Sodobna prehrana - koliko se res zdravo prehranjujemo?

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 10. Jan. 2012 12:41

Definicije o tem, kaj je lokalno, se razlikujejo, po eni od njih naj bi bilo lokalno do 80km. Pridelava citrusov na Primorskem pozimi ni ravno obsezna, tako da vecina teh sadezev je iz tujine, prav tako kakiji (ki jih je sicer vec, a prevladuje vseeno ponudba iz tujine). Tako da ce kupis v trgovini in ne direktno od pridelovalca, po vsej verjetnosti ne bo lokalno. Zelenjava, ki pozimi zraste v ogrevanih rastlinjakih, je pa tudi bolj vprasljive kakovosti in hranilnih vrednosti. Ampak ja, konc koncev vseeno bolje to pojest kot pa nic.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
keepsake
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 972
Na forumu od: 19. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a keepsake » 10. Jan. 2012 12:51

glede kakijev, nevem a te že dolgo ni bilo v sloveniji, ampak slovenskih kakijev je ko listja in trave!

Je pa res, da jaz ponavadi točno vem s katerega drevesa so moji kakiji/mandarine/kiviji/hruške/itd, ker sem pač picajzlasta okoli tega :)
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 10. Jan. 2012 13:11

CaliLove* napisal/-a:Definicije o tem, kaj je lokalno, se razlikujejo, po eni od njih naj bi bilo lokalno do 80km. Pridelava citrusov na Primorskem pozimi ni ravno obsezna, tako da vecina teh sadezev je iz tujine, prav tako kakiji (ki jih je sicer vec, a prevladuje vseeno ponudba iz tujine). Tako da ce kupis v trgovini in ne direktno od pridelovalca, po vsej verjetnosti ne bo lokalno. Zelenjava, ki pozimi zraste v ogrevanih rastlinjakih, je pa tudi bolj vprasljive kakovosti in hranilnih vrednosti. Ampak ja, konc koncev vseeno bolje to pojest kot pa nic.


To je pa čisto odvisno, kam greš kupit, kot pri vseh stvareh :wink: Ja sej, o tem smo govorili, da se da kupit domače sezonske plodove, logično, da ne boš šel tega iskat v Namo v klet, ampak na ustrezno lokacijo, kjer je to na voljo (zato sem pa rekla - tržnica, določene stojnice + 'Zeleni zabojček' naročilo po telefonu, baje je super). *malo* so zanimale sorte, ki smo jih nato našteli, potem sem dodala pa še lokacije informativno.

Seveda imajo tiste številne stojnice od Albancev vse uvoženo (agrumi so iz doline Neretve pogosto, ostalo vse Italija, Španija itd.). In verjetno si bolj tam videla vse tiste ogromne živo oranžne kakije z nalepkami itd. Primorskih imaš ogroooomno (ampak ne pri teh Albancih, malo stran so slovenske stojnice, tam zraven zelenjave), že ko sem bila čisto majčkena, nam jih je moja primorska nona nosila domače, na stojnicah jih pa tud lahko kupiš :) Agrumi so pa recimo koprski na voljo.. Saj ni nihče rekel, da ni veliko uvoženih, ampak da domači sezonski plodovi tudi obstajajo in jih lahko kupiš :)

V bistvu sem prav od nekega primorskega pridelovalca na tržnici pred par leti prvič izvedela, da sploh obstaja tudi ta trša sorta kakijev ('vanilija'), nama je dal z mamo enega majhnega krmežljavega za domov za probat - in je bil super, sicer hecen na pogled (v primerjavi s popolnimi uvoženenimi v trgovinah), ampak okusen :) V Strunjanu imajo vsako leto celo kakijev festival s številnimi jedmi iz njih :D .. ne vem no, mislim, da je to kar znan (tudi) slovenski sadež, je pa res, da ga nimajo vsi radi=) Vse skupaj je pogosto in najbolj navadno sredozemsko sadje, ne pa 'en kup tropskih sadežev' (v tropih imajo čist druge sorte), sej Slovenija deloma sega tudi v submediteransko podnebje=) Spomnila sem se pa še na granatno jabolko, še to lahko dodamo na spisek zimskega sadja (tudi raste pri nas na prostem).

Za tople grede se strinjam, seveda je boljše sonce, ampak npr. brokoli itak uspeva v hladnejših predelih, baje lahko prenese še malo zmrzali (letos je pa tukaj sploh topla zima).. prav tako brstični ohrovt, pri minusu je skor bolj vesel.. saj zato se jim pa reče zimska zelenjava.. danes bom imela pa romanesko na jedilniku, tudi podobno :)

Glede definicij in radijev pa ne vem natančno, pomoje ni kakšne signifikantne razlike glede par 10km; meni je zdravnica rekla, da je fino, če je iz Slovenije, itak smo majhna država :) (zlasti glede plodov, ki rastejo samo v enem delu SLO, Zeleni zabojčki so pa, mislim da, urejeni po regijah). V bistvu bi morali za vsako osebo posebej gledat; za *malo* niti ne vem, od kod je, pa pomoje tudi ni tako zelo natančna.. Primorci bi bili očitno na najbolj bogato založeni poziciji pozimi, hehe :D

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov