Sladkor - beli ali rjavi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- tmalaa
- Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 7. 2005
bejbika napisal/-a:...je rjavi sladkor bolj "škodljiv" kot beli ...
Hanči banči napisal/-a:je rjav bolj zdrav kot pa bel..
ok.. js uporablam belega tak da nevem..
sam kater je pol bl zdrav.. rjav al bel?
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
- ¤MajC¤
- Kofetarica
- Na forumu od: 3. 8. 2004
jaz na namesto cukra uporablam med, ce pa pijem kavico, pa kr grenko, caj mi je bolši brez cukra, ker me ze tisti vonj dober cis mmmmm. drugace pa jem tut brez soli, ker sploh ne maram slane hrane, ce pa ze kaj te pa vegetom, v bistvu je to tk sol,ampak to uporablam sam ko kaki šnicl pečem, drugace pa sem navdušena nad začimbicami
-
miss missy - Komunikatorka
- Na forumu od: 11. 9. 2005
Doma imamo samo belega, tko da doma uporabljam tega, če sm pa kje zunaj in je na voljo rjavi, pa uporabim tega... pa ne zato, ker bi bil bolj zdrav al whatever, ampak zato da je malo drugače
The key is, never stop doing what you love!
-
Tamala` - Kofetarica
- Na forumu od: 31. 1. 2005
- Kraj: Ljubljana
Angel girl napisal/-a:*Ela* napisal/-a:aja? jas pa živim v prepričanju da je beli slabši..kaj zdaj?Angel girl napisal/-a:a lahk sam izvem zakaj naj bi bil rjavi slabši oz bolj škodjiv??
Itaq je rjavi bolj zdrav zato ker ni rafiniran, je naraven, ni prečiščen z "svinjarijam" da postane pol bel...sam mene zanima zakaj naj bi bil tolk zlo slab-hočm d mi kdo pove!
Ok s kemijskega stališča povedano:
Tok zlo slab ni ampak večinoma trdijo, da je bolj zdrav kot beli sladkor.
Rjavi sladkor je sladkor + melasa.
Melasa je pa temno rjava tekočina, ki ostane pri proizvodnji sladkorja. Ta vsebuje 4% sladkorja.
To melaso ponavadi uporabijo za fermentacijo, za živalsko krmo in citonsko kislino, zato ker vsebuje veliko kalcija, kalija, okslalatov in kloridov.
Konec koncev je rjavi sladkor le melasa dodana prečiščenemu belemu sladkorju tako da ni bistvene razlike...
Se pa rjavi sladkor hitreje strdi in veže nase vlago.. takrat preostane samo to, da ga raztopite na visoki T ampak uporabite takoj ker potem ni več dober.
Kar se pa kemikalij in vsega kar se uporabi za čiščenje belega sladkorja tiče...
Filtrirajo ga in prepihujejo, da dobijo čist brezbarvni sok sladkorja katerega potem samo še sušijo in skristalizirajo.
Nekatere anorganske soli in drugi sladkorji, ki so prisotni v neprečiščenem sladkorju lahko škodujejo organizmu v telesu.. angel girl, to je pa potem že tvoj teritorij
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov