Klepetalnica

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3548
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 02. Feb. 2023 12:01

_patchouli_ napisal/-a:Hvala, v smeti je sel :D
Ampak dobra ideja za namaz s tuno, bom naredila naslednjic, ko dobim 3 kile prezrelih avokadov.


moje srce in želodec jočeta :cry:

mislim da sem nekje videla tudi empanada style cvrt guac. mislim da je bil speštan avokado zavit v listnato testo da je nastala trikotna blazinica, in na brzino ocvrto.

mislim da obstaja tudi neka varianta da narediš bolj zdrav čokoladni mousse/kremo z njim, kot nadomestek smetane

ali pa kot neke sorte vlažilec za v testo za kruh? Tipo banana bread?


btw kaj boste kuhali danes za kosilo js sm lačna in brez idej....
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 852
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 02. Feb. 2023 14:42

če bi bila doma bi kakšno ribico spekla, najbrž postrvi, ker jih mali rad je. Zraven ogromno skledo solate.
Že sanjam to.
Ne živi v preteklosti, ne sanjaj o prihodnosti, osredotoči se na sedanji trenutek.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7925
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 04. Feb. 2023 11:18

Js zadnji čas ne kuham, ker mi je ful slabo že ob razmišljanju o kuhanju, ali že ob gledanju receptov na netu..
Sem pa na zadnje za kosilo jedla polnjene paprike in pire krompir.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3548
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 21. Mar. 2023 14:39

A ima katera doma rice cooker (pačuli morda?)
Nekako je tekstura riža iz cookerja neprimerljiva z rižem iz kozice/pečice in zadnje čase pojemo res veliko jasmina/basmatija (2x na teden, verjetno bi več če bi ga tudi jaz kdaj skuhala). Moj sicer skuha zelo dober riž, ampak vseeno ni tako dober kot ko je v študentskih letih cimer imel najcenejši kuhalnik. zdaj študiram da bi riskirala dragocen prostor v stanovanju da kupim ta zelo specifičen pripomoček :D . torej, ga imate? dragega/poceni? ga uporabljate še za kaj drugega kot riž (dumplinge, zelenjavne priloge itd) ali je to res one-trick-pony in se ostalo ne skuha tako lepo? vam odtehta prostor ki ga porabi?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2511
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 21. Mar. 2023 16:00

Jaz ga nimam, oprosti :D
Niti ne poznam nobenega, ki bi ga imel. Zanimivo.

Riz lahko odjebe
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3548
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 21. Mar. 2023 19:00

A res, ne maraš riža? :eek:
Meni je pa eden od najljubših ogljikovih hidratov :hearts:

Sem sklepala da glede na to da je riž kr pomemben del azijskih kuhinj in general, da bodo tej rice cookerji bolj popularni pri vas :) . pri nas ze vem da dobim pisane poglede ko omenim da bi ga imela :D
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2511
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 22. Mar. 2023 6:18

Riz je vredu, dokler ti ga ne tlacijo po grlu vsak dan, veckrat na dan.

Ne vem, jaz nisem za gadgete, ki niso potrebni. Riz se da (vsaj zame) zadovoljivo skuhat v navadni posodi, torej bi rice cooker samo prostor zasedal. Pa se predstavljam si, da je lonec lazje pomit. Se pa niti nisem nikoli poglabljala, ce ima se kako drugo funkcijo, mogoce se pa komu drugemu splaca.

Razlog, zakaj niso tako priljubljeni tukaj je pa mogoce v tem, da srednji visji in visji sloj ne kuha sam in se posledicno ne ukvarjajo z gospodinjskimi aparati, dokler je hrana na mizi vredu. Nizji sloj pa nima dostopa do fancy shmency cookerjev (ali zanesljive elektrike, jaz si predstavljam, da bi nam varovalko ven vrglo v mojem prvem flatu tukaj, ce bi kaj takega priklopila. In ce bi imeli varovalke)
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3548
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 22. Mar. 2023 10:20

razumljivo ja :) . ej pačuli ti tvoji "izseki vsakdana" so mi priceless. bloga verjetno ne pišeš več ne? bi z veseljem kej prebrala.
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3548
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 22. Mar. 2023 10:25

Aja glede gadgetov pa isto. vedno naredim prostorsko/uparabno analizo preden kaj kupim.
edino kar mam na pultu sta grelec za vodo (laufa min. 3x dnevno) in KitchenAid (laufa cca 3x tedensko, ampak je pretežek in prelep za ga pospravljat). ostalo pa minimum, čeprav dosti kuham/pečem. še najbolj specifičen/neuporaben je mlinček za začimbe, ampak po drugi strani je sladkor v prahu DRAG (+ hitro gre v kepice kar ni ok za makrone, buttercream) , mlinček je majhen in sveže mlete začimbe so :hearts:
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
žveplenka
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 353
Na forumu od: 7. 5. 2021

Neprebrana objavaNapisal/-a žveplenka » 22. Mar. 2023 11:01

Jaz sam kak mesec nazaj lih razmišljala da si kupim kuhalnik riža, ampak bi ga sam za suši mela, ker načeloma riža ne jem velik, pa sem sicer našla enega bolj manjšega v katerem naj bi se tudi druge stvari kuhale, sam je bil v primerjavi z večjimi nekak isti cenovni rang... ma pri men je tko bi neki mela pol se pa tok časa odločam da me na koncu mine da bi kupila. Bo zaenkrat čist vredu riž iz kozice :mrgreen:
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2511
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 23. Mar. 2023 8:58

OK, sem sedaj mojega vprasala, kaj je s temi rice cookerji. Je rekel, da je to sicer pogosto porocno darilo, ampak ga noben ne uporablja, ker se riz lepo tudi v loncu skuha (lol, porocna darila :D )
Baje ga ima tudi moja tasca (ima 3 ozenjene sinove pri bajti, tako da gotovo ga je vsaj en dobil), a ni nikoli v uporabi.

Torej, ce povzamemo, rice cooker v Bangladesu je porocno darilo, ki ga kupis nekemu bratrancu Naveedu, s katerim si nista dovolj blizu, da bi se potrudil z darilom, ampak Sadia aunty pravi, da je denar premalo oseben. Ni za kuhanje riza.
:nixweiss:

Edit: ne, blog je v mirovanju za nedolocen cas. Verjetno nikogar ne zanima, kako imajo v vrtcu ze spet eno prireditev, za katero moram nekaj pripravit :D
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7925
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 27. Maj. 2023 9:18

Je že kdo delal 'konfit' -'metoda priprave mesa, ribe ali zelenjave, pri kateri sestavino segrevamo povsem potopljeno v poljubni maščobi – najraje v račji masti ali v oljčnem olju? Sem malo v dvomih, če bi to probala.

Koliko časa zdržijo v hladilniku odprti sušeni paradižniki?
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7925
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 09. Jul. 2023 16:24

Kje zaboga se kupi meto, brez, da bi rabil it v nevemkaksno posebno trgovino?
Sem jo hotela dati v rizoto,sem bila samo v hoferju in sparu in niso meli ne sveze,ne v zacimbi...
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3548
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 09. Jul. 2023 18:24

Jaz sem jo (svežo) zasledila in v Hoferju in v Sparu (tudi Lidl). je pa morda malo odvisno od tega na kak dan naletiš - ko imajo svežo zalogo je ok izbira & kvaliteta, pol pa ponavadi ostane še kak žalosten peteršilj in uvela bazilika.

je pa meta tako enostavna za gojit, da jo lahko dobesedno kamorkoli vtakneš (lonec, vrt, cvetlična gredica,...) in bo odlično delala (smiselna investicija če nameravaš večkrat kuhat z njo). jaz sem jo par vejic uvozila iz domačega vrta na vse moje stalne in začasne naslove :D
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 7096
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 17. Jul. 2023 14:55

Glede na to, kako se razraste je mogoče fajn opomniti, da jo je najbolje imeti v loncu. Kakor ima prosto pot, je to metin vrt, ne več samo vrt :D
The world is as you are.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]