Sadje
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
jabolk zvečer ni priporočljivo jesti, ker se ful počasi razgradijo.
-
Damyanchyka - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 8. 4. 2007
- Kraj: Poletje
Ma jst sm si mau prej prvoščila grozdje pa mandarine
Zaenkat ni hudga 

Narava je krivična. Psi ne znajo govoriti, medtem ko nekateri ljudje odlično lajajo!
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
Tysia napisal/-a:Aloha napisal/-a:Oooo, nism vedla, res ne.
Se mi pa fino zdi, ko lahko zdej rečem, da jem sadno-zelenjavne solatke, fensi.
Meni tudi. Poleg tega sem "izvedela", da je sadje tudi paprika. Sicer pa je bil meni paradajz vedno zelo podoben jabolku.
Ja, ok, saj za paradižnik je itak že nekako splošno znano, da spada pod sadeže, za kumare pa nisem vedela

Drugače imam pa sadje rada, vse od klasičnih do eksotičnih primerkov, ampak ne pretiravam z njim

- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Hm, sedaj sem šla malo brskati po internetu. In na Wikipediji najdemo naslednji zapis:
Sadje je naziv za človeku užitne plodove različnih dreves in grmov. Večji del sadežev lahko uživamo sveže, brez predhodne priprave. Meja med sadjem in zelenjavo je zabrisana. Sadje ima običajno več sadnega sladkorja (fruktoze) in raste na večletnih rastlinah. Botanično nastane sadež iz cveta, zelenjava pa iz drugih delov rastline. Paradižnik, paprika, kumarica in buča nastanejo iz cveta, vendar zaradi male količine sadnega sladkorja sodijo med zelenjavo. Nasprotno velja za rabarbaro; kljub temu da uporabimo pecelj, sodi med sadje.
vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Sadje
Zanimivo. Neki drugi zapisi, ki pa jih trenutno ne najdem (in imajo strokovno osnovo), pa vso to sadje-zelenjavo uvrščajo nepreklicno med sadje. Hm, kakorkoli, samo da je dobro.
Na naslednji povezavi (žal ni strokovni članek), pa so pod sadje omenjeni še: jajčevec, arašidi in olive: http://lifestyle.enaa.com/prikaziCL.asp?ClID=22679
Še en članek, ki pokaže še malo drugačen pogled na sadje: http://www.cenim.se/118-1-a.html
Sadje je naziv za človeku užitne plodove različnih dreves in grmov. Večji del sadežev lahko uživamo sveže, brez predhodne priprave. Meja med sadjem in zelenjavo je zabrisana. Sadje ima običajno več sadnega sladkorja (fruktoze) in raste na večletnih rastlinah. Botanično nastane sadež iz cveta, zelenjava pa iz drugih delov rastline. Paradižnik, paprika, kumarica in buča nastanejo iz cveta, vendar zaradi male količine sadnega sladkorja sodijo med zelenjavo. Nasprotno velja za rabarbaro; kljub temu da uporabimo pecelj, sodi med sadje.
vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Sadje
Zanimivo. Neki drugi zapisi, ki pa jih trenutno ne najdem (in imajo strokovno osnovo), pa vso to sadje-zelenjavo uvrščajo nepreklicno med sadje. Hm, kakorkoli, samo da je dobro.
Na naslednji povezavi (žal ni strokovni članek), pa so pod sadje omenjeni še: jajčevec, arašidi in olive: http://lifestyle.enaa.com/prikaziCL.asp?ClID=22679
Še en članek, ki pokaže še malo drugačen pogled na sadje: http://www.cenim.se/118-1-a.html
-
polly-polly - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 12. 2005
Mislim, da arašide večinoma uvrščajo med stročnice.
glede bučk in kumaric , ... sta obedvi delitvi čist smisleni; po količini fruktoze bi jih loh uvrstili med zelenjavo, glede plodu in njegovih lastnosti pa med sadje. Lahko bi ble pa sadna zelenjava.
Sama sadje najlažje, no če se ozrem na jabčke, k jih največ pojem, prenašam zjutraj na tešče. Poznej v dnevu mi sicer po okusu zlo sedejo, sam mojmu želodcu pa niti. Sploh zvečer mi zmeri napne želodec. Kriv je pa pomoje pektin, vlaknina v lupini jabčka, plus encimi in mešanje z drugo hrano.
glede bučk in kumaric , ... sta obedvi delitvi čist smisleni; po količini fruktoze bi jih loh uvrstili med zelenjavo, glede plodu in njegovih lastnosti pa med sadje. Lahko bi ble pa sadna zelenjava.

Sama sadje najlažje, no če se ozrem na jabčke, k jih največ pojem, prenašam zjutraj na tešče. Poznej v dnevu mi sicer po okusu zlo sedejo, sam mojmu želodcu pa niti. Sploh zvečer mi zmeri napne želodec. Kriv je pa pomoje pektin, vlaknina v lupini jabčka, plus encimi in mešanje z drugo hrano.
-
p!ka - Cosmofrik
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Šaurini
rammsteingirl napisal/-a:jabolk zvečer ni priporočljivo jesti, ker se ful počasi razgradijo.
Ja, a ni nek pregovor, da je jabolko zju3 kot zlato, zvečer pa kot železo ?

...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
ja, grozdje pa sploh napenja.
-
polly-polly - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 12. 2005
al pa kšna premalo zrela hruška
oz. njena lupina

- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
^^
Ja, obstaja pa še ena opcija: pospeški v prebavi in to brez napenjanja.
Pa še glede jabolk. Pravijo, da naj se jih zvečer ne je. Jabolka naj bi bila bolj jutranja oziroma popoldanska zadeva.
Zvečer pa kakšno še lažje prebavljivo sadje (če že). Meni npr. zvečer (če se odločim jesti sadje) zapašejo banane ali pa avokado. Avtohtono sadje pa ne preveč.

Pa še glede jabolk. Pravijo, da naj se jih zvečer ne je. Jabolka naj bi bila bolj jutranja oziroma popoldanska zadeva.
Zvečer pa kakšno še lažje prebavljivo sadje (če že). Meni npr. zvečer (če se odločim jesti sadje) zapašejo banane ali pa avokado. Avtohtono sadje pa ne preveč.
-
ipomea - Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 8. 2008
Jaz si sadje privoščim zjutraj na tešče in potem spet zvečer. Pojem ga pa kar precej, sploh jabolk. Težav nimam nikoli, za razliko od mojega fanta, ki jabolk sploh ne more jesti, če ne zaužije prej kakšne druge hrane.
Je najbrž precej odvisno od posameznika, kako sadje prenaša.
Je najbrž precej odvisno od posameznika, kako sadje prenaša.
-
Lavriksa - Sramežljivka
- Na forumu od: 12. 7. 2012
Nekateri so bolj občutljivi zjutraj na sadne kisline, tako, da je potem priporočljivo sadje zaužit mal kasnej. Zvečer pa bolj ni priporočljivo, ker ma fruktozo in se nalaga v špehec, če ga ne pokurmo. Mi je pa na splošno sadje ful dobro jest.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov