Sladice
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*mala* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 8839
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Mislim da nebi smela po vročem biskvitu politi in tudi ta preliv sem prevroč prelila po biskitu (vsaj kakor berem po komentarjih in v eni temi na kulinariki). Še nikoli nisem z želatino delala in nisem mela pojma
me je izučilo. Čeprav je pa vsaj biskvit sočen, kar pa tud ni tak slabo (mi bratranec in sestrična od navdušenja pol pladnja pojedla). Zna bit pa tud tale receptdober, vsaj po ocenah.
Js bi sam pekla, pa kar razdajala (no, en košček bi pa že probala).

Js bi sam pekla, pa kar razdajala (no, en košček bi pa že probala).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7639
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Hehe, ja itak, kok brihtno.LanaMaxim napisal/-a:Ta jaffa biskvit tud js delam, ampak nič ne kompliciram in samo namažem testo na debelo z marelično marmelado in je super.

*mala*, no, nekdo je mogu probat delat z želatino, da zdej ostale vemo kolk se kej pomatrat s tem.

Ti kar pridno peci naprej.
-
haley - Cosmopsiho
- Prispevkov: 5020
- Na forumu od: 20. 11. 2007
*mala* napisal/-a:Mislim da nebi smela po vročem biskvitu politi in tudi ta preliv sem prevroč prelila po biskitu (vsaj kakor berem po komentarjih in v eni temi na kulinariki). Še nikoli nisem z želatino delala in nisem mela pojmame je izučilo. Čeprav je pa vsaj biskvit sočen, kar pa tud ni tak slabo (mi bratranec in sestrična od navdušenja pol pladnja pojedla). Zna bit pa tud tale receptdober, vsaj po ocenah.
Js bi sam pekla, pa kar razdajala (no, en košček bi pa že probala).
Sej ti želatina med kuhanjem ni zavrela ne? Piše pa tud gor na vrečki, da je najboljš da jo uporabiš mlačno. Js vem, da sm zmeri do zdej pustila, da se malo ohladi, šele pol sm jo uporabila.
-
Fancy Nancy - Komunikatorka
- Prispevkov: 161
- Na forumu od: 22. 2. 2010
Meni je pa najboljše delat (če se že k čemu spravim) orehove palačinke prelite s čokoladnim prelivom Sladki greh, zraven pa gozdni sadeži.
Recept za palačinke pa verjetno itak vsi poznate. 


-
*mala* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 8839
- Na forumu od: 3. 8. 2004
haley napisal/-a:Sej ti želatina med kuhanjem ni zavrela ne? Piše pa tud gor na vrečki, da je najboljš da jo uporabiš mlačno. Js vem, da sm zmeri do zdej pustila, da se malo ohladi, šele pol sm jo uporabila.
Zavrela ni, tudi ni bila blazno vroča, pač topla. Očitno preveč


buubbika- v bistvu res nisem tak sladkosned. Npr. čokolado jem en teden povprečno


But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*zverinica* - Kofetarica
- Prispevkov: 510
- Na forumu od: 10. 7. 2007
jz ga pa delam po tem receptu: 4 jajca, 30 dag sladkorja, 1 dl olja, 1 dl vode -> vse skupaj penasto vmešaš, potem dodaš 3 cele zmiksane pomaranče in 30 dag moke s pecilnim
pečeš cca. 30 minut na 180°C, ko je pečeno, premažeš z marelično marmelado in obliješ s stopljeno čokolado
tega komot pojem cel pleh pa še lepo diši po pomarančah (že ko se peče)
pečeš cca. 30 minut na 180°C, ko je pečeno, premažeš z marelično marmelado in obliješ s stopljeno čokolado
tega komot pojem cel pleh pa še lepo diši po pomarančah (že ko se peče)

-
Fay - Kofetarica
- Prispevkov: 554
- Na forumu od: 3. 2. 2010
Čokoladna jogortova torta
testo:
-6 jajc,150g margarine,100g sladkorja v prahu, moke in drobtin, 1 žlička pecilnega praška in sode bikarbone, 50g kakava in 1 navadni jogort
Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno margarino in jogurt, na koncu vmešamo moko, drobtine, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav. narahlo premešamo in damo v okrogel pekač. pečemo 35 min pri temperaturi 180°C. Pečeno testo pustimo 5 min v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko da se popolnoma ohladi. ohlajeno prerežemo na 3 dele in nadevamo.
nadev
5dl sladke smetane-ne rastlinske ker je presladka, 500g gozdnih sadežev/malin/jagod/breskev (ipd...), 1 malinov jogurt in 50g sladkorja
Sladko smetano in jogort stepemo v čvrsto kremo. posebej narežemo maline, jih sladkamo in polagamo na biskvit. izmenično mažemo s kremo in polagamo sadje. vrhnjo plast premažemo samo po vrhu z kremo in po njej posujemo s celim sadjem. postrežemo ohlajeno.
sestavine: 12 kosov,
težavnostna stopnja: srednja
čas priprave: 90 min
Slikce
testo:
-6 jajc,150g margarine,100g sladkorja v prahu, moke in drobtin, 1 žlička pecilnega praška in sode bikarbone, 50g kakava in 1 navadni jogort
Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno margarino in jogurt, na koncu vmešamo moko, drobtine, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav. narahlo premešamo in damo v okrogel pekač. pečemo 35 min pri temperaturi 180°C. Pečeno testo pustimo 5 min v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko da se popolnoma ohladi. ohlajeno prerežemo na 3 dele in nadevamo.
nadev
5dl sladke smetane-ne rastlinske ker je presladka, 500g gozdnih sadežev/malin/jagod/breskev (ipd...), 1 malinov jogurt in 50g sladkorja
Sladko smetano in jogort stepemo v čvrsto kremo. posebej narežemo maline, jih sladkamo in polagamo na biskvit. izmenično mažemo s kremo in polagamo sadje. vrhnjo plast premažemo samo po vrhu z kremo in po njej posujemo s celim sadjem. postrežemo ohlajeno.
sestavine: 12 kosov,
težavnostna stopnja: srednja
čas priprave: 90 min
Slikce
-
Tina Verbič - Sramežljivka
- Prispevkov: 83
- Na forumu od: 27. 3. 2010
- Kraj: Veliki Gaber
Polžki s cimetom in lavando
- 250 ml stopljenega masla
- 2 žlici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 1 jajce
- 1 žlička limoninega soka
- 1 skodelica mleka
- 250 ml masla
- 2 žlici suhih ali 4 žlice svežih lavandinih cvetov
- pol skodelice rjavega ali navadnega sladkorja
- 2 žlički cimeta
Pečico segrejemo na 180°C.
Zmešamo maslo s sladkorjem in dodamo moko ter pecilni prašek. Mešamo, dokler ne nastanejo drobtinice.
Jajce stepemo skupaj z mlekom in limoninim sokom. V moki naredimo luknjico in vanjo vlijemo maso z mlekom. Rahlo premešamo v testo, ki ne sme biti pretrdo. Na kratko premesimo in, če je potrebno, dodamo še nekaj moke.
Na pomokani podlagi testo razvaljamo v pravokotnik. Razvaljano testo namažemo z maslom, posujemo z lavando, rjavim sladkorjem in cimetom. Testo zavijemo kakor rolado in na koncu premažemo z mlekom in stisnemo skupaj, da se ne bi med peko razlilo. Zavitek razrežemo na kolesca, debela 2-3 cm. Zlagamo jih na pomaščen pekač.
Pečemo jih 15-20 minut, dokler ne porumenijo.
Tukej je še slikca... Pa dober tek!
- 250 ml stopljenega masla
- 2 žlici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 1 jajce
- 1 žlička limoninega soka
- 1 skodelica mleka
- 250 ml masla
- 2 žlici suhih ali 4 žlice svežih lavandinih cvetov
- pol skodelice rjavega ali navadnega sladkorja
- 2 žlički cimeta
Pečico segrejemo na 180°C.
Zmešamo maslo s sladkorjem in dodamo moko ter pecilni prašek. Mešamo, dokler ne nastanejo drobtinice.
Jajce stepemo skupaj z mlekom in limoninim sokom. V moki naredimo luknjico in vanjo vlijemo maso z mlekom. Rahlo premešamo v testo, ki ne sme biti pretrdo. Na kratko premesimo in, če je potrebno, dodamo še nekaj moke.
Na pomokani podlagi testo razvaljamo v pravokotnik. Razvaljano testo namažemo z maslom, posujemo z lavando, rjavim sladkorjem in cimetom. Testo zavijemo kakor rolado in na koncu premažemo z mlekom in stisnemo skupaj, da se ne bi med peko razlilo. Zavitek razrežemo na kolesca, debela 2-3 cm. Zlagamo jih na pomaščen pekač.
Pečemo jih 15-20 minut, dokler ne porumenijo.
Tukej je še slikca... Pa dober tek!

-
Maruša Habot - Sramežljivka
- Prispevkov: 86
- Na forumu od: 27. 3. 2010
Sama rajši jem pecivo in takšne zadeve kot pa bi ga pripravila. Edino kar mi je všeč in je zelo enostavno za pripravit je pa nutelina torta.
Testo:
6 jajc
12 dag sladkorja
18 dag moke
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
4-5 žlic Nutelle
Nadev:
0,5 l sladke smetane
5 žlic Nutelle
Preliv:
2 dcl vode
5 žlic sladkorja
Jajca ločimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stolčemo v trd sneg. V rumenjake vmešamo nutello, dodamo 1/3 snega in postopoma presejano moko zmešano s pecilnim praškom; nato dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj.
Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ko je torta pečena in ohlajena, jo razrežemo na 3 plasti. Stolčemo stepeno smetano in dodamo nutello. V lončku zavremo vodo, kateri smo dodali sladkor, nato jo ohladimo in z njo navlažimo vsako plast torte posebej. Vsako plast torte namažemo z 1/3 kreme
Če pa niste tako vešči v pripravi testa, pa lahko tega tudi kupite v trgovini

Testo:
6 jajc
12 dag sladkorja
18 dag moke
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
4-5 žlic Nutelle
Nadev:
0,5 l sladke smetane
5 žlic Nutelle
Preliv:
2 dcl vode
5 žlic sladkorja
Jajca ločimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stolčemo v trd sneg. V rumenjake vmešamo nutello, dodamo 1/3 snega in postopoma presejano moko zmešano s pecilnim praškom; nato dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj.
Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ko je torta pečena in ohlajena, jo razrežemo na 3 plasti. Stolčemo stepeno smetano in dodamo nutello. V lončku zavremo vodo, kateri smo dodali sladkor, nato jo ohladimo in z njo navlažimo vsako plast torte posebej. Vsako plast torte namažemo z 1/3 kreme
Če pa niste tako vešči v pripravi testa, pa lahko tega tudi kupite v trgovini

-
*mala* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 8839
- Na forumu od: 3. 8. 2004
^^ To bo moja naslednja torta, ampak bom definitivno povečala količine Nutelle, zmanjšala smetano, prelila raje s kakšnim kompotom, ter dodala v eno plast še sadje (npr. jagode).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
Maruša Habot - Sramežljivka
- Prispevkov: 86
- Na forumu od: 27. 3. 2010
To sem si jaz tudi rekla. Jagode bi zraven veliko boljše pasale. Malo je treba še počakati, da bo sezona jagod. Potem pa mmm...
Drugače pa sem jo enkrat naredila samo z nutello. Je bila pa preveč nasitna. Mislim pa, da pri tej torti moraš pozabiti na kalorije in preprosto uživati v njej
Drugače pa sem jo enkrat naredila samo z nutello. Je bila pa preveč nasitna. Mislim pa, da pri tej torti moraš pozabiti na kalorije in preprosto uživati v njej

-
Tamarra* - Cosmofrik
- Prispevkov: 1549
- Na forumu od: 7. 8. 2008
Saj ne vem prav, kam napisati vprašanje, ni nobene primerne teme. Torej; včeraj sem delala marmelado, pa je zgleda bilo premalo želina in je ostala tekoča. A je to sploh zdaj za jest, oz. kako dolgo se to ne pokvari (je enako kot marmelada ki želira)?
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov