Sladice

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Lainy
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 53
Na forumu od: 30. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Lainy » 01. Apr. 2009 14:49

ribicaX sem šele zdaj videla, da sta najina recepta podobna. Zdaj pri mojem pride tako, da ni problema. Zadevšna se strdi, itak je pa v pekaču za torto, tako da glede transporta ni problema. Se pač nareže na kraju ''zločina''.
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 973
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 01. Apr. 2009 15:31

Mimi_M napisal/-a:Tole je men enkratno: :razz:
BANANINO PECIVO

Sestavine za biskvit:
5 rumenjakov
5 žlic sladkorja
2 žlici vode
5 žlic moke
5 beljakov (sneg)
malo pecilnega praška

Biskvit nalijemo v pekač, pomazan z margarino in pečemo 30 minut pri 180'C.
Pečenega prelijemo s sokom, limonado ali kompotom, da se navlaži.
Nato biskvit namažemo z marmelado po želji ter čez položimo kolesca banane.

Sestavine za nadev:
0,5 l mleka
2 vanilijeva pudinga
1 rumenjak
½ margarine za pečenje (lahko tudi navadne, po občutku)

Vanilijeva pudinga skuhamo v pol litra mleka, ko je kuhano, mešamo, da se malo ohladi in nato v zmes vmešamo še rumenjak in postopoma margarino, da nastane gladka zmes.
Biskvit namažemo z marmelado, nato nanj zložimo na kolesca narezane banane, eno zraven drugega. Naj kolesca ne bodo pretanka.
Nato čez banane prelijemo še kremo iz pudingov in margarine, na vrh vsega lahko damo še stepeno smetano.

Sem naredila danes: testo namočila z mlekom, naredila brez marmelade in brat in tipče sta pohvalila. Super zadevica: preprosta, hitro narjena in dobra. Gre na seznam "slaščic za v penzijo". ;)
Imaš, da me vikaš!
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 374
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 02. Apr. 2009 6:01

a ima slučajno katera kakšen babičin recept za potico? :)
Uporabniški avatar
ciber_girl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 568
Na forumu od: 29. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a ciber_girl » 02. Apr. 2009 17:07

Orehova potica

Sestavine za 4 osebe:
Testo:
600 g moke
40 g kvasa
1 jajce
2 rumenjaka
50 g masla
50 g sladkorja
250 ml mleka
drobtine
limonino lupino
ščepec soli
Nadev:
350 g orehov
100 g sladkorja
100 g medu
40 g masla
2 beljaka
2 dcl mleka
limonino lupino
1 žličko cimeta
2 žlici ruma

Priprava:
Moko stresemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem zdrobimo kvas, mu prilijemo dve žlici mlačnega mleka, dodamo dve žlici moke in žličko sladkorja. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.
Medtem penasto zmešamo maslo, dve jajci in sladkor. Mleko rahlo pogrejemo in ko je mlačno, ga osolimo in mu dodamo nastrgano limonino lupino ter penasto umešana jajca s sladkorjem in maslom.
Iz pogrete moke, vzhajanega kvasa in mlečne mešanice zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Pokrijemo ga s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja.
Za nadev pristavimo mleko, mu dodamo polovico sladkorja ter zavremo in s tem poparimo zmlete orehe. Zavremo tudi med in ga prilijemo mešanici. Dodamo nastrgano limonino lupino, cimet in rum.
Počakamo, da se vse skupaj ohladi.
Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v ohlajeno zmes. Nazadnje rahlo vmešamo drugo polovico masla in vse skupaj premešam
Ko testo toliko naraste, da se njegov obseg podvoji, ga razvaljamo za prst na debelo. Namažemo ga z nadevom, tesno zvijemo v zvitek in položimo v pomaščen in z drobtinami potresen model.
Postavimo ga na toplo, da še enkrat vzhaja. Potem potico premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo jo približno uro. Ko je pečena, jo takoj zvrnemo iz modela, da ne postane vlažna in da skorja ne odstopi.
Uporabniški avatar
Ryu
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 714
Na forumu od: 22. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Ryu » 02. Apr. 2009 17:19

SKUTNA TORTA (tole je z marelicami, lahko pa kerkol drug sadje):

Potrebujeno:

- model premera 22cm (standard tortni model)
- svetel biskvit Ukupljen ali doma narjen, važno da dost debel, da se ne premoči od soka)
- 0.15 dag marelične marmelade
- 0.20 dag mareličnega kompota
- 0.50 kg puste skute (jest sm jo dala skor celo kilo in je blo lih fajn, ker mam rada več skute - razmeje usega ostalga pol ostane enak)
- 0.15 dag sladkorja
- 2 jajci
- sok polovice limone
- 6 lističev želatine oz eno vrečko želatine mix v prahu
- 0.40 dag sladke smetane
- tortni preliv (1 ali 2 vrečki, odvisno koliko preliva hočte imet)

Delamo:
- biskvit položimo v tortni model , ga premažemo z marmelado in nanj položimo marelice iz kompota (jest sm jih še mal razrezala, da niso bli tisti ogromni deli/polovice marelic)
- skuto prepasiramo ali pa tudi ne (jest je nism, ker mi gladka ni tolk ušeč), dodamo romenjake, sladkor in limonin sok
- primešamo razmočeno in raztopljeno želatino (za želatino mix: prah iz vrečke streseš direktno v skuto, nič ne topiš ali močiš!!)
- dodamo sneg iz beljakov in stepeno smetano
- premešamo
- nadev stresemo na biskvit (z marelicami) , naredimo gladko/ravno površino
- na vrhu položimo še polovičke marelic iz kompota
- prelijemo s tortnim prelivom (navodila za to so na vrečki)
- postavimo v hladilnik za 3 ure in ko je strjeno, stran vzamemo stranski del modela (stranice) in po želji okrasimo s smetano (men jo je nažalost zmankal :P )


P.S.: original sta dve platci biskvita, ena normaln spodej, druga pa zgorej nad skuto in pol nanj stepeno smetano, marelce in tortn preliu...

zgleda pa tkole: home made ala jest:
Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 945
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 02. Apr. 2009 18:47

Ojej, a surova jajca so notr :nein:
Poison Girl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 852
Na forumu od: 26. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Poison Girl » 02. Apr. 2009 18:59

Sej v tiramisuju so tud, pa ne verjamem da se lih kdo pritožuje.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 945
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 02. Apr. 2009 19:03

Jaz se :D. Oziroma se izogibam toplotno neobdelanim jajcem, ker so lahko nevarna (pa tud na splošno jajc ne maram preveč, no)..
Uporabniški avatar
ciber_girl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 568
Na forumu od: 29. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a ciber_girl » 02. Apr. 2009 20:57

Medenjaki

Sestavine:
Margarina (150g)
Sladkor - v prahu (150g)
Jajce - kokošje (2 kosa)
Pšenična bela moka (500g)
Kakav v prahu (1 žlica)
Med (150g)
Soda bikarbona
Vanilijev sladkor (1 kos)
Cimet
Ingver
Klinčki

Priprava:
Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, malo sode bikarbone, vanili sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke.
Vse skupaj zmešamo v gladko maso.
Z ravnim nastavkom na testomatu nabrizgamo majhne kepice na papir za peko.

Pečemo 7 min na 185° C.
Uporabniški avatar
pepelčica
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 483
Na forumu od: 10. 7. 2007
Kraj: koper

Neprebrana objavaNapisal/-a pepelčica » 03. Apr. 2009 8:58

Ryu, zgleda ful ful dobro :)
Uspešen moški je tisti, ki zasluži več kot lahko njegova žena zapravi. Uspešna ženska je tista, ki najde takega moža.
Uporabniški avatar
Ryu
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 714
Na forumu od: 22. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Ryu » 03. Apr. 2009 10:33

pepelčica napisal/-a:Ryu, zgleda ful ful dobro :)


sej tud je (blo, ker smo use požrl :P ) :D

jah no, očitno ta neobdelana surova jajca niso bla nevarna, ker še zmeri migam in diham :gruebel:
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 03. Apr. 2009 16:04

Z jajci je tko, da če niso kuhana je dobro, da so res ful sveža, skoz v hladilniku in, da je tud potem tisto pecivo ali pa tiramisu cel čas v hladilniku pa tud, da se potem čimprej poje in ne špara kakšen teden. Pri nas doma smo vedno tko delal pa je mama zlo nazančna kar se tega tiče, ker je živilski tehnolog pa ni bilo nikol problema.
Zdj je tud drugač, ker so vsa ta pakirana jajca skoz v hladilnicah in potem tudi v trgovini v hladilniku in doma včasih je bilo pa to malo drugače in potem pride hitro do kakšne salmonele.

Zdj bom pa zaključla z OT :D

Recept za kakšno pecivo pa drugič prlimam :D
Uporabniški avatar
nastasja
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 108
Na forumu od: 3. 1. 2005
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a nastasja » 03. Apr. 2009 18:16

Jaz pa sem zdaj glih dokončala Schwarzwaldsko torto.

Torej:

SCHWARZWALDSKA TORTA

Za biskvit:
140 g jedilne čokolade
75 g masla
6 jajc
180 g sladkorja
100 g moke
50 g jedilnega škroba
2 žlički pecilnega praška

Jedilno čokolado skupaj z maslom raztopimo nad vodno kopeljo.
Jajca ločimo. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo in dodamo stopljeno čokolado.
Moko zmešamo s škrobom in pecilnim praškom in to presejemo na beljak in vse skupaj na rahlo zmešamo. Nato zmešamo obe masi.
Napolnimo v tortni model, ki smo mu predhodno na dno dali papir za peko, robov ne namažemo niti ne damo papirja.
Pečemo na 180 stopinja nekje okoli 40 minut.

Ko je biskvit pečen in ohlajen ga dvakrat prerežemo.

Za nadev:
800 g višenj iz kompota (jaz sem vzela češnje, ker višenj nisem dobila)
150 ml vode iz kompota
500 ml višnjevega soka
4 jedilne žlice škroba
2 jedilni žlici sladkoraj
700 ml sladke smetane
2 utrjevalca za sladko smetano
2 vanilijevega sladkorja

Višnje ocedimo in njim prestrežemo 150 vode iz kompota.
Škrob zmešamo s sladkorjem in 50 ml višnjevega soka, da dobimo gosto gladko maso. Ostali sok se pravi 450 ml zavremo in nato v to skuhamo škrob (podobno kot pri puding). Masa se med kuhanjem zgosti in ko je precej gosta odstavimo posodo in v to maso primešamo 800 g višenj. Počakamo da se masa malo ohladi in nato ji primešamo 50 ml vode iz kompota.

Nato še stepemo sladko smetamo z utrjevalcema in vanilijevim sladkorjem. Smetana mora biti res čvrsto stepena.

Spodnjo plast biskvita navlažimo z 50 ml vode iz kompota, na to damo pol češenj in pa sladko smetano. Sledi naslednja plast biskvita, kjer postopek ponovimo. Na to damo vrhnjo plast biskvita, ter vse namažemo s sladko smetano. Okrasimo po želji.

Še slikice:
Slika
Slika
Some days ... the whole world seems upside down. And then somehow, and probably, and when you least expect it, the world rights itself again.
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 973
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 03. Apr. 2009 19:45

In trapa cedi sline... :oops:
Imaš, da me vikaš!
Uporabniški avatar
Foxy-lady
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 985
Na forumu od: 17. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Foxy-lady » 03. Apr. 2009 19:57

mljask no!
You want me to be something I can never ever be.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov