Sodobna prehrana - koliko se res zdravo prehranjujemo?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
ricola - Sramežljivka
- Prispevkov: 46
- Na forumu od: 15. 9. 2010
meni se zdi, da je najbolj pomembno, da vsak posluša svoje telo.
vsekakor ni pametno z ničemer pretiravat pa naj še tako govorijo nekateri da je kaj superhrana.
glede količine - zmernost. glede izbire - pa predvsem lokalno (in ne paradižnik iz nevemkje)
vsekakor ni pametno z ničemer pretiravat pa naj še tako govorijo nekateri da je kaj superhrana.
glede količine - zmernost. glede izbire - pa predvsem lokalno (in ne paradižnik iz nevemkje)
- brandibelle
- Kofetarica
- Prispevkov: 849
- Na forumu od: 11. 9. 2011
Jap, pazite da bo lokalen paradižnik. Iz ljubljanskih tržnic.
Italijanski ima namreč rake notr. (zato so vsi istih velikosti - da dobiš vsakič enakega raka)
Italijanski ima namreč rake notr. (zato so vsi istih velikosti - da dobiš vsakič enakega raka)
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Prispevkov: 879
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Po moje je skrajni čas, da začnemo jesti bolj sezonsko in lokalno pridelano hrano. Težko verjamem, da imajo tiste jagode, ki so zdele na voljo v trgovinah in so pripeljane od bohve kje kaj skupnga sploh s sočno poletno jagodo. Ok mogoče obliko pa barvo (pa še to približno).
-
*mala* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 8839
- Na forumu od: 3. 8. 2004
^^ Sam kaj pa je zimska lokalna zelenjava in sadje? Ni ravno izbire sedaj.
Poleti sem seveda za domače, pozimi si pa brez slabe vesti kupim papriko, paradižnik, solato, jagodo, itd... Raje, kot pa da celo zimo ne jem tega.
Poleti sem seveda za domače, pozimi si pa brez slabe vesti kupim papriko, paradižnik, solato, jagodo, itd... Raje, kot pa da celo zimo ne jem tega.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
- dot
- Cosmofrik
- Prispevkov: 2076
- Na forumu od: 27. 4. 2010
*mala* napisal/-a:^^ Sam kaj pa je zimska lokalna zelenjava in sadje? Ni ravno izbire sedaj.
Brokoli, cvetača, romaneska, koromač, por, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče zelje, radič (veliko vrst - navaden rdeč, zelen, rumenkast, treviški v šopkih,...), vitlof, motovilec, rukola, temne bučke, buče, ogromno agrumov (pomaranče, mandarine, mineole, klementine, klemenvile, mandore...), kaki, kaki vanilija, hruške, jabolka, liči in velik drugih sort eksotičnega sadja (ok, tukaj spet verjetno od daleč pride, je pa zimski sadež), pa zihr še veliko tega, nisem ekspert
Papriko tudi jaz kupim zdaj, z mini paradižnički (velikih ne jem) sem se pa parkrat zafrknila in jih vseeno kupila (tako na tržnici kot v trgovinah), pa jih ne bom več, ker so samo dragi in pošastno brez okusa (čeprav sem vedno govorila, da je to bedarija, samo dejansko so poleti božansko sladki, tole je pa sam za v smeti al pa za gledat)... jagod pa sploh ne, zame so še tiste spomladi maja čist vodene in brez okusa, šele od junija naprej so mi všeč
- dot
- Cosmofrik
- Prispevkov: 2076
- Na forumu od: 27. 4. 2010
Pa res, ja, sem prej hotela omenit še gomoljno zeleno, pa nisem bila zihr, kam spada (ta je tudi super npr. za namešat v krompirjev pire, krompirjeve zloženke v pekaču ipd.)... od malce obdelane zelenjave pa seveda še kislo zelje in repa, še posebej prvo je baje naravno prečiščevalno sredstvo in bogato z vitaminom C (jaz sicer nisem ravno fanica, sploh repe ne maram ).
- CaliLove*
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1011
- Na forumu od: 31. 1. 2011
dot napisal/-a:*mala* napisal/-a:^^ Sam kaj pa je zimska lokalna zelenjava in sadje? Ni ravno izbire sedaj.
Brokoli, cvetača, romaneska, koromač, por, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče zelje, radič (veliko vrst - navaden rdeč, zelen, rumenkast, treviški v šopkih,...), vitlof, motovilec, rukola, temne bučke, buče, ogromno agrumov (pomaranče, mandarine, mineole, klementine, klemenvile, mandore...), kaki, kaki vanilija, hruške, jabolka, liči in velik drugih sort eksotičnega sadja (ok, tukaj spet verjetno od daleč pride, je pa zimski sadež), pa zihr še veliko tega, nisem ekspert
mala je sprasevala o lokalni zelenjavi in sadju, ti pa si nastela en kup tropskih sadezev. Res, da se jih da dobiti pozimi, niso pa lokalni. Tako da ja, izbira sicer je, ampak ne najbolj kvalitetna, ce gledamo s stalisca lokalno = kvalitetnejse.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
-
positive vibration - Cosmofrik
- Prispevkov: 2157
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Okej, liči je neki čudnega. Agrumi pa niso glih neka eksotika, glede na to, da lahko greš mandarine pobirat v dolino neretve =D Je pa res, da za pol stvari sploh ne vem, kaj so. Manole, mineole, klemenvile? Mi na vasi mamo sam mandarine pa pomaranče Pa klementine, ki so male sestrice od mandarin.
Kaki, hruške in japke so pa res čist naše zadeve, nič eksotičnega.
Dodala bi še nešpljo med zimske sadeže, njami.
Kaki, hruške in japke so pa res čist naše zadeve, nič eksotičnega.
Dodala bi še nešpljo med zimske sadeže, njami.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
- brandibelle
- Kofetarica
- Prispevkov: 849
- Na forumu od: 11. 9. 2011
a veste tist... k koroškemu kmetu zmanjka krompirja na Lj tržnici... pa ma v kombiju še nekaj semenskega... prilepi etiketo BIO in proda vse po 3kratni ceni?
thats all im sayin
thats all im sayin
- dot
- Cosmofrik
- Prispevkov: 2076
- Na forumu od: 27. 4. 2010
CaliLove* napisal/-a: mala je sprasevala o lokalni zelenjavi in sadju, ti pa si nastela en kup tropskih sadezev. Res, da se jih da dobiti pozimi, niso pa lokalni. Tako da ja, izbira sicer je, ampak ne najbolj kvalitetna, ce gledamo s stalisca lokalno = kvalitetnejse.
Niti ne (se mi je zdelo, da se bo kdo obregnil )... v bistvu samo liči & Co (kar sem tudi opozorila zgoraj, je pa pač znan zimski sadež in ga poleti ne najdeš, zato sem ga omenila), ostalo raste v SLO ali bližini - primorski ali hrvaški agrumi ipd., kar je glede na razdaljo skoraj isto Zelenjava je pa sploh domača. Point je v tem, da ni treba tovorit iz Južne Amerike ipd., kar pomeni res dolgo pot in temu primerno potrebno obdelavo / filanje plodov z nevemčim Mi je tudi zdravnica rekla, da je veliko bolj zdravo jesti primorske kivije (ja, zrastejo pri nas, nima veze tukaj, da sam tip sadeža izvira od nekod drugod, saj v končni fazi so tudi semena krompirja Kolumb & Co prinesli od drugod )) kot npr. čilenske, pa čeprav so naši malo bolj trdi in kisli. Saj lokalno ne pomeni tako dobesedno, da lahko ljudje iz Zg. Kašlja jedo samo plodove iz Zg. Kašlja, iz Sp. Kašlja pa ne več, ampak se lahko plodovi malo premikajo po državici, pa bo še vedno isto oz. domače Na glavni tržnici so vedno cele kolonije glasnih prijaznih Primorcev, ki pritovorijo svoje domače kakije in agrume prodajat, še za s sabo ti dajo kaj za probat, če ti bo všeč za drugič
Drugače so pa pri nas zdaj v pogonu tudi 'Zeleni zabojčki', lahko naročiš tudi po telefonu baje in ti pripeljejo na dom zabojček s sezonskimi plodovi
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov