Solate
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- ×Sweety×
- Komunikatorka
- Prispevkov: 270
- Na forumu od: 14. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Če misliš svoje kalorije zmanjševat na sadju in zelenjavi, te to ne bo daleč prpelal. Pol rajš kej druzga skensli s svojga jedilnika, ne pa nekega sadja, ker ma pač mal večjo kalorično vrednost.
je res da so neke stvari bolj kalorične npr. banana (od sadja), ampak je pa spet dober vir kalija, ki ga telo potrebuje, tko da na sadju šparat kalorije je neumnost...
Edit: ups, šele zdej vidla da se post nanaša na zelenjavo (mal sm zaspana še ), ampak sej tm vela podobno.
je res da so neke stvari bolj kalorične npr. banana (od sadja), ampak je pa spet dober vir kalija, ki ga telo potrebuje, tko da na sadju šparat kalorije je neumnost...
Edit: ups, šele zdej vidla da se post nanaša na zelenjavo (mal sm zaspana še ), ampak sej tm vela podobno.
- schlampe
- Sramežljivka
- Prispevkov: 8
- Na forumu od: 29. 1. 2011
.. Sorry ampak da sprašuješ kera ZELENJAVA ma najmanj kalorij, je men osebno bolno! Nisem hotla da bi bil moj prvi prispevek tak, ampak sem enostavno morala odgovorit tukaj
Zelenjava te ne bo zredila, raje popazi pri sladkarijah in sladkanih ter gaziranih pijačah, imej redno vsak dan zajtrk, pij veliko vode in gibaj se. Če pa te je dejansko zanimalo, kera zelenjava ima najmanj kalorij (ne vem zakaj bi koga to zanimalo razen anoreksičnih ljudi), imaš pa na internetu razne razpredelnice s takimi podatki. Kolikor jaz vem, ima zelena najmanj kcal, pa kisla repa.. Nisem pa 100%.
Zelenjava te ne bo zredila, raje popazi pri sladkarijah in sladkanih ter gaziranih pijačah, imej redno vsak dan zajtrk, pij veliko vode in gibaj se. Če pa te je dejansko zanimalo, kera zelenjava ima najmanj kalorij (ne vem zakaj bi koga to zanimalo razen anoreksičnih ljudi), imaš pa na internetu razne razpredelnice s takimi podatki. Kolikor jaz vem, ima zelena najmanj kcal, pa kisla repa.. Nisem pa 100%.
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Prispevkov: 4757
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Jep, zelena solata, kislo zelje, repa, kumare..
It was forever..but it didnt last long..
-
BlackDahlia - Komunikatorka
- Prispevkov: 117
- Na forumu od: 26. 1. 2011
Meni sta pa najljubši makaronova solata s tunino in krompirjeva solata s tunino, jajci in olivami. Mam pa rada tudi druge solate (s feto, paradižnikom, zeleno solato, motovilec, ...), ampak take so mi najboljše, ki so bolj nasitne in mi je včasih to več kot dovolj za kosilo.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7639
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
^^uf, konkretno nasitna je lahko tud "navadna" solata, če se notr zmeče vse kar ti pride pod roke , jz običajno "natlačim" not čim več zelenjave (solata takva i onakva (zelena, motovilec, rukola, radič), paprika, paradižnik, koruza, tud grah že, fižol, krompir, por (obožujem ga!)), zraven pa še kakšno jajce, sir, tuna, tudi pršut se je že uspel "uštulit", ...
-
BlackDahlia - Komunikatorka
- Prispevkov: 117
- Na forumu od: 26. 1. 2011
Meni ne. Mene od solat nasiti samo, če gre za kaj bolj nasitnega (testenine, sir ipd.).
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Prispevkov: 4757
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Ampak to fuuuuul.....redi..
It was forever..but it didnt last long..
-
BlackDahlia - Komunikatorka
- Prispevkov: 117
- Na forumu od: 26. 1. 2011
Ja če bi to jedel konstantno vsak dan, valda. Jaz jem občasno, ko ostalega čez dan pojem bolj malo, pa tudi nasploh se mi kg ne poznajo tako hitro. Če pa bi se mi malo več kot kg že poznal, pa... hja, greš malo laufat in pokurit kalorije.
- ×Sweety×
- Komunikatorka
- Prispevkov: 270
- Na forumu od: 14. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Men je tud taka solata bolj za predjed oz. za "lušte si narest" , tako da se podpišem pod BlackDahlia.
No, ampak men vsi pravjo da sem poseben primerk ko pride do hrane in pojem ogromno, pozna se mi pa nikjer, tko da kar se tega tiče me mami kliče "drekfabrka"
Da ne bom preveč OT: zadnje čase največ jem solato iz radiča, fete, notr naseckana kakšna rdeča redkvica ali 2, mal koruze, česen, olivno olje pa jogurt.
No, ampak men vsi pravjo da sem poseben primerk ko pride do hrane in pojem ogromno, pozna se mi pa nikjer, tko da kar se tega tiče me mami kliče "drekfabrka"
Da ne bom preveč OT: zadnje čase največ jem solato iz radiča, fete, notr naseckana kakšna rdeča redkvica ali 2, mal koruze, česen, olivno olje pa jogurt.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7639
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Te povabim kdaj na eno "mojo" solato.BlackDahlia napisal/-a:Meni ne. Mene od solat nasiti samo, če gre za kaj bolj nasitnega (testenine, sir ipd.).
Valda ne morš neomejenih količin solate naenkrat pojest, nekje je meja, ko si poln (sam da pač v takem primeru mal dlje traja oz. se rabi mal večje količine ).
-
pjotra - Debatorica
- Prispevkov: 304
- Na forumu od: 25. 8. 2004
Upam, da mi ne bo kdo od moderatorjev ušesa navil, tuki imate enih 20 receptkov iz moje zbirke - za različne okuse:
1. Stročji fižol z dišavnicami
Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo
Sestavine: 60 dag stročjega fižola, 30 dag paradižnika, 2 stroka česna, 3 žlice balzamičnega kisa, 20 dag sira brie, po nekaj vejic krebuljice, peteršilja, bazilike in koriandra, sol, poper.
Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo. Paradižnik nasekljamo. Na malo olja popražimo stisnjen česen in paradižnik, dodamo balzamični kis ter začinimo s soljo in poprom. Pražimo dobrih pet minut. Odstavimo in ohladimo.
Peteršilj, krebuljico, baziliko in koriander drobno nasekljamo in zmešamo z nekaj žlicami olivnega olja. Odcejen stročji fižol zmešamo s paradižnikom in zeliščno polivko. Potresemo s na kocke narezanim brijem ter postrežemo.
2. Kumarična solata z jogurtom
Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem
Sestavine: 80 dag kumar, 3 dl jogurta, 2 žlici kisle smetane, 1 limona, pol šopka kopra, sol, poper.
Kumare operemo, po želji olupimo in jih narežemo na tenka kolesca. Limono ožamemo. Jogurt, kislo smetano in limonin sok razžvrkljamo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z nasekljanim koprom. Prelijemo kumare, zmešamo in postrežemo.
Po želji vmešamo stisnjen česen, drobnjak ... Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem.
3. Ješprenj z zelenjavo v solati
Ohlajeni ješprenj zmešamo z narezanimi bučkami, korenjem in čebulicami
Sestavine: 20 dag ješrenja, 6 drobnih bučk, 2 mladi čebulici, 6 drobnih korenčkov, peteršilja, bazilika, olivno olje, limona, sol, poper.
Ješprenj namočimo čez noč in ga naseldnji dan skuhamo. Bučke olupimo in jih nekaj minut blanširamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolesca, mlado čebulico ravno tako narežemo na kolesca.
Nekoliko ohlajeni ješprenj zmešamo z narezanimi bučkami, korenjem in čebulicami. Prelijemo z limoninim sokom, pokapamo z oljem, solimo in
4. Piščančja solata z inčuni
In zeliščno-majonezni preliv
Sestavine: 40 dag piščančjega fileja, 40 dag drobnega paradižnika, 20 dag mešane zelene solate, dl solatne majoneze, 10 v olju vloženih inčunovih filejev, žlica kaper, olivno olje, rožmarin, sol.
Meso oplaknemo, natremo s soljo in rožmarinom ter z obeh strani dobro opečemo na malo olja. Ko se ohladi, ga tanko narežemo.
Solato očistimo, paradižnike prerežemo. Majonezo zmešamo z odcejenimi in nasekljanimi inčunovimi fileji in nasekljanimi kaprami. Trakove piščančjih filejev, paradižnik in solato prelijemo z majonezo in zmešamo. Takoj postrežemo.
5. Cvetača z redkvicami in drobnjakom
Solati dodamo še gorčico in kapre
Sestavine: 1 cvetača (približno 1 kg), 2 šopka redkvic, 1 šopek drobnjaka, 1 žlica kaper, pol limone, 2 žlici gorčice, 3 žlice olja, sol, poper.
Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in skuhamo. Redkvice očistimo in narežemo na lističe.
Drobnjak nasekljamo. Limono ožamemo in zmešamo z gorčico, soljo, poprom, drobnjakom in nasekljanimi kaprami. Prelijemo cvetačo in redkvice, zmešamo in takoj postrežemo.
6. Makaronova solata z gorgonzolo
Nasekljano gorgonzolo zmešamo s kislo smetano in kisom
Sestavine: 30 dag kratkih testenin, 15 dag rdečega radiča, 10 dag rukole, 5 dag suhih paradižnikov vloženih v olju, šopek mladih čebulic, 10 dag gorgonzole, 1 dl kisle smetane, 4 žlice vinskega kisa, sol, poper.
Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane prelijemo z mrzlo vodo in jih odcedimo. Radič in rukolo očistimo, operemo. Paradižnike odcedimo in narežemo, mlade čebulice narežemo na kolesca.
Vse zmešamo s testeninami. Gorgonzolo nasekljamo in zmešamo s kislo smetano in kisom. Prelijemo testenine, solimo, popramo in najmanj za eno uro postavimo v hladilnik.
7. Kuskusova solata z zelenjavo
Začinimo z olivnim oljem in limono
Sestavine: 25 dag kuskusa, 5 mladih čebulic, 20 dag paradižnika češnjevca, rdeča paprika, 20 dag stebelne zelene, šopek mete, pol šopka peteršilja, olivno olje, limona, poper, sol.
Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži. Čebulice očistimo in narežemo na kolesca.
Papriko narežemo na trakove, paradižnike prerežemo, stebelno zeleno narežemo na koščke. Zelenjavo zmešamo z ohlajenim kuskusom.
Dodamo nasekljan peteršilj in meto ter začinimo z oljem, limoninim sokom, s soljo in poprom. Takoj postrežemo.
8. Fižolova solata z mlado čebulico
Potresemo z očiščeno rukolo in s čemažem
Sestavine: 15 dag suhega fižola, 20 dag paradižnika češnjevca, 5 dag čemaža, 5 dag rukole, 4 mlade čebulice, 1 strok česna, kis, balzamični kis, olivno olje, sol, poper.
Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan skuhamo. Mlado čebulico narežemo na kolesca. Odcejen fižol zmešamo s paradižnikom in z mlado čebulico. Kis, balzamični kis in olje zmešamo s stisnjenim česnom ter začinimo s soljo in poprom.
Prelijemo solato in zmešamo. Potresemo z očiščeno rukolo in čemažem ter postrežemo.
9. Beluši v solati po špansko
Po želji začini s poprom
Sestavine: 60 dag belih belušev, sladkor, žlica masla, kis, olje, 2 jajci, pol šopka peteršilja, 20 dag paradižnika češnjevca, sol, poper.
Jajci trdo skuhamo. Beluše očistimo in jih skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žličko soli in pol žličke sladkorja. Beluše odcedimo in prerežemo na pol.
Nekaj žlic olja in kisa zmešamo in prelijemo še tople beluše. Jajci olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj nasekljamo, paradižnike narežemo na četrtine. Beluše potresemo s trdo kuhanimi jajci, paradižnikom in peteršiljem.
Po okusu začinimo s soljo in poprom ter postrežemo
10. Zelena solata s parmezanom
Poleg solate postrežemo kruh
Sestavine: 25 dag mešane zelene solate, 5 žlic olivnega olja, šopek drobnjaka, 15 dag paradižnika češnjevca, 5 dag parmezana v kosu, 2 žlici balzamičnega kisa, žlička gorčice, sol.
Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Solato očistimo, operemo in osušimo. Stisnjen česen, balzamični kis, olje, gorčico, sol in poper razžvrkljamo. Solato prelijemo s polivko. Dodamo na četrtine narezane paradižnike in parmezan.
Zmešamo in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Postrežemo s svežim kruhom
11. Kuhan por v solati z meto
Uporabimo že letošnji por
Sestavine: 80 dag mladega pora, 6 žlic olivnega olja, 3 žlice kisa, nekaj vejic sveže mete, sol, poper.
Pore dobro očistimo in operemo, nato pa jih kar cele nekaj minut kuhamo v osoljenem kropu. Dobro jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo.
Medtem oplaknemo in osušimo meto ter jo drobno nasekljamo. Zmešamo jo z olivnim oljem in kisom. Polivko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter prelijemo por. Z enako polivko lahko prelijemo npr. tudi mlade čebulice ali drugo mlado zelenjavo
12. Solata z grenivkami in mocarelo
Potresemo z nasekljanim drobnjakom
Sestavine: 20 dag stebelne zelene, 4 rdeče grenivke, 1 rdeča paprika, 20 dag mešane zelene solate in radiča 25 dag mocarele, 1 šopek drobnjaka, olje, balzamični kis, sol, poper.
Grenivke olupimo, razdelimo na krhlje in poskušamo odstraniti čim več bele kožice. Nato krhlje grenivk prerežemo na pol. Stebelno zeleno, papriko, solato in radič očistimo, operemo in narežemo. Mocarelo narežemo na kocke.
Razžvrkljamo pet žlic olja in tri žlice balzamičnega kisa ter prelijemo narezane sestavine.
Solimo, popramo in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo.
13. Spomladanska krompirjeva solata
Privoščimo si prve beluše
Sestavine: 6 krompirjev, približno 20 zelenih belušev, 1 šopek redkvic, 2 zeleni kolerabici, 2 trdo kuhani jajci, 1 limona, olivno olje, sol, poper.
Krompir operemo in skuhamo v lupinah. Ohlajenega olupimo in narežemo. Pokapamo ga z malo olja. Beluše očistimo, trše dele ostrgamo.
Skuhamo jih v osoljeni vodi. Odcejene narežemo na nekaj centimetrov dolge koščke. Redkvice narežemo, kolerabico olupimo in narežemo. Krompir, beluše, redkvice in kolerabico zmešamo. Dodamo jajca, ki smo jih pretlačili z vilicami.
Limonin sok, olje, sol in poper razžvrkljamo ter pokapamo solato. Zmešamo in takoj postrežemo.
14. Solata s pomarančami in z olivami
S pomaranč odstranite čim več bele kožice
Sestavine: 3 pomaranče, 20 dag mešane zelene solate, 12 dag solate, 20 dag stebelne zelene, limona, origano, olivno olje, sol, poper.
Solato očistimo in operemo. Stebelno zeleno operemo in narežemo na koščke. Limono ožamemo, pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim poskušamo odstraniti čim več bele kožice.
Limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom in četrt žličke origana. Prelijemo solato in zmešamo. Dodamo stebelno zeleno, olive in krhlje pomaranč ter takoj postrežemo.
15. Pisana solata s šampinjoni
Dodamo lahko še drugo zelenjavo
Sestavine: 1 glavica radiča, 15 dag motovilca, 30 dag stebelne zelene, 20 dag šampinjonov, 1 žlička medu, 1 žlička gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 6 žlic olivnega olja, sol, poper.
Radič in motovilec očistimo in operemo, radič narežemo. Zeleno in šampinjone očistimo in tanko narežemo.
Med, balzamični kis, gorčico in olje zmešamo ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Radič, motovilec, zeleno in šampinjone zmešamo in prelijemo s polivko. Še enkrat zmešamo in takoj postrežemo.
Po želji solati dodamo še drugo zelenjavo ali sadje (korenje, jabolka, pomaranče ...).
16. Solata z jajci in slanino
Na koncu solato obložimo z jajci in postrežemo
Sestavine: 4 jajca, 25 dag mešane solate, 10 dag tenko narezane slanine, 4 rezine kruha, olivno olje, neškropljena limona, sol, poper.
Solato očistimo, operemo in osušimo. Jajca trdo skuhamo. Prelijemo jih z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na četrtine. Kruh narežemo na kocke, ki jih popražimo na malo olivnega olja.
Nato v oplasteni ponvi popražimo tudi rezine pancete. Nekaj žlic olja, sok pomaranče, malo nastrgane pomarančne lupinice, sol in poper razžvrkljamo ter prelijemo solato.
Zmešamo in potresemo s panceto in kruhovimi kockami. Obložimo z jajci in postrežemo.
17. Bela zelenjavna plošča s česnom
Stroke česna olupimo in drobno nasekljamo ali stisnemo
Sestavine: 2 gomolja koromača, 2 glavici belgijskega radiča, četrt glave zelja, šopek belih redkvic, 4 mlade čebulice, 2 dl solatne majoneze, žlica kisle smetane, 6 strokov česna, sol, poper.
Zelenjavo očistimo in narežemo na večje koščke. Stroke česna olupimo in drobno nasekljamo ali stisnemo. Majonezo zmešamo s kislo smetano in česnom ter začinimo s soljo in poprom. Zelenjavo pomakamo v česnovo majonezo.
Po želji pomaki dodamo nasekljana zelišča (drobnjak, peteršilj, koper).
18. Motovilec s pomarančo in medom
Pomarančam moramo odstraniti vso belo kožico
Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic omarančnega soka, poper, 3 dag parmezana.
Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče.
Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut.
19. Zeljna solata s kumaro in jogurtom
Jogurt zmešamo s čebulo, česnom in kumaro
Sestavine: 50 dag zelja, dl zelenjavne jušne osnove, 2 čebuli, 3 žlice belega vinskega kisa, 5 žlic olja, 2 stroka česna, kumara (približno 20 dag), 3 dl navadnega jogurta, sol, poper.
Eno čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje očistimo, operemo in tanko narežemo ali naribamo.
Olje, kis, jušno osnovo, nasekljano čebulo, sol in poper razžvrkljamo in zavremo. Prelijemo zelje, dobro zmešamo in za nekaj ur postavimo na hladno.
Drugo čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje, česen nasekljamo. Kumaro olupimo, prerežemo in ji odstranimo semenje ter jo narežemo na tanka kolesca. Jogurt zmešamo s čebulo, česnom in kumaro.
Solimo, popramo in zmešamo z zeljem.
20. Motovilec s pomarančo in medom
Pomarančam moramo odstraniti vso belo kožico
Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic omarančnega soka, poper, 3 dag parmezana.
Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče.
Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut.
21. Stebelna zelena s parmezanom
Zeleno zložimo v pekač in jo začinimo s poprom
Sestavine: 80 dag stebelne zelene, olivno olje, 5 dag masla, 5 dag svežih kruhovih drobtin, 10 dag parmezana, sol, poper.
Pečico ogrejemo na 190 st. C. Pravokotni pekač pokapamo z olivnim oljem. Zeleno očistimo in operemo ter debelejša stebla vzdolžno prerežemo. Za nekaj minut jih stresemo v osoljen krop, nato pa zeleno odcedimo. Stebla zložimo v pekač in jih začinimo s poprom.
Maslo razpustimo v kozici in zmešamo z drobtinami. Prelijemo zeleno in jo potresemo z naribanim parmezanom. Postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut. Na enak način lahko pripravimo tudi nekatere druge vrste zelenjave, npr. por, korenje, blitvo, belgijski radič ...
22. Solata s hrenovkami in jabolki
Zanimiva sadno-mesno-zelenjavna kombinacija
Sestavine: 30 dag hrenovk, 2 majhni čebuli, 15 dag kislih kumaric, 2 kisli jabolki, 1,5 dl kisle smetane, 3 žličke naribanega hrena iz kozarčka, šopek drobnjaka, sol, poper.
Hrenovke skuhamo, odcedimo in narežemo na kolesca. Kumarice in čebuli narežemo na kolesca, jabolka pa na krhlje.
Kislo smetano zmešamo s hrenom, nekaj žlicami tekočine, v kateri so bile vložene kumarice, soljo in poprom.
Prelijemo narezane sestavine in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom.
23. Rdeče zelje z rdečimi pomarančami
Tik preden postrežemo, potresemo z nasekljanimi orehi
Kuharski nasveti, 7. februar 2006 06:02
RTV SLO
Sestavine: 60 dag rdečega zelja, majhna čebula, mlet čili, žlici kisa, dl kisle smetane, jabolki, rdeči pomaranči, 4 žlice orehovih jedrc, sol, poper.
Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance ali naribamo. Ščepec čilija, kis, kislo smetano, sol, poper in drobno nasekljano čebulo zmešamo in prelijemo zelje. Postavimo v hladilnik.
Jabolki narežemo na zelo tanke krhlje, pomaranči olupimo, belo kožico odstranimo in pomarančo razdelimo na krhlje.
Krhlje jabolk in pomaranč zmešamo z zeljem. Potresemo z nasekljanimi orehi in postre
1. Stročji fižol z dišavnicami
Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo
Sestavine: 60 dag stročjega fižola, 30 dag paradižnika, 2 stroka česna, 3 žlice balzamičnega kisa, 20 dag sira brie, po nekaj vejic krebuljice, peteršilja, bazilike in koriandra, sol, poper.
Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo. Paradižnik nasekljamo. Na malo olja popražimo stisnjen česen in paradižnik, dodamo balzamični kis ter začinimo s soljo in poprom. Pražimo dobrih pet minut. Odstavimo in ohladimo.
Peteršilj, krebuljico, baziliko in koriander drobno nasekljamo in zmešamo z nekaj žlicami olivnega olja. Odcejen stročji fižol zmešamo s paradižnikom in zeliščno polivko. Potresemo s na kocke narezanim brijem ter postrežemo.
2. Kumarična solata z jogurtom
Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem
Sestavine: 80 dag kumar, 3 dl jogurta, 2 žlici kisle smetane, 1 limona, pol šopka kopra, sol, poper.
Kumare operemo, po želji olupimo in jih narežemo na tenka kolesca. Limono ožamemo. Jogurt, kislo smetano in limonin sok razžvrkljamo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z nasekljanim koprom. Prelijemo kumare, zmešamo in postrežemo.
Po želji vmešamo stisnjen česen, drobnjak ... Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem.
3. Ješprenj z zelenjavo v solati
Ohlajeni ješprenj zmešamo z narezanimi bučkami, korenjem in čebulicami
Sestavine: 20 dag ješrenja, 6 drobnih bučk, 2 mladi čebulici, 6 drobnih korenčkov, peteršilja, bazilika, olivno olje, limona, sol, poper.
Ješprenj namočimo čez noč in ga naseldnji dan skuhamo. Bučke olupimo in jih nekaj minut blanširamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolesca, mlado čebulico ravno tako narežemo na kolesca.
Nekoliko ohlajeni ješprenj zmešamo z narezanimi bučkami, korenjem in čebulicami. Prelijemo z limoninim sokom, pokapamo z oljem, solimo in
4. Piščančja solata z inčuni
In zeliščno-majonezni preliv
Sestavine: 40 dag piščančjega fileja, 40 dag drobnega paradižnika, 20 dag mešane zelene solate, dl solatne majoneze, 10 v olju vloženih inčunovih filejev, žlica kaper, olivno olje, rožmarin, sol.
Meso oplaknemo, natremo s soljo in rožmarinom ter z obeh strani dobro opečemo na malo olja. Ko se ohladi, ga tanko narežemo.
Solato očistimo, paradižnike prerežemo. Majonezo zmešamo z odcejenimi in nasekljanimi inčunovimi fileji in nasekljanimi kaprami. Trakove piščančjih filejev, paradižnik in solato prelijemo z majonezo in zmešamo. Takoj postrežemo.
5. Cvetača z redkvicami in drobnjakom
Solati dodamo še gorčico in kapre
Sestavine: 1 cvetača (približno 1 kg), 2 šopka redkvic, 1 šopek drobnjaka, 1 žlica kaper, pol limone, 2 žlici gorčice, 3 žlice olja, sol, poper.
Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in skuhamo. Redkvice očistimo in narežemo na lističe.
Drobnjak nasekljamo. Limono ožamemo in zmešamo z gorčico, soljo, poprom, drobnjakom in nasekljanimi kaprami. Prelijemo cvetačo in redkvice, zmešamo in takoj postrežemo.
6. Makaronova solata z gorgonzolo
Nasekljano gorgonzolo zmešamo s kislo smetano in kisom
Sestavine: 30 dag kratkih testenin, 15 dag rdečega radiča, 10 dag rukole, 5 dag suhih paradižnikov vloženih v olju, šopek mladih čebulic, 10 dag gorgonzole, 1 dl kisle smetane, 4 žlice vinskega kisa, sol, poper.
Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane prelijemo z mrzlo vodo in jih odcedimo. Radič in rukolo očistimo, operemo. Paradižnike odcedimo in narežemo, mlade čebulice narežemo na kolesca.
Vse zmešamo s testeninami. Gorgonzolo nasekljamo in zmešamo s kislo smetano in kisom. Prelijemo testenine, solimo, popramo in najmanj za eno uro postavimo v hladilnik.
7. Kuskusova solata z zelenjavo
Začinimo z olivnim oljem in limono
Sestavine: 25 dag kuskusa, 5 mladih čebulic, 20 dag paradižnika češnjevca, rdeča paprika, 20 dag stebelne zelene, šopek mete, pol šopka peteršilja, olivno olje, limona, poper, sol.
Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži. Čebulice očistimo in narežemo na kolesca.
Papriko narežemo na trakove, paradižnike prerežemo, stebelno zeleno narežemo na koščke. Zelenjavo zmešamo z ohlajenim kuskusom.
Dodamo nasekljan peteršilj in meto ter začinimo z oljem, limoninim sokom, s soljo in poprom. Takoj postrežemo.
8. Fižolova solata z mlado čebulico
Potresemo z očiščeno rukolo in s čemažem
Sestavine: 15 dag suhega fižola, 20 dag paradižnika češnjevca, 5 dag čemaža, 5 dag rukole, 4 mlade čebulice, 1 strok česna, kis, balzamični kis, olivno olje, sol, poper.
Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan skuhamo. Mlado čebulico narežemo na kolesca. Odcejen fižol zmešamo s paradižnikom in z mlado čebulico. Kis, balzamični kis in olje zmešamo s stisnjenim česnom ter začinimo s soljo in poprom.
Prelijemo solato in zmešamo. Potresemo z očiščeno rukolo in čemažem ter postrežemo.
9. Beluši v solati po špansko
Po želji začini s poprom
Sestavine: 60 dag belih belušev, sladkor, žlica masla, kis, olje, 2 jajci, pol šopka peteršilja, 20 dag paradižnika češnjevca, sol, poper.
Jajci trdo skuhamo. Beluše očistimo in jih skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žličko soli in pol žličke sladkorja. Beluše odcedimo in prerežemo na pol.
Nekaj žlic olja in kisa zmešamo in prelijemo še tople beluše. Jajci olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj nasekljamo, paradižnike narežemo na četrtine. Beluše potresemo s trdo kuhanimi jajci, paradižnikom in peteršiljem.
Po okusu začinimo s soljo in poprom ter postrežemo
10. Zelena solata s parmezanom
Poleg solate postrežemo kruh
Sestavine: 25 dag mešane zelene solate, 5 žlic olivnega olja, šopek drobnjaka, 15 dag paradižnika češnjevca, 5 dag parmezana v kosu, 2 žlici balzamičnega kisa, žlička gorčice, sol.
Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Solato očistimo, operemo in osušimo. Stisnjen česen, balzamični kis, olje, gorčico, sol in poper razžvrkljamo. Solato prelijemo s polivko. Dodamo na četrtine narezane paradižnike in parmezan.
Zmešamo in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Postrežemo s svežim kruhom
11. Kuhan por v solati z meto
Uporabimo že letošnji por
Sestavine: 80 dag mladega pora, 6 žlic olivnega olja, 3 žlice kisa, nekaj vejic sveže mete, sol, poper.
Pore dobro očistimo in operemo, nato pa jih kar cele nekaj minut kuhamo v osoljenem kropu. Dobro jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo.
Medtem oplaknemo in osušimo meto ter jo drobno nasekljamo. Zmešamo jo z olivnim oljem in kisom. Polivko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter prelijemo por. Z enako polivko lahko prelijemo npr. tudi mlade čebulice ali drugo mlado zelenjavo
12. Solata z grenivkami in mocarelo
Potresemo z nasekljanim drobnjakom
Sestavine: 20 dag stebelne zelene, 4 rdeče grenivke, 1 rdeča paprika, 20 dag mešane zelene solate in radiča 25 dag mocarele, 1 šopek drobnjaka, olje, balzamični kis, sol, poper.
Grenivke olupimo, razdelimo na krhlje in poskušamo odstraniti čim več bele kožice. Nato krhlje grenivk prerežemo na pol. Stebelno zeleno, papriko, solato in radič očistimo, operemo in narežemo. Mocarelo narežemo na kocke.
Razžvrkljamo pet žlic olja in tri žlice balzamičnega kisa ter prelijemo narezane sestavine.
Solimo, popramo in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo.
13. Spomladanska krompirjeva solata
Privoščimo si prve beluše
Sestavine: 6 krompirjev, približno 20 zelenih belušev, 1 šopek redkvic, 2 zeleni kolerabici, 2 trdo kuhani jajci, 1 limona, olivno olje, sol, poper.
Krompir operemo in skuhamo v lupinah. Ohlajenega olupimo in narežemo. Pokapamo ga z malo olja. Beluše očistimo, trše dele ostrgamo.
Skuhamo jih v osoljeni vodi. Odcejene narežemo na nekaj centimetrov dolge koščke. Redkvice narežemo, kolerabico olupimo in narežemo. Krompir, beluše, redkvice in kolerabico zmešamo. Dodamo jajca, ki smo jih pretlačili z vilicami.
Limonin sok, olje, sol in poper razžvrkljamo ter pokapamo solato. Zmešamo in takoj postrežemo.
14. Solata s pomarančami in z olivami
S pomaranč odstranite čim več bele kožice
Sestavine: 3 pomaranče, 20 dag mešane zelene solate, 12 dag solate, 20 dag stebelne zelene, limona, origano, olivno olje, sol, poper.
Solato očistimo in operemo. Stebelno zeleno operemo in narežemo na koščke. Limono ožamemo, pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim poskušamo odstraniti čim več bele kožice.
Limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom in četrt žličke origana. Prelijemo solato in zmešamo. Dodamo stebelno zeleno, olive in krhlje pomaranč ter takoj postrežemo.
15. Pisana solata s šampinjoni
Dodamo lahko še drugo zelenjavo
Sestavine: 1 glavica radiča, 15 dag motovilca, 30 dag stebelne zelene, 20 dag šampinjonov, 1 žlička medu, 1 žlička gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 6 žlic olivnega olja, sol, poper.
Radič in motovilec očistimo in operemo, radič narežemo. Zeleno in šampinjone očistimo in tanko narežemo.
Med, balzamični kis, gorčico in olje zmešamo ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Radič, motovilec, zeleno in šampinjone zmešamo in prelijemo s polivko. Še enkrat zmešamo in takoj postrežemo.
Po želji solati dodamo še drugo zelenjavo ali sadje (korenje, jabolka, pomaranče ...).
16. Solata z jajci in slanino
Na koncu solato obložimo z jajci in postrežemo
Sestavine: 4 jajca, 25 dag mešane solate, 10 dag tenko narezane slanine, 4 rezine kruha, olivno olje, neškropljena limona, sol, poper.
Solato očistimo, operemo in osušimo. Jajca trdo skuhamo. Prelijemo jih z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na četrtine. Kruh narežemo na kocke, ki jih popražimo na malo olivnega olja.
Nato v oplasteni ponvi popražimo tudi rezine pancete. Nekaj žlic olja, sok pomaranče, malo nastrgane pomarančne lupinice, sol in poper razžvrkljamo ter prelijemo solato.
Zmešamo in potresemo s panceto in kruhovimi kockami. Obložimo z jajci in postrežemo.
17. Bela zelenjavna plošča s česnom
Stroke česna olupimo in drobno nasekljamo ali stisnemo
Sestavine: 2 gomolja koromača, 2 glavici belgijskega radiča, četrt glave zelja, šopek belih redkvic, 4 mlade čebulice, 2 dl solatne majoneze, žlica kisle smetane, 6 strokov česna, sol, poper.
Zelenjavo očistimo in narežemo na večje koščke. Stroke česna olupimo in drobno nasekljamo ali stisnemo. Majonezo zmešamo s kislo smetano in česnom ter začinimo s soljo in poprom. Zelenjavo pomakamo v česnovo majonezo.
Po želji pomaki dodamo nasekljana zelišča (drobnjak, peteršilj, koper).
18. Motovilec s pomarančo in medom
Pomarančam moramo odstraniti vso belo kožico
Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic omarančnega soka, poper, 3 dag parmezana.
Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče.
Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut.
19. Zeljna solata s kumaro in jogurtom
Jogurt zmešamo s čebulo, česnom in kumaro
Sestavine: 50 dag zelja, dl zelenjavne jušne osnove, 2 čebuli, 3 žlice belega vinskega kisa, 5 žlic olja, 2 stroka česna, kumara (približno 20 dag), 3 dl navadnega jogurta, sol, poper.
Eno čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje očistimo, operemo in tanko narežemo ali naribamo.
Olje, kis, jušno osnovo, nasekljano čebulo, sol in poper razžvrkljamo in zavremo. Prelijemo zelje, dobro zmešamo in za nekaj ur postavimo na hladno.
Drugo čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje, česen nasekljamo. Kumaro olupimo, prerežemo in ji odstranimo semenje ter jo narežemo na tanka kolesca. Jogurt zmešamo s čebulo, česnom in kumaro.
Solimo, popramo in zmešamo z zeljem.
20. Motovilec s pomarančo in medom
Pomarančam moramo odstraniti vso belo kožico
Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic omarančnega soka, poper, 3 dag parmezana.
Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče.
Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut.
21. Stebelna zelena s parmezanom
Zeleno zložimo v pekač in jo začinimo s poprom
Sestavine: 80 dag stebelne zelene, olivno olje, 5 dag masla, 5 dag svežih kruhovih drobtin, 10 dag parmezana, sol, poper.
Pečico ogrejemo na 190 st. C. Pravokotni pekač pokapamo z olivnim oljem. Zeleno očistimo in operemo ter debelejša stebla vzdolžno prerežemo. Za nekaj minut jih stresemo v osoljen krop, nato pa zeleno odcedimo. Stebla zložimo v pekač in jih začinimo s poprom.
Maslo razpustimo v kozici in zmešamo z drobtinami. Prelijemo zeleno in jo potresemo z naribanim parmezanom. Postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut. Na enak način lahko pripravimo tudi nekatere druge vrste zelenjave, npr. por, korenje, blitvo, belgijski radič ...
22. Solata s hrenovkami in jabolki
Zanimiva sadno-mesno-zelenjavna kombinacija
Sestavine: 30 dag hrenovk, 2 majhni čebuli, 15 dag kislih kumaric, 2 kisli jabolki, 1,5 dl kisle smetane, 3 žličke naribanega hrena iz kozarčka, šopek drobnjaka, sol, poper.
Hrenovke skuhamo, odcedimo in narežemo na kolesca. Kumarice in čebuli narežemo na kolesca, jabolka pa na krhlje.
Kislo smetano zmešamo s hrenom, nekaj žlicami tekočine, v kateri so bile vložene kumarice, soljo in poprom.
Prelijemo narezane sestavine in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom.
23. Rdeče zelje z rdečimi pomarančami
Tik preden postrežemo, potresemo z nasekljanimi orehi
Kuharski nasveti, 7. februar 2006 06:02
RTV SLO
Sestavine: 60 dag rdečega zelja, majhna čebula, mlet čili, žlici kisa, dl kisle smetane, jabolki, rdeči pomaranči, 4 žlice orehovih jedrc, sol, poper.
Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance ali naribamo. Ščepec čilija, kis, kislo smetano, sol, poper in drobno nasekljano čebulo zmešamo in prelijemo zelje. Postavimo v hladilnik.
Jabolki narežemo na zelo tanke krhlje, pomaranči olupimo, belo kožico odstranimo in pomarančo razdelimo na krhlje.
Krhlje jabolk in pomaranč zmešamo z zeljem. Potresemo z nasekljanimi orehi in postre
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Prispevkov: 4757
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Omg hrenovke pa jabolka?! A ni to že mal preseravanje s kombinacijami. Mislm..men se zdi nasploh hrenovka v "solati"(ki to več ni včasih ) res ikky
It was forever..but it didnt last long..
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7639
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
^^hehe, kakšne kombinacije se včasih res nore slišijo, ane, sam je fajn vsaj probat, before we judge.
Npr., na prvi "pogled" (branje/poslušanje) se je men zdel čist "ewww" vidt (med drugim*) med v solati (kjer je prisoten še balzamičen kis), ampak je ful zanimiva kombinacija!
(*v eni drugi izvedbi sem jo dobila še z rozinami, orehi in jabolki; osnova je zelena solata s kozjim sirom in krušnimi kockami (cruton) al pa s popečenim toastom).
Tkole zgleda
Npr., na prvi "pogled" (branje/poslušanje) se je men zdel čist "ewww" vidt (med drugim*) med v solati (kjer je prisoten še balzamičen kis), ampak je ful zanimiva kombinacija!
(*v eni drugi izvedbi sem jo dobila še z rozinami, orehi in jabolki; osnova je zelena solata s kozjim sirom in krušnimi kockami (cruton) al pa s popečenim toastom).
Tkole zgleda
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov