Vegetarijanski recepti
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
passiflora - Komunikatorka
- Prispevkov: 182
- Na forumu od: 18. 5. 2008
Glede na to, da je narejen iz čičerke, je nekaj takega kot pasulj.
Ful zdrži. Komot ga imaš več dni, čeprav meni ne zdrži nikoli več kot 4 dni,
ker ga imam tako rada, da ga hitro pojem. =)
Aja, to govorim za domačega, ne tistega iz trgovine.
Ful zdrži. Komot ga imaš več dni, čeprav meni ne zdrži nikoli več kot 4 dni,
ker ga imam tako rada, da ga hitro pojem. =)
Aja, to govorim za domačega, ne tistega iz trgovine.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2743
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Moj namaz iz čičerike, ki je bil improvizoriš sicer in ne humus, je bil po enem tednu v hladilniku še čisto okej in za jest. Konzervirala sem ga samo s soljo in malce limoninega soka. Sem ga pa del že zmrznila in če ga odtajam čez noč v hladilniku je naslednji dan čisto okej za jest, ni nič odvečne vlage al pa kristalčkov not.
-
passiflora - Komunikatorka
- Prispevkov: 182
- Na forumu od: 18. 5. 2008
Ok, recimo dobro skuhaš čičerko, posebej v pečici fajn spečeš na pol prerezan melancan (da bo čisto mehko meso), izdolbeš melancanovo meso in ga dodaš kuhani čičerki. Skupaj spasiraš, recimo s paličnim mešalnikom, ali še boljše z multipraktikom in dodajaš olivno ali sezamovo olje, česen, limonin sok, par žličl tahinija. Sol, poper. Lahko tudi druge začimbe, če ti pašejo (mleta paprika, listi koriandra...). Dodajaš vodo, če ti je pregosto.
Drugače pa je www.allrecipes.com super stran. Glej, da boš mere pretvorila iz U.S. v metrični sistem (klik gumb).
Drugače pa je www.allrecipes.com super stran. Glej, da boš mere pretvorila iz U.S. v metrični sistem (klik gumb).
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Iz česa (razen čičerike) pa še delate vege namaze?
Jaz recimo iz:
1. rjavega fižola. Zmiksam kuhan fižol (okrog 300 g), dodam žlico sončničnega olja, 2 žlici čebule v prahu in žlico mešanice začimb brez ojačevalcev okusa.
2. avokada. Izdolbem zrel avokado, ga pretlačim z vilico, dodam 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja in sol.
Jaz recimo iz:
1. rjavega fižola. Zmiksam kuhan fižol (okrog 300 g), dodam žlico sončničnega olja, 2 žlici čebule v prahu in žlico mešanice začimb brez ojačevalcev okusa.
2. avokada. Izdolbem zrel avokado, ga pretlačim z vilico, dodam 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja in sol.
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
sončk napisal/-a:Ni ravno namaz, sem pa danes nardila zakon omako. Skuhala zmrznjene kumarice do mehkega, odcedila, dodala lonček jogurta, pol tofuja, sol, provansalske začimbe in zmiksala. To sem dodala k polpetom v ponev. FUL je blo dobr.
Kaj daš v polpete, da ne razpadejo v omaki? Sem jih dvakrat probala narediti z omakami, pa so razpadli.
-
LuvDancin - Kofetarica
- Prispevkov: 782
- Na forumu od: 16. 8. 2008
Zelooo dobri polpeti so tudi Žitni polpeti (od Žita, v svetlo modri embalaži) - pride taka žitna mešanica, ki jo zaliješ s hladno vodo, počakaš 15 minut, da se mešanica napije vode, potem pa oblikuješ polpetke, in vržeš na olje. Hitro in dobro!
Za home made tunine polpete pa tud jz uporabim jajce za vezavo.
Za home made tunine polpete pa tud jz uporabim jajce za vezavo.
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Sej jaz sem tudi te kupljene dala v špinačno omako. Samo verjetno sem jih res predolgo kuhala. Kolikor se spomnim, ene 5 minut.
Aja, da se vrnem k namazom. Sem poskusila čemažev namaz (zmiksan čemaž, olivno olje, sol), ampak je bil premočan. Bi rekla, da je bolje zraven zmiksati skuto ali tofu. Imate kake izkušnje, kako pride tole s tofujem?
Aja, da se vrnem k namazom. Sem poskusila čemažev namaz (zmiksan čemaž, olivno olje, sol), ampak je bil premočan. Bi rekla, da je bolje zraven zmiksati skuto ali tofu. Imate kake izkušnje, kako pride tole s tofujem?
-
positive vibration - Cosmofrik
- Prispevkov: 2157
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Naredi si eno majhno dozico čemaža z olivnim oljem in soljo. Tako ga "konzerviraš" in lahko ful dolgo ostane v hladilniku, tudi ko že odpreš kozarček. Potem pa ga po potrebi mešaš s skuto - ena čajna žlička tega čemaževega poca s 100gr skute in je odličen namaz. V obliki namaza ga moraš pojest v par dneh.
Aja, s tofujem si ne predstavljam...po moje ne bi bilo dobro. Skuta je boljša, sploh če jo imaš možnost dobit pri kakem kmetu ali pa če jo sama delaš, je pa itak popolna zmaga Če hočeš bolj mazljivo, lahko še kako žličko smetane dodaš.
Aja, s tofujem si ne predstavljam...po moje ne bi bilo dobro. Skuta je boljša, sploh če jo imaš možnost dobit pri kakem kmetu ali pa če jo sama delaš, je pa itak popolna zmaga Če hočeš bolj mazljivo, lahko še kako žličko smetane dodaš.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
positive vibration napisal/-a:Naredi si eno majhno dozico čemaža z olivnim oljem in soljo. Tako ga "konzerviraš" in lahko ful dolgo ostane v hladilniku, tudi ko že odpreš kozarček. Potem pa ga po potrebi mešaš s skuto - ena čajna žlička tega čemaževega poca s 100gr skute in je odličen namaz. V obliki namaza ga moraš pojest v par dneh.
Aja, s tofujem si ne predstavljam...po moje ne bi bilo dobro. Skuta je boljša, sploh če jo imaš možnost dobit pri kakem kmetu ali pa če jo sama delaš, je pa itak popolna zmaga Če hočeš bolj mazljivo, lahko še kako žličko smetane dodaš.
Thanks, bom preizkusila in poročam.
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
- katja_t_1980
- Debatorica
- Prispevkov: 342
- Na forumu od: 16. 12. 2009
Je kakšna fajn restavracija na Obali, kjer imajo kaj dobrega vegetarijanskega za pojesti? Ve katera? Moram lubija peljati na večerjo za obletnico.
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
- čuftika
- Cosmofrik
- Prispevkov: 1682
- Na forumu od: 13. 10. 2009
Sarmice s sojo so mi zakon (ne ni gensko spremenjena soja), včasih dodoam še orehe zraven, ampak mi je ful boljše brez orehov
Že 2 leti sem vegi in v tem času nisem našla nobene pametne restavracije, kjer bi znali pripravit kaj za vegeterijance, pa da to ni pohan sir in riž Ponubda je resnično slaba. Dobiš ribji meni - trži se kot vegi, no comment - pa kdo jim je povedal da riba ni žival in da to vegeterijanci jemo?
A so morda ribe vidli na drevesih rasti?
Že 2 leti sem vegi in v tem času nisem našla nobene pametne restavracije, kjer bi znali pripravit kaj za vegeterijance, pa da to ni pohan sir in riž Ponubda je resnično slaba. Dobiš ribji meni - trži se kot vegi, no comment - pa kdo jim je povedal da riba ni žival in da to vegeterijanci jemo?
A so morda ribe vidli na drevesih rasti?
- SVD
- Sramežljivka
- Prispevkov: 2
- Na forumu od: 4. 9. 2013
Recept za (vege) pleskavico
Ker ljubim (na žalost ali pa srečo , kakor se vzame) junk food, to je razne
burgerje, tople sendviče, mesne in sirove nadomestke in se mi ne da vedno
pripravljati sejtana sem se odločila, da preizkusim mix za (hitro) pripravo
pleskavice in polpetov. Včasih so jih imeli v Mercatorju (dokler niso primešali jajc itd..) in potem tega artikla tam sploh nisem iskala.
Zadnjič sem pa preizkusila zmes za polpete in pleskavice znamke Vege&Dobro. Dobi se jih v trgovini K Naravi (ob Celovški, v Šiški) ali preko njihove spletne trgovine https://www.vege-dobro.com/. In sem si dejala, pa poizkusimo. Vendar se bom danes osredotočila samo na pripravo pleskavic.
Čeprav je to zame še vedno junk food,ki se mu ne morem odpovedati, je vsaj brez dodanih ojačevalcev okusa in raznih, nam neznanih E-jev.
Priprava:
Ker na ovitku piše, da naj se vsebina vrečke zmeša z 1,5 dl vode in pusti stati 5-10 min, nato pa na hitro popeče na obeh straneh in voila, že priloži v mojem primeru, slastno obložen kruh. To pa že ni tako težko, kajne?
Potem sem se lotila dela, in sledila navodilom. Namerila vodo, v neopremljivo ponvo vlila olje, za vsak slučaj vzela dve leseni kuhalnici. Zmes se mi je lepo strdila, v olje sem jih dajala kar z naoljeno žlico. In moram reči, da so uspeli.
Recept:
Sama sem jih potem naredila v kruhu, katerega eno stran sem premazala s paradižnikovo omako, na pleskavico naložila še nadomestek sira, solato, bazilike,česna, kurkume, olive, drugo stran pa premazala z gorčico.
In pogrela v mikrovalovni pečici (vem, da ni zdravo). Bolje je, če se ga toplotno obdela v toasterju.
Glede na to, da sem pristaš "po liniji najmanjšega odpora," mi je bil čas priprave še kar všeč. Končni izdelek tudi, samo paziti se mora na pravilno razmerje vode in zmesi.
Seveda priporočam kakšno bolj zdravo kombinacijo. Kot prilogo h krompirju, rižu in solati. Če se bo kdo lotil priprave, upam, da mu tako teknejo kot so meni.
Ker ljubim (na žalost ali pa srečo , kakor se vzame) junk food, to je razne
burgerje, tople sendviče, mesne in sirove nadomestke in se mi ne da vedno
pripravljati sejtana sem se odločila, da preizkusim mix za (hitro) pripravo
pleskavice in polpetov. Včasih so jih imeli v Mercatorju (dokler niso primešali jajc itd..) in potem tega artikla tam sploh nisem iskala.
Zadnjič sem pa preizkusila zmes za polpete in pleskavice znamke Vege&Dobro. Dobi se jih v trgovini K Naravi (ob Celovški, v Šiški) ali preko njihove spletne trgovine https://www.vege-dobro.com/. In sem si dejala, pa poizkusimo. Vendar se bom danes osredotočila samo na pripravo pleskavic.
Čeprav je to zame še vedno junk food,ki se mu ne morem odpovedati, je vsaj brez dodanih ojačevalcev okusa in raznih, nam neznanih E-jev.
Priprava:
Ker na ovitku piše, da naj se vsebina vrečke zmeša z 1,5 dl vode in pusti stati 5-10 min, nato pa na hitro popeče na obeh straneh in voila, že priloži v mojem primeru, slastno obložen kruh. To pa že ni tako težko, kajne?
Potem sem se lotila dela, in sledila navodilom. Namerila vodo, v neopremljivo ponvo vlila olje, za vsak slučaj vzela dve leseni kuhalnici. Zmes se mi je lepo strdila, v olje sem jih dajala kar z naoljeno žlico. In moram reči, da so uspeli.
Recept:
Sama sem jih potem naredila v kruhu, katerega eno stran sem premazala s paradižnikovo omako, na pleskavico naložila še nadomestek sira, solato, bazilike,česna, kurkume, olive, drugo stran pa premazala z gorčico.
In pogrela v mikrovalovni pečici (vem, da ni zdravo). Bolje je, če se ga toplotno obdela v toasterju.
Glede na to, da sem pristaš "po liniji najmanjšega odpora," mi je bil čas priprave še kar všeč. Končni izdelek tudi, samo paziti se mora na pravilno razmerje vode in zmesi.
Seveda priporočam kakšno bolj zdravo kombinacijo. Kot prilogo h krompirju, rižu in solati. Če se bo kdo lotil priprave, upam, da mu tako teknejo kot so meni.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov