Sodobna prehrana - koliko se res zdravo prehranjujemo?

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
strašljivka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 26
Na forumu od: 31. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a strašljivka » 05. Sep. 2007 9:01

Vsi ste verjetno že kdaj slišali, katera prehrana naj bi veljala za bolj zdravo in katera ne. Kljub temu ves čas poslušam, da je mleko (ki naj bi veljalo za zelo zdravo) v resnici škodljivo, ker naj bi mašilo žile. Tudi za korenje velja da je dobro za oči, vendar kljub temu znanstveniki ugotavljajo, da ima tudi stranske učinke. Prav tako naj bi tudi krompir veljal za slabo hrano, saj slabo vpliva na prebavo. Velike ribe imajo preveč živega srebra (čeprav naj bi se ta hitro odvajal iz telesa). Ponve iz PFOA (Teflon) naj bi s svojim zaščitnim premazom povzročale raka. Cvrtje je sploh cel bavbav. Voda iz pipe + Zala imata preveč toksinov. Da ne govorim o sladkarijah, ki vsebujejo razna barvila in ostali E-jev.

Pred kratkim sem dobila v roke knjigo od nekega avtorja, ki je zbral cel kup statističnih podatkov o zelo različnih skupinah z zelo različnimi prehrambenimi navadami, hkrati pa je delal poskuse na živalih, da bi dognal, kako se razvije rak in kako sta nastanek in razvoj te bolezni povezani z vnosom hrane.

Tudi zdravniki vedno ne vedo kaj točno škodi in kaj ne. To vedo kvečjemu sistemski biologi. Pa še to ne popolnoma, ker je do zdaj bilo narejenih premalo študij.

Zavedam se, da brez zadostne količine športanja človek ne more dolgoročno ostati zdrav, hkrati pa sem prepričana, da se da bolje živeti, če veš, kdo te pri prehrani nateguje in kdo ne, kdo zgolj ne zna interpretirati rezultatov raziskav, kdo pa se resnično potrudi in predstavi dejstva z dovolj širokim kontekstom, da se iz njih da izluščiti smiselne napotke glede prehrane. Tudi mediji ne vedno kam točno bi nam radi povedali, enkrat nas obveščajo o učinkovitosti moderne prehrane, drugič pa slišimo kako je ta nezdrava in ima vrsto negativnih učinkov. Torej, koliko sploh zaupati v "zdravo prehrano" in kaj je resnično tisto s čimer ne bi zastrupljali svojega telesa?
Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 05. Sep. 2007 9:11

Moje mnenje je, da je glede prehrane najbolje pogledat v preteklost, saj človek večine časa ni preživel v civilizaciji. Kako je jedel, kaj je jedel, kako pogosto, ali je mešal. Po mojem mnenju smo se v tisočletjih evolucije "navadili" takih prehranjevalnih navad, in zaradi tega niso škodljive.

Moje mnenje;
- Mešana hrana sux: včasih niso mešali, ampak so jedli monotono. No, vsaj pri enem obroku (ulovili plen, tisti dan jedli le meso, v času določenih sadežev - jedli le sadje). Vsako toliko to slišimo tudi po raznih člankih, da prebava je za želodec težja, če mešamo različne vrste hrane...
- Prenažiranje ni nič hudega, če boš zvečer manj pojedel (včasih so ulovili, se takrat nažrli, potem pa en dan nič jedli, dokler niso spet ulovili- prebava zadržuje obroke dokler ne dobi naslednje porcije). Tega sicer ne slišimo po raznih člankih, ker ljudje preveč nihajo, ali pa se zaporedoma prenažirajo. Skupno mora hrane še zmeraj bit isto kot če bi jo razporedil na več obrokov.
- Riž, krompir, moka - so prišli kasneje v evoluciji- skorajda niso potrebni če imamo drugega dovolj.
- Dodaten sladkor/sol - niso potrebni, v preteklosti smo jih pa vzljubili, ker je bilo tega vedno premalo- zato tako uživamo v sladkorju, ter posoljeni hrani- v preteklosti večja možnost preživetja, sedaj nič-več.

Jst mislim, da je količina zaužite hrane bistvena. Ješ pač ravno toliko da zadostiš dnevnim potrebam in ne zaradi gurmanstva. Ampak ker nas večina pretirava, se potem razne majhne škodljive lastnosti določene hrane toliko potencirajo da sčasoma postanejo problem. Recimo krompir je čisto v redu hrana, ampak ko ga poješ v ogromnih količinah samo zato ker je okusen, potem začne škoditi prebavi ja.
Uporabniški avatar
Lolirot
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 47
Na forumu od: 26. 6. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lolirot » 05. Sep. 2007 9:22

Jst mislim da je to vse odvisno od posameznika. Nek otrok lahko dnevno zaužije nenormalno količino sladkarij (z vsemi barvili in tistimi E-ji), pa mu vseeno ne bo nič, medtem ko bo nekemu drugemu otroku postalo slabo že od navadnih Harribo bonbonov. Se pravi ne morejo učinki neke hrane veljati absolutno za vse ljudi. To sklepam na sebi, v otroštvu sem pristala v bolnici zaradi mleka. Diagnoza, vnetje črevesja. Seveda se v stvar poglobiš ko te zadene, brala sem kar precej na to temo, in glede mleka je pisalo, da evropejci nimamo istih encimov za razgradnjo kot nekatere druge rase. V nadaljevanju je pisalo da mleko ni več isto ko pride v stik z zrakom, torej, dojenje je nekaj drugega kot molzenje v posodo. To kar se tiče mleka.

Drugače pa imam srečo, da dobim veliko hrane iz okoliških kmetij, čeprav živim v Ljubljani (pač babica vsake toliko časa pride z vasi in prinese raznorazno hrano). Svež sir, sveže sanje, zelenjava, domač sir... Moram rečt da je hrana v trgovinah napram hrani s kmetije katastrofalna. Sploh se to pozna pri skuti in kruhu, praktično pri vsem. Domači kruh se recimo ne posuši v dveh dneh.
Uporabniški avatar
Pookie
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 83
Na forumu od: 12. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Pookie » 05. Sep. 2007 9:30

Če je sodobna prehrana res tako škodljiva, kako je potem možno da ljudje v povprečju živimo vse dlje kot v preteklosti. Po moje je ves ta "vik in krik" glede prehrane navaden bullshit. Ješ pač normalno, ne pretiravaš... ne razmišljaš preveč ker drugače ti vse skupaj udari na psiho in sam sebe prepričaš da si bolan. Sploh pa ne nasedajte da "zdravost" teh tako opevanih bio izdelkov... rezultati enih študij so namreč pokazali, da niso nič bolj kvalitetni od ostalih izdelkov, in da tudi "normalna" hrani nič manj kakovostna od bio prehrane.
metron(temporary)
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metron(temporary) » 05. Sep. 2007 9:30

Eh, s tem se čisto nič ne strinjam. Da grem kr po vrst po primerih (sploh ferdox jao):
-jajca - holesterol, več kot 2 na tedn en smeš. LARIFARI. Oxfordska študija je pokazal, da lahko zdrav (znači aktiven) človek poje tudi do 7 jajc na teden, ker vsebuje določene kisline, ki tudi zbijajo holesterol.
-krompir -mal kalorij, velik mineralov, vitaminov, zdravo za srce
-paradajz --uuuu vleče stroncij iz zemlje. Dejte mir, sj ma lutein pa ene kup uporabnih zadev.
-meso - o tem raj nebi. Če mi bo kaka vegetarianka pričala, da nemasten konjski/puranji zrezek občasno ni zdrav, si greva loh koj srce/krvno sliko primerjat
-Ribe - ja vse majo težke kovine, zato pa sredozemski narodi tako dolgo živijo. Lej kok pojejo severnjaki lososa, ki je tam v severnih vodah močno radioktiven, pa primerjaj njihovo z našo življenjsko dobo.
-Mleko in potegavščine mlečne industrije. Mleko redi in maši in nevem kaj. Tisti, ki spijejo vsak dan en mlečen napitek, so bolj suhi kot tisti, ki pazijo. Poglej francozinje in njihove polnomastne sire.
-prenažiranje - ferdoks, to je neumnost. Če ti ješ več manjših obrokov, ti dela bolj presnova, tut če poješ še1x več, če pa ješ 1 obrok, ti pa teklo skladišči in ti gre v maščobo. Ti se kar prenažiraj, boš mel neurejene hormone in prej ali slej boš mel težave. Včasih so živeli po 30 let, veš.
-sol in nasploh minerali so potrebni, posebej v poletnih mesecih.

Če se je kej za bat, so razni emulgatorji, preveč sladkarij in nasploh junkfood. S takimi miti pa sam zavajajo javnost. Sploh po možnosti, k to povzemajo iz kake Jane.
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 05. Sep. 2007 9:45

Ferdox napisal/-a:- Prenažiranje ni nič hudega, če boš zvečer manj pojedel

Jah, to ne drži. Če vzdržuješ neko redno koncentracijo sladkorja v krvi bo telo normalno porabljalo energije. Če se boš pa enkrat napokal, jo pa bo shranilo in potem začelo stradat in šparat z energijo. Uf, to je tista mordrost, da jej več obrokov po malem. Odvisno kako zaužiješ 2000 kalorij dnevno - v enem primeru jih telo porabi 2000, v drugem pa morda le 1700.

Lolirot napisal/-a:Jst mislim da je to vse odvisno od posameznika. Se pravi ne morejo učinki neke hrane veljati absolutno za vse ljudi.

S tem se strinjam. Vse je odvisno posameznika in vsakmur pač ne paše vsa prehrana.

Primer:
- Ko opice zaužijejo veliko količino soje se dogajajo pri ženskah in pri moških popolnoma različne stvari.
- Na ženske deluje dobro, saj imajo manjšo dovzetnost za raka, pri moških pa soja vzpodbuja agresijo.
- Pri zelo velikih količinah soje se je moški samec postavil v kot in pretepel vsakega, ki je prišel blizu.

Gre se pač zato, da je človeško telo hudo hudo zakomplicirano. Zato ne moremo enostavno govoriti o nečem, ki je absolutno zravo in o nečem, ki je absolutni škodljivo. Hrana in njene proteine, gene, sladkorje je treba gledati na nivoju organizma. Na vseh pomembnih nivojih: transkriptomika, proteomika, metabolomika. Gre se pač zato, da je pametno zaužiti normalne količine hrane. Torej določenega tipa ne preveč in ne premalo.

Mastna prehrana je nujna za nas. Tako kot so to beljakivne in sladkor. Ampak vse v svoji meji.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 05. Sep. 2007 9:56

Ferdox napisal/-a:Moje mnenje je, da je glede prehrane najbolje pogledat v preteklost, saj človek večine časa ni preživel v civilizaciji. Kako je jedel, kaj je jedel, kako pogosto, ali je mešal. Po mojem mnenju smo se v tisočletjih evolucije "navadili" takih prehranjevalnih navad, in zaradi tega niso škodljive.

Moje mnenje;
- Mešana hrana sux: včasih niso mešali, ampak so jedli monotono. No, vsaj pri enem obroku (ulovili plen, tisti dan jedli le meso, v času določenih sadežev - jedli le sadje). Vsako toliko to slišimo tudi po raznih člankih, da prebava je za želodec težja, če mešamo različne vrste hrane...
- Prenažiranje ni nič hudega, če boš zvečer manj pojedel (včasih so ulovili, se takrat nažrli, potem pa en dan nič jedli, dokler niso spet ulovili- prebava zadržuje obroke dokler ne dobi naslednje porcije). Tega sicer ne slišimo po raznih člankih, ker ljudje preveč nihajo, ali pa se zaporedoma prenažirajo. Skupno mora hrane še zmeraj bit isto kot če bi jo razporedil na več obrokov.
- Riž, krompir, moka - so prišli kasneje v evoluciji- skorajda niso potrebni če imamo drugega dovolj.
- Dodaten sladkor/sol - niso potrebni, v preteklosti smo jih pa vzljubili, ker je bilo tega vedno premalo- zato tako uživamo v sladkorju, ter posoljeni hrani- v preteklosti večja možnost preživetja, sedaj nič-več.

Jst mislim, da je količina zaužite hrane bistvena. Ješ pač ravno toliko da zadostiš dnevnim potrebam in ne zaradi gurmanstva. Ampak ker nas večina pretirava, se potem razne majhne škodljive lastnosti določene hrane toliko potencirajo da sčasoma postanejo problem. Recimo krompir je čisto v redu hrana, ampak ko ga poješ v ogromnih količinah samo zato ker je okusen, potem začne škoditi prebavi ja.


a smo danes v kameni dobi? :D
Carousel
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 12
Na forumu od: 21. 7. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Carousel » 05. Sep. 2007 9:56

Tudi meni ta zadeva ne da miru. Recimo:

- Včasih so jedli tako, pa jim ni nič manjkalo, danes jemo drugače in smo vsi bolni. Kako je to možno?
- Kako je možno da je bilo včasih manj raka in drugih bolezni. Danes ko pa vsi prisegajo na razne bio izdelke, zbolijo za ne vem vse čim.
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 05. Sep. 2007 10:00

Carousel napisal/-a:- Včasih so jedli tako, pa jim ni nič manjkalo, danes jemo drugače in smo vsi bolni. Kako je to možno?


Ja, včasih so jedli (za današnje pojme) napačno in je bilo vse OK, ker je bila življenjska doba samo 30 (40, 50 let). Danes je 80 let in smo takrat pač dotrajani. Živali v ujetništvu živijo dlje od tistih v divjini... :roll:

Carousel napisal/-a:- Kako je možno da je bilo včasih manj raka in drugih bolezni. Danes ko pa vsi prisegajo na razne bio izdelke, zbolijo za ne vem vse čim.

Tudi danes je manj raka in drugih bolezni do 40 ali 50 leta. Večina tegob pride kasneje, ki jih statistika včasih ni mogla zajeti.
Uporabniški avatar
*etty*
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 107
Na forumu od: 17. 5. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *etty* » 05. Sep. 2007 10:08

Japonci iz otoka Okinawa živijo zelo dolgo. Eden izmed vzrokov naj bi bila tudi prehrana:

wikipedia - okinawa diet

Glede hrane se jaz držim naslednjega recepta: jem predvsem veliko sadja in zelenjave. Čim bolj se izogibam raznim dodatkom in barvilom (med drugim tudi zaradi alergij). Hrana gledam, da je
kvalitetna - torej ne razni "mercator" ali "spar" napol gnili paradižniki brez okusa in z nizko hranilno vrednostjo, pač pa raje kupim zelenjavo na tržnici.

Pomembno se mi zdi tudi, da piješ veliko vode (1,5 do 2 l na dan, po možnosti navadne ustekleničene vode). Sicer pa se mi zdi kakšno bolj sofisticirano kompliciranje s hrano nepotrebno.
Uporabniški avatar
Pikado
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 24
Na forumu od: 29. 6. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Pikado » 05. Sep. 2007 10:18

metron(temporary) napisal/-a:-meso - o tem raj nebi. Če mi bo kaka vegetarianka pričala, da nemasten konjski/puranji zrezek občasno ni zdrav, si greva loh koj srce/krvno sliko primerjat


Zanimivo. Sam sem sicer 5 let že vegetarijanec (jem sir, jajca, mleko). Mesa seveda ne (tudi rib ne). Počutim se izvrstno. Zbolim skoraj nič več. Mislim da že res več kot leto ali dve nisem imel niti prehlada.

Glede v zvezi z zdravo prehrano je pa tko, da sem že večkrat razmišljal kaj je narobe s to svetovno prehrambeno industrijo. Konzervansi v hrani, razni dodatki, umetna barvila, kot da bi nas nekdo hotel čimprej spravit s tega sveta (vsak evropejec naj bi pojedel 16 kg konzervansov na leto :eek:). Zdej se pa vprašajte če je to normalno.
astarta
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 21
Na forumu od: 28. 10. 2006
Kraj: daleč, daleč

Neprebrana objavaNapisal/-a astarta » 05. Sep. 2007 10:39

Vsako telo je drugačno tako da si mora vsak posameznik najti kaj mu najbolj ustreza.

Recimo v sorodstvu imamo sladkorno bolnico pa ko je zvedela pa ima sladkorno se je takoj začela držat stroge diete, ki jo je dobila od zdravnika. Rezultat: krvni sladkor je bil še bolj povišan kot pa prej ko je jedla normalno. Pa ji zdravnik ni verjel. Zdaj je normalno samo pač pazi, recimo če je krompir potem ne je testenin kruha. Vsak si mora najti svoj idealni način prehranjevanja.

Itak pa velja: veliko vode, sadja, zelenjave, pa športa.
Uporabniški avatar
Boa
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 375
Na forumu od: 29. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Boa » 05. Sep. 2007 10:47

Pikado napisal/-a:
metron(temporary) napisal/-a:-meso - o tem raj nebi. Če mi bo kaka vegetarianka pričala, da nemasten konjski/puranji zrezek občasno ni zdrav, si greva loh koj srce/krvno sliko primerjat


Zanimivo. Sam sem sicer 5 let že vegetarijanec (jem sir, jajca, mleko). Mesa seveda ne (tudi rib ne). Počutim se izvrstno. Zbolim skoraj nič več. Mislim da že res več kot leto ali dve nisem imel niti prehlada.

Glede v zvezi z zdravo prehrano je pa tko, da sem že večkrat razmišljal kaj je narobe s to svetovno prehrambeno industrijo. Konzervansi v hrani, razni dodatki, umetna barvila, kot da bi nas nekdo hotel čimprej spravit s tega sveta (vsak evropejec naj bi pojedel 16 kg konzervansov na leto :eek:). Zdej se pa vprašajte če je to normalno.


Zanimivo. Sama se nisem nikoli odrekala mesu in se tudi izvrstno počutim. V celem svojem življenju sem imela ene 5x angino, prehlajena nisem bila že ne pomnim od kdaj, edina stvar zaradi katerre trpi moje zdravje je stres. In mislim, da bolj kot se izogibaš določenim stvarem in živiš v t.i. steriliziranem svetu, bolj si dovzeten za bolezni. V današnjem svetu pa vsaka stvar škodi, v kolikor jo je preveč. Zmerna meja vsega, pa bo tut zdravje OK.
Ne kadim, a vedno vžgem.
Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 05. Sep. 2007 11:27

deniro napisal/-a:
Ferdox napisal/-a:- Prenažiranje ni nič hudega, če boš zvečer manj pojedel

Jah, to ne drži. Če vzdržuješ neko redno koncentracijo sladkorja v krvi bo telo normalno porabljalo energije. Če se boš pa enkrat napokal, jo pa bo shranilo in potem začelo stradat in šparat z energijo. Uf, to je tista mordrost, da jej več obrokov po malem. Odvisno kako zaužiješ 2000 kalorij dnevno - v enem primeru jih telo porabi 2000, v drugem pa morda le 1700.

No, govorim na dnevnem nivoju. In kolikor vem, če zaužiješ preveč hrane, telo to le prišpara, ter ne porabi vseh kalorij. Najbrž še vedno več kot jih potrebuje, ampak ne vseh. Zato če večkrat veliko pojemo, moramo tudi večkrat na wc. Če se pa samo enkrat najemo, ter potem cel dan nič več, potem tudi na wc ne gremo dokler kaj ne zaužijemo.

Hočem rečt, da imo telo samo precej dobro razporeja zaloge, vsaj na dnevni bazi.

metron(temporary) napisal/-a:Eh, s tem se čisto nič ne strinjam. Da grem kr po vrst po primerih (sploh ferdox jao):
-jajca - holesterol, več kot 2 na tedn en smeš. LARIFARI. Oxfordska študija je pokazal, da lahko zdrav (znači aktiven) človek poje tudi do 7 jajc na teden, ker vsebuje določene kisline, ki tudi zbijajo holesterol.
-krompir -mal kalorij, velik mineralov, vitaminov, zdravo za srce
-paradajz --uuuu vleče stroncij iz zemlje. Dejte mir, sj ma lutein pa ene kup uporabnih zadev.
-meso - o tem raj nebi. Če mi bo kaka vegetarianka pričala, da nemasten konjski/puranji zrezek občasno ni zdrav, si greva loh koj srce/krvno sliko primerjat
-Ribe - ja vse majo težke kovine, zato pa sredozemski narodi tako dolgo živijo. Lej kok pojejo severnjaki lososa, ki je tam v severnih vodah močno radioktiven, pa primerjaj njihovo z našo življenjsko dobo.
-Mleko in potegavščine mlečne industrije. Mleko redi in maši in nevem kaj. Tisti, ki spijejo vsak dan en mlečen napitek, so bolj suhi kot tisti, ki pazijo. Poglej francozinje in njihove polnomastne sire.
-prenažiranje - ferdoks, to je neumnost. Če ti ješ več manjših obrokov, ti dela bolj presnova, tut če poješ še1x več, če pa ješ 1 obrok, ti pa teklo skladišči in ti gre v maščobo. Ti se kar prenažiraj, boš mel neurejene hormone in prej ali slej boš mel težave. Včasih so živeli po 30 let, veš.
-sol in nasploh minerali so potrebni, posebej v poletnih mesecih.


Metron, neumnosti klatiš. Pa pojej ti vsak dan eno jajce, pa boš videl kako se boš ob koncu tedna počutil :roll: Da je konjski/puranji zrezek občasno zdrav, a večino časa pa ni al kaj? Da je sol zdrava v poletnih mesecih??? Pa ja veš da sol odvaja vodo iz telesa!

Eh tule je en dober članek na temo nezdrave prehrane klik.
Uporabniški avatar
Nincha II
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 88
Na forumu od: 16. 11. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincha II » 05. Sep. 2007 11:32

Ah... to ali bom zaradi določene hrane živela dve ali tri leta manj, mi je po pravici povedano, vseeno.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron