Lahka hrana
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 15 prispevkov
• Stran 1 od 1
-
MIYA - Sramežljivka
- Prispevkov: 70
- Na forumu od: 31. 7. 2007
Malo sem prebrala ostale teme, pa nisem zasledila teme o lahki hrani.
Stvar je v tem, da imam polip na steni zolcnika,posledicno sem z prehrano dobila se bolecine ki jih prej nisem imela. Zdaj mi je zdravnica predpisala dieto z lahko prehrano.
Kaj ne smem jesti :
-mastne, tezko prebavljive hrane
-svezega sadje in zelenjave
-ocvrtih jedi
-belega kruha in plnozrnatih izdelkov
-jajca,hrenovke,sir,mleka
-solate
-fast fooda, hitre prehrane- se dobr da ne jem tega hehe
-pice, sladkarij
Kaj mi prostane :
-samo piscanec od mesa,ker je suh
-prekuhana zelenjava in sadje
-ribe,pa samo tiste ki niso mastne
-razne zelenjavne zupe
-kuhana hrana, kaksen pire krompir,pa v kosih,riz
-edino solato k lahko je rdeca pesa
-testenine
-za pit pa bolj voda,nesladkani caji,kave ne smem pa kaksen sok za razredcit
-kaksne kosmice za zajtrk z jogurtom,pa se to more bit jogurt najvec 1,3 mlecne macsobe,isto kot mlek
Imate se kaksne ideje pa recepte o kaksni lahki prehrani,ker jst enstavno ne vem vec kaj nej jem,razen zgoraj omenjenega, kar je skoraj nic, glede na to da sm prej lahko jedla vse.
Po netu sm ze brskala pa nism nc uporabnega nasla,razn sadje in zelenjava,kar pa spet ne smem,razen prekuhano.
Stvar je v tem, da imam polip na steni zolcnika,posledicno sem z prehrano dobila se bolecine ki jih prej nisem imela. Zdaj mi je zdravnica predpisala dieto z lahko prehrano.
Kaj ne smem jesti :
-mastne, tezko prebavljive hrane
-svezega sadje in zelenjave
-ocvrtih jedi
-belega kruha in plnozrnatih izdelkov
-jajca,hrenovke,sir,mleka
-solate
-fast fooda, hitre prehrane- se dobr da ne jem tega hehe
-pice, sladkarij
Kaj mi prostane :
-samo piscanec od mesa,ker je suh
-prekuhana zelenjava in sadje
-ribe,pa samo tiste ki niso mastne
-razne zelenjavne zupe
-kuhana hrana, kaksen pire krompir,pa v kosih,riz
-edino solato k lahko je rdeca pesa
-testenine
-za pit pa bolj voda,nesladkani caji,kave ne smem pa kaksen sok za razredcit
-kaksne kosmice za zajtrk z jogurtom,pa se to more bit jogurt najvec 1,3 mlecne macsobe,isto kot mlek
Imate se kaksne ideje pa recepte o kaksni lahki prehrani,ker jst enstavno ne vem vec kaj nej jem,razen zgoraj omenjenega, kar je skoraj nic, glede na to da sm prej lahko jedla vse.
![roll :roll:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/roll.gif)
Po netu sm ze brskala pa nism nc uporabnega nasla,razn sadje in zelenjava,kar pa spet ne smem,razen prekuhano.
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Prispevkov: 2032
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Umm... malo pogooglaj.
Sicer pa imaš tono različne zelenjave - prekuhaj najprej, potem pa vrzi v ponvo še nekaj časa dušit, da se okusi lepo premešajo (+ dodaj začimbe: recimo malo soli in peteršilj (take lahke)). Na ta način lahko dobiš 1001 omako za testenine/krompir/rižoto.
Juh je tudi malo morje. Ne vem, iz vrečke jih lahko ješ? Lahko si delaš tudi zelenjavne po svoje (z zmiksano zelenjavo ali na koščke narezano). Ali pa vkuhaš jušne testenine.
Glede na to, da lahko ješ piščanca - skuhaš ga v vodi, ki je potem za juho in kuhanega poješ - lahko ga vmešaš tudi med omako.
Veliko možnosti ti ostane.
Eksperimentiraj.
Jaz se preživljam skorajda izključno z zgoraj opisanimi zelenjavnimi omakami in občasno dodanim piščancem ali ribo.
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
Sicer pa imaš tono različne zelenjave - prekuhaj najprej, potem pa vrzi v ponvo še nekaj časa dušit, da se okusi lepo premešajo (+ dodaj začimbe: recimo malo soli in peteršilj (take lahke)). Na ta način lahko dobiš 1001 omako za testenine/krompir/rižoto.
Juh je tudi malo morje. Ne vem, iz vrečke jih lahko ješ? Lahko si delaš tudi zelenjavne po svoje (z zmiksano zelenjavo ali na koščke narezano). Ali pa vkuhaš jušne testenine.
Glede na to, da lahko ješ piščanca - skuhaš ga v vodi, ki je potem za juho in kuhanega poješ - lahko ga vmešaš tudi med omako.
Veliko možnosti ti ostane.
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
![wink ;)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/wink.gif)
-
Maya19 - Kofetarica
- Prispevkov: 558
- Na forumu od: 6. 9. 2006
- Kraj: MB
^se strinjam s tem. Jaz si rada delam različne omake za špagete. Ponavadi zelenjavne, s tem da dodam ful gob, včasih na koščke narezanega piščanca itd. Piščanec se malo popeče, nato dodaš kakršnokoli zelenjavo in pač dušiš tak dolgo, dokler ni zelenjava mehka. Jaz dodam še kislo smetano+malo moke+ Fant za golaž, da se mi vse skupaj zgosti. Pa to omako lahko ješ z testeninami, njoki, rižem itd. Pa kombiniraš zelenjavo in imaš res ful možnosti.Enkrat narediš iz paprike in gob, drugič iz paprike,gob, bučk, paradižnika, tretjič spet drugo zelenjavo vzameš pa imaš
.
Ali pa rižota je tudi enostavna. Meni je najboljša z papriko,paradižnikom in gobami. Najprej popražim malo čebule, dodam papriko in gobe in se to duši enih 10-15 minut, potem dam še paradižnik in pol zelenjavne jušne kocke, nato pa še riž. To se duši toliko časa, da je riž pač kuhan. Na koncu pa začinim in je to to.
Za zelenjavne juhe imaš pa tudi dost možnosti. Meni je najboljša recimo juha iz bučk, potem imaš še gobovo juho, špargljevo itd.
Piščanca lahko pa v voku spečeš, ker tam ne rabiš res (skoraj) nič maščobe, da se fajn zapeče, zravn pa kak pečen krompir ali pa riž in je to.
Ne vem malo kombiniraj zadeve, da ne boš vedno enako jedla. Pa malo pogoogaj za kakimi recepti.
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Ali pa rižota je tudi enostavna. Meni je najboljša z papriko,paradižnikom in gobami. Najprej popražim malo čebule, dodam papriko in gobe in se to duši enih 10-15 minut, potem dam še paradižnik in pol zelenjavne jušne kocke, nato pa še riž. To se duši toliko časa, da je riž pač kuhan. Na koncu pa začinim in je to to.
Za zelenjavne juhe imaš pa tudi dost možnosti. Meni je najboljša recimo juha iz bučk, potem imaš še gobovo juho, špargljevo itd.
Piščanca lahko pa v voku spečeš, ker tam ne rabiš res (skoraj) nič maščobe, da se fajn zapeče, zravn pa kak pečen krompir ali pa riž in je to.
Ne vem malo kombiniraj zadeve, da ne boš vedno enako jedla. Pa malo pogoogaj za kakimi recepti.
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Prispevkov: 879
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Kaj pa piščanec na žaru? Brez maščob seveda, sam tok da ga prepečeš? Lohk ga prej mal s soljo natreš al pa z mešanico začimb - samo ne pretiravat pa mal pustiš da se vpije pa ma potem več okusa. Isto z ribami, če jih lahko ješ.
Lohk ga tud skuhaš pa narežeš na koščke potem pa spasiraš zelenjavo, daš meso notr še mal pokuhaš in maš omakco. Pazi sicer na kakšne bolj močne začimbe ker so lahko dražeče.
Zdj mogoče lohk tud si narediš kakšno jabolčno čežano, ker potem jabolka skuhaš pa glede na to, da to otrokom dajejo ne bi smel bit težav. pa imaš dobro sladico, povrh lohk daš čist mal cimeta...
Za malico kakšna piščančja prsa kot salama pa polnozrnat kruh. Čeprov mi je čudn, da ne smeš belga kruha, ker recimo polnozrnat je tud težko prebavljiv, ampak če so ti tko rekl bo že držal.
Kot prilogo lohk maš še polento al pa kuskus - je super k je hitr pripravljeno pa da niso skoz testenine. Ker ne smeš mastne hrane pač ne zabeli preveč. Zraven je men ful dobra omaka iz pora - narežeš ga na kolobarčke in prepražiš potem pa malo zaliješ in pokuhaš, da je čisto mehek, posoliš in dodaš al mal gustina (za zgoščevanje) al kislo smetano al pa kej podobnga (pač ti prilagodi glede na to kaj lahko ješ).
Baje so ful dobre tud razne bučne juhe al pa zdj k so te nove hokaido buče jih lahko spečeš (semena daš ven) in so baje bl sladkaste in kot krompir.
Potem pa seveda še razne juhe, bučne, špargljeve, gobovih jaz na tvojem mestu ne bi ker so težke itd.
Če se še kej spomnm pa dopišem![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Lohk ga tud skuhaš pa narežeš na koščke potem pa spasiraš zelenjavo, daš meso notr še mal pokuhaš in maš omakco. Pazi sicer na kakšne bolj močne začimbe ker so lahko dražeče.
Zdj mogoče lohk tud si narediš kakšno jabolčno čežano, ker potem jabolka skuhaš pa glede na to, da to otrokom dajejo ne bi smel bit težav. pa imaš dobro sladico, povrh lohk daš čist mal cimeta...
Za malico kakšna piščančja prsa kot salama pa polnozrnat kruh. Čeprov mi je čudn, da ne smeš belga kruha, ker recimo polnozrnat je tud težko prebavljiv, ampak če so ti tko rekl bo že držal.
Kot prilogo lohk maš še polento al pa kuskus - je super k je hitr pripravljeno pa da niso skoz testenine. Ker ne smeš mastne hrane pač ne zabeli preveč. Zraven je men ful dobra omaka iz pora - narežeš ga na kolobarčke in prepražiš potem pa malo zaliješ in pokuhaš, da je čisto mehek, posoliš in dodaš al mal gustina (za zgoščevanje) al kislo smetano al pa kej podobnga (pač ti prilagodi glede na to kaj lahko ješ).
Baje so ful dobre tud razne bučne juhe al pa zdj k so te nove hokaido buče jih lahko spečeš (semena daš ven) in so baje bl sladkaste in kot krompir.
Potem pa seveda še razne juhe, bučne, špargljeve, gobovih jaz na tvojem mestu ne bi ker so težke itd.
Če se še kej spomnm pa dopišem
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
-
MIYA - Sramežljivka
- Prispevkov: 70
- Na forumu od: 31. 7. 2007
*QueenBitch* napisal/-a:
Čeprov mi je čudn, da ne smeš belga kruha, ker recimo polnozrnat je tud težko prebavljiv, ampak če so ti tko rekl bo že držal.
Bel kruh se paca po crevesju..zato svezega ne smem,lahko pa en dan do dva starega jem...ko je ze malo posusen...
Hvala vsem za par novih receptov..mi veliko pomeni
![Razz :razz:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/icon_razz.gif)
sj ko googlaš po netu najdeš same recepte z velik svezega sadja in zelenjave..jst pa lih sveze ne smem,sam prekuhano...nimam pa toliko izkusenj v kuhinji da bi vse znala to narest,zato mi prav pridejo vasi nasveti
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
- floribunda
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4942
- Na forumu od: 22. 2. 2007
zelenjavna musaka! to js zadnje case rada prakticiram, ko mam v hladilniku prevec zelenjave. ali pa zelenjavne lazanje. vsemu bešamelu in siru in podobnim svinjarijam se pač izogneš. še vedno ti ostane hrustljao zapečen krompirček (njamsi) in zelenjava not. po želji lahko tako ali tako dodaš piščanca.
-
MIYA - Sramežljivka
- Prispevkov: 70
- Na forumu od: 31. 7. 2007
na špinačo in pire sm itaq čist nora
ja lazanjo znam narest-mesno,zelenjavno se morm pa naučit
kaj pa pol daš namest bešamela? al kr brez...neki bom že spacala
testetnine s tuno- a dam kr tisto rio mare tuno notr med testenine,pa zmešam pa je to to?
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
ja lazanjo znam narest-mesno,zelenjavno se morm pa naučit
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
testetnine s tuno- a dam kr tisto rio mare tuno notr med testenine,pa zmešam pa je to to?
- floribunda
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4942
- Na forumu od: 22. 2. 2007
meni je kul lazanja samo s paradižnikovo omako. brez bešamela.
-
piškotek* - Kofetarica
- Prispevkov: 947
- Na forumu od: 27. 1. 2009
- Kraj: Primorska
Polenta z zelenjavo
Sestavine:
olivno olje
1/4 žličke origana
1/4 žličke timijana
125 ml jušne osnove
40 g polente
1/2 čebule
2 stroka česna
1 rdeča paprika
200 g bučk
sol
sveže mlet poper
mleti čili
2 topljena sirčka (npr. Zdenka)
peteršilj
rožmarin
Postopek:
Na olivnem olju hitro podušimo origano in timijan. Prilijemo jušno osnovo (ali vodo) in vmešamo polento. Kuhamo 3 minute, odstavimo in pustimo 10 minut, da nabrekne. Polento zgladimo v ognjevarnem pekaču.
Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen ter dodamo še na koščke narezano papriko. Začinimo s čilijem, poprom in soljo. Dušimo 2 - 3 minute. Dodamo še na zelo tanke rezine narezane bučke. Po krajšem času dušenja (približno 2 minuti) pazljivo vmešamo koščke topljenega sira, peteršilj in rožmarin.
Zelenjavno mešanico razporedimo po polenti. Polento v vroči pečici (200 stopinj) hrustljavo zapečemo v 20 minutah.
Krompirjevi polpeti
Potrebujete:
· 400 g krompirja,
· 30 g ostre moke,
· 50 g naribanega parmezana,
· jajce,
· sol in poper,
· muškatni orešček,
· peteršilj,
· olje.
Priprava:
· Krompir olupite, operite in na debelo naribajte. Primešajte moko, nariban parmezan in stepeno jajce. Solite, poprajte, nastrgajte malo muškatnega oreščka, dodajte sesekljan peteršilj in maso dobro premešajte.
· Iz mase oblikujte polpete in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Krompirjeve polpete premažite z oljem in jih pecite v pečici, ogreti na 170 stopinj, približno 35 minut
Sestavine:
olivno olje
1/4 žličke origana
1/4 žličke timijana
125 ml jušne osnove
40 g polente
1/2 čebule
2 stroka česna
1 rdeča paprika
200 g bučk
sol
sveže mlet poper
mleti čili
2 topljena sirčka (npr. Zdenka)
peteršilj
rožmarin
Postopek:
Na olivnem olju hitro podušimo origano in timijan. Prilijemo jušno osnovo (ali vodo) in vmešamo polento. Kuhamo 3 minute, odstavimo in pustimo 10 minut, da nabrekne. Polento zgladimo v ognjevarnem pekaču.
Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen ter dodamo še na koščke narezano papriko. Začinimo s čilijem, poprom in soljo. Dušimo 2 - 3 minute. Dodamo še na zelo tanke rezine narezane bučke. Po krajšem času dušenja (približno 2 minuti) pazljivo vmešamo koščke topljenega sira, peteršilj in rožmarin.
Zelenjavno mešanico razporedimo po polenti. Polento v vroči pečici (200 stopinj) hrustljavo zapečemo v 20 minutah.
Krompirjevi polpeti
Potrebujete:
· 400 g krompirja,
· 30 g ostre moke,
· 50 g naribanega parmezana,
· jajce,
· sol in poper,
· muškatni orešček,
· peteršilj,
· olje.
Priprava:
· Krompir olupite, operite in na debelo naribajte. Primešajte moko, nariban parmezan in stepeno jajce. Solite, poprajte, nastrgajte malo muškatnega oreščka, dodajte sesekljan peteršilj in maso dobro premešajte.
· Iz mase oblikujte polpete in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Krompirjeve polpete premažite z oljem in jih pecite v pečici, ogreti na 170 stopinj, približno 35 minut
Zadnjič spremenil piškotek*, dne 01. Okt. 2009 10:31, skupaj popravljeno 1 krat.
(s)mej se
-
softTouch - Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1325
- Na forumu od: 16. 2. 2007
neprijetna situacija, ampak a ti ne bojo polipa izrezali?
anyway, kaj pa prosena in ajdova kaša, to lahko ješ? proseno si lahko skuhaš na sojinem/rižovem... mleku in dodaš kakšno suho sadje (če lahko) ali oreške,mogoče malo kakava- to je fino za zajtrk ali večerjo. ajdovo kašo si lahko narediš na tak način kot zelenjavno rižoto ali pa z gobami. pa kuskus, pečen krompirček (daš v pečico na peki papir in malenkost olivnega olja+zelišča)
lahko pa si narediš solato iz kuhanega korenčka, kuhane cvetače, tudi brokolija (meni sicer ni všeč), koruze, stročjega fižola, pa verjetno se še kakšna zelenjava najde
anyway, kaj pa prosena in ajdova kaša, to lahko ješ? proseno si lahko skuhaš na sojinem/rižovem... mleku in dodaš kakšno suho sadje (če lahko) ali oreške,mogoče malo kakava- to je fino za zajtrk ali večerjo. ajdovo kašo si lahko narediš na tak način kot zelenjavno rižoto ali pa z gobami. pa kuskus, pečen krompirček (daš v pečico na peki papir in malenkost olivnega olja+zelišča)
lahko pa si narediš solato iz kuhanega korenčka, kuhane cvetače, tudi brokolija (meni sicer ni všeč), koruze, stročjega fižola, pa verjetno se še kakšna zelenjava najde
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Prispevkov: 879
- Na forumu od: 6. 6. 2006
floribunda napisal/-a:meni je kul lazanja samo s paradižnikovo omako. brez bešamela.
Jp, meni tudi...ne maram tistga poca
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Drugače jaz zelenjavno lazanjo naredim tko, da narežem bučke pa melancane na tanke rezine in jih na žaru popečem z obeh strani (na tistem žaru k je kt toaster pa je pol to v minutki fertik). Skuham paradižnikovo omako (velik, da ne pride presuho) potem pa pač polagaš plasti in na vrhu, ko je že pečena naribam malo parmezana.
- marypa
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1341
- Na forumu od: 17. 6. 2007
full ti ene hrane ostane,... v bistvu se tako js ponavadi prehranjujem.. pa prepečenec vedno..
kaj vse lahko dodaš makaronom... karkoli boš dala (melancane, bučke, korenček, olive), pa malo začinila,... bo njami
pa lahko začneš malo več uživati... ješprenj, proso, ajdo itd. ...
to zna vse full fajn pridit s pustim mesom piščanca
Soljo lahko skuhaš, narediš pire... maš zelje, blitvo... ogromno možnosti res:)
Pa ko ješ kosmiče z jogurtom, si notri narežeš suhega sadja, kar ti pač paše.
Zelo dobra pa je prosena kaša z navadnim jogurtom in če še malo posoliš je res super, boljš kot s polento... Prepečenec v jogurt, da se lepo stopi njam...
Lahko si kuhaš kompote, pa maš 2 v enem, tekočino...ki jo je fajn pit, pa še sadje..
kaj vse lahko dodaš makaronom... karkoli boš dala (melancane, bučke, korenček, olive), pa malo začinila,... bo njami
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
to zna vse full fajn pridit s pustim mesom piščanca
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
Soljo lahko skuhaš, narediš pire... maš zelje, blitvo... ogromno možnosti res:)
Pa ko ješ kosmiče z jogurtom, si notri narežeš suhega sadja, kar ti pač paše.
Zelo dobra pa je prosena kaša z navadnim jogurtom in če še malo posoliš je res super, boljš kot s polento... Prepečenec v jogurt, da se lepo stopi njam...
Lahko si kuhaš kompote, pa maš 2 v enem, tekočino...ki jo je fajn pit, pa še sadje..
Prvi neprebran prispevek • 15 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov