daš v mikser + vodo in miksaš tolk cajt, da dobiš belo tekočino, precediš in je to. Tudo to zdrži par ni v hladilniku.
Ok razumem, da si iz drugega konca, valda ne boš hodila tko daleč. V Sloveniji je edini proizvajalec glutena Helios. Ti dam tel. pa pokliči in se poskušaj kaj dogovorit 01/722 40 00.
Fino če ti ga bodo zrihtali v lokalni trgovini. Po vsej verjetnosti ga bodo vzeli v Heliosu in dali gor 100-200% maržo. Moral bi aplicirat na helios, naj ga prodaja v več trgovinah in bo s tem večja konkurenca in nižja cena. Jaz sem ga tudi v Avstriji iskala, pa ga za enkrat še nisem našla.
Jaz tud rada vse doma nardim, vsaj vem kaj sem dala notr in da o cenah ne govorimo. Pa se ni nič težkega, če si rad v kuhinji, to res ni problem, ane?
Tko da ge kr porabi v parih dneh. Meni je pa všeč mandljevo- datljevo mleko. Daš v mikser + vodo in miksaš tolk cajt, da dobiš belo tekočino, precediš in je to. Tudo to zdrži par ni v hladilniku.
Ok razumem, da si iz drugega konca, valda ne boš hodila tko daleč. V Sloveniji je edini proizvajalec glutena Helios. Ti dam tel. pa pokliči in se poskušaj kaj dogovorit 01/722 40 00.
Fino če ti ga bodo zrihtali v lokalni trgovini. Po vsej verjetnosti ga bodo vzeli v Heliosu in dali gor 100-200% maržo. Moral bi aplicirat na helios, naj ga prodaja v več trgovinah in bo s tem večja konkurenca in nižja cena. Jaz sem ga tudi v Avstriji iskala, pa ga za enkrat še nisem našla.
Jaz tud rada vse doma nardim, vsaj vem kaj sem dala notr in da o cenah ne govorimo. Pa se ni nič težkega, če si rad v kuhinji, to res ni problem, ane?
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Tudi Helios sem že klicala, pa ni sreče. Sem pa dala od Heliosa in Fidelinke (ki je sicer mislim da iz Srbije pa uvaža v Slovenijo) kontakte tudi tej trgovini, pa bomo videli če bo kaj uspeha.
Mandljevo mleko je tudi meni ful dobro in je naslednji na spisku, bom probala kar tale tvoj recept, ampak najprej se moram poigrat s sojinim (nekak nisem imela čase zadnje dni, čeprav se že ne čas spravljam). Ja sej mi je jasno, da brez konzervansov ne bo dolgo obstojno, meni je samo važno da ne ostane frišen lih samo dan ali dva.
Je pa tudi meni super takle mal izvajat, tiste klobasice imam še zdaj na zalogi, ker so res fino nasitne in polne beljakovin. Je pa tak, da jaz sem vegetarijanka, se pa vse bolj ogibam mlečnih izdelkov tudi (jajčne sem že črtala pred časom iz prehrane). Veganstvo mi je blo ravno zaradi cen izdelkov vedno stvar o kateri sem premlevala, zdaj pa vidim počasi da se da pripravljat super veganske jedi, brez da se enormno zapravi.
Mandljevo mleko je tudi meni ful dobro in je naslednji na spisku, bom probala kar tale tvoj recept, ampak najprej se moram poigrat s sojinim (nekak nisem imela čase zadnje dni, čeprav se že ne čas spravljam). Ja sej mi je jasno, da brez konzervansov ne bo dolgo obstojno, meni je samo važno da ne ostane frišen lih samo dan ali dva.
Je pa tudi meni super takle mal izvajat, tiste klobasice imam še zdaj na zalogi, ker so res fino nasitne in polne beljakovin. Je pa tak, da jaz sem vegetarijanka, se pa vse bolj ogibam mlečnih izdelkov tudi (jajčne sem že črtala pred časom iz prehrane). Veganstvo mi je blo ravno zaradi cen izdelkov vedno stvar o kateri sem premlevala, zdaj pa vidim počasi da se da pripravljat super veganske jedi, brez da se enormno zapravi.
Prvi neprebran prispevek • 120 prispevkov
• Stran 6 od 8
•
Prejšnja
1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8
Naslednja
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov